сряда, 11 юни 2014 г.

Салата Цезар




Продукти за 4 салати

1 франзела
меко масло за намазване
1 айсберг
4 средно сварени яйца
60 г пармезан
4 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 скилидки чесън
1 жълтък
1 с.л. бял винен оцет
125 мл олио или зехтин
сок от 1 лимон
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

* Намажете с масло вътрешните стени и дъното на 4 огнеупорни купички. Нарежете  франзелата на много тънки филийки и ги разточете с точилка за да станат още по-тънки. Намажете ги с масло. Подредете ги по стените на купичките като леко ги застъпвате. Много добре ги притиснете с пръсти за да залепнат една в друга, както и по съда. Запечете ги във фурната до златисто за 10 - 12 минути на 200*.Оставете ги добре да изстинат и много внимателно извадете хлебните купички. Подредете ги чинии.

* Във всяка купичка накъсайте айсберг, нарежете по едно яйце и настържете пармезан.

* В блендер сложете аншоата, горчицата, чесъна, жълтъка, оцета, олиото и лимоновия сок. Пасирайте всичко до гладкост и овкусете със сол и черен пипер. Ако дресинга ви се стори гъст може да го разредите с малко вода.

* Залейте салатата с дресинга и сервирайте. Да ви е сладко!





.

събота, 7 юни 2014 г.

Авокадо кекс




Продукти

225 г меко масло
200 г захар
4 яйца
сок и кора от 1 лайм
1 голямо авокадо ( около 250 г) 
50 мл прясно мляко
50 г фино смлян суров шам фъстък
300 г брашно
ванилия
1 ч.л. бакпулвер

Глазура

250 г пудра захар
5 - 6 с.л. сок от лайм
суров шам фъстък и настъргана кора от лайм за поръсване





Приготвяне

* Разбийте с миксер маслото със захарта за около минута и добавете едно по едно яйцата.

* В блендер сложете обеленото авокадо, прясното мляко и сока от лайм. Пасирайте всичко на гладко пюре. Добавете го към маслено яйчената смес и разбъркайте.

* Смесете брашното заедно с шам фъстъка, ванилията и настърганата кора на лайма. Добавете го към тестото и добре разбъркайте с миксера. Ако искате по-активен цвят може да капнете в тестото малко зелена хранителна боя.

* Намажете кексова форва с масло и я поръсете с брашно. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете кекса в загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Може да покриете кекса с алуминиево фолио след двайстата минута на печенето. Проверявайте за готовност с клечка за зъби. Оставете кекса да се охлади добре преди да му сложите глазурата.

* За глазурата разбъркайте добре пудрата захар със сока от лайм. Нанесете я върху кекса, а отгоре поръсете с шам фъстък и настъргана кора от лайм. Да ви е сладко!

Рецепта Lecker


 

.

неделя, 1 юни 2014 г.

Плодова торта с бъз




Продукти за блата

1 яйце
100 г захар
50 мл олио
100 г кисело мляко
1 ч.л. настъргана лимонова кора
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 каф.ч. сок от бъз за сиропиране на блата

Продукти за крема

400 г фина неовкусена извара
400 г заквасена сметана
200 г гъсто кисело мляко
200 г пелте от бъз
ванилия
захар на вкус
1 каф.ч. сок от бъз
20 г желатин

За гарниране

плодове по избор
1 каф.ч. сок от бъз
10 г желатин




Приготвяне

* За блата разбъркайте яйцето, захарта и ванилията. Добавете млякото, олиото и лимоновата кора. Накрая смесете всичко с брашното и бакпулвера. Разбъркайте отново и сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

* За крема разбъркайте добре изварата, сметаната, млякото, ванилията и пелтето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете захар. Разтворете желатина на водна баня в 1 каф.ч. сок от бъз. Сипете го в крема и разбъркайте енергично.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го сиропирайте. Стегнете го с подвижен ринг. По стените от вътрешната страна на ринга сложете лента ацетатна хартия. Ако нямате такава може да ползвате ленти, които сте изрязали от най-обикновени пластмасови папки от книжарницата. Върху блата сипете крема докато е още течен и приберете тортата за няколко часа в хладилника докато се стегне добре.

* Върху желирания крем подредете различни плодове. Намажете помежду им желатин, разтворен на водна баня в сок от бъз, за да се споят добре. Приберете отново тортата в хладилника за още няколко часа. Преди сервиране отстранете ринга и лентата ацетатна хартия. Освежете с листенца босилек или мента. Да ви е сладко!

* Ако нямате пелте от бъз може да овкусите тортата със сипор или сок от бъз. Препоръчвам за по - добро качество на крема да се използва рикота или кварк, вместо обикновена извара. Ако желаете, за повече свежест може да панирате блата на тортата с натрошен суров шам фъстък.






.