събота, 21 август 2010 г.

Чаен плодов сладкиш





Продукти

80 г меко масло
100 г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол

брашно за доизмесване
кафява захар за поръсване

500 г микс от плодове по избор




Приготвяне

* Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте ги с маслената смес. Отделете половината от полученото тесто.

* Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти. Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.

 * Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца.
 





* Объркайте ги и ги сипете върху кората. Посипете ги обилно със захар. С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.




* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре. Ако сладкиша започне много бързо да прегаря  го покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.

* Сервирайте сладкиша добре охладен поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!










Адаптирано от тук. Промених нещата като реших да доизмеся с малко брашно тестото за основата. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и дебела като традиционното тесто за сладкиш. Получи се невероятно приятен и свеж десерт.







.

61 коментара:

  1. Казвала ли съм ти, че си голяма изкусителка :))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, на човек му иде да захапе монитора, такива сладки изкушения ни предлагаш:)))Тук в Гърция трябва да има повече като теб:)))
    Прекрасен сладкиш, прекрасни снимки:)
    Солени целувки

    ОтговорИзтриване
  3. Целувки и от мен на двете морски момичета. Едната целувка заминава за Бургас,а другата за Гърция.Благодаря ви,радвам се,че ви хареса сладкиша.Съберете много слънце и хубаво настроение.

    ОтговорИзтриване
  4. Сладкиша е страхотен, направих го точно по тази рецепта и стана същия :))) децата ми са супер доволни

    ОтговорИзтриване
  5. Ураааааааааааа,Ангелина пак така ме зарадва.Благодаря ти мила.Да ви е сладко в къщи и най-вече на дечицата.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда страхотно! Личи си го правиш с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  7. I love your blog!

    That looks so delicious!

    Have a nice time!
    Paula

    ОтговорИзтриване
  8. Paula,thank you very much.

    Дамски парфюм,наистина ми е удоволствие това.Благодаря ти много,радвам се,че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  9. Смених плодовете, по скоро на мястото на черешите сложих сини сливи и пак стана уникално. Мерси :)

    ОтговорИзтриване
  10. Танче,ако трябва да съм честна,сливите ги харесвам много повече за сладкиши,отколкото черешите.Не се съмнявам,че е станало хубаво.Много ти благодаря и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  11. Приготвих сладкиша само с ябълки. Не ми се вярваше, че плодовете могат да останат много сочни и меки, но факт!!! Наистина страхотно лесен и уникално вкусен сладкиш!!!

    ОтговорИзтриване
  12. О,разбира се,с всякакви плодове би станал прекрасен този сладкиш.И е наистина най-добре със сезонни.Ябълките са страхотен избор.Много,много се радвам и благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей мила Йоли!

    Видях в този сайт, че са публикували твоята рецепта и снимки без посочен източник: http://woman.hotnews.bg/n/plodov-keks.6144.html

    Просто не знам как не им писна на тези хора, това е сигурно 100-ната рецепта на мои приятели блогъри, за която подавам сигнал... Крадат и изобщо не им пука!

    Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ох,Иринче .. какво да ти кажа?То всичко ти е ясно.Нямам нищо против да ползват рецептите.Те затова са и в публичното пространство,даже не е нужно да пишат откъде са ги прочели.Не съм открила аз "топлата вода"в готвенето.Но снимките .. това е по-друго.Това си е вече лично мое творчество,снимано от малкото ми любителско апаратче,в собствените ми чинии.Писах им,но не ми се вярва да махнат снимката.Благодаря ти за сигнала.Не знам какво да кажа наистина.Хубава вечер и на теб.

    ОтговорИзтриване
  15. Този сладкиш е невероятен !
    Правя го за втори път ,истинска наслада за душата.
    Вторият път комбинирах посочените плодове ,понеже ги имах и малинки ..
    Уау..какъв изящен вкус ,а и тестото е уникално .
    Благодаря ти за вкусната рецепта..Ще го правя пак и пак с други сезонни плодове.

