четвъртък, 25 септември 2008 г.

Картофени соленки





Продукти за тестото

125 г мека свинска мас
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сол
брашно

Продукти за плънката

2 сварени картофа
50 г пушен кашкавал
50 г краве сирене
2 с.л. олио
2 скилидки пресован чесън
2 с.л.зелени подправки по избор
1 яйце

Приготвяне

* Разбъркайте маста с жълтъка. Добавете солта и млякото. С брашно омесете меко и еластично тесто.

* Настържете на ситно ренде картофите , кашкавала и сиренето. Смесете ги с останалите продукти за плънката и разбъркайте добре.

* Разточете тестото на тънък лист и с чаша го нарежете на кръгчета.

* От плънката направете топчета. В центъра на всяко кръгче тесто сложете по едно топче.




* Прищипете с пръсти краищата на тестеното кръгче така,че да получите кошничка. Намажете ги с малко разбито яйце за блясък.






* Изпечете соленките да порозовяване в предварително загрята на 180* фурна. Много са подходящи за ледено бяло вино. Да ви е сладко!



Козуначни тарталети



Продукти

1/2 изсъхнал козунак
100 г черен шоколад
50 г сушени плодови кори
3 с.л.коняк
50 г смлени орехи
4 с.л.кокосови стърготини

1 пакетче ванилов пудинг без варене
плодови кори,сладко от боровинки,шоколад за украса

Приготвяне

Отстранете кората от козунака и го нарежете на ситни кубчета.Не го мелете или стривайте на трохи - добре е да се усещат малки парченца козунак.

Стопете шоколада на водна баня и го изсипете в козунака.Прибавете орехите,алкохола,кокоса и ситно нарязаните плодови кори.Разбъркайте добре.

Сипете малко от тестото във формички за тарталети и притиснете добре за да се оформи гладка подложка.Оставете тарталетите в хладилника докато се стегне шоколада.


Разбийте пудинга според указанията на опаковката.

Гарнирайте козуначните тарталети с крем,сладко от боровинки и плодови кори.Украсете с разтопен шоколад.

*Ето ви измислен десерт за 10 минути.Можете да направите и бонбони с различен пълнеж.




Шоколадови бисквити






Продукти за около 20 двойни бисквити.

125 г меко масло
70 г пудра захар
3 жълтъка
250 г брашно
1 пак.ванилия
щипка сол

200 г натурален шоколад
100 г лешници

Приготвяне

*  Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем.Добавете един по един трите жълтъка,а след това ванилията и солта.Пресейте брашното и бързо омесете еластично тесто.Оставете масленото тесто за един час в хладилник.

*  Нарежете шоколада на парченца.За всяка бисквита направете от тестото топче  голямо колкото орех.Притиснете го между дланите си за да получите тънка питка.Сложете по средата парченце шоколад.






*  Прищипете краищата за да се затвори добре бисквитата и я дооформете с пръсти.







*  Изпечете бисквитите върху домакинска хартия в предварително загрята на 180*фурна до порозовяване.

*  Счукайте ядките на дребни парченца и ги запечете докато порозовеят леко.Разтопете на водна баня останалия от пълнежа на бисквитите шоколад.Намажете с него напълно изстиналите бисквити и ги поръсете с ядките.




Чаени бисквити с меден пълнеж





Продукти за тестото

125 г меко масло
70 г пудра захар
3 жълтъка
250 г брашно
1 пак.ванилия
щипка сол




За пълнежа

50 г меко масло
50 г мед
50 г млени орехи




Приготвяне

* За да направите тестото първо разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. Добавете един по един трите жълтъка, а след това ванилията и солта. Пресейте брашното и бързо омесете еластично тесто. Оставете масленото тесто за един час в хладилник.

* Разточете тестото на тънка кора и нарежете бисквити с формичка за сладки. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170*фурна до порозовяване.

* Разбъркайте на хомогенен крем продуктите за пълнежа. Слепете изстиналите бисквити с крема и украсете с шоколад.

* Ако желаете шоколадови бисквити, сложете в тестото 1-2 с.л.какао. Да ви е сладко!





.

Флорентини с шоколадов мус







Продукти за флорентините

90 г масло
130 г захар
75 г мед
60 мл течна сметана
180 г филирани бадеми




Приготвяне на флорентините

Всички продукти (без бадемите) се слагат в тефлонов съд на котлона. След като заврат се добавят бадемите. Сместа се оставя да поври малко като се бърка непрекъснато. В тава, застлана с хартия за печене сипваме от сместа и с лъжица размазваме на тънки кръгове. Печем за кратко в предварително загрята на 180* фурна докато краищата порозовеят. Между кръговете трябва да има достатъчно разстояние, защото при печене доста се разливат. Когато поизстинат малко, изпечените кръгове се поставят върху дъното на някаква купичка и се притискат леко с ръце за да приемат желаната форма. Внимавайте преди да ги сложите върху купичките да не се втвърдят прекалено много - тогава ще се начупят. Преди да ги напълните, флорентините трябва да са достатъчно твърди за да не се развали формата им.


Продукти за муса


300 мл течна сметана
150 мл прясно мляко
300 г черен шоколад


Приготвяне на муса


Сметаната и прясното мляко се загряват до кипване. Дърпа се от огъня и с непрекъснато бъркане се добавя шоколада, начупен на дребни парченца. Охлажда се се в ледена вода като се бърка постоянно. Оставя се да стегне в хладилник за няколко часа. Най-добре е да се направи от предния ден. Преди да се сипе във флорентините, муса се разбива с миксер до пухкавост. Ако не ви е достатъчно сладък,добавете захар при разбиването. Да ви е сладко!


.

Таралежчета






Продукти

250 г меко масло
2 жълтъка
20 г мая
100 мл прясно мляко
120 г пудра захар
2 ванилии
500 г брашно

2 кутии обикновен локум
2 белтъка
120 г пудра захар
2 с.л.какао
150 г смлени орехи

Приготвяне

* Маслото се разбива със захарта. Прибавят се жълтъците,а след това ванилията и маята,разтворена в прясното мляко. С брашното се замесва меко тесто.

* От тестото се правят топчета с различна големина. Всяко топче се прави на питка. В средата се слага парченце локум, загъва се и се моделира във формата на таралежче с издължена муцунка.

* Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се прибавя захарта и продължава да се разбива, докато се получи лъскав целувчен крем. Добавя се какаото.

* Таралежчетата се намазват с крем (без муцунката) и се посипват със смлените орехи.

* Поставят се в тава,постлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170* фурна да порозовяване на муцунката. Очичките и муцунката може да направите от малко стопен шоколад. Да ви е сладко!