петък, 16 юни 2023 г.

Винено-лавандулово желе

 



Лавандулово време е. Имаме възможност да приготвим различни уханни десерти, напитки, да декорираме с лавандула дома си, както и да я изсушим. На вашето внимание предлагам невероятно желе от пенливо вино и лавандула. Изключително фино и нежно, с чудесен аромат и цвят. Освен, че може да го хапвате с палачинки или пържени филийки, желето е незаменимо като пълнеж за различни торти и дребни сладки.
Подобно желе приготвих и с цвят на бял бъз, чиято рецепта ще прочетете в края на публикацията. Толкова добре се получи, че не мога да реша кое ми харесва повече-с лавандула или бъз...

Продукти за лавандулово желе:

750 мл пенливо вино (напр. Prosecco)
3 шепи цветове лавандула
500 г желираща захар 2:1
сок от ½ лимон


Приготвяне:

* Накиснете за една нощ лавандуловите цветове във виното. На следващия ден прецедете течността и я излейте в тенджера. Смесете я с желиращата захар и лимоновия сок. На слаб огън сварете желе за 5 минути, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

*** За по-наситен цвят може да добавите малко сладкарска боя или 1-2 цвята изсушен хибискус (каркаде).

 


Продукти за желе от бъз:

750 мл вино розе
40 цвята бял бъз
2 лимона, нарязани на едро
ванилия
500 г желираща захар 2:1

Приготвяне:

* Накиснете цветовете във виното. Добавете лимоните и ги намачкайте с ръце, за да отпуснат сока и аромата си. Захлупете съда и оставете на стайна температура за 48 часа. Разбърквайте 2-3 пъти на ден.

* Отстранете цветовете бъз и лимоните, като добре ги изстискате с ръце. Прецедете виното и го налейте в тенджера. Добавете желиращата захар и ванилията. Сварете желе за 5 митути на слаб огън, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

четвъртък, 8 юни 2023 г.

Авокадо чийзкейк с пушена сьомга

 



Свежо лятно предястие, което може да приготвите седмици предварително. Вместо сьомга може да използвате друга пушена риба, както и морски дарове. 

Продукти за 4-8 порции в зависимост от големината им:

Основа:

пълнозърнест или черен хляб

Крем:

100 г авокадо
100 г рикота
200 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 с.л. нарязан копър
сол 
¼ ч.л. смлян бял пипер
7 г желатин
25 мл вода

Друго:

150 г пушена сьомга
лимонов сок
копър за гарниране

Приготвяне:

* За крема смелете в блендер до гладка текстура авокадото, рикотата, сметаната, чесъна и копъра. Подправете със сол и бял пипер.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към крема и отново разбийте всичко. 

* Разсипете крема в малки силиконови форми. Върху него сложете по една тънка филийка хляб, предварително изрязана с размерите на формите. Замразете. Така приготвен, чийзкейкът може да се съхрани дълго време във фризер.

* Извадете чийзкейка от формите. Сложете ги в персонални чинии с хляба надолу. Отгоре подредете сьомгата, полейте с малко лимонов сок и гарнирайте с копър. Да ви е сладко! 

неделя, 4 юни 2023 г.

Маскарпоне, ягоди и шоколад

 



Без конкретна рецепта може да направим бърз и свеж десерт. Количествата са по избор, плодовете също. Маскарпонето може да замените с рикота или изцедено кисело мляко.
И така, разбъркайте с лъжица маскарпоне, подсладено по ваш вкус със захар или течен мед. Ако е много гъсто разредете с кисело мляко. Ароматизирайте с малко ванилия. Нарежете на кубчета ягоди или други плодове. За свежест добавете мента, маточина или босилек.

Постелете дъска със стреч фолио. Сипете сместа на малки купчинки и ги сложете във фризер да замръзнат.




Стопете шоколад (бял, млечен или натурален). Темперирайте го и топнете замръзналите купчинки в него. Наредете ги върху хартия за печене или стреч фолио. След минути шоколадът ще се стегне и лакомствата готови. Може да ги консумирате веднага като сладолед. Ако ги оставите да се отпуснат, маскарпонето ще стане като крем. Поднесете с допълнително свежи плодове. Да ви е сладко!

Идея: Интернет

сряда, 31 май 2023 г.

