сряда, 16 декември 2015 г.

Маринована моцарела с козе сирене






Продукти:

125 г моцарела
125 г меко козе сирене
сол и черен пипер на вкус
шепа листа пресен босилек
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Едно много лесно и бързо за приготвяне предястие, което след 2-3 дни се превръща в истински деликатес. Няма много за обясняване. Накъсайте грубо моцарелата. В буркан наредете на пластове моцарела, козе сирене и листа босилек. Поръсвайте всеки пласт с малко сол, черен пипер и зехтин. Добре притиснете всичко за да остане колкото се може по-малко въздух между пластовете. Само така ще се споят добре. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Може да се консумира веднага, но ако престои няколко дена  става наистина фантастично на вкус и консистенция. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!






вторник, 15 декември 2015 г.

Вкусни подаръци




Представям ви една идея за домашно направени вкусни коледни подаръци. Какво по-хубаво от това да зарадваш близък приятел с нещо, което сам си направил? Ето това не може да се купи в нито един магазин. Нещо малко, но приготвено от сърце!
Необходими са ви няколко съставки и буркан с вместимост 500 или 800 мл. Представям ви две рецепти, а реда на пластовете в бурканите съм описала по точки. Разбира се, експериментирайте сами с любими вкусове и продукти. Напълнете в буркан сместа, нужна за вашата любима рецепта и го подарете с усмивка на любим човек! Разбира се, не забравяйте да напишете на лист начина на приготвяне на бисквитите. Завийте го на ролка и го прикрепете към буркана. Украсете капака и това е всичко. С този подарък Коледата може да стане още по-вкусна и уютна!


Полумесеци с царевично брашно


Продукти 1 буркан с вместимост 500 мл:

1 пласт: 75 г царевично брашно
2 пласт: 75 г бяло брашно
3 пласт: 2 с.л. печен сусам
4 пласт: 80 г захар, примесена с ванилия
5 пласт: 25 г царевично брашно
6 пласт: 75 г бяло брашно
7 пласт: 2 с.л. натрошени сурови тиквени семки

друго:

125 г стопено масло
1 яйце
захар за овалване





Приготвяне:

* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.

* Разбъркайте маслото и яйцето. Налейте го при сухата смес и направете меко тесто. Оформете сладки с форма на полумесеци. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в захар. Да ви е сладко!

* Сладките излизат около 30 броя. От царевичното брашно стават хрупкави. Ако желаете да са по-трошливи, твърди и пясъчни  може да го замените с царевичен грис за качамак.



Овесени бисквити





Продукти за 1 буркан с вместимост 500 мл:

1 пласт: 125 г бяло брашно, примесено с ванилия и 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пласт: 100 г кафява захар
3 пласт: 100 г хрупкаво мюсли по избор
4 пласт: 50 г натрошени сурови тиквени семки
5 пласт: 50 г сушени червени боровинки

друго:

125 г стопено масло
2 яйца

Приготвяне:

* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.

* Разбъркайте маслото и яйцата. Налейте го при сухата смес и с лъжица разбъркайте всичко на лепкаво тесто.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. С лъжичка гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. Оставете разстояние помежду ми, тъй като при печене бисквитите се разливат. Изпечете ги за около 12-15 минути. Да ви е сладко!

Бисквитите излизат около 30 броя. Стават хрупкави и много вкусни. Може да добавите към тестото канела, лимонова, портокалова кора или други аромати по ваш вкус.






събота, 12 декември 2015 г.

Чийзкейк-сандвич




Това е един много лесен десерт, който се приготвя за не-повече от 15 минути. Като марка пудинг препоръчвам др. Йоткер. Кремът е много вкусен и подходяш за торти, рула и други сладкиши. Може да обогатите вкуса му с печени ядки, кафе или 1-2 с.л. коняк.

Продукти за 8 броя:

16 бисквити с шоколадова глазура
250 мл течна пълномаслена сметана
100 г натурално крем сирене
100 г натрошен натурален шоколад
50 г натрошен бял шоколад
1 пакетче ванилов пудинг






Приготвяне:

* Разбъркайте пудинга с 50 мл от сметаната. Сложете в тенджера или тиган с незалепващо покритие останалата сметана и крем-сиренето. Загрейте до кипване, като бъркате, за да получите гладък сос.
Махнете тенджерата от котлона и добавете двата вида шоколад. Разбъркайте, докато шоколада се стопи и спои добре със сметаната и сиренето. Върнете сместа на котлона и налейте разтворения пудинг. Гответе няколко минути на слаб огън, докато крема се сгъсти. Разбърквайте редовно. Оставете крема леко да се охлади, но да остане топъл.

