вторник, 22 май 2012 г.
Магданозено руло
Продукти
Тесто :
4 белтъка
1/2 ч.л. сол
4 жълтъка
75 г заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
Пълнеж :
3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
100 г запечени кедрови ядки
75 г заквасена сметана
250 г крема сирене
2 с.л. прясно мляко
60 г настърган пармезан
сол на вкус
няколко цели клончета магданоз и пера див лук
Приготвяне
* Разбийте белтъците на сняг.
* В купа разбъркайте жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях прибавете разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Редувайте ги докато смесвате и разбърквайте внимателно.
* Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Наредете няколко измити и подсушени цели клончета магданоз и див лук.
* Върху тях внимателно сипете тестото на малки части за да не се разместват клончетата магданоз. Разнесете с лопатка докато покриете всичко с тесто. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за 7-8 минути.
* В дълбок и тесен съд пасирайте всички продукти за пълнежа с изключение на пармезана, който добавете последен.
* Отлепете внимателно хартията от блата, поставете го с магданозената страна надолу и разстелете пълнежа. Завийте рулото по дългата страна и го оставете поне за един час в хладилника. Сервирайте като предястие или лека закуска. Да ви е сладко!
Рецепта - др. Йоткер
понеделник, 14 май 2012 г.
Прясна паста със сьомга
Продукти за 4 порции
200 г бяло брашно
2 яйца
1/2 ч.л. сол
600 г сьомга
1 с.л. микс от сухи подправки - майорана, риган, мащерка, естрагон
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
зехтин
400 г квасена сметана
зелен или див лук за гарниране
Приготвяне
* Разбъркайте брашното със солта и в средата направете кладенче. Добавете яйцата, леко ги разбийте с вилица и омесете гладко тесто. Ако е нужно добавете мъничко вода. Понякота това се налага заради различната големина на яйцата. Трябва да получите твърдо, гладко и еластично тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да почине в хладилника поне за 30 минути.
* Разточете тестото на възможно най-тънък лист. Поръсвайте с брашно работния плот за да не лепне. По-лесно ще е, ако разделите тестото на две части и го разточвате по отделно. Оставете разточеният лист тесто за 5 минути леко да изпръхне. Поръсете отново с малко брашно и го навийте на руло. Нарежете тънки лентички и ги разпръснете върху кърпа да се изсушат още малко. В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата 3-4 минути. Отцедете в цедка и ако не я ползвате веднага я охладете със студена вода. В този случай е добре да я намаслите с малко зехтин за да не залепват отделните лентички една в друга. Така може да я съхраните в хладилника докато решите да я хапнете. Ако много обичате паста направете по-голямо количество. Заложете на италианската максима - 100 г брашно на човек.
* Нарежете рибата на хапки, посолете и овкусете със сухите подправки и черен пипер.
* В тиган сложете обелената скилидка чесън, налейте малко зехтин и го загрейте. Отстранете чесъна и запържете рибата. Не я препържвайте. Трябва да остане сочна и розова вътре. Добавете сметаната, налейте малко от водата, в която е вряла пастата и кипнете гъст сос. Посолете. Добавете пастата, разбъркайте няколко пъти колкото да се затопли и сервирайте веднага. Поръсете с пресен лук. Да ви е сладко!
сряда, 9 май 2012 г.
Сьомга със спанак
Продукти за 4 порции
4 котлета сьомга
4 с.л. квасена сметана
1 кг пресен спанак
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
50 г масло
сол и черен пипер на вкус
4 листа бутер тесто
Приготвяне
* Нарежете зеленчуците и ги задушете за кратко в маслото. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Не слагайте никаква течност, плънката трябва да е суха.
* Нарежете тестото на такива правоъгълници, че да са достатъчно големи да загърнат добре парчетата риба. Разточете го с точилка за да не се разлисти много при печенето.
* Върху всяко парче тесто сложете по един котлет сьомга. Овкусете рибата със сол и пипер и намажете със сметаната. Върху нея разпределете пласт спанак, висок колкото самата риба.
* Изпечете ястиео в загрята на 200* фурна за 20 минути.
* Сервирайте ястието топло. Ако е останала част от плънката я сервирайте като гарнитура.
Да ви е сладко!
. .
събота, 5 май 2012 г.