Бисквити с препечено брашно

 



Неповторимото ухание на тези сладки идва от предварителното препичане на брашното. В комбинация с шоколад и ядки се получава истински неустоим вкус!
Има два начина да препечете брашното-във фурна или на котлон. Във фурна става по-равномерно, но по-бавно. На котлон е по-бързо, но изисква постоянно разбъркване и слаб огън, за да не прегори. Аз го правя във фурната. Степента на препичане зависи от вашите предпочитания. Колкото по-препечено е брашното, толкова по-интензивно е на вкус. За мен брашно с леко розовеещ цвят и приятно ядково ухание е оптимален вариант.

Продукти за около 25-30 бисквити в зависимост от големината:

320 г брашно
3 г бакпулвер
2 г сода бикарбонат
200 г добре омекнало масло
200 г светла кафява захар
2-3 щипки сол
ванилия
2 яйца
200 г натрошен натурален шоколад
100 г натрошени запечени ядки по избор




Приготвяне:

* Изсипете брашното в тава, покрита с хартия за печене. Разстелете го на тънък равномерен пласт и го запечете до порозовяване във фурна на 180°C. По време на печенето го разбъркайте 2-3 пъти. Нужни са около 20 минути, за да заухае приятно и промени цвета си. След като препеченото брашно изстине го смесете с бакпулвера и содата. Пресейте го обезателно, той като по време на печене се образуват бучки от изпаряването на влагата.

* В купа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Едно по едно прибавете яйцата, като продължите да разбърквате. Миксер не е нужен.

* Към маслената смес сипете брашното и размесете добре. Накрая добавете шоколада и ядките.

* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете купчинки на разстояние една от друга. Изпечете бисквитите ца около 15 минути. Да ви е сладко!

*** За по-добра форма може първо да охладите тестото за 30-40 минути. Също за добра форма ползвайте малка лъжица за сладолед. От големината на яйцата зависи дали бисквитите ще се разлеят повече или по-малко по време на печене.

събота, 20 май 2023 г.

Сладкиш с ревен и марципан

 



Сладкишите с ревен са любимо лакомство в Германия. Дойде ли пролетта, този кисел приятел заема почетно място на трапезата. Разнообразието от рецепти е много голямо както за сладки изкушения, така и за салати, гарнитури, супи, дипове, сокове, сиропи и др. Лично аз дълго време пренебрегвах ревена като го мислех за безвкусен, но честно мога да кажа, че не съм била права. Ако имате възможност да го пробвате, непременно пригответе нещо с него. Знам, че у нас не е особено популярен и трудно се намира, затова нека кажа, че може да направите сладкиша и с други плодове по ваш избор.

Продукти за сладкиш 24 см:

100 г фино настърган марципан
125 г меко масло
125 г захар
ванилия
3 яйца (М)
200 г брашно
2-3 щипки сол
3 ч.л. бакпулвер

Друго:

3 стръка ревен, нарязан на парчета по 5 см

Приготвяне:

* В купа разбийте марципана с маслото и захарта. Добавете ванилията и едно по едно яйцата, като продължите да разбивате. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбийте още веднъж за кратко, докато компонентите се смесят добре. Тестото не е капризно и всичко се прави с миксер.

* Покрийте стените и дъното на кръгла форма с хартия за печене. Загрейте фурната на 175°C с веинтилатор.

* Изсипете тестото във формата и го загладете. Набучете в него парчетата ревен на разстояние около 2 см едно от друго.



* Изпечете сладкиша за около 40 минути. След като напълно се охлади го нарежете и по желание сервирайте с ягоди, малини или други червени плодове. Да ви е сладко!

Рецепта: Dr. Oetker

неделя, 14 май 2023 г.

Вишнева торта

 



Купих си нова силиконова форма и нямах търпение да я изпробвам. Но не е нужно да имате и вие същата. Рецептата, която ви предлагам е подходяща за класическа кръгла торта 20-22 см. Само трябва да направите блата, основата и вътрешното желе кръгли. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти:

Желе от вишни:

100 г нарязани на парченца вишни от компот
60 г пюре от компот вишни
3 г желатин, набъбнат в 15 г сок от компота
20 г захар
ванилия
1 с.л. черешова ракия, вишновка, амарето или друг подходящ ликьор
½ капсула бадемова есенция

Приготвяне:

* В малка тенджерка кипнете всички продукти без желатина. Махнете сместа от огъня, добавете желатина и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете вишните да се охладят до стайна температура.

* Тук е мястото да кажа, че формата, която си купих изисква друга по-малка, в която да направя желето. Разбира се, нямам нищо подходящо. Винаги съм казвала, че човек трябва да експериментира, да мисли логически и да има желание. Така се роди тази мини-форма от вътрешната картонена ролка на фолио. Скъсих я спрямо размера на силиконовата форма, отрязох отвор по дължината и поставих вътре ацетатно фолио. Двата края също затворих с ацетат, като ползвах двойно залепваща лепенка за закрепване и залепване. На снимка 1 виждате моето изобретение, което на снимка 2 е вече напълнено. С всичкото това искам да кажа-не се плашете от това, че нямате специални форми. Винаги нещо може да се пригоди и да получите великолепен резултат.




