понеделник, 16 юни 2014 г.

Лавандулови бисквити




Продукти за около 35 - 40 бисквити

125 г меко масло
80 г пудра захар
щипка сол
ванилия
1 - 2 с.л. нарязана мента
1 - 2 с.л. цветове лавандула
80 г пшеничено нишесте
100 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер




Приготвяне

* Сложете в купа маслото, захарта, солта, ванилията, ментата и лавандулата.




* Разбъркайте на крем. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Добавете ги към маслото и бързо омесете тесто. Разделете го на две части, завийте в найлоново фолио и оформете стегнати рулца. Оставете ги в хладилника да стегнат за няколко часа или във фризер за един час.




* Развийте рулцата и с остър нож нарежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Оставете достатъчно разстояние между тях, тъй като при печенето леко се разливат. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за около 12 - 15 минути.

* Оставете ги да изстинат в тавата и чак след това ги сложете в чиния. Ако желаете намажете ръбовете им с белтък  и ги оваляйте в цветна захар. Да ви е сладко!





Идея 

.

сряда, 11 юни 2014 г.

Салата Цезар




Продукти за 4 салати

1 франзела
меко масло за намазване
1 айсберг
4 средно сварени яйца
60 г пармезан
4 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 скилидки чесън
1 жълтък
1 с.л. бял винен оцет
125 мл олио или зехтин
сок от 1 лимон
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне

* Намажете с масло вътрешните стени и дъното на 4 огнеупорни купички. Нарежете  франзелата на много тънки филийки и ги разточете с точилка за да станат още по-тънки. Намажете ги с масло. Подредете ги по стените на купичките като леко ги застъпвате. Много добре ги притиснете с пръсти за да залепнат една в друга, както и по съда. Запечете ги във фурната до златисто за 10 - 12 минути на 200*.Оставете ги добре да изстинат и много внимателно извадете хлебните купички. Подредете ги чинии.

* Във всяка купичка накъсайте айсберг, нарежете по едно яйце и настържете пармезан.

* В блендер сложете аншоата, горчицата, чесъна, жълтъка, оцета, олиото и лимоновия сок. Пасирайте всичко до гладкост и овкусете със сол и черен пипер. Ако дресинга ви се стори гъст може да го разредите с малко вода.

* Залейте салатата с дресинга и сервирайте. Да ви е сладко!





.

събота, 7 юни 2014 г.

Авокадо кекс




Продукти

225 г меко масло
200 г захар
4 яйца
сок и кора от 1 лайм
1 голямо авокадо ( около 250 г) 
50 мл прясно мляко
50 г фино смлян суров шам фъстък
300 г брашно
ванилия
1 ч.л. бакпулвер

Глазура

250 г пудра захар
5 - 6 с.л. сок от лайм
суров шам фъстък и настъргана кора от лайм за поръсване





Приготвяне

* Разбийте с миксер маслото със захарта за около минута и добавете едно по едно яйцата.

* В блендер сложете обеленото авокадо, прясното мляко и сока от лайм. Пасирайте всичко на гладко пюре. Добавете го към маслено яйчената смес и разбъркайте.

* Смесете брашното заедно с шам фъстъка, ванилията и настърганата кора на лайма. Добавете го към тестото и добре разбъркайте с миксера. Ако искате по-активен цвят може да капнете в тестото малко зелена хранителна боя.

* Намажете кексова форва с масло и я поръсете с брашно. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете кекса в загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Може да покриете кекса с алуминиево фолио след двайстата минута на печенето. Проверявайте за готовност с клечка за зъби. Оставете кекса да се охлади добре преди да му сложите глазурата.

* За глазурата разбъркайте добре пудрата захар със сока от лайм. Нанесете я върху кекса, а отгоре поръсете с шам фъстък и настъргана кора от лайм. Да ви е сладко!

Рецепта Lecker


 

.