понеделник, 26 април 2010 г.

Хачапури/Кхачапури с микс от сирена








На вашето внимание предлагам една много вкусна и лесна рецепта. Но като се замисля даже няма и рецепта да пиша .... ще я караме без пропорции. Приемете го по-скоро като една вкусна идея за закуска или разядка.






Необходимо ви е най-обикновено хлебно тесто. Като знам заетостта на съвременните домакини просто можете да си го купите готово от магазина. А ако ви се заиграва в кухнята може да си изберете някое от тестата за хляб, които вече съм ви предложила в темата "Тестени". Всички са подходящи.

Нужни са ви и сирена ... каквито имате в хладилника : бяло сирене, кашкавал, синьо, пушено ...и т.н. Зависи от вкуса ви. Настържете сирената и ги направете с мокри ръце на топчета колкото топка за пинг-понг. Колкото топчета направите, толкова питки ще излязат. Количествата са по ваш избор.








Накъсайте тестото също на топчета като тези, които вече направихте от сирената. Разточете едно топче тесто на тънка питка и в средата сложете топче сирена.







Намокрете с малко вода краищата на питката и я похлупете с друга разточена питка. Притиснете добре с пръсти за да се залепят добре двата разточени кръга.







Внимателно разточете с точилка докато получите отново тънка кръгла питка.







Остава ви само да намажете от двете страни кхачапурите с малко зехтин и да ги изпечете от двете страни до почервеняване в сух тефлонов тиган на средна температура.

Е,да ви е сладко. Много е вкусно .... хрупкава коричка и ароматни стопени сирена. Неустоима комбинация.








А идеята я видях тук. ,  но ... нямам представа каква е точно рецептата, която се предлага . Аз ги направих с хлебно тесто и с микс от сирена, които обичам. Импровизирайте, това е най-сладкото нещо в готвенето. Да ви е вкусно!







.


.

35 коментара:

  1. Страхотна рецепта!
    Много ми хареса и непременно ще направя. Сигурно са много вкусни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна идея!А и не е трудна за приготвяне, благодаря за рецептата, Йоли!:)Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допадна тази рецепта!
    Непременно ще пробвам.
    Благодаря, Йоли!
    Сърдечни поздрави: Лети

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е толкова на място, лесно и вкусно! :)
    Както винаги не ми оставяш почти никакъв избор Йоли. :)
    Може да е само с овчо сиренце, но обезателно ще ги опитам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че вкусно изглежда...
    Харесва ми, и то много.
    Слънчева и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли,току-що ги хапнахме. Невероятно вкусни,а такъв аромат се носеше из цялата кухня...Следващия път ще сложа повече кашкавал,че май дойде малко.
    Благодаря от името на цялото семейство за поредната вкусотия! А колко неща още сме си харесали от твоя блог...

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички!Много сте мили!

    Ninfil,да ви е сладко!И аз ги обичам с повече кашкавал,че да ми се разтече хубавичко...ммм ...Благодаря ти мила. Радвам се,че ги пробва.

    ОтговорИзтриване
  8. Това е друга рецепта, за която искам безкрайно да ти благодаря, тй като я знам от моята съседка от централна България и я смятах за страшно сложна:)Там казват на това "двойно/два пъти/ токано", но като следвах инструкциите ти с готово тесто за мекици всичко стана страшно лесно и невероятно вкусно!
    Много е важо както ти казваш да се мажат питките с олио или зехтин,а не с масло, защото то загаря( аз пробвах и двата варианта).

