Продукти за 4 порции
1 средно голяма глава карфиол
2 с.л. олио
50 г стафиди
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
2 - 3 с.л. каперси
50 г нарязани сурови бадеми
сол и бял пипер на вкус
2 - 3 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Приготвяне
* Накиснете стафидите в лимоновия сок и ги оставете да се напоят за 20 минути.
* С кухненска салфетка добре подсушете каперсите от саламурата.Загрейте олиото и ги изпържете за 2 -3 минути докато станат хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка.
* В същата мазнина запържете за кратко бадемите докато станат златисти. Отцедете и тях от мазнината.
* Накъсайте карфиола на розички. С нож изрежете само горната им част. Останалото може да ползвате за супа, пюре или друго ястие. Изпържете карфиола за 2 - 3 минути в останалото от каперсите и бадеми олио. Трябва да остане суров, съвършено хрупкав. Достатъчно е само леко да промени цвета си. Посолете по време на пърженето.
* Извадете карфиола в купа и го оставете да изстине. След това добавете стафидите заедно с лимоновата кора и сок, бадемите и магданоза. Полейте със зехтин и разбъркайте. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още сол, лимонов сок или зехтин. Разпределете салатата на порции и преди поднасяне поръсете с бял пипер хрупкавите каперси. Наздраве!
.