Салата с маринована сьомга и хрупкави яйчица
Продукти за 4 салати
600 г зелена салата по избор
1 връзка репички
12 пъдпъдъчи яйчица
1 разбито яйце за паниране
2 с.л. брашно
2 филийки пресен бял хляб
1 ч.л. листенца мащерка - прясна или суха
За маринованата сьомга
250 г филе от сьомга без кожа
50 г едра морска сол
30 г кафява захар
копър
черен пипер
Дресинг
сок и настъргана кора от 1 лимон
8 с.л. зехтин
8 с.л. вода
1 непълна с.л. мед
1 скилидка пресован чесън
сол на вкус
Приготвяне на маринованата риба
* За да мариновате рибата смесете в купичка солта със захарта и разбъркайте. Ако солта е на много едри кристали предварително леко я натрошете на по-дребни парченца.
* Върху парче найлоново фолио поръсете половината от солта и захарта. Сложете рибата и отново поръсете със сол и захар. Подправете с черен пипер и ситно нарязан копър.
* Завийте рибата на стегнат пакет и я оставете да се маринова в хладилника за 48 часа.
* Отвийте рибата и добре я изплакнете със студена вода за да отстраните всички остатъци от сол. Подсушете я с кухненска салфетка и я съхранявайте в хладилник. Ако желаете може отново да я поръсите със свеж копър.
* Само искам да добавя, че когато солта е много суха лекичко я напръсквам с вода за да се овлажни. Иначе няма да се поеме добре от рибата.
Благодаря на Надето за рецептата. Ще ви кажа, че тя за по-добър цвят натрива филето с парче червено цвекло. Това е по ваш избор.
След като имате маринована сьомга вече може да пристъпите към самата салата.
Приготвяне на салатата
* Сварете яйчицата в кипяща вода за 3 минути, охладете ги под студена течаща вода и ги обелете.
* Натрошете хляба на фини трохи и го овкусете с мащерка. Панирайте яйчицата първо в брашно, после в разбито яйце и накрая в галета. Оставете ги на дъска за 5 минути за да изпръхне влагата от трохите. Изпържете ги в загрято олио до зачервяване и ги отцедете върху кухненска салфетка.
* Сложете всички съставки за дресинга в бурканче, затворете го и разклатете добре докато всичко се смеси.
* Разпределете салатата в чинии, гарнирайте с репички, тънки резени сьомга и хрупкави яйчица. Залейте с дресинга и поднесете веднага. Наздраве и да ви е сладко!
неделя, 29 април 2012 г.
Билкови хлебчета
Продукти за 12-14 хлебчета
500 г брашно
20 г прясна мая
300 мл хладка вода
2 с.л. зехтин, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. захар
брашно за доизмесване
100 г течно масло
1 с.л. нарязани пресни билки по избор – див лук, розмарин, салвия, мащерка, риган.
Приготвяне
* Разбъркайте брашното със солта и захарта. Разтворете маята във водата и заедно със зехтина я сипете в брашното. Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно прибавете още малко брашно. Сложете тестото в купа, покрийте я с полиетиленово фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
* Смесете маслото с билките. Нарежете с ножица тестото на малки хапки. Всяка топнете или намажете в малко от масло. В леглата на формичка за печене на мъфини сложете по няколко хапчици тесто, докато ги напълните до горе.
* Оставете хлебчетата отново да втасат. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за около 20 – 25 минути. Да ви е сладко!
.
сряда, 25 април 2012 г.
Пролетна торта
Продукти
Блат
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер
Основен крем
12 с.л. захар
9 с.л. брашно с връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко
За ягодовия крем - добавка
1 ч.ч. пюре от пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г желатин, разтворен на водна баня в малко вода (1 и половина пакетче)
За лимоновия крем - добавка
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар
Глазура
100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял шоколад
1 с.л. масло
Приготвяне
* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и утроят обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.
* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След като се охлади добре го разрежете с нож за хляб на три хоризонтални части.
* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.
* Разделете крема на две части в отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.
* Към едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.
* Към останалия крем прибавете лимоновия сок и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с пудрата захар и го добавете към крема като бъркате енергично с телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.
* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в нея маслото и шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.
* Сглобете тортата като върху един от получените тънки блатове намажете част от единия крем, а върху него от другия.Отново блат, двата вида крем и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с глазурата. Украсете по ваш вкус. Да ви е сладко!
* Не препоръчвам сиропиране на блатовете. Тортата е украсена с различни цветни бонбонки. Отстрани е облечена в бял шоколад с шарка на пролетни цветчета. Калинките също са от бял шоколад. Тортата е много приятна. Чудесно се съчетава лекия вкус и аромат на ягодите със свежестта на лимона.
.
Абонамент за:
Публикации (Atom)