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря мила.Отново много ме зарадва.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, мила Йоли ! :)
    Реших да направя тази вкусни кхачапури. Още откакто видях как ги приготвяш в Юлисима ми допадна, защото наистина е много лесно и най-вече вкусно. Но имам едно въпросче към теб. Колко време трябва да оставя тестото да втаса (искам сама да си го направя точно както го приготви в Юлисима) и ако го приготвя от следобед да кажем от 14:00/15:00ч. и да стои до 18:00ч. дали ще е удачно? Благодаря ти предварително за отговора и задължително ще те уведомя какво се е получило! Страхотна си , продължавай все така :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Нели.Сигурна съм,че ще ти харесат тези питки.Можеш да си направиш тестото доста по-рано и да го оставиш в найлонов плик в хладилника.То и там ще си втаса след няколко часа.Достатъчно е да го извадиш от хладилника 1 час преди сервиране.Просто като отпочине малко на стайна температура направи питките,подреди ги върху набрашнен плот или върху кърпа.Остави ги да втасат 20 менути и след това ги мямтай в тигана.Ако все пас замесиш тестото в 14.00 не го оставяй на стайна температура чак д 18.00.Времето е топло и ще превтаса.Прибери го в хладилника и няма да имаш ядове.Но пак ти казвам,направи си го още предния ден.Успех и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Мила Йоли, здравей отново! :)
    Станаха за чудо и приказ, майка ми и баща ми ги харесаха страшно много и свършиха още на момента до вечерта беше останало само едничко! Всичко мина както трябва, тестото се получи идеално удвои размера си както гледах в Юлисима. Разбира се, това все пак съм аз и не може без някой гаф в кухнята :D какво да ти кажа, маалко излято мляко с яйце и извара зад пералнята, но това са дребни неща. Важното е , че резултатът беше просто върха. Благодаря ти за прекрасните рецепти, толкова си мила! До следващото ми произведение! :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  13. Ха,ха!Сладурана!Благодаря ти от сърце!Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  14. Привет и от мен.
    Винаги съм си мислила, че няма да мога да се справя с месене и точене. Баба ми /лека и пръс/ в малкото време докато бях на село все се опитваше жената да ме научи, но нещо като не ти се отдада, то не ти се отдава. Гледах предаването по ТВ-та, когато представяше това изкушение - тесто, сирене, кашкавал и просто бях сигурна, че ще пробвам. Все пак исках сама да си направя тестото /може би, защото имах време/. С учудване установих, че всичко стана страшно бързо и определено ми се отдаваше /време за реклама/, явно все нещо от уроците на баба съм възприела.
    След като тестото втаса, реших че е доста и мислех една питка да метна в печката, но добре че се отказах. След като направих топките, установих че тестото може и да не ми стигне - не се смей, наистина. Плънката си я направих наоко, но без синьото сирене. Опекох ги и установих, че всичко става бързо, а колко е вкусно.
    Сега, обече имам един проблем и те моля да ми го решиш - предложи ми някаква друга плънка, която да е за хора /като баща ми/, които не употребяват млечни продукти, освен масло. Ако направя плънка с кайма /предварително запържена/?! Знам ли, моля те помагай - искам да го изненадам, но как да му ги направя, че да не е само тесто?
    Дани - Ст Загора
    И понеже ми е за първи път да меся и точа искам да се похваля и с резултата, виж тук:
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=3#!/photo.php?fbid=443402325695643&set=a.431864426849433.86337.100000776370203&type=1&theater
    В албума може да видиш и другите ми творения по твои рецепти.

    ОтговорИзтриване
  15. Ехееееее, Дани!Ама те са просто страхотни!Браво,как може досега да си се съмнявала в себе си?Ти си родена не само за тестото,ами изобщо за кулинар!Браво,искрено те аплодирам!

    След като баща ти не хапва млечни продукти ще му измислим друго.Идеята ти с каймата е чудесна,просто хубаво си я овкуси като я запържваш.Ще ти кажа какво правя често аз.Поръсвам много пресен лук между питките и после ги разточвам.Страхотно става.Можеш да пробваш и нормален запържен лук, гъби или пък някаква шунка.Зависи как искаш да сервираш кхачапурите.Ако са като хляб,като допълнение на нещо основно им сложи само лук, а ако са като предястие или закуска може плънката да е по-сериозна - кайма,шунка,гъби..Давай пак на око и импровизирай.Така става най-добре.

    Благодаря ти мила Дани!Зарадва ме от сърце!

    ОтговорИзтриване
  16. Привет,Йоли.Замесих си тестото и ще го приготвям утре,няма да мога да спя от вълнение какво ще се получи,отлкова нямам търпение,надявам се очакванията ми да се оправдаят,както обикновено,когато съм избрала твое творение.приготвила съм освен различнките сирена и шунка,та да видим какво ще измайсторя.Ще пиша задължително за крайния резултат.Спкойна вечер.Краси

    ОтговорИзтриване
  17. Станаха супер и най-важното е ,че всички много ги харесаха,но понеже ми беше малко трудно да ги разточа с плънката,нея просто си я наръсих отгоре.А тестото от вечерта беше станало много пухкаво и въздушно,но определено следващият път дозата трябва да двойна.Благодаря ти ,Йоли ! Спокойна вечер Краси