* Постелете правоъгълна тавичка с хартия за печене. На дъното наредете половината бисквити с шоколадовото покритие нагоре. Върху тях разпределете топлия крем и загладете. Отгоре наредете останалите бисквити нагоре с глазурата. Оставете за една нощ в хладилник.

* Нарежете сладкиша на сандвичи, като за всеки срез затопляте ножа в гореща вода и го подсушавате със салфетка. Съхранявайте сандвичите в хладилник. Да ви е сладко!






петък, 11 декември 2015 г.

Гъби с ориз


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_3.jpg

  
Кое е вашето любимо българско ястие? Може би ще се затрудните да отговора. Например, аз не бих могла да кажа категорично коя е моята любима българска гозба. Те са толкова много, толкова вкусни и различни от всички други ястия по света! И все пак? Сармички, мусака, пълнени чушки или баница ... ? Опитайте се да отговорите на този въпрос като участвате в конкурса на списание Goodfood и Philips Multicooker. Нужно е само да гласувате за вашата любима рецепта, а на финала на конкурса Philips Multicooker ще покаже как всеки може да приготвя лесно и бързо своите предпочитани ястия. Тук може да намерите повече информация за конкурса.

   Все още сме във времето на Коледния пост. Реших да опитам да сготвя във Philips Multicooker гъби с ориз, но както аз си ги обичам. Много гъби и малко ориз. Ястието е чудесно и студено. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти

500г нарязани гъби
1 глава нарязан лук
2 пера нарязан зелен лук
2 скилидки нарязан чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.л. сух джоджен
1/2 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода

Приготвяне

* Сложете в тенджерата на Philips Multicooker гъбите, двата вида лук, чесъна и олиото. Изберете програма "Пържене". Настройте таймера на 10 минути.


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_4.jpg


* След като зеленчуците се запържат добавете ориза, водата, солта и пипера. Овкусете с мащерка и джоджен. Изберете програма "Ориз" и натиснете "Старт". След приключване на готвенето уредът преминава във функция за поддържане на топлината. Сервирайте ястието топло или студено. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_1.jpg

понеделник, 7 декември 2015 г.

Карамелени пакетчета





Карамеленият пълнеж може да приготвите ден предварително, но не го прибирайте в хладилник. От студа ще се стегне прекалено и същевременно ще започне да се стапя. Знаете, карамелът не търпи влага.

Продукти за около 40-50 сладки:

тесто:

250 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
1 яйце
100 г пшеничено нишесте
320 г брашно

пълнеж:

200 г кафява захар Мусковадо
160 г течен мед
60 г масло
200 г накълцани запечени ядки по избор
1 яйце
разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване



Приготвяне:

* Разбъркайте маслото на крем заедно с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето. Смесете брашното и нишестето и ги прибавете към маслената смес. За кратко омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилника за половин час.

* За пълнежа сложете заедно в съд с незалепващо покритие кафявата захар, меда и маслото. Спопете ги на слаб огън. След като се смесят добре засилете огъня и варете 2-3 минути, докато сместа се сгъсти и отгоре се образува плътна пяна, която е с по-светъл от карамела цвят.

* Пресипете карамела в купа и добавете ядките. След като леко се охладят леко ги разбъркайте с яйцето, за да разредите пълнежа. Оставете го добре да изстине преди да продължите нататък.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 5 мм. С чаша с диаметър 8-9 см изрежете кръгове. В единия край на всеки кръг сложете от карамелената плънка. Намажете краищата на тестото с разбито яйце и прихлупете свободния край на кръга върху пълнежа.



* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 10-13 минути или докато порозовеят приятно. Още топли ги поръсете или оваляйте в пудра захар. Поднесете пакетчетата напълно изстинали. Да са ви сладки!



четвъртък, 3 декември 2015 г.