четвъртък, 20 март 2014 г.

Мини лимонов пай





Продукти за около 20 тарталети

Тесто

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
ванилия
220 - 250 г брашно

Пълнеж

150 г захар
3 с.л. натурално пшеничено или царевично нишесте
щипка сол
сок от 1 голям лимон
кора от 1 лимон
2 жълтъка
20 г масло
150 мл гореща вода
ванилия

Глазура

2 белтъка
100 г пудра захар
ванилия






Приготвяне

* За тестото разбъркайте маслото и захарта на крем. Добавете ванилията и яйцето, разбъркайте отново и с брашното омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Разточете тестото върху набрашнен плот. Дебелината трябва да е около 2 - 3 мм. С голяма формичка цвете изрежете бисквити. Поставете ги в леглата на тавичка за мъфини и надупчете дъната им. Изпечете ги за 6 - 7 минути до леко порозовяване в загрята на 180* фурна.

* През това време направете крема. Смесете заедно в тенджерка захарта, нишестето и солта. Разредете с лимоновия сок и кипнете на котлона за кратко, като бъркате непрекъснато. Отстранете съда от огъня и добавете жълтъците, лимоновата кора и маслото. Разбъркайте енергично и разредете с горещата вода. Върнете крема отново на котлона и гответе 2 - 3 минути докато се сгъсти.

* Извадете формите за мъфини от фурната и ги напълнете с топлия крем. Доизпечете за още 5 - 6 минути и оставете сладките да се охладят.

* За глазурата разбийте на сняг белтъците заедно с пудрата захар и ванилията. Шприцовайте от крема върху всеки мини пай. Ако ви харесва повече може да запечете сладките за кратко под загряг грил до порозовяване на белтъка. Може да ползвате и горелка за крем брюле. Да ви е сладко!






* На мен ми остана малко от крема. Напълних празните лимоновите половинки с него, сложих ги във формите за мъфини и изпекох за десетина минути. Гарнирах с белтъчен крем.





.

събота, 15 март 2014 г.

Бисквити със сушени плодове





Продукти за около 15 двойни бисквити

80 г меко масло
60 г кафява захар
1 яйце
120 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
20 г какао
80 г фино смлени сушени плодове по избор

Продукти за пълнежа

150 г нутела или друг течен шоколад
100 г нарязани на дребно сушени плодове по избор





Приготвяне

* За тестото разбийте на крем маслото и захарта. Прибавете яйцето и сушените плодове.

* Пресейте заедно брашното, какаото и бакпулвера.

* Сипете брашното към маслената смес и омесете тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Оставете тестото за 30 минути в хладилника покрито с найлоново фолио.

* От тестото направете топчета с големина на малък орех и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете бисквитите за около 15 минути или докато се напукат и леко потъмнеят. Бъдете внимателни, тестото е с какао и трудно се разбира кога са изпечени. Лесно могат да прегорят. След като ги извадите от фурната ги оставете добре да изстинат.

* Слепете бисквитите две по две с нутела и отстрани оваляйте или облепете с нарязаните на дребно сушени плодове. Да ви е сладко!





.

петък, 14 март 2014 г.

Печени бухти





Печени бухти

Продукти

500 г бяло брашно
7 г суха мая
80 г захар
240 мл хладко прясно мляко
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова или портокалова кора
щипка сол
2 яйца
120 г стопено масло
1 - 2 с.л. брашно за доизмесване
400 г конфитюр по избор
пудра захар за поръсване






 Приготвяне

* Разбъркайте брашното с маята и захарта. Разделете брашното на две части.Направете кладенче в едната част брашно и сипете вътре млякото, ванилията, солта, цитрусовата кора, яйцата и почти цялото масло. Разбъркайте всичко с миксер като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Омесете меко тесто като прибавите и останалото брашно. Ако тестото е лепкаво добавете още малко брашно.

* Сложете тестото в голяма купа и го оставете да удвои обема си за около час.

* От втасалото тесто оформете руло и го нарежете на 12 парчета. Разтеглете всяко парче на питка, сложете в центъра по 1 с.л. конфитюр  и добре загънете тестото като бохча.

* Намажете с масло кръгла кексова или тортена форма с дупка в средата. Подредете бухтите плътно една до друга като преди това ги намажете с останалото стопено масло.

* Оставете бухтите да втасат за още 30 минути и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 30 - 35 минути. Сервирайте ги топли, поръсени с пудра захар. Да ви е сладко!











.