събота, 18 октомври 2008 г.

Гризини с прошуто




Продукти

1 пакет гризини
прошуто крудо(сурово),фино нарязано
горчица
сусам

Приготвяне


Увийте всяка гризина с тънко парче прошуто .

Намажете прошутото от едната страна с горчица и поръсете с леко запечен сусам.

Пригответе гризините непосредствено преди консумация за да не се овлажнят и да омекнат.


петък, 17 октомври 2008 г.

Чушки бюрек





Продукти за 4 порции

8 печени и обелени червени пиперки
4 яйца
200 г сирене
магданоз
копър
скилидка чесън

За панировката

2 яйца
брашно
галета
олио за пържене

Приготвяне

Яйцата се разбиват леко с вилица и се изливат в тиган.Добавя се 1 с.л. олио.На слаб котлон яйцата се бъркат докато започнат да се втвърдяват.

Сиренето се натрошава с вилица,копъра и магданоза се нарязват на ситно,а скилидката чесън се намачква.Всичко се смесва с яйцата.

Почистените чушки се разрязват от едната страна и се разтварят напълно.Навсякъде се поставя от плънката.Загръщат се и отново им се придава първоначалната форма.Овалват се в брашно,яйце и галета.Оставят се за 10 мин.за да изсъхне панировката.Преди да се изпържат,отново се потапят в разбито яйце.

Сервират се с млечно-чеснов сос.

* Когато яйцата предварително леко се втвърдят,няма никаква опасност плънката да изтече.По този начин в пълнежа могат да се сложат повече яйца,става много по-вкусно.Двойната панировка също не позволява на плънката да изтече.Срязвам чушките за да може да се събере повече сирене.Когато са цели се пълнят по-трудно и към върха плънката винаги е недостатъчна.


Ябълкова пита с шоколад






Продукти за основата

220 г брашно
30 г какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
125 г пудра захар
125 г меко масло
1 ванилия
щипка сол

Продукти за пълнежа

4 ябълки
3 яйца
40 г пудра захар
200 мл течна сметана
100 г счукани орехи

 Продукти за глазурата

100 г черен шоколад
100 млтечна сметана
20 г масло

2 с.л. филирани бадеми






Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете ванилията и яйцето, като продължавате да разбивате. Пресейте заедно брашното, бакпулвера и какаото. Добавете ги към маслото и омесете меко тесто.

* Разточете масленото тесто на тънък кръг с 2-3 см по-голям от формата, в която ще изпечете сладкиша. Пренесете го във форма за торта, покрита с хартия за печене, така, че да се получи борд от 2-3 см. Надупчете с вилица тестото и плътно го наръсете със счуканите орехи.

* Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета. Подредете ги ветрилообразно върху орехите.

* Разбийте яйцата със захарта и добавете сметаната. Изсипете сместа върху ябълките и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 * фурна за около 35 - 40 минути.

* Смесете продуктите за глазурата и ги загрейте заедно на слаб огън или в  MW фурна. Разбъркайте докато получите гладък крем.

* Залейте изстудената ябълкова пита с шоколадовата глазура. Гарнирайте с филирани бадеми. Да ви е сладко!

* Сладкишът ще стане много вкусен и с круши. Може да замените орехите с други ядки по избор. Когато разточвате масленото тесто е добре да правите това върху хартия за печене. След това пренесете във формата разточеният кръг заедно с хартията. Така ще предотвратите накъсване на тестото.





.

четвъртък, 16 октомври 2008 г.

Орехов сладкиш






Продукти

5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон

Крем

1/2 литър прясно мляко
5 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 жълтъка
1 ванилия
100 г натурален шоколад

какао за поръсване
орехи за гарниране

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.

* Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар , като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците , като ги редувате с орехите и галетата.

* Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря,затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши , отколкото да се пече.

* Сварете крем от млякото , жълтъците , ванилията , захарта и брашното. След като сварите крема , докато е горещ , сипете в него шоколада , начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади , но не напълно.

* Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем , поръсете с какао и гарнирайте с орехи.

* Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа , още по-добре на другия ден.



вторник, 14 октомври 2008 г.

Зеленчуков терин







Продукти за крема:

200 г сирене Рикота
100 г сирене Пекорино
30 г бадеми
50 г кедрови ядки
150 мл разбита безсолна сметана
20 г желатин (2 пакетчета)
сол, черен пипер
накъсани листа пресен босилек
2 скилидки счукан чесън


Зеленчуци:

тиквички
моркови
печени чушки






Приготвяне

* Нарежете тиквичките и морковите на тънки и дълги ленти. Запечете тиквичките леко на тиган - грил, а морковите леко бланширайте.

* Смесете  двата вида сирене с ядките, босилека и стопения на водна баня желатин. Овкусете със сол, пипер и счукан чесън.

* Към крема добавете разбитата сметана и разбъркайте добре.

* Покрийте дъното и стените на кексова форма или форма за терин с полиетиленово фолио.

* Облечете цялата форма с грилованите ленти тиквичка. Подредете ги така, че леко да се застъпват, а краищата им свободно да висят извън формата.

* Сипете във формата половината от крема и загладете. Върху него наредете пласт от морковите.

* Покрийте ги с останалия крем. Сложете чушките и закрийте всичко с висящите лентички тиквички. Притиснете с длани и приберете терина в хладилника за няколко часа. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!






сладко!

Чеснов сос






Продукти

1 голяма глава чесън
1 ч.ч. олио
сол на вкус
оцет на вкус
копър

Приготвяне

Чесънът се изстисква през преса или се счуква много фино.На много тънка струйка,почти на капки се прибавя олиото,като сместа непрекъснато се разбива с миксер.Получава се гъст сос,подобен на майонеза.Преди края на разбиването се овкусява с оцет и сол.Подправя се с накълцан пресен копър.

Сосът е подходящ за салати,пържена риба и е страхотна разядка.