четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Дип от слънчогледови семки




Продукти

1 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело или прясно мляко
сол и оцет на вкус









Приготвяне

* Сложете семките в купа и ги залейте със студена вода. Оставете ги да престоят  24 часа за да омекнат и леко покълнат. През това време периодично сменяйте водата, тай като се отделят тънките им люспи.

* След  24 часа измийте добре омекналите семки и ги отцедете. Добавете скилидките чесън, олиото и малко мляко. Пасирайте с пасатор на високи обороти като добавяте мляко постепенно за да следите гъстотата. Сами преценете дали дипа да бъде по-течен или по-гъст. Накрая овкусете със сол и малко оцет.

* Благодаря на Цонка от Черни Вит за тази вкусна идея. Тя прави дипа само с олио, слага повече мазнина за да може да стане кремообразна консистенция. Аз малко промених нещата, сложих малко олио и разредих с мляко. Наистина става много вкусно и с кисело, и с прясно мляко, вие изберете. Поднесете дипа с пръчици сурови зеленчуци. Много подхожда и на пържени тиквички, както и на постна пържена риба. Да ви е сладко!









.

петък, 5 октомври 2012 г.

Macedonia




Искам да ви представя една италианска плодова салата, която знам от приятеля ми Ники Куманов. Често го споменавам в публикациите си, защото освен, че е цигулар, Ники  е и великолепен кулинар. Много от вкусните рецепти в блога ми са негови. Той направи тази плодова салата за представянето на книгата ми "Вкусно с Йоли в "Студио 5" и спечели награда. Салатата е много различна от плодовите салати, които сме свикнали да правим. Изкючително свежа и колоритна, с много плодове и леко ухание на мента. Macedonia на италиански всъщност означава Плодова салата. Ники, не си след нас вече, но ти благодаря за фантастичната рецепта. Знам, че ще ме чуеш. А на вас да ви е сладко.






Продукти за 4 салати

2 кг лимони
захар на вкус
4 ябълки
2 круши
плодове по избор - диня, пъпеш, киви, сини сливи, праскови, ананас, ягоди и др.
прясна мента

Приготвяне

* Изцедете лимоните и подсладете сока със захар  по ваш вкус.

* Обелете ябълките и ги нарежете на ситни кубчета. Сложете ги в лимоновия сок и бъркайте с чиста дървена лъжица докато леко се загладят. Италианците дори си имали дървени лъжици, с които бъркат само тази салата и нищо друго.

* След това прибавете крушите и останалите плодове, които сте определили за салатата. Първо прибавяйте по-твърдите плодове, а накрая по-меките. Режете твърдите плодове на  по-ситно, отколкото меките. Гъстотата на салатата определете сами.

* Разбъркайте внимателно салатата и я оставете за 2 часа на стайна температура. След това я приберете на студено в хладилника. Добре е да престои една нощ преди сервиране.

* Сервирайте салатата със стръкче прясна мента и по желание с топка ванилов сладолед.







.

вторник, 2 октомври 2012 г.

Пъстра салата




Продукти за 4 салати


2 глави червено цвекло
3 твърди круши

4 с.л. стафиди
4 с.л. сурови тиквени семки
1 с.л. мед
1 каф.ч. червено вино
балсамов оцет на вкус
сол на вкус
няколко стръка прясна мащерка
зехтин

4 големи с.л. заквасена сметана






Приготвяне

* Обелете цвеклото и го сварете до слабо омекване в силно подсолена вода. Охладете го в студена вода и го нарежете на филийки.

* Почистете две круши от семките и кората и ги нарежете на кубчета. Смесете ги със стафидите и листенцата от мащерката, и мариновайте всичко в червеното вино, оцета, солта и меда. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите още оцет или мед. Оставете крушите и стафидите в маринатата за 20 минути. Може да ги мариновате и по-дълго време, имайте пред вид, че ще се оцветят в по-силно червено.








* Нарежете третата круша на филийки без да я белите.

* В голяма чиния подредете кръгчетата цвекло и круша като леко ги застъпвате. Върху тях сипете маринованите кубчета круша. Поръсете с тиквените семки.

* С вилица разбъркайте сметаната с малко сол. Сипете я най-отгоре върху салатата. Полейте с малко зехтин и сервирайте с няколко връхчета прясна мащерка. Да ви е сладко!








* Може да направите 4 персонални салати вместо една обща. Салатата е много вкусна и с кисела ябълка. Пропорциите са относителни. Променете ги според вкуса си.








.

