Продукти
500 мл прясно мляко
500 мл течна сметана
8 жълтъка
12 с.л.захар
2 ванилии
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)
За соса
1 ч.ч.захар
2 с.л.масло
1 ч.ч.гореща вода
кора от 1/2 лимон
2 с.л.бренди
1 ч.л.нишесте
праскови
сини сливи
круши
Приготвяне
* Смесете млякото, сметаната и захарта. Разбийте добре жълтъците с ванилията и ги добавете към млечната смес. Сварете крем докато започне да лепне по лъжицата и да оставя следа. Поръсете върху него желатина. Не е нужно да го разтваряте предварително. Той ще се стопи от горещия крем. Махнете от огъня и разбъркайте много добре. Оставете крема да се охлади и го сипете в купички. Приберете ги в хладилника докато крема се стегне напълно.
* Карамелизирайте захарта заедно с маслото в тефлонов съд и бъркайте докато стане хомогенна маса. Разредете с горещата вода като бъркате непрекъснато. Внимавайте да не се изгорите, при прибавянето на водата в началото има опасност сместа за изкипи. Затова може да дръпнете за кратко съда от огъня и после отново да го върнете на него. Подправете с лимоновата кора и брендито. Варете няколко минути на тих огън. Накрая сгъстете соса с нишестето, разтворено в малко студена вода. Гъстотата на соса преценете сами както ви харесва.Ако е нужно добавете още нишесте. В края на варенето добавете плодове. Гответе 2-3 мин. Нека плодовете останат твърди, не ги преварявайте. Оставете соса да се охлади.
* Сервирайте крема обърнат в чинийки полят със сос и гарниран с плодове. Да ви е сладко!



