    ОтговорИзтриване
  16. Супер,супер,супер много се радвам.Благодаря от сърце и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли ,то е ясно ,че ще го правя пак със сезонни плодове.Не искам да ти досаждам ,но имам въпрос .Възможно ли е да замразя ,нарязани микс летни плодове в пликчета и през зимата да ги ползвам .Ако да ,трябва ли предварително да ги размразя ,защото все пак ще са слепени и няма ли да навлажнят тестото .
    Благодаря ти предварително!
    Геви

    ОтговорИзтриване
  18. Абсолютно правилно Геви!Задължително трябва да размразиш първо плодовете,да ги отцедиш добре и даже малко да ги посипеш с галета или брашно за да не направят тестото клисаво.Иначе ще стане супер през зимата със замразени плодове.Сега да ти кажа аз как ги замразявам - винаги ги посипвам обилно със захар и тогава замразявам.Захарта ги стяга и направо ги консервира.Астават плътни,едни такива ... надутички и корави.Абе,като пресни са.Да не говорим,че са още по-вкусни.А като се размразят,сокът,който се отделя от тях е просто вълшебен.Можеш да го ползваш за сладкиши,кокове,желета...всичко.Дано съм ти била полезна!

    ОтговорИзтриване
  19. Съветите ти ми бяха много полезни ...
    Йоли ,ти си не само изумителна кулинарка ,но и много,много мила и търпелива...
    ...и затова ще ти идвам на гости ,без да съм поканена:)
    Геви

    ОтговорИзтриване
  20. Каква красота! Напомня ми на един любим сладкиш, който баба правеше- попска пита, само че тя се прави само със сини сливи. Определено ще го пробвам! :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Роси,аз пък искам попската пита на баба ти.С удоволстжие бих я направила.Благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  22. Йолинка,току-що изпекох сладкиша,но в двойна доза.Веднъж съм го правила и не беше достатъчен.Стана отново страхотен-благодаря ти и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Еее,Живе,много ти благодаря. Да ви е сладко и пак заповядай!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря за пореден път.Много, много вкусно стана и не остана !

    ОтговорИзтриване
  25. Аз на теб ти благодаря Марианка! Да ви е сладко. Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  26. Привет, Йоли. Снощи в 22 ч. направих този десерт с останалите плодове от компот. Дъщеря ми помогна, като ръсна доволно от солницата... За щастие не се усети соления вкус. Аз забравих да наръся плодовете със захар, пък те и без това си бяха леко обезформени от компота. Но това не навреди на вкуса! Щом приспах децата, станах, за да го опитам! Нямаше да мога да заспя... И Съпругът ми се приспа с него, и събуди с него. Преписвам си го в тефтера, до заглавието: (от Йоли).

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти миличка.Така ме развесели с тази сол.Много обичам такива работи.Да я щипнеш дъщеря си от мен.Да ви е сладко и пак благодаря!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Йоли,

    Сладкишът е страшно вкусен, а идеята да се направи основа от по-твърдо тесто е много добра. Поздравления и благодаря за вкусните ти и ефектни рецепти.

    Ралица

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, Йоли,
    Направих сладкиша за втори път - този път за рождения ден на мама, която много го хареса:) Много сполучлив.
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Вероника!Да ви е сладко на всички.Много си мила!

    ОтговорИзтриване
  31. Ще си позволя пак да добавя коментар:) Вторият опит на този сладкиш ми е много по-добър от първия, останах още по-очарована. Използвах пак същите плодове (сини сливи и праскови), но този път добре ги подсуших преди да ги наредя. За подложката сложих около 2/3 от тестото, а по-малко оставих за отгоре, тъй като формата ми е малка. Добавих лимонова есенция вместо портокалова кора. Стана великлепно. Мама остана много доволна, а и аз покрай нея, че си похапнах такава вкусотия. Още веднъж благодаря за рецептата. Позрави! Вероника

    ОтговорИзтриване
  32. Браво,браво,браво!!!Много добра сама си предусетила нещата!Обичам като се получи така!Благодаря ти от сърце Вероника!Страхотно момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
  33. Голяма вкусотия е този сладкиш. А какъв аромат се носи от него... Сякаш е букет, но не от билки, а от плодове... Поредната чудесна рецепта, Йоли! Благодаря и поздрави! =)
    Ето и моят резултат (правих го още лятото, промяна има само в основата - не я сгъстих, тестото беше като за кекс):
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.28308866
    http://gigata.snimka.bg/cooking/moite-vkusotiiki.215217.28308867

    ОтговорИзтриване
  34. Радвам се,че ви е харесал,Гери.Толкова сочен изглежда,хич не си пестила плодовете!Браво,и аз така обичам.Великолепно изглежда.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Йоли,

    Прекрасно изглежда. Мисля да го пробвам за утрешния празник :) Само че поради сезона, вместо пресни горски плодове, всех замръзени. Има ли нещо специфично в приготвянето му с тях?

