сряда, 25 април 2012 г.

Пролетна торта




 Продукти

Блат

4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер


Основен  крем

12 с.л. захар
9 с.л. брашно с  връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко

За ягодовия крем - добавка

1 ч.ч. пюре от  пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г  желатин, разтворен  на водна баня в малко вода  (1 и половина пакетче)

За лимоновия крем - добавка

сок  от 1 лимон
настъргана кора от  1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар

Глазура

100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял  шоколад
1 с.л. масло






Приготвяне

* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав  крем  заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и  утроят  обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с  бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.

* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с  хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След  като се охлади добре го разрежете с нож за хляб  на три хоризонтални части.

* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с  останалото мляко. Сварете гъст крем.

* Разделете крема на две части в  отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.

* Към  едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем  желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм  избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.

* Към  останалия крем прибавете лимоновия сок  и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с  пудрата захар и го добавете към  крема като бъркате енергично с  телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.

* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в  нея маслото и шоколада, начупен  на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.

* Сглобете тортата като върху един от  получените тънки блатове намажете част от  единия  крем, а върху него от  другия.Отново блат, двата вида крем  и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с  глазурата. Украсете по ваш  вкус. Да ви е сладко!









* Не препоръчвам сиропиране на блатовете. Тортата е украсена с различни цветни бонбонки. Отстрани е облечена в бял шоколад с шарка на пролетни цветчета. Калинките също са от  бял шоколад. Тортата е много приятна. Чудесно се съчетава лекия вкус и аромат  на ягодите със свежестта на лимона.







.

събота, 21 април 2012 г.

Солен щрудел





А Великденски яйца останаха ли ви? Ето какво може да направите с тях. Да ви е сладко!




Продукти за тестото

400 г брашно
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
250 мл топло прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 яйце
50 г меко масло
1/4 ч.л. микс от смлени кардамон и кориандър


Продукти за пълнежа

3 с.л. олио
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка магданоз
400 г спанак - бланширан
сол на вкус
2 яйца
2 с.л. брашно
100 г натрошено краве сирене
3 с.л. сусам
5- 6 твърдо сварени яйца 

За намазване

1 разбито яйце






Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта. В купа пресейте брашното, размесете го със солта и последователно прибавете всички продукти за тестото. Омесете гладко тесто. Намажете го с малко олио за да не изсъхва, сложете го в купата и покрийте с кърпа или найлоново фолио. Оставете купата на топло за да втаса тестото и удвои обема си.

* Загрейте олиото и задушете нарязаните лук, чесън  и магданоз. Накълцайте спанака и го прибавете към лука и чесъна. Гответе 2-3 минути, отстранете от котлона и прибавете двете яйца и брашното. Посолете и оставете сместа да се охлади.

* Разточете втасалото тесто на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Ако искате, може да оставите малка част от него за да направите фигурки върху щрудела. Разпределете спаначения пълнеж като оставите по 2 см  от краищата непокрити. Наръсете със сиренето и сусама. Подредете в редица сварените яйца. 






* Навйте тестото на руло, подгънете краищата му навътре и го пренесете в  тава покрита с хартия за печене. Намажете рулото с  разбито яйце и го оставете за 20 мнути отново да втаса. 

* Изпечете щрудела в предварително загрята на 180* фурна за около 30-40 минути. Сервирайте ястието топло със свежа салата. Наздраве!

Рецептата е от една малка книжка на др.Йоткер. 







.

вторник, 17 април 2012 г.

Клада





Като ви остане козунак  от Великден  какво го правите? Знам, на най-различни сладкиши, бонбони, пържени филийки или пък на трохи за пълнежи. Искам  да ви предложа един  по-различен вариант. Може би не толкова като вкус, а по-скоро като визия. Важното е да е забавно, нали? 



Продукти за 2 порции

4 малки филийки сух козунак

1 яйце
8 с.л. захар
40 г масло
1 ванилия, настъргана кора от ½ лимон
6 с.л. течна сметана / готварска или сладкарска /
4 с.л. рикота
6 с.л. прясно мляко





Приготвяне

* Намажете филийките козунак  с половината масло и ги нарежете на пръчици. Подредете ги в малки форми с вместимост приблизително 250 мл като клада. Между тях сложете останалото масло на малки бучици.





* В купа разбъркайте яйцето с всички останали продукти. Залейте козуначената клада с крема.