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Сочен сливов сладкиш




 Продукти

Основа

250 г рикота
8 с.л. олио
8 с.л. прясно мляко
1 яйце
350 - 400 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 1/2 ч.л. бакпулвер

Глазура

1 кг сини сливи

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. настърган пресен джинджифил
400 г заквасена сметана
250 г рикота






Приготвяне

* В купа смесете всички съставки за основата без брашното и бакпулвера. Разбъркайте, но не много енергично. Не ползвайте миксер. Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете 2/3 към сместа. Разбъркайте отново, и с останалото брашно замесете меко тесто. Ако е нужно добавете малко брашно, но оставете тестото меко. Покрийте правоъгълна голяма тава с хартия за печене. Ползвайте тавата от самата фурна. Ако нямате голяма тава, това количество тесто ще е в повече и сладкиша ще стане по-дебел. В този случай може да намалте съставките на тестото с 1/3. Разточете тестото на кора и я пренесете в тавата. За ваше удобство може да го разточите на плота върху хартията за печене и след това заедно с нея да го пренесете в тавата.

* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на половинки. Подредете ги върху тестото плътно една до друга с разреза нагоре.

* В купа леко разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете сметаната и рикотата. Разбъркайте и овкусете с джинджифила и лимоновата кора. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете още малко захар.

* Изсипете глазурата  върху сливите и изпечете сладкиша за около 30 - 35 минути в загрята на 180* фурна.

* Сервирайте сладкиша много добре охладен. Да ви е сладко!








.

неделя, 9 септември 2012 г.

Мус торта с круши




Поширането е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура 70-80°С. Течността не трябва да достига точка на кипене. По този начин се запазва целостта на продукта, текстурата и истинския вкус. Може да поширате по два начина:
1. Кипнете основната течност, в която сте решили да поширате. Махнете съда от огъня и сложете продуктите вътре. Оставете ги да престоят от 20 минути до няколко часа в зависимост от твърдостта им.
2. Загрейте продукта заедно с течността, но не повече от 80°С. Поширайте 15-20 минути, но времето отново зависи от плътността на продукта

Продукти за торта 24 см:

Поширани круши:

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

Блат:

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия
30 г стопено горещо масло

Шоколадов мус:

3 жълтъка
60 г захар
ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна пълномаслена сметана
350 г натурален шоколад





Приготвяне:

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително, за да се овкусят добре. За целта ги обелете, срежете на половина и почистете от семките. Поширайте ги за 5-10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на топлинна обработка, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги поширайте по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки, като внимателно ги прободете с върха на ножа.

* За блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате, докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото и бакпулвера. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес, като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 24 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180°C фурна за около 20-25 минути. Оставете го да изстине напълно.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че сместа може да загори. Докато кремът е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте, докато се стопи напълно. За съвършено гладка текстура разбийте с пасатор и след това оставете да се охлади до стайна температура. Накрая разбийте останалата сметана до пухкаво и внимателно я добавете към шоколадовия крем.


Подреждане:

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши.(Остатъкът от сиропа ползвайте за друг сладкиш или го поднесете като напитка, разреден с газирана вода. Няколко кубчета лед и резен лимон ще го направят още по-приятен). Подредете половинките круши върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. По стените от вътрешната страна сложете лента ацетатна хартия. Така ще получите гладка и равна повърхност след като я отстраните.

* Върху крушите изсипете муса, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ, за да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга, махнете ацетатната лента и гарнирайте по ваш вкус. Аз я украсих с няколко резенчета карамелизирани сушени круши. Режете тортата с горещ сух нож. Да ви е сладко!



вторник, 4 септември 2012 г.

Поширани яйца





Без рецепта, само идея как по малко по-различен начин да си направите красиви поширани яйца.






Нужни са ви яйца, малко нарязани на кубчета зеленчуци по избор, пресни подправки и 1 с.л. зехтин.

В купичка сложете лист найлоново фолио като оформите лека вдлъбнатина. Капнете малко зехтин и поръсете с кубчета зеленчуци и подправки. Чукнете яйцето и внимателно го изсипете върху зеленчуците. Внимавайте да не се спука жълтъка. Отгоре поръсете още малко зеленчуци и подправки.





Стегнете фолиото на стегнато вързопче и го завържете с конец. Може да сложите два пласта фолио за по-здраво.





В тенджера сипете вода и след като заври пуснете в нея яйцата. Гответе 4 - 5 минути или още малко, в зависимост колко течен искате да е след това жълтъка.

Охладете яйцата в студена вода. Внимателно развийте фолиото и сервирайте яйцата със салата, сос, а защо не и по панагюрски. Да ви е сладко!






.