    Благодаря предварително.

    Надя

    ОтговорИзтриване
  36. Наде,принципно няма проблем,просто замразените плодове отделят много вода при печене.А пък от друга страна не е добре да се размразяват преди готвене.Незнам,не съм пробвала.Май ти първа ще кажеш какво се е получило.Дано стане добре и ви хареса.Благодаря и успех.

    ОтговорИзтриване
  37. Получи се :) Малко ги размразих преди готвене и ги сложих да се отцедат. Малко са семчести, но иначе много вкусно стана :) Ще пробвам следващия път с плодове от компот - вишни, праскови и кайсии, пак ще го тоцедя... но иначе е много хубаво самото тесто... Благодаря отново :)

    ОтговорИзтриване
  38. Чудесно Наде.Значи става с всякакви плодове,това е добра новина.Благодаря ти отново и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  39. Това се превърна в един от любимите сладкиши на моето семейство - него правя най-често. Правила съм го със сливи, праскови, кайсии, а от скоро вече 2-3 пъти и с ягоди:) Мисля и с круши да опитам:) Наистина е подходящ за всички сезони.
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря ти Вероника.Много се радвам,че ви е харесал сладкиша.И с круша ще стане супер,и със сушени плодове и сладко дори,ако е посред зима и няма нещо подходящо като пресен плод.Изобщо,сладкиша търпи какви ли не изменения.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  41. Скъпа Йоли,

    пише ти една голяма твоя почитателка. Приготвяла съм почти всички твои рецепти и може би не минава и ден, в който да не отворя твоя прекрасен блог. Много пъти съм ти писала, че за мен си истински виртуоз в кулинарията. Не е имало случай досега резултата от приготвянето на всяка твоя рецепта да не е бил перфектен. Понеже сега има голям избор от пресни плодове на пазара ми се ще скоро да приготвя и този така апетитен чаен сладкиш, но имам едно малко глупаво запитване. Не ми става ясно следното: Нали първо забъркваме тесто от изброените продукти за тесто в рецептата. След това го разделяме на две части, като едната част оставяме настрани за заливка върху плодовете, а в другата част колко още брашно да добавим, за да омесим тесто? Извинявам се още веднъж за глупавия въпрос, май само аз не съм разбрала както трябва :-(

    Поздрави за приятен следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  42. Изключително правилно си разбрала, точно така!Много ще са радвам,ако опиташ сладкиша и ти се хареса.Благодаря ти за милите думи,приятно майсторене и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  43. Йоли, много Ти благодаря за бързия отговор, но всъщност исках да попитам колко още брашно се добавя към тази част тесто, която се разстила за основа на сладкиша?

    ОтговорИзтриване
  44. Давай на усет,мила.Просто не трябва да ти лепне по пръстите.Ще го усетиш безпогрешно,не се притеснявай.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей, Скъпа Йоли!

    Отдавна се каня да направя този така апетитен сладкиш и мисля, че сега е момента, защото пазара изобилства с всякакви подходящи плодове. Вчера гледах как приготвяш чаения плодов сладкиш по телевизията и ми направи впечатление, че там казваш и слагаш първоначално 200 гр. брашно и след това доизмесваш едната половина с оше брашно, докато тук по-горе е посочено да се използва първоначално 150 гр. брашно плюс още за доизмесване. Понеше знам, че при сладкишите е много важен точния грамаж на продуктите затова те моля да кажеш колко точно брашно да използвам. Другото, което бих искала да те попитам е краистална или пудра захар да използвам за тестото на сладкиша, защото тук пише кристална, а в предавеното го приготви с пудра захар.
    Аз съм твоя голяма почитателка и може би не минава и ден, в който да не отворя прекрасния Ти блог. Приготвила съм от тук много рецепти и винаги резултта е бил впечатляващ. Сега с нетърпение очаквам и новото ти предаване по телевизията...

    Поздрави за хубав и усмихнат Неделен ден, Ти желая!

