четвъртък, 10 декември 2020 г.

Коледни медени бисквити





Тази година медените бисквити за подаръци на близки и приятели са по рецептата на мама за Медено хлебче. Ще се радвам да го опитате и вие, независимо дали под форма на хлебче или на бисквити. Глазурата е айсинг, рецептата може да видите тук.










четвъртък, 3 декември 2020 г.

Целувки с жълтъци




Ако от някоя рецепта са ви останали жълтъци и се чудите в какво да ги вложите, ето една чудесна рецепта. Сладките са леки и ефирни като целувките, а същевременно наподобяват ореховки на вкус, независимо, че са с бадеми. Ако ги слепите две по две с някакъв крем или ганаш ще получите подобие на френските макарони. Лично за мен са много по-вкусни от тях, тъй като не са така сладки и сухи. Ще се радвам да ги опитате!

Продукти за около 25 бр.

4 жълтъка
80 г пудра захар
по желание 1 с.л. ром, ромова есенция или фино настъргана кора от лимон или портокал
ванилия
1 ч.л. нишесте
200 г фино смлени бадеми

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 160* и постелете тава с хартия за печене.

* В купа разбийте много добре жълтъците и захарта. Трябва да получите гъст побелял крем, който да удвои обема си. Овкусете с ванилия и друг аромат по ваш вкус. Смесете бадемите и нишестето. С внимателно бъркане ги прибавете към жълтъците.

* С лъжица разсипете сметста на малки купчинки върху хартията за печене. Оставете разстояние помежду им. Изпечете за около 20 минути. Да ви е сладко!





събота, 28 ноември 2020 г.

Пурички с шоколад




Коледа наближава. Независимо, че навсякъде по света ситуацията е много сложна и неприятна, хората ще почетат най-хубавия и светъл празник-Рождество. Празничните дни няма да са шумни, няма да има събиране на много хора на едно място, ще минат без ресторанти, без концерти, без коледни базари. Но ще са уютни, топли и ухаещи на канела и портокали. С любимите хора у дома, с подаръците под елхата и веселия глъч на децата. А какво по-хубаво от това? Може би тази година ще имаме повече време да си бъдем в къщи и да приготвим вкусни сладки лакомства. Подготвила съм ви няколко идеи за дребни сладки и започвам с тези хрупкави пурички, пълни с шоколадов крем. А вие ми бъдете здрави! Здрави, здрави и щастливи! Нищо друго!

Продукти за тестото:

80 г захар
70 г брашно
65 г много меко масло
ванилия
2-3 щипки сол
5 г какао
2 белтъка

крем:

100 г стопен натурален или млечен шоколад
80 мл гореща пълномаслена течна сметана
20 г масло

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете белтъците, ванилията и солта. Накрая сипете брашното и отново добре разбъркайте. Миксер не ви е нужен, само бъркалка.
Разделете тестото на две части. В едната сложете какаото и разбъркайте. Сипете двата крема по отделно в два сладкарски поша или в две хартиени фунийки от хартия за печене. Отрежете върховете им, като направите малък отвор.
Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*.
Шприцовайте тънки ивици от какаовото тесто, като оставите малко разстояние помежду им. Важно е да започнете с него, тъй като какаото го прави по-гъсто и стабилно от бялото. Така контурът на изпечената бисквита ще е по-добър. Направете ивиците с приблизителен размер 12 см дължина. Аз шприцовах по 14 ивици, а за да са равни предварително очертах правоъгълник върху хартията за печене. Вие ги направете с размер, какъвто решите. При моите мерки стават около 10-12 пурички, но може да ги направите двойно по-малки.
След това запълнете разстоянието между кафевите ивици със светлото тесто. В тавата направете 3 или 4 бисквити. Много бързо изстиват и се втвърдяват, и ако са повече няма да успеете да ги навиете всички толкова бързо. Изпечете ги до леко порозовяване за около 10-12 минути.





* Докато са съвсем горещи ги навийте на тръбичка около молив.



* Тук идва въпросът, как да не си изпогорим пръстите. Ще ви кажа какво направих аз, а вие сами преценете за себе си. Вече споменах, че изпечените бисквити мигновено се стягат и стават трудни за завиване. Лесно се чупят и наистина трябва да се работи бързо. След като се изпекоха ги оставих в работещата фурна, но на отворена врата. С шпатула пренасям една бисквита върху кухненска хартия и като си помагам с нея завивам около молив, като същевременно притискам с пръсти, за да се получи добра форма. Лесно и безпроблемно се завива с хартията, изобщо не пари. Все едно завивате руло във фолио, принципът е един и същ. След това изваждам молива и взимам следващата бисквита. И така, докато свършат. Пак да повторя, не печете по много бисквити наведнъж.

* За крема смесете и разбъркайте всички съставки. Оставете го в хладилника за няколко часа. Може да го направите от предния ден. Ако искате да е по-гъст и пухкав може да го разбиете за кратко с миксер, но наистина трябва да е много добре охладен.

* Сипете крема в пош и напълнете пуричките от двете им страни. Е, това беше. Приятно хрускане!




неделя, 22 ноември 2020 г.

Заек с кестени и тиква




Есенна гозба със заешко, кестени и тиква. Крехко, сочно и ароматно! Тук може да видите, как по-лесно може да обелите кестените. 

