понеделник, 19 март 2012 г.
Хапки с макарони
Продукти за 24 хапки
200 г макарони по избор
1 връзка пресен босилек
2 скилидки счукан чесън
1 чаша мариновани сушени домати
100 г настърган пармезан
3 -4 с.л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне
* Сварете пастата в кипяща подсолена вода според указанията на опаковката. Не я разварявайте, оставете я ал денте, тъй като след това допълнително ще се сготви по време на печенето.
* Изцедете макароните и ги сипете в голяма купа. Към тях сложете сиренето, зехтина, едро накъсаните листа босилек, чесъна и овкусете със сол. Разбъркайте и накрая добавете доматите, нарязани на парченца. Ако нямате домашно мариновани домати може да сложите сушени мариновани домати. Пармезана може да замените с друго подходящо за разтапяне твърдо сирене.
* В тавичка за печене на кексчета разсипете овкусените макарони. Напълнете формите до горе като притискате сместа с лъжица.
* Запечете ястието в силна фурна за около 10 минути. Сервирайте макароните топли с малко настърган пармезан. Да ви е сладко!
.
понеделник, 12 март 2012 г.
Пълнена кисела зелка
Продукти
1 средна кисела зелка
1 кг свински гърди без кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък червен пипер
3 с.л. свинска мас
Приготвяне
* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.
* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.
* Сложете зелката в голям глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката като внимавате да не се откъснат листата от кочана.
* Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно го отстранете. На негово място поставете няколко лъжици месо.
* Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце.
* По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене.
* За край си оставете няколко листа без пълнеж. С тях добре загърнете зелето докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него.
* Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум.
* Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават за ядене.
* Сервирайте резен от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!
.
понеделник, 5 март 2012 г.
Торта с вишни
Продукти
Блат
5 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. вишнев сок за сиропиране
Крем
500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка
Желе
500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
1 каф.ч. вишновка
1 каф.ч. почистени вишни от вишновка
20 г желатин (2 пакетчета)
Глазура
200 мл течна сметана
150 г натурален шоколад
40 г масло
2 с.л. какао
Приготвяне
* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям нож за хляб или конец на три части.
* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.
* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.
* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако започне бързо да се стяга я затоплете леко.
* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.
* Нанесете втори пласт крем върху желето и сложете последния блат. Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.
* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата. Украсете с вишни - пресни, коктейлни, замразени или от компот. Може да гарнирате с шоколадови листа. Да ви е сладко!
.
петък, 2 март 2012 г.
Трюфели от пилешки дробчета
.
Продукти за 12- 14 трюфела
250
г пилешки дробчета
Приготвяне
Продукти за 12- 14 трюфела
1
обелена и почистена кисела ябълка
1/2 главичка кромид лук
2
с.л. масло
1
с.л. бренди
1/2 ч.л. суха мащерка, сол и черен пипер на вкус
2-3
с.л. квасена сметана и 3 с.л. прясно мляко
Счукан
суров шам фъстък за овалване
Лют
пипер за овалване
Приготвяне
* Нарежете
лука и ябълката на кубчета и ги задушете в маслото. Прибавете дробчетата и
мащерката и гответе 5-6 минути. Сипете
брендито и фламбирайте.
* Прехвърлете всичко в тесен и висок съд
и пасирайте като постепенно добавяте по малко сметана и мляко. Овкусете
със сол и пипер.Трябва да получите крем с гъстотата на кексово тесто.
* Оставете
сместа да се охлади добре. Оформете малки топчета и ги оваляйте в шам фъстъка,
примесен с малко лют пипер. Сервирайте с препечени филйки и зелена салата.
* Може да оваляте трюфелите и в леко запечени филирани бадеми, както и в други ядки по ваш избор. Да ви е сладко!
.
неделя, 26 февруари 2012 г.
Миниатюри
Продукти за 6 порции
една зряла круша около 250 г
100 г захар
2 жълтъка
кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. крушова ракия или друг подходящ алкохол
10 г желатин (1 пакетче)
200 мл сметана за разбиване
1 ванилия
Шоколадови листа
24 малки листа от роза
100 г натурален шоколад
1/2 твърда круша
* Обелете крушата, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване в малко вода заедно с цялата лимонова кора и половината захар. Отстранете кората на лимона и посирайте всичко на гладко пюре. Ароматизирайте с крушовата ракия. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го прибавете към горещото пюре. Разбиркайте и оставете да изстине.
* Разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте двата жълтъка с останалата захар и ванилията на водна баня докато получите гъст крем. Прибавете ги към сметаната. Накрая съединете студеното крушово пюре преди да е почнало да желира със сметановия крем. Оствете муса за 4 часа в хладилника.
* Измийте и подсушете листата на розите. Стопете шоколада на водна баня. Върху вътрешната страна на листата нанесете пласт шоколад с помощта на малка лъжичка или четка за рисуване. Оставете листата да се втвърдят добре. След това отделете шоколада. Може да видите тук как се прави това.
* Гребнете лъжичка от муса и го поставете върху едно шоколадово листо. Забодете едно по-малко листенце отгоре и гарнирайте с тънко резенче круша. Да ви е сладко!
вторник, 21 февруари 2012 г.
Две салати с портокали
Днес ви предлагам два варианта на салати с портокали. Много свежи, вкусни и необичайни. Да ви е сладко!
Салата с резене, радичо и портокали
Продукти за 4 салати
1 грудка резене
1 средно радичо
2 портокала
Дресинг
2 с.л. бял винен оцет
сок и настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. мед
1 с.л. едрозърнеста горчица
1/2 ч.л. едър лют пипер
сол на вкус
5-6 с.л. зехтин
сумак за поръсване
Приготвяне
* Нарежете резенето на тънки филийки. Накъсайте листата на радичото, а портокала филетирайте на резенчета. Смесете зеленчуците и ги разпределете в чинии.
* Сложете съставките за дресинга в бурканче. Затворете го и добре разклатете за да се смесят добре. Преди сервиране залейте салатите с дресинга и посипете със сумак.
Салата с херинга и портокали
Продукти за 4 салати
4 филета солена херинга
2 портокала
2 стръка селъри
4 стръка зелен лук
4 стръка копър
Дресинг
сок от 1/2 портокал
4 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
1 с.л. хрян - паста
сол на вкус
5-6 с.л. зехтин
Приготвяне
* Нарежете рибата на хапки, селърито на резенчета, а лука наситно. Филетирайте портокала. Разпределете всичко в чинии и върху всяка накъсайте копър.
* Сложете съставките за дресинга в бурканче, затворете и разклатете енергично за да се смеси всичко добре. Залейте салатите поне 1 час преди да ги сервирате.
.
Абонамент за:
Публикации (Atom)