Продукти за тестото
125 г мека свинска мас
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сол
брашно
Продукти за плънката
2 сварени картофа
50 г пушен кашкавал
50 г краве сирене
2 с.л. олио
2 скилидки пресован чесън
2 с.л.зелени подправки по избор
1 яйце
Приготвяне
* Разбъркайте маста с жълтъка. Добавете солта и млякото. С брашно омесете меко и еластично тесто.
* Настържете на ситно ренде картофите , кашкавала и сиренето. Смесете ги с останалите продукти за плънката и разбъркайте добре.
* Разточете тестото на тънък лист и с чаша го нарежете на кръгчета.
* От плънката направете топчета. В центъра на всяко кръгче тесто сложете по едно топче.
* Прищипете с пръсти краищата на тестеното кръгче така,че да получите кошничка. Намажете ги с малко разбито яйце за блясък.
* Изпечете соленките да порозовяване в предварително загрята на 180* фурна. Много са подходящи за ледено бяло вино. Да ви е сладко!