Продукти:

1 заек
сол и черен пипер на вкус
20 г масло
2 с.л. зехтин
300 мл зеленчуков бульон
300 мл бяло сухо вино
1 с.л. мед
2-3 ч.л. нишесте
8 шалота или дребни лукчета
2 цели глави необелен чесън
8 малки резена тиква
2 корена пащърнак, нарязани на едро
2 моркова, нарязани на едро
16 обелени кестена
3-4 клончета прясна или сушена мащерка
1 клонче пресен или сушен розмарин
40 г стопено масло

Приготвяне:

* Нарежете заека на едри парчета. Посолете ги, поръсете с черен пипер и запържете в маслото и зехтина до златисто на умерен огън. Извадете месото в съд за печене.

* В мазнината от пърженето налейте бульона и виното. Оставете да покъкри без капак, за да се изпари алкохола. Добавете нишестето, размито в малко студена вода и разбъркайте. Подправете с мед и сол на вкус.

* Между парчетата заешко наредете всички зеленчуци и кестените. Помежду им сложете мащерката и розмарина. Поръсете с малко сол.

* Залейте ястието с бульона и виното и печете под капак около час в загрята на 200* фурна. Отхлупете, намалете фурната на 170*, полейте с маслото и печете още 30 минути, докато сосът се редуцира, а гозбата добие приятен загар. Сервирайте с добре изстудено бяло вино. Да ви е сладко и наздраве!


четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Смокинки




На вашето внимание представям едни изключително вкусни сладки с пълнеж от сушени смокини. Самите те донякъде приличат на смокини, поне се опитах да ги догодя като форма. Тестото е невероятно нежно и крехко, наподобява текстурата на масленките, но е още по-пръхко. Буквално се топи като го хапвате. Това е благодарение на смесването на масло с олио. Пълнежът може да е от всякакви сушени плодове, които може да ароматизирате с любими ваши подправки. Аз използвах сушени тъмни смокини, за да контрастират със светлото тесто.

Продукти за около 15-20 сладки:

100 г меко масло
40 г пудра захар
1 с.л. нишесте (12г)
60 мл олио
250 г брашно
ванилия
2-3 щипки сол

Пълнеж:

150 г сушени смокини
1 с.л. мед
1-2 с.л. лимонов сок
по желание канела, кардамон, цитрусови кори, ядки, 1-2 с.л. коняк и др.

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Залейте смокините с гореща вода и ги оставете да омекнат. Изцедете ги добре и заедно с меда и лимоновия сок ги смелете фино в блендер. Овкусете по ваше желание.

* За тестото разбъркайте с лъжица или бъркалка до хомогенност маслото, захарта и нишестето. Налейте олиото и отново разбъркайте. Добавете солта, ванилията и на части брашното. За кратко омесете тесто и го оставете да отлежи за половин час на стайна температура.

* Разделете тестото на равни части колкото голям орех. Всяка разстелете с пръсти върху парче найлоново фолио. В средата сложете пълнеж и с завийте краищата с помощтта на фолиото така, че тестото да обгърне отвсякъде пълнежа. Леко изтеглете с пръсти нагоре, за да се получи форма на смокиня. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене.


 


* Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 20 минути или докато започнат да се зачервяват. Поръсете ги с малко пудра захар и ги поднесете напълно изстинали. Да ви е сладко!





петък, 6 ноември 2020 г.

Палачинки с кашкавал


 



По света има най-различни видове палачинки. Като започнем от тънките и фини френски Crêpes, минем през пухкавите руски блини и стигнем до истински дебелите японски палачинки. Предлагам ви един друг вариант на палачинки с кашкавал, прясно и кисело мляко. По-скоро приличат на блини, тъй като стават по-дебели. Комбинацията от трите продукта е изключително вкусна. Палачинките стават сочни, меки и са толкова апетитни, че могат да се хапват без никакви други сладки или солени добавки. Ще се радвам да ги опитате!

Продукти:

(Всички мерки са в чаена чаша. Премерете продуктите, като напълните чашата до горе. Броят на палачинките зависи от големината на тигана. )

2 яйца
1 ч.ч. гъст айрян
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. ситно настърган кашкавал (ползвайте кашкавал от краве мляко, по-сух и с по-малка масленост)
масло за намазване на тигана и палачинките

Приготвяне:

* Разбийте яйцата с айряна и прясното мляко. Добавете олиото. Примесете брашното със захарта, солта и содата. Постепенно го прибавете го към течната смес, като бъркате. Накрая сипете кашкавала и отново разбъркайте.

* На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие. Намажете го с малко масло. Сипете един черпак от палачинковата смес и я разнесете по дъното на тигана, катко го накланяте на всички страни. Ако тестото е прекалено гъсто може да го разредите с още малко айрян или прясно мляко, но като консистенция трябва да е гъсто и бавно да облива тигана. След като повърхността на палачинката засъхне я намажете с масло и обърнете, за да се запече и от другата страна. По същият начин направете палачинки от цялото тесто. Не забравяйте да намажете леко полочинките с масло и след като ги извадите в чиния. Вкусът е неповторим!

* Сервирайте палачинките със сирене, сладко или друго, с което обичате да ги хапвате. Да ви е сладко!