вторник, 8 октомври 2013 г.

Тера Мадре Беласица - Пляска







Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям  я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.

 Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чалбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.








Продукти

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

Плънка

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус


 Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. 

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!







.

16 коментара:

  1. Страхотно! Сигурно ще се получи и с други пълнежи.

    ОтговорИзтриване
  2. Така е Илиянче,с каквото има,с това го правят хората.Всичко е и въпрос на въображение и вкус.Благодаря мила.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, това ми става една от любимите рецепти за питки. Снощи я правих - хем много бързо става - няма месене, няма втасване - хем е мнооого вкусна! Честно казано, представях си нещо в вкус на палачинка. А се оказа с хрупкава коричка и много вкусно тесто отвътре.
    Добавих от себе си само сирене в пълнежа и не сложих магданоз.

    ОтговорИзтриване
  4. Ама наистина ли?О,така се радвам!Много исках някой да опита!Благодаря,благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Една приятелска забележка - селото вероятно е Яворница, а не Яворово.

    ОтговорИзтриване
  6. Да, да, да, да!!! Дианка,толкова ти благодаря!Ама как можах да напиша такива глупости? Разбира се,че е Яворница.Да ме питаш откъде ми хрумна за Яворово.Голяма прегръдка имаш от мен,веднага го оправих.Дано не съм го сгрешила и другаде,ако видиш,моля те,пиши ми непременно.Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли понеже и аз съм от този край, реших да ти споделя и моята пляска...много е вкусна и всеки, който още не е опитал да не чака...
    Ето я и моята...http://gu6terova.blogspot.com/2013/09/blog-post_19.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Линкa не cе отвaря aко може ми го прaтете нa лично Kosi Stefanova блaгодaря но едвa ли ще видите зaпитвaнето ми

      Изтриване
    2. Извинете, бихте ли казали кой от двата линка не се отваря? Току що проверих, работят идеално. Единият е за списание Меню, другия за Слоуфуд.

      Изтриване
  8. Йоли, направих снощи "Пляска"-та.Очарована съм от вкуса! И на мен не ми се вярваше, че с тези продукти ще се получи този резултат.Хрупкава коричка с лучен пълнеж...Вкусно е и студено! Благодаря, че сподели тази рецепта с нас!

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина ли ви хареса,Руми?Ама така се радвам!Благодаря ти от сърце!Много е семпла рецептата,а наистина е чудна.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, благодаря за прекрасната рецепта! Направих я със спанак, получи се разкошно!

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам,Вики!Винаги ми е страшно приятно когато някой опита българските рецепти от блога.Много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно!!!Цял живот го ядеме!!!без консерванти!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Привет вкусна Йоли! Днес направих пляската, но не ми се получи като твоята естествено! Да питам, че да се поправя следващия път - сместа рядка ли става? Моята си беше доста течна, та реших да добавя още малко брашно. С фурната обикновено имаме разногласия, пекох я 40+ мин., увеличих градусите, че не искаше да се зачервява...накрая стана доста тестяна, нямаше хрупкава коричка, докато се печеше изглеждаше някак пухкава, но като я изкарах се сплеска :( Някакви идеи къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вили. Първо да ти благодаря за доверието. Радвам се, че опита пляската. Никъде не си сбъркала. Тестото е съвсем рядко, като палачинково. И няма как да набухне, няма какво да предизвика каквато и да била пухкавост. Брашно не трябва да слагаш допълнително, тъй като то допълнително утежнява сместа. Това е съвсем простичко българско ястие и хората са го правили най-вече в гладни години. Ще се радвам пак да опиташ, но не слагай повече брашно. И правилно, печи по-дълго за да се изсуши максимално. Благодаря ти още веднъж. Надявам се следващ път, ако я правиш да стане добре и да ви хареса.

      Изтриване