понеделник, 10 декември 2012 г.

Пухкави трюфели





Един вариант на тези обичани домашни бонбони. 







Продукти за около 20 бонбона

120 мл течна сладкарска сметана за разбиване
40 г захар, ако не е подсладена сметаната
250 г млечен или натурален шоколад
20 лешника
по желание - 1 с.л. коняк, ром или друг подходящ алкохол

100 г шоколад за глазура







Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Оставете го да се охлади до стайна температура, но да остане течен. 

* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Добавете алкохола и течния шоколад като продължите да разбивате докато получите пухкав и плътен крем.

* Сложете крема в шприц с широк накрайник и направете бонбони върху хартия за печене. В средата на всеки трюфел сложете по един лешник. Оставете бонбоните на стайна температура да стегнат за около 2 часа. Може да ги сложите и в хладилника, но ще станат твърди. Все пак съм ги нарекла "пухкави" трюфели и за да се запази меката консистенция на крема е добре да са на стайна температура. 






* След като трюфелите станат достатъчно твърди да се взимат с пръсти ги оваляйте в какао, или върху всеки бонбон сипете малко стопен шоколад. Оставете ги отново за няколко часа за  да се втвърди шоколада. Може да им придадете малко блясък с хранителни перлени бои. 

* Импровизирайте с шоколада, може да ползвате и бял, но в такъв случай увеличете количеството му на 300г. Бонбоните стават чудесни с пияни вишни, портокалови корички, крокант или други ядки. Да ви е сладко!









.




41 коментара:

  1. Ммм определено ще ги включа към празничните лакомства тази година :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,

    страхотно изглеждат трюфелите. Нямам търпение да ги приготвя :-)

    Поздрави и лека вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Боже, каква изящна вътрешност!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси,момичета.Трюфели като трюфели.Няма кой знае каква разлика във вкуса,само в консистенцията на крема.Но пък исках да ви го кажа и това.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни са тези трюфели, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  6. уау, това с лешника ми хареса. Трюфелите са любими на майка ми и именно с тази рецепта ще я изненадам за рождения и ден скоро. Благодаря за идеята, Йоли:)

    ОтговорИзтриване
  7. чудесна идея и комбинация с лешниците! Майка ми мн ще се зарадва, мисля да я изненадам покрай рождения и ден с тези. Мерси за идеята, Йоли

    ОтговорИзтриване
  8. Трюфели все още не съм правила, но като гледам твоите, позлатени и привлекателни , си мисля че е време и за това предизвикателство:)
    Само да ми се отвори парашута със свободното време :)
    Весели предпразнични дни Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, би ли казала от къде може да купя пияни вишни? Благодаря ти за поредното вкусно предложение и весели празници!Меги

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, страхотни бонбони. И много коледни.
    Това е поздрав за теб.
    http://www.youtube.com/watch?v=xMtuVP8Mj4o
    И да не забравиш да изтанцуваш това нещо край фурната.
    Поздрави на теб и фамилията.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоличке, прекрасно ми звучат, ще ги направя и ще споделя! Кажи ми откъде да купя такива перлени боички, Много ги искам:)
    Биби

    ОтговорИзтриване
  12. Бибинка, в София е лесно. Отиваш в Редута на ул. Кадемлия 6 и просто се развихряш, не само с перлените боички. Има суперски неща!

    Меги, моите са си от вишновката, затова я правя, не, че някой в пие. Можеш да си купиш коктейлни череши и да ги накиснеш в алкохол . Става чудно.

    Ели, ставам и каня маестрото на танц! То се е видяло.

    Мерси момичета, такива сте мили...

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат съвършени! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, прекрасно изглеждат -
    като истински са,
    а усещането за въздушност и пухкавост се вижда и от страхотните снимки.
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна празнична идея, Йоли! Задължително ще я изпробвам. А колко време мога да ги съхрянявам и как в хладилник или в кутия на стайна температура? Благодаря ти предварително :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви момичета.Радвам се,че ви харесват.

    Дали,на стайна температура,не в хладилника.Могат да стоят много,това е най-трайния крем на света.Но надали ще останат за дълго,вкуснички са!

    ОтговорИзтриване
  17. Просто чудесни... Красиво, вкусно, уханно... Поздравления за бонбоните!
    Аз имам един въпрос, Йоли. Виждам, че си посъветвала да се съхраняват на стайна температура. Смятам да правя шоколадови трюфели (може би по класическата рецепта обаче) и се чудя как да ги съхранявам. Пак ли на стайна температура? Защото ще се наложи да ги "транспортирам" и се притеснявам да не се разтопят...
    Допитвам се до опитен кулинар. Извинявам се, ако въпросът е глуповат...
    Поздрави! =)

    ОтговорИзтриване
  18. Гери,няма да се стопят миличка.Това са си най-стайните бонбони на света,ако може така да се каже.Трайни и меки като вътрешност.Изобщо не ги съхранявай на студено,няма смисъл.Нищо няма да помръдне от тях,гарантирам ти.Успех и ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Йоли!
    Весели празници ти желая и много топлина!