 * Изпечете в загрята на 180* фурна за около 15 мин. Печете на долното ниво на фурната и обезателно покрийте стърчащите пръчици козунак  с фолио за да не прегарят. Сложете отдолу  тавичка или друго парче фолио, защото е възможно плънката да покапе, особено, ако сте заляли козунака до горе. Така ще запазите фурната чиста.

* Подресете десерта леко топъл поръсен с филирани бадеми и пудра захар. Да ви е сладко!







.

понеделник, 9 април 2012 г.

Карамелени яйчица





Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам  нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!

Продукти за около 40 бонбона:

400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
 
глазура:

стопени по 100 г бял и натурален шоколад



Приготвяне:

* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
 
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.




* Ако желаете им направете ивици от  шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към  сместа. След  като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!





петък, 6 април 2012 г.

Сладки морковчета





Всеки има любима рецепта за фунийки. Тази, която ви предлагам е на баба ми, но знам, че и на вас ви е добре позната. Закачката тук е как фунийките да заприличат  на морковчета и да украсят  Великденската ви трапеза. Да ви е сладко!







Продукти

3 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче амонячна сода
брашно за меко и еластично тесто

масло за намазване
хранителна оранжева боя
свежи листа от  моркови

Крем по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора. Угасете содата в млякото и го налейте към  яйцата. Сипете олиото.  Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното постепенно. Омесете меко тесто, което да не лепне по пръстите ви. Нямам точна мярка за брашното, но не е и нужна. Когато прибавяте постепенно брашното сами ще усетите кога тестото е готово. 

* Намажете метаални фунийки с масло. Ако нямате такива може да си направите сами като завиете фунийки от  няколко пласта алуминиево фолио за да е по-устойчиво.

* Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист  с дебелина около 4-5 мм. Нарежете го на ленти и ги увийте спираловидно около металните фунийки. Широчината и дължината на лентите преценете сами в зависимост  от това, колко големи искате да са фунийките  в готов  вид.

* В купичка разтворете във вода малко оранжева боя. Наситеността на цвета определете сами. С четка намажеете фунийките  и ги поставете в  тава, покрита с  хартия за печене.




* Изпечете ги в  предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. След  като изстинат отстранете металните фунийки и ги напълнете с  крем по ваш вкус. Шоколадов, сметанов, млечен, плодов ... кой какъвто обича. Може да изпечете фунийките предварително и да ги съхранявате в кутия, а като решите да ги поднесете да ги напълните с крем. Тестото прилича на обикновените бисквити и е леко твърдо и сухо. Препоръчвам  да ги напълните поне няколко часа преди да ги поднесете за да омекнат  леко. Придайте им  малко блясък  със свежи листа от  моркови, които забодете в  крема и ги хапнете с чаша кафе. Светли Великденски празници на всички!






.

сряда, 4 април 2012 г.

Спаначен венец




Едно свежо предложение към вашето агнешко печено или просто вкусно предястие.


Продукти

1 кг пресен  спанак
1/2 връзка пресен  лук
1/2 връзка пресен  чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
3 яйца
60 г масло
100 г шунка
100 г настърган  кашкавал



масло и брашно за формата

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус

За гарниране

400 г изцедено кисело мляко
сол на вкус
репички, магданоз





Приготвяне


* Почистете спанака, измийте го и го бланширайте. Изцедете го добре и нарежете на ситно. Задушете го в маслото заедно с нарязаните лук, чесън, копър и магданоз. Оставете го настрана да изстине.

* За бешамела запържете маслото заедно с брашното до светло златисто и налейте врялото мляко наведнъж. Бъркайте енергично до получаване на гъст и гладък  сос. Овкусете с индийско орехче и сол.

* В голяма купа смесете задушения спанак  с  яйцата, нарязаната на кубчета шунка, кашкавала и бешамела. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен  пипер.

* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете спаначената смес и печете 40-45 минути в загрята на 180* фурна. Бъдете внимателни при печенето. Сместа е лепкава и влажна и иска доста дълго печене. Възможно е дори да е повече от 45 минути. Проверявайте периодично с дървена клечица както правите като печете кекс. Нищо не трябва да остава по нея.

* След  като спаначения венец се охлади напълно го обърнете в  голяма равна чиния, намажете го с подсолено изцедено кисело мляко и гарнирайте с репички и магданоз. Да ви е сладко!








.