* И така, поставете формата с вишневото желе във фризера, докато замръзне напълно.

Блат с шамфъстък:

Продукти:

1 яйце
25 г захар
50 г заквасена сметана
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
30 г фино смлян суров шамфъстък
30 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
15 мл олио
зелена хранителна боя по желание

Приготвяне:

* За блата разбийте на пяна яйцето и захарта. Добавете сметаната, лимоновата кора и ванилията. Отделно смесете шамфъстъка, брашното и бакпулвера. Сипете ги при яйцето и сметаната, и размесете. Накрая налейте олиото и съвсем малко зелена боя за по-свеж цвят. Разбъркайте добре. Изсипете тестото на тънък пласт в тава, покрита с хартия за печене. Съобразете дължината на тестото спрямо формата (снимка 1). Ако е продълговата е нужно да го нанесете като правоъгълник, ако е кръгла-на кръг. Изпечете блата за 10-12 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като блатът изстине го отделете от хартията. Извадете замръзналото вишнево желе и го сложете в средата на изпеченото тесто. Изрежете блата с размер, подходящ да обгърне цялото желе (снимка 2). Завийте на стеглато руло заедно желето и блата, като си помогнете със стреч фолио. Увийте го във фолиото и приберете във фризера.



Основа:

50 г трохи от остатъка от блата с шамфъстък
50 г стопен бял шоколад
1 с.л. течна пълномаслена сметана
20 г натрошени на ситно белени бадеми

Приготвяне:

* За основата размесете заедно всички продукти. Изсипете сместа върху хартия за печене. Разстелете я спрямо размера на формата, в която правите тортата (снимка 1). Покрийте с друг лист хартия и загладете с точилка (снимка 2). 




* Махнете горната хартия и подравнете краищата. Сложете основата в хладилника, за да се втвърди. Остатъкът от сместа може да го хапнете-много е вкусно! Или да направите топчета, както направих аз. Замразих ги и ще ги ползвам като пълнеж за някой друг десерт.

* От блата също остава малка част. Лично аз претеглих 50 г, които ми бяха нужни за трохите. Другата част нарязах с формичка на малки хапки. Те също очакват във фризера ново приложение в някой десерт. И тук да обобщим-от остатъците също могат да се направят различни неща. Или да си ги хапнем скришно.




Вишнев крем:

Продукти:

200 г фино пюриран компот от вишни
ванилия
сок от ½ лимон
½ капсула бадемова есенция
6 г набъбнат желатин в 20 мл сок от компота
150 г стопен бял шоколад
240 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване вишневото пюре и лимоновия сок. Махнете от огъня и добавете бадемовата есентция и желатина. Разбъркайте, докато желатинът се стопи и смесете с шоколада. Разбийте с пасатор, за да се хомонигезира сместа. След като изстине до стайне температура смесете с разбитата сметана.

Сглобяване:

* На дъното на формата сипете половината от крема. Ако все още е прекалено течен го сложете за 5 минути въйв фризера. Върху него поставете замразенете ролка от вишнево желе и блат. Покрийте с останалия крем, а най-отгоре поставете основата от шамфъстъкови трохи и бял шокола. Приберете тортата във фризера за 12 часа.

* Освободете тортата от формата. Украсете я по желание и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Да ви е сладко!

*** Моята торта е напръскана със спрей-велур за торти и е гарнирана с перли от сока на компота. Ако искате да ги направите и вие, ето как:

Сипете в буркан 200 мл олио и го сложете за 3-4 часа във фризера. Олиото трябва да е много студено, с гъста консистенция и побеляло на цвят.
В малка тенджерка смесете 100 мл прецеден сок от компота и 3 г агар-агар. Сложете на огъня и малко преди сместа да кипне дръпнете тенджерката от котлона. След като сокът леко се охлади го изсипете в гутатор или голяма спринцовка. Може да ползвате и обикновен капкомер. Остава само да капете от сока в студеното олио. От разликата в температурите веднага се образуват кръгли перлички, които падат на дъното на буркана. След това ги прецедете и ги изплакнете добре със студена вода. Приберете ги в бурканче и ги съхранявайте в хладилник до употреба. По този начин може да направите всякакви перли-сладки или солени за гарниране на ястия и десерти.