четвъртък, 7 юни 2012 г.

Кокосов крем с ягоди



Продукти

500 г ягоди
2 с.л. Амарето
200 г натрошени амарети или ореховки

200 г  неподсладено кокосово мляко
200 г маскарпоне
2 яйца
150 г пудра захар
1 ванилия
10 г желатин на прах  ( 1 пакетче  )






Приготвяне

* Почистете ягодите и нарежете половината от  тях на кубчета. Мариновайте ги с  амарето и ги оставете да престоят  5 минути. Останалите ягоди нарежете на филийки.

* Разбийте жълтъците с половината  захар на водна баня за да се темперират, в  случай, че се притеснявате да ги консумирате сурови. Добавете ги към  маскарпонето, сипете ванилията и разбийте на гладък  крем. Сипете кокосовото мляко и отново разбъркайте.

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете останалата захар  като продължите да разбивате докато получите плътен  стегнат  крем.

* Към маскарпонето прибавете разбитите белтъци, а накрая и желатина разтворен  на водна баня в  малко вода. Разбъркайте всичко много добре.

* За да подредите крема на дъното на чашите сложете по 1 с.л. от  маринованите ягоди. Спете крем и  покрийте с пласт  от  натрошените амарети. Върху тях подредете ягодови резенчета като ги подпрете по стените на чашата. Напълнете с  крем  догоре и завършете с ягоди. Не съм  уточнила за колко чаши са продуктите, тъй като всеки разполага с различни съдове като вместимост и форма, но от  това количество ще получите поне 8 прекрасни крема. Да ви е сладко!




.

събота, 2 юни 2012 г.

Фокача с маринован лук




Бих искала да ви предложа една фокача с лук, която е повече от лесна. Не иска месене, а само разбъркване. Не подценявайте маста в  рецептата, тъй като тя е най-важния продукт. Тестото става много въздушно, леко, крехко и ароматно. За гарниране съм избрала само лук, но вие може да сложите всичко, което обичате да хапвате. 

Продукти за тестото:

320 мл хладка вода
1 пълна ч.л. суха мая
1 равна ч.л. сол
1 ч.л. захар
400 г брашно
80 г мека мас


Продукти за гарниране

3-4 глави стар  лук
сол и черен  пипер  на вкус
5-6 с.л. зехтин
сушени подправки по избор-мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган  и др.

Друго:

зехтин

Приготвяне:

* Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Сложете го в  голяма купа и овкусете със сол  и черен  пипер. Мариновайте го със зехтина, сложете подправките и го оставете да се овкуси за 2-3 часа, за да стане мек и сладък.

* В купа смесете пресятото брашно с маята, солта и захарта. Разбъркайте, налейте водата наведнъж и разбийте с миксер до получаване на гладка и гъста лепкава смес. Може да направите това на ръка или в кухненска машина. Прибавете меката мас и отново разбъркайте добре.






* Трябва да получите лепкаво гъсто тесто. Оставете го в купата да втаса. За по-бързо загрейте до 50°C фурната и я изключете. Сложете купата вътре и оставете тестото да бухне и удвои обема си.






* Може да изпечете тестото наведнъж в голяма тава или да го разделите на части, като оформите малки персонални питки. Аз го направих цялото на една голяма фокача. 

* Покрийте тавата с хартия за печене, обилно я поръсете с брашно и сипете отгоре тестото. Топнете пръстите си в зехтин и разстелете тестото на кора с дебелина около 2 см. Отгоре наредете от  маринования лук.






* Загрейте фурната на 200°C и изпечете фокачата за около 25-30 минути.  Да ви е сладко!

сряда, 30 май 2012 г.

Пръчици





Продукти

100 г брашно
100 г настърган пармезан
½ ч.л. сол , 1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. счукани семена от резене
5 с.л. зехтин







Приготвяне

* Смесете брашното с  останалите сухи съставки. Налейте зехтина и омесете еластично тесто. Ако е нужно сипете малко вода. Оставете тестото да почине 20 минути като го покрийте с найлоново фолио.

* Разточете тестото на тънък  лист и го нарежете на пръчици с  желана от вас големина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за кратко до порозовяване в  загрята на 170 фурна. Пръчиците са тънки и бързо прегарят  затова ги наблюдавайте. Идеално мезе за вашето парти. Да ви е сладко!







вторник, 22 май 2012 г.

