събота, 20 декември 2014 г.

Кварк щолен ( Quarkstollen )





Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно.
Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница (около 39 литра). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от  най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!

Продукти за 2 щолена:

500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване







Приготвяне:

* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.

* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.

* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.

* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.

* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35-40 минути.

* Извадете щолените от фурната и докато са горещи ги намажете обилно от всички страни с масло. Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране. Да ви е сладко! 





четвъртък, 18 декември 2014 г.

Яйчен ликьор




Като дете помня, че баба често приготвяше различни домашни ликьори. Един от най-любимите на всички бургаски госпожи беше "Айро-коняк". Винаги съм се чудила, откъде идва името на този яйчен ликьор. И се замислих, да не би да е нещо изкривено и недоразбрано от немския език? Ще ви кажа защо. Най-традиционния ликьор в Германия е яйчения. Също както и бирата, това е национално питие, но за дамите. От векове е заложен в немските традиции и не минава празник без яйчен ликьор. Рецептитите са същите като у нас. "Eier" на немски означава яйца и на мен побългарено ми звучи направо като "айро". Предлагам ви немска рецепта за това питие, което освен, че е вкусно, е и много подходящо за всякакви сладкиши. Тук може да видите една торта с яйчен ликьор, а ако знаете нещо по въпроса с името, моля да споделите. Наздраве!

Продукти:

8 жълтъка
ванилия
250 г захар
240 г кондензирано мляко
250 мл бял ром

Приготвяне:

* Разбийте жълтъците. Към тях постепенно прибавете захарта, млякото, ванилията и рома.

* Сложете цялата смес в тенждерка и варете на водна баня 5-6 минути, като разбивате непрекъснато с миксер на бавни обороти.

* Налейте ликьора в бутилка и съхранявайте на студено до 4 седмици.

понеделник, 15 декември 2014 г.

Бисквити "Кривото райе"





Тези сладки си имат кръстница. Мислех, че ще успея да ги направя вълнообразни. Да се получи шарка, подобна на сладкиша "Дувнавски вълни", но не стана. Идеята ми беше да ги нарека "Вълнообразни бисквити". Ели Драгомирова като ги видя, рече - "Не, това е криво райе". И така си им остана име на горките. Криво, право, вкусни са. Ще се радвам да ги опитате и вие.

Продукти за около 60 бисквити:

настъргана кора от 1 лимон
300 г брашно
180 г студено масло
120 г захар
3 жълтъка
щипка сол
5 капки есенция ром
25 г какао
2 с.л. течна сметана
120 г едро счукани орехи



Приготвяне:


* Смесете брашното с лимоновата кора, захарта и солта. Направете го на купчинка, в центъра на която оформете кладенче. Отстрани нарежете студеното масло, нарязано на малки парченца, а в кладенчето сложете жълтъците и есенцията. С ръце омесете гладко тесто.
Разделете тестото на две части. Към едната прибавете какаото, сметаната и отново го примесете. Завийте двете теста в найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 час.

* Разточете двете теста върху набрашнен плот на кори с дебелина 2 мм. От всяка кора изрежете правоъгълници с приблизителни размери 9X20 см.

* Подредете на пластове двуцветните правоъгълници един върху друг, като помежду им поръсвате с орехи.





* Когато получите височина около 4 см разточете леко с точилка, за да изгладите повърхността и споите пластовете. Отново увийте в найлоново фолио и замразете във фризер за половин час.

* Всеки наслоен правоъгълник нарежете на летни с широчина 4-5 см. С остър нож отрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.





* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 15-20 минути. Да ви е сладко!

* Може да направите бисквитите с други ядки, както и да сложите между пластовете сушени плодове. Тестото може да стои омесено в хладилника дни наред. Нужно е само да го увиете в найлоново фолио. Когато решите да направите бисквитите го извадете за 5-10 минути от хладилника да се отпусне леко, разточете на набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Светлото тесто може да овкусите с портокал, а в какаовото да сложите и малко канела.