    ОтговорИзтриване
  20. И аз ги направих:) Както обичам да правя, промених малко рецептата, като изпровизирах. Добавих шоколадов ганаш към сместа, за да са по-твърди, както и орехи и малко натрошени бисквити. Станаха чудни - очаровах всички. А са толкова лесни и бързи:) Благодаря за идеята. Светли и весели празници и на теб, Йоли.
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти мила, много се радвам, че ги опита! Браво за промените, само така, в това е истината. Светли празници и на вас, наздраве!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей. Искам да попитам дали ще се получи, ако увелича малко продуктите, за да се получат повече бонбони, а и да използвам една цяла малка опаковка сметана от 200 мл. Та толкова сметана и 400 гр. шоколад- ще се получи ли консистенцията? Благодаря.

    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
  23. Няма да има проблем и с по-малко шоколад,Илиянче.Това са наистина различни трюфели,и с помалко шоколад стават пухкави.Само трябва наистина сметаната ти да е за разбиване,нищо повече.Благодаря ти и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  24. Ехо "))))
    Здравей,смятам да направя трюфелите,но искам твоя съвет.
    Искам да си купя качествен силиконов пош с накрайници.В Бургас не мога да открия .Ще ми дадеш ли координатите ня накой магазин в София или на он лайн магазин , за да си закупя ?

    Разчитам на съвет
    До скоро
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  25. Ехооооооо, Чаниииииии ,
    много здърве първо на любимия ми град.

    Виж,ето ти линк на фирмата, от която аз купувам.Незнам дали правят онлайн поръчки.Има телефони,звънни им.Иначе в София адреса им е на ул.Кадемлия 6 в Редута.

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли:( няма линк....
    мерси предварително.
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей, Йоли. Направих тези хубави бонбони, но - на същия ден бяха много хубави, но на другия лешника не беше хубав, беше мек /пропит от влагата на крема/. Дали аз нещо съм объркала или е така?

    Поздравления за всичко, което правиш и с нетърпеие очаквам "Домошните рецепти".

    Поздрави и до скоро, Влади!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Не Влади,няма как да си объркала нещо.От влагата е омекнал,то е ясно.Не си спомням при мен как беше,май ги изядоха веднага,не останаха бонбони за следващия ден.Благодаря ти,че опита,много си мила.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, Йоли,
    Решила съм да правя бонбоните утре за гости като вариант за десерт, различен от торта. Имам сладкарска животинска течна неподсладена сметана. Дали е подходяща за рецептата, на етикета не пише дали е за разбиване.
    Благодаря предварително!
    Лилия

    ОтговорИзтриване
  30. Лили,късно отговарям,но не бях в София тези дни и нямах нет.Ами какво да ти кажа,вече сама си разбрала.Ако не се разбие най-много да си направиш класически трюфели вместо пухкави.Благодаря ти много, кажи сега какво се получи в крайна сметка.Разби ли се пустата сметана?

    ОтговорИзтриване
  31. Аз така и не се престраших да експериментирам. Направих класически трюфели. Следващият път ще пробвам тази рецепта и ще споделя впечатления. Лилия

    ОтговорИзтриване
  32. Е нищо де,никога не е късно.Следващият път ще опиташ пухкавите.Важното е,че имаш желание.Благодаря ти,това наистина е супер!

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли,би ли ми пояснила,моля те...че тук имаме разногласия относно сметаната !!! Тази сладкарска сметана за разбиване коя точно сметана е?!...Онази,на чиято кутия пише "Крем" и се разбива с миксер до пълното й сгъстяване...като тази "Hoppla" и разни подобни на растителна основа ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага казвам. Сладкарска сметана се нарича само онази, която може да се разбива на сняг. Другата е готварска. Тя също става за сладкиши, кремове и бонбони, които не изискват разбита на сняг сметана. В случая трябва да е сметана, която да се разбие на сняг. Няма никакво значение каква марка ще е, просто трябва да е сладкарска. Обикновено на всички кутии сметана, които са за разбиване има нарисувана шприцована сметана върху някакъв десерт. Ако няма такава картинка не купувай. Има кутии, на които са нарисувани само спагети, някакво ястие или сос. Тя не се разбива добре и не е подходящя за тези бонбони. Това е. Самата опаковка ще ти подскаже, ако не си сигурна. Ще се радвам да опитате бонбоните, благодаря ти.

      Изтриване
  34. Йоли, благодаря ти за споделянето на тази рецепта! Трюфелите се получиха невероятни, а вкусът им е по-добър от този на бонбоните Линдор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееееееееее !!! Не очаквах да чуя такава похвала! Толкова приятно ми стана, макар Линдор да са нещо недостижимо. Това значи, че бонбоните ми наистина са ти харесали! Много, много ти благодаря! Страшно ме зарадва!

      Изтриване
  35. Само аз ли не виждам количеството на течния шоколад в списъка с продуктите
    ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За кой течен шоколад става въпрос? Няма такава съставка в рецептата. В описанието става въпрос за шоколада, който е сме стопили и е станал течен.

      Изтриване
  36. Здравей, Йоли! Твоите рецепти са прекрасни и винаги, когато искам да впечатля моите гости търся твоята страничка.
    Сега искам да направя тези пухкави трюфели но се страхувам, че в студената разбита сметана ако прибавя течния шоколад то той ще се пресече. Ти как постигаш тази пухкавост?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието и милите думи. Много ще се радвам, ако и тези бонбони се получат добре и ти харесат.

      Не се притеснявай, нищо подобно няма да се случи. Шоколадът е течен, което значи, че не е напълно студен. Добавяш го на струйка и същевременно разбиваш на бързи обороти с миксера. Това е всичко.

      Изтриване
    2. Благодаря ти Йоли! Весели празници!
      Бъди жива и здрава!!!

      Изтриване