Магданозено руло





Продукти


Тесто :

4 белтъка
1/2 ч.л. сол
4 жълтъка
75 г заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер







Пълнеж :

3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
100 г запечени кедрови ядки
75 г заквасена сметана
250 г крема сирене
2 с.л. прясно мляко
60 г настърган  пармезан
сол на вкус

няколко цели клончета магданоз и пера див  лук







Приготвяне

* Разбийте белтъците на сняг.

* В купа разбъркайте жълтъците със сметаната и магданоза. Към тях прибавете разбитите белтъци и брашното, примесено и пресято с бакпулвера и солта. Редувайте ги докато смесвате и разбърквайте внимателно.

* Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Наредете няколко измити и подсушени цели клончета магданоз  и див лук.






* Върху тях внимателно сипете тестото на малки части за да не се разместват  клончетата магданоз. Разнесете с лопатка докато покриете всичко с тесто. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за 7-8 минути.

* В дълбок  и тесен съд пасирайте всички продукти за пълнежа с изключение на пармезана, който добавете последен.

* Отлепете внимателно хартията от  блата, поставете го с магданозената страна надолу и разстелете пълнежа. Завийте рулото по дългата страна и го оставете поне за един  час в хладилника. Сервирайте като предястие или лека закуска. Да ви е сладко!

Рецепта - др. Йоткер






понеделник, 14 май 2012 г.

Прясна паста със сьомга




Продукти за 4 порции

200 г бяло брашно
2 яйца
1/2 ч.л. сол

600 г сьомга
1 с.л. микс от сухи подправки - майорана, риган, мащерка, естрагон
1 скилидка чесън
сол  и черен  пипер  на вкус
зехтин

400 г квасена сметана
зелен  или див  лук за гарниране






Приготвяне

* Разбъркайте брашното със солта и в  средата направете кладенче. Добавете яйцата, леко ги разбийте с вилица и омесете гладко тесто. Ако е нужно добавете мъничко вода. Понякота това се налага заради различната големина на яйцата. Трябва да получите твърдо, гладко и еластично тесто. Завийте го в  найлоново фолио и го оставете да почине в  хладилника поне за 30 минути.

* Разточете тестото на възможно най-тънък лист. Поръсвайте с брашно работния плот  за да не лепне. По-лесно ще е, ако разделите тестото на две части и го разточвате по отделно. Оставете разточеният  лист тесто за 5 минути леко да изпръхне. Поръсете отново с малко брашно и го навийте на руло. Нарежете тънки лентички и ги разпръснете върху кърпа да се изсушат  още малко. В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата  3-4 минути. Отцедете в  цедка и ако не я ползвате веднага я охладете със студена вода. В този случай е добре да я намаслите с малко зехтин за да не залепват  отделните лентички една в  друга. Така може да я съхраните в хладилника докато решите да я хапнете. Ако много обичате паста направете по-голямо количество. Заложете на италианската максима  - 100 г брашно на човек.

* Нарежете рибата на хапки, посолете и овкусете със сухите подправки и черен  пипер.

* В тиган сложете обелената скилидка чесън, налейте малко зехтин и го загрейте. Отстранете чесъна и запържете рибата. Не я препържвайте. Трябва да остане сочна и розова вътре. Добавете сметаната, налейте малко от  водата, в  която е вряла пастата и кипнете гъст сос. Посолете. Добавете пастата, разбъркайте няколко пъти колкото да се затопли и сервирайте веднага. Поръсете с пресен  лук. Да ви е сладко!





сряда, 9 май 2012 г.

Сьомга със спанак





Продукти за 4 порции

4 котлета сьомга
4 с.л. квасена сметана
1 кг пресен спанак
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
50 г масло
сол и черен пипер на вкус
4 листа бутер тесто



 


Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците и ги задушете за кратко в маслото. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Не слагайте никаква течност, плънката трябва да е суха.

*  Нарежете тестото на такива правоъгълници, че да са достатъчно големи да загърнат добре парчетата риба. Разточете го с  точилка за да не се разлисти много при печенето.

*  Върху всяко  парче тесто сложете по един котлет сьомга. Овкусете рибата със сол и пипер и намажете със сметаната. Върху нея разпределете пласт спанак, висок колкото самата риба.






* Намажете краищата на тестото с разбито яйце и го загърнете като ги прищипете добре. Оформете стегнати пакети. Отново намажете тестото с разбито яйце от горната страна за да има хубав цвят след като се изпече. Ако желаете може да направите решетка от тестото, която да залепите върху намазаната повърхност на тестото за още по-добър вид.







*  Изпечете ястиео в загрята на 200* фурна за 20 минути.

*  Сервирайте ястието топло. Ако е останала част от плънката я сервирайте като гарнитура.

Да ви е сладко!







. .