събота, 14 ноември 2009 г.

Ябълков крем с кокос








Продукти за 6 порции

3 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко
25 г кокосови стърготини
2 големи ябълки
подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
1 ч.ч.захар за карамелизиране


Приготвяне

* Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките докато омекнат. Пасирайте ги на гладко пюре и ги оставете да се охладят.

* Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така,че карамела да облее и стените им.

* Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 мин. в предварително загрята на 150 - 160* фурна.

* Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки.

Много, много вкусен и ароматен крем. Рецептата е руска. Опитайте я и вие.










.

неделя, 25 октомври 2009 г.

Шоко кексчета с крема сирене и карамел




Продукти

125 г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
200 мл прясно мляко
2 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

12 -14 меки карамелови бонбона - тип "Лакта"
100 г фино безсолно крема сирене


Приготвяне

* Разбийте на крем захарта с маслото и прибавете яйцата. Постепенно налейте прясното мляко. Накрая сипете и брашното, пресято с какаото, бакпулвера и ванилията.

* Напълнете с тестото хартиени формички за мъфини 2/3 от обема им. В средата сложете по 1 ч.л.от сиренето, а върху него по един бонбон. Върху бонбона сипете по 1 с.л. от тестото.








* Изпечете кексчетата в предварително загрята на 170* фурна. Като са леко топли карамелът е стопен и е като сос, а сиренето си остава плътно. Ако ползвате по-твърди бонбони те ще си останат цели, аз май тях ги обичам повече. Да ви е сладко!

Източник - сп."Меню"



.

вторник, 20 октомври 2009 г.

Есенен сладкиш с круши




Продукти

за блата

125г меко масло
175г пудра захар
2 яйца
60г кокосови стърготини
200мл прясно мляко
180г брашно
1 ч.л.бакпулвер
2 ванилии

за крушите

5-6 круши
1 литър вода
400г захар
подправки по ваш вкус (канела,кардамон,бахар,лимонова кора,карамфил)

Приготвяне

* Обелете крушите като им оставите дръжките.

* Смесете продуктите за сиропа и го кипнете. Варете в него крушите 10 мин. и ги оставете напълно да се охладят в сиропа.Извадете ги ги ги отцедете добре.

* Разбийте на пухкав крем маслото и захарта , добавете яйцата , а след това кокоса. Накрая сипете и брашното , примесено с бакпулвера и ванилията като го редувате с прясното мляко. Сипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Набодете в него крушите и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна.

Остатъка от сиропа може да редуцирате и да го ползвате като заливка на други сладкиши или плодове. А ако нямате време да се занимавате с крушите,просто ги обелете и ги сложете в тестото сурови. Когато много бързам правя точно това и пак се получава чудесен есенен кекс с круши.

Източник - сп. "Меню"


четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Импровизация с цвекло







Продукти за 4 порции

За синия слой

200 г синьо сирене
200 мл прясно мляко
400 мл течна студена сметана
2 пакетчета желатин (20 г)

За розовите бисквити

50 мл сок от варенето на цвеклото
50 г брашно
25 г топено масло
1/2 ч.л.сушена лавандула
1 с.л.настърган пармезан

За канапето и пюрето от цвекло

2 средни глави червено цвекло
червено вино
1 с.л.сладко от червени боровинки или други горски плодове
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.зехтин

Приготвяне

* Смесете всички продукти за бисквитите като ги разбъркате с дървена лъжица или телена бъркалка. С чаена лъжичка гребнете малко от сместа и с дъното на лъжичката небрежно размажете върху хартия за печене. Ако желаете поръсете бисквитките с тиквени или други семки. Изпечете ги в предварително загрята на 180* фурна за 3-4 мин.

* Загрейте прясното мляко до кипване и сипете в него натрошеното сирене. Бъркайте докато се стопи напълно сиренето. Отнемете млякото от котлона и прибавете към него желатина без да го накисвате предварително. Разбъркайте добре. Накрая налейте на тънка струйка студената сметана. Сипете сместа в правоъгълната тава от фурната,покрита с хартия за печене и оставете на студено да стегне. След като "блатът" се желира отрежете с кухненски ринг 12 кръга.

* Обелете цвеклото и го сварете за 30 мин.в подсолена вода. Отрежете 12 тънки кръга за канапета.

* Останалото цвекло заедно със сладкото пасирайте на гладък крем. Разредете го с червено вино докато получите желаната от вас консистенция и овкусете със сол.

* Предястието са оформя,като нарязаните кръгчета цвекло се намазват със зехтин и чесън и между тях се слага по едно кръгче от желираното сирене. Гарнирайте с бисквита и пюрето от цвекло.


С изменения от моя страна ... източник сп."Меню"

Скобелевска туршия







Продукти

5 кг нарязани на кръгчета зелени домати
2 връзки нарязан копър
5-6 глави чесън
1 връзка целина - листа
аспирин

Марината

700 мл винен оцет 6%
1.5 литра вода
200 мл олио
200 г захар
160 г сол

Приготвяне

* Доматените резени се нареждат в буркани като между тях се наръсва копър,целина и чесън,нарязан на филийки. На две места се сипва по малко счукан аспирин. Една таблетка е достатъчна за един буркан.

* Продуктите за маринатата се смесват и се кипват. Доматите се заливат с охладената марината и се затварят с капачки.

Тази туршия я прави майка ми .Аз обичам между зелените домати да има тук там резенчета лекичко зачервени домати. По принцип винаги опитвам маринатата предварително. Опитайте я и вие и я подправете според вкуса ви. Наздраве!



.

петък, 9 октомври 2009 г.

Пастет





Продукти

300 г черен свински дроб
1 дафинов лист,няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна млечна сметана
200 г пресни задушени манатарки
2 с.л.бренди
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Сварете дроба за 30 мин.заедно с лука и подправките.

* Сложете го докато е горещ в подходящ съд,добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор като постепенно наливате сметаната.

* Накрая подправете с брендито,сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет.Според вкуса ви може да увеличите или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст,разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък,но след като се охлади се сгъстява.

* Сервирайте пастета студен с препечени филийки и подходяща напитка.


Искам специално да благодаря на Жоро за прекрасната рецепта. Оригиналната рецепта можете да видите тук.


.