вторник, 29 септември 2009 г.

Ароматен хляб





Продукти за тестото

500 г брашно
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
брашно за доизмесване






Продукти за пестото

1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
2 стръка целина
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
1/4 ч.л.сол








Приготвяне

* Размийте маята в млякото, сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.

* Разбъркайте кваса с яйцата, зехтина и солта. Пресейте брашното и омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа или найлоново фолио и го оставете да втаса и удвои обема си.

* Смесете зелените подправки с чесъна,солта и зехтина. Пасирайте ги на гладък гъст сос.

* Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см и го намажете със зелената смес. Завийте на руло и го усучете. Ако желаете може да го направите на отделни части по този начин. Сложете хляба в подходяща форма за печене с по-високи стени. Оставете го да втаса още 20 мин. Ако желаете го намажете с малко разбито яйце. Изпечете хляба в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!











.






.

понеделник, 28 септември 2009 г.

Бързи блини без мая





Продукти за около 8 - 10 блини

2 яйца
250 мл прясно мляко
щипка сол
1 ч.ч.брашно
масло за намазване на тигана






Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг.

* Разбъркайте добре жълтъците с млякото, прибавете брашното и солта и направете гладка гъста каша. Трябва да получите тесто по-гъсто от палачинковото и малко по-рядко от кексово.  Ако е необходимо добавете още малко брашно или мляко.

* С внимателно бъркане прибавете белтъците.

* Загрейте тефлонов тиган, намаслете го с малко масло и с черпак сипвайте от сместа. Разнесете я равномерно по целия тиган с дъното на черпака. След като повърхността засъхне и образува малки кратерчета обърнете блината и я доизпечете и от другата страна.

* Сервирайте за закуска или със солен пълнеж като предястие. Да ви е сладко!







Много пухкави,бързи и лесни блини. Спестяват времето за чакане, което е необходимо за втасване на маята при истинските блини. Опитайте.





.

петък, 25 септември 2009 г.

Апетитни люти чушки






Продукти

300 г люти чушки
3 с.л.зехтин
3-4 с.л.оцет (на вкус)
1 непълна с.л.захар
1 каф.ч.вода
сол на вкус
1 връзка копър
1 главичка счукан чесън

Приготвяне

* Загрейте зехтина и изпържете чушките докато се зачервят. Тъй като много пръскат първо ги измийте,а след това ги подсушете добре.Пържете с капак.

* Извадете изпържените чушки и в останалата мазнина сипете водата,оцета и захарта. Посолете. Кипнете соса,опитайте и ако е необходимо прибавете още оцет или захар според вашия вкус. Накрая сложете копъра и чесъна.кипнете още веднъж и залейте чушките. Оставете ги да престоят един ден за да се овкусят добре.По същият начин можете да приготвите и обикновени пиперки.

вторник, 22 септември 2009 г.

Шоколадова лава



Продукти за 8 бр.

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии

Приготвяне

* Стопете на водна баня шоколада,маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* за около 13 мин. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Като допълнение бих искала да кажа, че всяка фурна е различна. Поради тази причина десертът може да се изпече добре за 10 мин, както и за 15. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формите е твърда, а в средата при допир получите усещатено, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте сладкишите да поотдъхнат преди да ги обърнете и сервирате. Това ще предотврати опасността от разваляне на формата му. Десертът се поднася топъл, но не горещ.

Това е един изключителен десерт. Правих го вече няколко пъти. Много лесно се приготвя и е удобен,защото може да си стои във фризера ви и за го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. И в момента имам замразени сладкишчета. Препоръчвам ви го наистина горещо.




четвъртък, 17 септември 2009 г.

Пиле магданозлия






Продукти

1 пиле
1 каф.ч.олио
2 с.л.масло
1 глава лук
1 ч.ч.бяло вино
1/2 лимон
2-3 с.л.брашно
1 ч.ч.вода
сол и черен пипер на вкус
5-6 големи връзки магданоз
3 скилидки чесън
1 домат
2 жълтъка
1 ч.ч.кисело мляко



Приготвяне

* Нарежете пилето на порции, измийте го и подсушете с домакинска салфетка. Запържете го от всички страни в олиото и маслото.

* Нарежете лука и го прибавете към месото. След като се задуши налейте виното и сока от лимона, а кората сложете цяла. Ще я отстраните в края на готвенето. Подправете със сол и черен пипер.

* Разтворете брашното във водата и го добавете към месото. Похлупете и оставете да се готви на тих огън докато пилето омекне. Ако соса ви се стори гъст, разредете с още малко вода.

* Когато пилето е почти готово нарежете на ситно магданоза и чесъна.Прибавете ги към ястието и гответе до пълна готовност. Накрая сложете и домата,нарязан на малки кубчета. Той трябва да остане почти суров, целта е да се усеща киселината и целостта му.

* Отстранете гозбата от котлона и застройте с жълтъците и млякото. Ако желаете, сервирайте с картофено пюре. Да ви е сладко!


 източник : Време за готвене



сряда, 16 септември 2009 г.

Пикантни миди






Продукти

20-30 пресни миди с черупките
1 голяма връзка магданоз
2 скилидки чесън
1 с.л. масло
сол и бял пипер на вкус

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
300 мл горещо прясно мляко
20 г настърган пармезан
сол, бял пипер и индийско орехче на вкус








Приготвяне

* Почистете добре черупките от водорасли, полипи и др.

* Сложете ги в тенджера, захлупете ги и ги сварете докато се отворят черупките. В никакъв случай не слагайте вода в тенджерата. Мидите пускат превъзходен сок, който ви съветвам да си запазите във фризера за някоя друга гозба с морски дарове. Просто го прецедете няколко пъти през някаква фина тъкан и си го приберете в бурканче във фризера. След като мидите се отворят, почистете ги от черупките им като отстраните тревата и жилата, които се намират в средата на ядката.

* Нарежете магданоза и го задушете в маслото, прибавете пресования чесън и подправете със сол и пипер.

* На дъното на половината черупки сложете по малко от задушения магданоз, а върху него поставете по една мидена ядка.

* Направете гъст бешамел от продуктите за соса. За целта запържете маслото и брашното и наведнъж налейте горещото мляко като бъркате непрекъснато. Спазвайте правилото - за да направите добър бешамел без бучици брашно винаги наливайте гореща течност в запръжката. Или я оставете да се охлади и след това налейте студено мляко. Принципа е : горещо към горещо, студено към студено. Отстранете от огъня и подправете с индийско орехче, сол и пипер. Накрая сложете пармезана и разбъркайте.

* Запечатайте мидите с бешамела.




* Подредете ги в тавичка с едра сол за да са стабилни при печенето и да не се излее соса от тях. Изпечете ги за кратко докато порозовее бешамела и сервирайте върху подложка от гореща сол. Тя ще ги държи топли по-дълго време. Е,остава да отворите бутилка превъзходно сухо бяло вино. Наздраве!






.