    ОтговорИзтриване
  18. Краси,именно защото тестото е от вчера ти е било трудно да го разточиш.Винаги така става,независимо,че си бухва добре в хладилника.Трябва да го оставиш добре да се отпусне на стайна температура.Чакай да ти кажа нещо принципно за точенето на всякакви теста.Никога не точи с натиск.Тестото започва да се съпротивлява и да се събира в краищата.Буквално ти прави напук.Точи с леки движения,по-скоро го гали и заглаждай отколкото да натискаш.И го оставяй по 1 минутка да престоява от време на време докато разточваш.Глутенът в него се отпуска и става податливо на обработка.И наистина се отнася до всяко едно тесто, без значение дали е сладко,солено,с мая или без.Благодаря ти още веднъж мила Краси за доверието,което имаш към мен.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, току що ги направих, станаха невероятни! Разточих ги много тънки, вкуса им е превъзходен. Бързо, лесно и вкусно! Благодаря много за рецептата! Няколко пъти съм правила и белия хляб без месене и веднъж тортата Естерхази! Всичките ти рецепти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ти благодаря за милите думи.Хубаво е да чуеш,че храната се е получила добре.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  21. Замесих тестото дадено за хачапури от този форум http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193359.msg4053707#msg4053707 ,искам да попитам правила ли си с такова или с хлебно е по-удачно.
    Довечера ще ги пека ,сега отлежава в хладилника.Смятам да сложа като плънка -сирене Фета,бг сирене,ементал,котидж и топено сирене.Дали е удачно да се ползват по-меки сирена -има ли риск да се разтече плънката?

    ОтговорИзтриване
  22. Късно ти отговарям,просто нямах възможност през изминалите дни.Извини ме.Вече сте ги хапнали,каквото и да кажа е без значение.Надявам се,че са ви харесали.Аз ги правя с хлебно тесто,оригиналните са без мая,а с бакпулвер,а тестото,което ти си харесала е чудесно.Сигурно ще е вкусно,защото е доста маслено.Единственото нещо,което лично аз не бих ползвала е маргарина.Ще го заместя с масло,дори с малко свинска мас.У дома не се яде маргарин,но яко вие го обичте,разбира се,давай с него.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, Йоли!
    Направих тази рецепта с тестото от 24-kitchen. Сега се чудя с какви думи да я опиша, но май няма да прозвуча особено оригинално :-( ...
    Затова ще бъда тривиална - Прекрасни са! Много вкусни!:-)
    Поздрави!
    Нели

    ОтговорИзтриване
  24. Здрасти Нелка.Много се радвам,че опита тези питки.И у нас са любими.Ама много бързо свършват, пустите.Май трябва по повече да се правят.Благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  25. Неотразима си , Йоли!!!!Много сполучлива рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мнгого се радвам, благодаря ти. Да са ви сладки на всички у дома.

      Изтриване
  26. Здравей Йоли,
    Бихте ли ми казали кое от двете теста е по-подходящо за Кхачапури: това за Крайшник или Венец със домати,сирене и босилек? Или може би нито едно от двете? Не знам защо имам затруднение при избора на тесто. Може би защото не знам каква е разликата когато в тестото има прясно мляко, масло и когато няма. С две думи кулинарна неграмотност. Бихте ли ми дали по-точни указания какво тесто да направя. Предварително ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Да, разбира се, че ще ти кажа. И двете теста са чудни за Кхачапурите. Което си избереш, това да е. Разликата е следната: ако в тестото има яйца, мляко, сметана или масло то е много, много богато на вкус. Обикновено от такова тесто се правят погачи. Ухай страхотно, много по-меко и вкусно е. Просто е богато на вкус. Това е разликата. Избери сама, всичко ще стане, ако ес мая, не се притеснявай. Благодаря ти и се надявам да ви харесат Кхачапурите.

      Изтриване
  27. Здравейте Йоли,
    Искам да ви попитам трябва ли в тестото за Кхачапурите да има мая или може и без нея ?Благодаря ви предварително. Приятен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, може. Не само, че може, ами повечето видове Кхачапура са само с бакпулвер или изобщо без набухвател. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

      Изтриване
  28. Бихте ли дали малко повече мерки, например: колко грама, тесто, брашно ит.н. са необходими за 4-5 броя от вкусното изделие. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ще се радвам да опиташ Хкачапурите, много са хубави. Съвсем умишлено не съм написала мерки. Наистина всяко тесто с мая е подходящо. Ще се радвам да погледнеш някоя рецепта в моя раздел "Тестени". И ако си харесаш някое тесто, направи него или купи готово хлебно от магазина. От 500г готово тесто може би ще се получат 5-6 големи Кхачапури.

      Изтриване
  29. Това е от грузинската кухня и се нарича Хачапури. Рецептата Ви е почти автентична! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, от грузинската кухня са тези хачапури. Тъй като на латиница се изписва Khachapuri,много се чудих дали трябра да се напише и к-то отпред. Някъде го пишат, някъде не. У нас са познати като хачапури. Радвам се, че рецептата Ви хареса. Благодаря!

      Изтриване