Купих си нова силиконова форма и нямах търпение да я изпробвам. Но не е нужно да имате и вие същата. Рецептата, която ви предлагам е подходяща за класическа кръгла торта 20-22 см. Само трябва да направите блата, основата и вътрешното желе кръгли. За удобство всички мерки са в грамове.
Продукти:
Желе от вишни:
100 г нарязани на парченца вишни от компот
60 г пюре от компот вишни
3 г желатин, набъбнат в 15 г сок от компота
20 г захар
ванилия
1 с.л. черешова ракия, вишновка, амарето или друг подходящ ликьор
½ капсула бадемова есенция
Приготвяне:
* В малка тенджерка кипнете всички продукти без желатина. Махнете сместа от огъня, добавете желатина и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете вишните да се охладят до стайна температура.
* Тук е мястото да кажа, че формата, която си купих изисква друга по-малка, в която да направя желето. Разбира се, нямам нищо подходящо. Винаги съм казвала, че човек трябва да експериментира, да мисли логически и да има желание. Така се роди тази мини-форма от вътрешната картонена ролка на фолио. Скъсих я спрямо размера на силиконовата форма, отрязох отвор по дължината и поставих вътре ацетатно фолио. Двата края също затворих с ацетат, като ползвах двойно залепваща лепенка за закрепване и залепване. На снимка 1 виждате моето изобретение, което на снимка 2 е вече напълнено. С всичкото това искам да кажа-не се плашете от това, че нямате специални форми. Винаги нещо може да се пригоди и да получите великолепен резултат.
* И така, поставете формата с вишневото желе във фризера, докато замръзне напълно.
Блат с шамфъстък:
Продукти:
1 яйце
25 г захар
50 г заквасена сметана
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
30 г фино смлян суров шамфъстък
30 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
15 мл олио
зелена хранителна боя по желание
Приготвяне:
* За блата разбийте на пяна яйцето и захарта. Добавете сметаната, лимоновата кора и ванилията. Отделно смесете шамфъстъка, брашното и бакпулвера. Сипете ги при яйцето и сметаната, и размесете. Накрая налейте олиото и съвсем малко зелена боя за по-свеж цвят. Разбъркайте добре. Изсипете тестото на тънък пласт в тава, покрита с хартия за печене. Съобразете дължината на тестото спрямо формата (снимка 1). Ако е продълговата е нужно да го нанесете като правоъгълник, ако е кръгла-на кръг. Изпечете блата за 10-12 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като блатът изстине го отделете от хартията. Извадете замръзналото вишнево желе и го сложете в средата на изпеченото тесто. Изрежете блата с размер, подходящ да обгърне цялото желе (снимка 2). Завийте на стеглато руло заедно желето и блата, като си помогнете със стреч фолио. Увийте го във фолиото и приберете във фризера.
Основа:
50 г трохи от остатъка от блата с шамфъстък
50 г стопен бял шоколад
1 с.л. течна пълномаслена сметана
20 г натрошени на ситно белени бадеми
Приготвяне:
* За основата размесете заедно всички продукти. Изсипете сместа върху хартия за печене. Разстелете я спрямо размера на формата, в която правите тортата (снимка 1). Покрийте с друг лист хартия и загладете с точилка (снимка 2).
* Махнете горната хартия и подравнете краищата. Сложете основата в хладилника, за да се втвърди. Остатъкът от сместа може да го хапнете-много е вкусно! Или да направите топчета, както направих аз. Замразих ги и ще ги ползвам като пълнеж за някой друг десерт.
* От блата също остава малка част. Лично аз претеглих 50 г, които ми бяха нужни за трохите. Другата част нарязах с формичка на малки хапки. Те също очакват във фризера ново приложение в някой десерт. И тук да обобщим-от остатъците също могат да се направят различни неща. Или да си ги хапнем скришно.
Вишнев крем:
Продукти:
200 г фино пюриран компот от вишни
ванилия
сок от ½ лимон
½ капсула бадемова есенция
6 г набъбнат желатин в 20 мл сок от компота
150 г стопен бял шоколад
240 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* Загрейте до кипване вишневото пюре и лимоновия сок. Махнете от огъня и добавете бадемовата есентция и желатина. Разбъркайте, докато желатинът се стопи и смесете с шоколада. Разбийте с пасатор, за да се хомонигезира сместа. След като изстине до стайне температура смесете с разбитата сметана.
Сглобяване:
* На дъното на формата сипете половината от крема. Ако все още е прекалено течен го сложете за 5 минути въйв фризера. Върху него поставете замразенете ролка от вишнево желе и блат. Покрийте с останалия крем, а най-отгоре поставете основата от шамфъстъкови трохи и бял шокола. Приберете тортата във фризера за 12 часа.
* Освободете тортата от формата. Украсете я по желание и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Да ви е сладко!
*** Моята торта е напръскана със спрей-велур за торти и е гарнирана с перли от сока на компота. Ако искате да ги направите и вие, ето как:
Сипете в буркан 200 мл олио и го сложете за 3-4 часа във фризера. Олиото трябва да е много студено, с гъста консистенция и побеляло на цвят.
В малка тенджерка смесете 100 мл прецеден сок от компота и 3 г агар-агар. Сложете на огъня и малко преди сместа да кипне дръпнете тенджерката от котлона. След като сокът леко се охлади го изсипете в гутатор или голяма спринцовка. Може да ползвате и обикновен капкомер. Остава само да капете от сока в студеното олио. От разликата в температурите веднага се образуват кръгли перлички, които падат на дъното на буркана. След това ги прецедете и ги изплакнете добре със студена вода. Приберете ги в бурканче и ги съхранявайте в хладилник до употреба. По този начин може да направите всякакви перли-сладки или солени за гарниране на ястия и десерти.