    ОтговорИзтриване
  46. Здравей мила.Много ще се радвам да опиташ сладкиша.Виж сега,изобщо не се притеснявай.Това е сладкиш,който изобщо не се нуждае от прецизни мерки.Аз все на око го правя и затова може би всеки път е различно.В случая ще ти кажа каква ще бъде разликата с брашното.Ако първоначално сложиш 200г ще получиш с около 1-2 с.л.повече тесто за заливката и обратно.Наистина няма значение,прецени си сама.За да ти е малко повече може да сложиш 200г вместо 150.И захарта няма значение.И с двата вида става еднакво.Каквато имаш, такава ползвай.Успех ти желая и непременно ми пиши как се е получил сладкиша.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей, Йоли!

    Приготвих чаения сладкиш и се получи ПРЕВЪЗХОДНО!!! Сложих 200 гр. брашно в началото и после добавих още 3 с.л. за доизмесването, стана много вкусен и красив сладкиш. От сърце Ти Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш с нас!

    Желая Ти, прекрасна Неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  48. Много,много ти благодаря!Радвам се,че е станал хубав сладкиша.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей, Йоли!
    Казвам се Ваня Трифонова, от град Карлово съм и съм на 16 години. Голяма почитателка съм ти и гледам всеки ден твоите рецепти. Дълбоко съм впечатлена от търпението, любовта и усмивката, с която работиш. Уча в професионална гимназия, със специалност - производство на хляб и сладкарски изделия. Твоите съвети много ми помагат и се уча с всеки изминал ден и всяка твоя рецепта. Благодаря ти, че споделяш всички тези вкусотии.
    Пробвах този сладкиш, като замених плодовете. Аз използвах ябълки, круши, праскови и грозде. Получи се много добре. Във вкъщи, моят баща и моите приятелки също много го харесаха. Аз останах повече от доволна, защото винаги се радвам, когато приготвя нещо и то се хареса.

    Благодаря ти!
    Поздрави и целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  50. Благодаря ти мило момиче.Нямаш представа колко много ме зарадва!Гордея се,че има такива млади хора като теб.Пожелавам ти много успехи и цялото щастие на света.Целувам те и отново ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  51. Много ми хареса. Използвах праскови и кайсии от компот, предполагам с пресни плодове ще е още по-свежо. Непременно ще опитам. Благодаря за чудесното предложение.

    Поздрави, Илияна

    ОтговорИзтриване
  52. Йоли, и този сладкиш направих и се получи. Невероятна си....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, супер си просто! Много, много ти благодаря и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  53. Знаете ли историята на човека, който имал копче и затова си ушил палто? Та и аз така... Заради студа крушите на терасата ми замръзнаха, а размразената круша е като изгнила. Обелих и нарязах замръзналите круши, потопих ги за кратко в захарен сироп с малко лимон и направих този сладкиш. Това е оптималната рецепта за мен - бързо, лесно и невероятно вкусно. Хрупкава коричка и пълнеж от ароматни круши с лек карамелен щрих от захарния сироп! Единственият недостатък е липсата на цвят, но следващия път ще оправим и това. Благодаря ти за тази рецепта! Поздрави
    Десислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш ли, че имам едни замръзнали ябълки на балкона? И ги държа на балконската маса само за украса, защото знам, че за нищо не стават.Май и аз като теб ще взема да ушия балтона. Благодаря ти за хубавата идея, мила Деси! И страшно се радвам, че ти е харесал сладкиша. Благодаря ти и за доверието!

      Изтриване
  54. Здравейте , Йоли
    Всичко направено по вашите рецепти е уникално, сега пека този сладкиш , в горната част сложих пюриран банан мирише уникално , ще видя резултата след 30 Мин
    Поздрави !
    Прекрасен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Танче! Много си мила! Надявам се и този сладкиш да допадне на всички ви у дома. Да ви е сладко!

      Изтриване
  55. Здравейте, сладкишът Ви е просто прекрасен. Творенията Ви са уникални и винаги много вкусни. Аз лично се възхищавам много и на начина на поднасяне. Бихте ли споделили от къде може човек да си набави такива уникални чинийки за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша. Сладко да ви е на всички у дома! Тези чинийки си ги купих от Италия преди доста години. Ама толкова ми харесаха! и знаеш ли, като се наредят в кръг образуват просто една голяма тортена чиния. Само дето човек си взима парчето торта направо с чинийката. Много си ги обичам.

      Изтриване