вторник, 7 януари 2014 г.

Сладки с мас и розова вода







Продукти за около 35 - 40 сладки

250 г мека свинска мас
80 г пудра захар
ванилия
1 яйце
100 г натрошени запечени бадеми
2 с.л. мастика
1 ч.л. бакпулвер
500 г брашно

розова вода за поръсване
пудра захар за овалване



Приготвяне

* Разбийте маста заедно с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето, а след това мастиката и бадемите. Смесете брашното с бакпулвера и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* От тестото оформете топчета с големина на орех. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 12 - 15 минути или докато леко се зачервят. Извадете ги от фурната и докато са горещи ги напръскайте с розова вода и оваляйте в пудра захар. След като изстинат ги приберете в кутия. Най-вкусни са, ако престоят един ден, но кой ще ги чака толкова дълго?

* На половината топчета направих вдлъбнатина и след като ги изпекох ги напълних с пелте от дюли, смесено с малко желатин за да не лепне. Всякак се прекрасни! Да ви е сладко!

* Благодаря от сърце на Ванката Пейчев за тази вкусна рецепта. Малко я измених. Неговите сладки са с масло и амонячна сода, както и пропорциите на продуктите са двойни. Аз много обичам сладки с мас и затова избрах нея вместо масло, а амонячна сода нямах и ги направих с бакпулвер. Останалото е по рецептата му. Опитайте ги, наистина са чудесни сладки! Розовата вода прави чудеса с вкуса им, не я пропускайте.  Отново ти благодаря, приятелю!






.

неделя, 5 януари 2014 г.

Тортички







   Една идея за персонални тортички. Имах останало парче руло от Белгийска малинова торта. Бях го замразила във фризера и докато се чудех в какъв сладкиш да го вложа ми хрумна идеята за тези малки тортички. Направих набързо един крем и това е всичко. Ако нямате време да си направите домашно пандишпаново руло може да си купите готово от магазина. А за крем да използвате някой от пудингите без варене на др Йоткер, чудесни са. Все пак аз ще ви напиша вариант за домашно приготвяне, а вие преценете сами. Ето как да превърнете руло и крем в симпатични тортички.








Продукти за пандишпановото руло

3 яйца
75 г захар
40 г брашно
30 г натурално пшеничено нишесте
ванилия
200 г конфитюр по избор

Продукти за крема

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно  
2 - 3 с.л. какао
ванилия
1 ч.ч. течна подсладена сметана за разбиване
100 г едро накълцани орехи

150 мл студено прясно мляко за сиропиране
бадеми на люспи за гарниране
какао за поръсване







Приготвяне

* За рулото разбийте добре жълтъците на пяна с 1/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг като постепенно сипвате останалата захар на струйка. Добавете ванилията. Смесете внимателно белтъците с жълтъците като ръсите по малко от пресетите брашно и нишесте, като предварително сте ги смесили. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Печете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна. След като изпечете блата го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине. След това отстранете хартията и намажете с конфитюра. Аз избрах малинов за по-добър аромат  и вкус. Оставете рулото за половин час в хладилника за да се стегне, а след това го нарежете на тънки шайби.








* За крема  смесете заедно захарта, какаото, брашното и ванилията. Разбъркайте, добавете жълтъците и налейте малко от млякото. Отново разбъркайте докато получите гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крема до сгъстяване. Добре е да варите или в съд с незалепващо покритие или на водна баня за да предотвратите загаряне. Оставете крема добре да изстине. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към студения крем. Разбъркайте всичко на хомогенен крем.

* Сглобете сладкиша като върху едно кръгче от рулото, сиропирано с малко прясно мляко намажете малко крем. Поръсете с орехи. Отгоре сложете още едно парче руло, отново сиропирано. Измажете цялата тортичка с крем, гарнирайте отстрани с бадеми, а отгоре поръсете с какао. Украсете по желание. По същият начин направете и останалите тортички докато свършат продуктите. Ще получите около 6 - 8 тортички. Да ви е сладко!







.

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Тирамису в червено



Честита Нова 2014 година!







Продукти за тестото

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия
червена хранителна боя

Крем

250 г маскарпоне
140 г пудра захар
2 яйца
ванилия 
5 г желатин
1/2 ч.ч. замразени или пресни малини

Глазура

1 ч.ч. замразени или пресни червени плодове
5 с.л. захар
5 г желатин


Приготвяне

*  За блата разбийте на пухкав крем яйцата, ванилията и захарта докато утроят обема си. Към края на разбиването прибавете боята. Определете наситеността на цвета сами. Постепенно прибавете пресятото брашно като бъркате внимателно с лопатка. Постелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете пандишпановото тесто. Загладете и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна. 

* За крема разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете половината пудра захар и доразбийте докато получите твърди връхчета. В отделен съд разбийте на пухкав крем жълтъците с останалата захар и ванилията. Към тях прибавете маскарпонето и разтворения на водна баня желатин. Разбийте за кратко с миксер. Внимателно прибавете разбитите белтъци като бъркате с лопатка. Не слагайте повече желатин, кремът трябва да е леко стегнат и да се запази пухкав, а не да стане на желе. Ако се притеснявате от консумацията на сурови яйца може да разбиете белтъците на сняг като им прибавите на тънка струйка захарта, направена на горещ сироп, а жълтъците с останалата захар разбийте на водна баня.

* За глазурата размразете плодовете и отцедете сока им. В него разтворете желатина на водна баня. Смесете го с плодовете, прибавете захарта и оставете глазурата да изстине и леко да стегне. Ако ползвате пресни плодове разтворете желатина в няколко лъжици захарен сироп и след това го смесете с плодовете.

* Постелете дъното и стените на правоъгълна торта за кекс или терин с найлоново фолио. Сложете блата вътре така, че да покрие добре цялата повърхност. Отрежете излишния блат. 

* Сипете крема като тук там сложите в него малините. Ако ползвате замразени плодове първо ги размразете и отцедете. 

* Отгоре захлупете сладкиша с парче от останалия блат. Крайчетата от него приберете във фризер. По-късно може да ги ползвате за друг сладкиш или крем. Притиснете добре горната част на сладкиша, увийте цялата форма в найлоново фолио и я оставете в хладилника поне за 4 -5 часа. 

* Извадете сладкиша от формата с помощта на фолиото и го обърнете в продълговата чиния. Отгоре нанесете глазурата и сервирайте. Да ви е сладко!






.