Продукти
125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
250 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
За топинга
1 ч.ч.захар
70 г масло
70 г квасена сметана или течна сметана
1 до 2 ч.ч.предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
лимонови и портокалови корички
100 до 200 г млечен шоколад
Приготвяне
* За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170*до порозовяване.
* Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад може да топнете в него целите бисквитики, затова не посочвам точен грамаж.
* За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте,сипете и сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена,защото се отделя маслото от захарта, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно върнете съда на котлона за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко "рошави".
* Сипете малко разтопен шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите.
* Получиха се изключително вкусни бисквити. С мек карамел и вкус на запечен кокос са просто изкусително вкусни. Може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени. Да ви е сладко.
.



























