Продукти за 4 порции
500 - 600 г свинско контра филе
4 - 5 с.л. микс сушени плодове
1 с.л. суров шам фъстък
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. люта горчица
2 с.л. зехтин
сусам за овалване
Приготвяне
* Накиснете плодовете във вода за 30 минути, отцедете ги и ги нарежете на парченца. Смесете ги с шам фъстъка.
* Осолете добре месото и го поръсете с черен пипер. С остър нож с тънко острие прободете месото в средата и разширете отвора със завъртане на ножа. Напълнете полученият отвор със сушените плодове. Старайте се да ги натъпчете максимално плътно за да получите красива шарка при разрез.
* Намажете месото с малко зехтин и го запържете добре от всички страни в тиган или тенджера с незалепващо покритие.
* Смесете горчицата с останалия зехтин и намажете запърженото месо от всички страни. Оваляйте в сусам.
* Поставете месото в кошничката на
Airfryer. Загрейте уреда на 180* за 3 минути. Сложете кошничката в контейнера и нагласете таймера за 20 минути. След 15 минути проверете готовността на месото като го прободете с шишче или остър нож. Ако пуска бистър сос месото е готово, ако е мътен и още бледо розов оставете месото да се сготви още няколко минути. Сами преценете спрямо вкуса си колко изпечено да бъде месото. Контра филето е постно месо и става сухо, ако се препече.
* Сервирайте месото топло с лека гарнитура. Аз го сервирах с джинджифилови моркови, леко сготвени за 5 минути в Airfryer и поръсени с черен сусам.
* Ако желаете ястието да стане по-сочно, пригответе допълнително сос, който обичате
.
* Ето още една рецепта в Airfryer. Бързо изпече крехкото свинско, като запази сочността и целостта му. Сусамът стана с приятен загар, ароматен от горчицата и много хрупкав. Да ви е сладко!
.