понеделник, 11 април 2011 г.

Дип от авокадо с тиквени семки




Продукти

1 авокадо
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 зелена люта чушка
настъргана кора от 1/2 лимон
4 с.л. сурови белени тиквени семки
сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
5-6 с.л. зехтин


Приготвяне

*  Просто сложете всички съставки в блендер и пасирайте до желана от вас гладкост. Ако ви се стори много гъсто разредете с още зехтин.

*  Прекрасно допълнение към риба. Може да се хапва и с тортили или кракери. Време е да сложите бялото вино в хладилника. Да ви е сладко!

Идея : Майкъл Керело


събота, 9 април 2011 г.

Топла пилешка салата





Продукти за 4 салати

1 салата айсберг
1 малка зелена салата
4 стръка зелен лук
4 стръка пресен копър
1 малка тиквичка
2 зелени чушки
1 краставица

Дресинг

сок и настъргана кора от 1 лимон
1 каф.ч. вода
4 с.л. зехтин
 сол и бял пипер на вкус

За зеления сос

1 връзка копър
1 връзка магданоз
няколко стръка целина
2 стръка пресен чесън
4 с.л.зехтин
1 каф.ч. вода
сол на вкус

600г бяло пилешко месо









Приготвяне

* Накъсайте двата вида салата в 4 големи чинии. Добавете зеленчуците, нарязани на пръчици. Разбъркайте съставките за дресинга и залейте салатите.

* В тесен и дълбок съд сложете всички продукти за зеления сос и пасирайте с пасатор.

*  Нарежете пилешкото месо на късчета, залейте ги със соса и разбъркайте добре. Изпържете месото в малко олио на силен огън за 5-6 минути.

* Поднесете салатата с топлото месо и подходящо питие. Да ви е сладко!

Сосът е изключително ароматен и вкусен. Може да приготвите по-голямо количество и да го съхранявате в затворен съд в хладилника. Подходящ е за риба, спагети и салати. Много приятно става, ако замените чесъна с мечи лук ( левурда).





сряда, 6 април 2011 г.

Песто от сушени домати



Продукти

100г сушени домати
200 мл зехтин
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л.кедрови ядки
2 с.л. настъргано сирене Пармезан
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Накиснете доматите в гореща вода за половин час или докато омекнат. Изстискайте ги добре с ръце от водата и ги сложете в тесен и дълбок съд. Прибавете всички останали съставки и пасирайте с пасатор до желана от вас гладкост. Специално това песто аз го харесвам повече, когато се усещат парченца домати и ядки. По принцип може да сложите и босилек, въпрос на вкус е. Аз го предпочитам точно такова за да може да изпъкне основно аромата на доматите.

четвъртък, 24 март 2011 г.

Миди под шапка




  Искам да ви предложа едно много фино, вкусно и лесно предястие с миди. Бихте могли да го направите и с други морски дарове. Мидите са затворени под вкусна хрупкава шапка от бутер тесто, което ги запазва сочни и меки. Просто си отчупете от вкусното тестено калпаче и топнете в сосчето. За мидичките пък да не говорим .... хайде, наливайте леденото бяло вино!


Продукти за 4 порции

200г мидени ядки
2 с.л. крема сирене Филаделфия с билки
200г квасена сметана
няколко стръка нарязан див лук
сол и черен пипер на вкус
4 кръга бутер тесто







Приготвяне

* Разточете парче бутер тесто. Така няма да се разлисти много и ще запази добра форма по време на печенето. Изрежете кръгове, с около 1 или 2 см по-големи от формичките, в които ще печете.

* В купа разбъркайте сиренето със сметаната. Подправете със сол и пипер и нарежете лука. Прибавете мидите, разръркайте и  разпределете в купички за крем карамел или брюле. 

* Отгоре сложете тестените капачета и ги завържете с конец. В средата направете дупчица за да може да излиза свободно парата при печенето. 






* Изпечете предястието до порозовяване на тестото в предварително загрята фурна на 200*. Преди сервиране отстранете конците. За по-добра визия може на тяхно място да завържете цветно лико, канап или някаква панделка. Сервирайте предястието топло с добре охладена напитка! Да ви е сладко! 




петък, 18 март 2011 г.

Toffifee торта





Продукти

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

карамел

150 г захар
200 г течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л.масло
200 г печени белени безсолни лешници

нуга крем

200 г лешников нугат









100 мл течна неподсладена сладкарска сметана
100 г натурален шоколад

карамелено - сметанов крем

1 ч.ч.неподсладена течна сладкарска сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко









Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на два отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.

* Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Намалете котлона. Загрейте сметаната до кипване.  Сипете я внимателно на малки части в карамела и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и лешниците.  Оставете крема да се охлади, след което го излейте върху единия блат.







* Кипнете сметаната, сложете в нея нугата и шоколада и отстранете от котлона. Бъркайте до получаване на гладък крем. Като се охлади леко го излейте върху карамеления пласт.

* Разбийте добре сметаната на твърд сняг .Отделно разбийте и кондензираното мляко. Смесете двата крема и нанесете върху пласта с нуга. Оставете малко от крема за да измажете тортата отстрани.











* Отгоре сложете втория блат и се опитайте да изравните тортата. Украсете по ваше желание. Аз исках тортата да изглежда като опакована в хартия. Ето как се прави това.

* Когато разрязвате торта с такова твърдо покритие, както е в случая, първо добре стоплете ножа под горещата струя на чешмата и го избършете с кърпа. След това го опрете до повърхността на шоколада и оставете леко да се стопи. Внимателно разрежете. В противен случай шоколадът ще се начупи на неравни парчета. Благодаря на Руми, че ми обърна внимане  на това. 


Получи се страхотна торта. Синът ми много обича  бонбоните Toffifee  и аз исках да му направя торта за рождения ден с подобен вкус. Мисля, че успях да се доближа до деликатното съчетание и отличен вкус между карамел, лешници и шоколад. Да ви е сладко и на вас!





вторник, 15 март 2011 г.

Чеснов дип



  Предлагам на вашето внимание един изключително лесен и апетитен гъст чеснов сос. Рецептата ми я сподели моят колега Папи, който , както не веднъж съм казвала, е голям любител на добрата храна. Освен това е и арменец, което го качва с още едно стъпало в кулинарията. Благодаря Папи, прекрасна разядка е това!

Продукти

1 главичка обелен чесън
1 каф. чашка прясно мляко на стайна температура
2 каф. чашки олио
сол и оцет на вкус

Приготвяне

* Просто сложете всички съставки в дълбок и тесен съд. Може да ползвате и компотен буркан.




* С пасатор разбийте всичко на високи обороти като бавно изтегляте ножа от дъното към повърхността. Нужни са ви не повече от 30 секунди. Ами това е!

* Лесно, нали? Много чесново и разяждащо! Подходящо за колбаси, студени меса, както и като съставка за различни салатни дресинги. Опитайте! Аз го предпочетох с едно превъзходно студено месо, което приготвих по рецепта на приятелката ми Ели. Ако желаете да се запознаете с начина на приготвяне, може да го видите тук!