сряда, 11 май 2016 г.

Лимонов лава кейк





Шоколадовият лава кейк е може би един от най-предпочитаните десерти в света. И има защо! Комбинацията от шоколад и масло е повече от великолепна! Вкусът на този сладкиш е изискан и може да задоволи прищевките и на най-капризните.
Бих искала да ви предложа един друг вариант на лава кейк. Всъщност, два варианта. Опитах два различни начина и на снимките може да видите, че видимо почти няма разлика. Но вкусово са различни. Единият е със силно изразен лимонов вкус и свежа леко кисела нотка, а другия е по-сладък с преобладаващ млечен вкус. Ще напиша и двата варианта, а вие сами преценете на кой да се спрете.
   

Продукти за 6-8 десерта:

120 г бял шоколад
120 г масло
50 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 голям лимон
4 яйца
2 жълтъка
ванилия
80 г брашно
настъргана кора от 1 лимон
6-8 с.л. лимонов кърд






Приготвяне:

* В тиган или тенджера с незалепващо покритие стопете на слаб огън шоколада, маслото, лимоновата кора и захарта. Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.

* В купа разбийте на пяна с вилица яйцата и жълтъците. Налейте ги при маслото и добре разбъркайте. Накрая добавете брашното и ванилията.

* Намажете купички за крем карамел с масло и ги посипете с брашно. Разпределете в тях сместа.

* Сложете лимоновия кърд в пош. В средата на всеки сладкиш шприцовайте около 1 с.л. от него.

* Загрейте фурната на 200*. Изпечете сладкишите за около 10-13 минути. Щом отгоре започнат да се зачервяват, а отстрани леко да се отделят са готови.

* Извадете ги и ги оставет да се охладят за 5 минути. С ножче минете леко по края на сладкишите, за да може да ги извадите по-лесно. Обърнете в чиния и сервирайте десерта попъл.






Вторият вариант е абсолютно същия, но липсва лимоновия кърд. И двата са много вкусни, но като че ли този с лимонов кърд ми хареса една идея повече, може би заради по-свежия вкус и леката киселина от лимоновия крем. Ще се радвам, ако опитате  този десерт. Да ви е сладко!





неделя, 8 май 2016 г.

Лимонов маслен крем





Този крем е популярен навсякъде по света под името Fruit curd. Най-подходящите плодове за него са цитрусите, както и ягоди и малини. Тук може да видите вариант с ягоди. Ще намерите различни рецепти и различни начини на приготвяне. Най-често ще прочетете, че се приготвя на водна баня и маслото се прибавя на малки бучки в края на варенето. Аз го направих по различен начин, но продуктите с малки изменения си остават същите: лимонов сок и кора, захар, масло и яйца. Различни са само пропорциите помежду им. Като краен резултат получих един фантастичен крем, който съхранявам в буркан в хладилника вече две седмици. Ползвам го за различни пълнежи, глазури или просто намазан върху кроасан. Кремът е много свеж и с наситен лимонов вкус и аромат. Яйцата и маслото му придават плътност и невероятно нежна кадифена структура. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти:

100 мл изцеден лимонов сок
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 г пудра захар
ванилия
125 г масло
3 цели яйца
3 жълтък



Приготвяне:

* В тенджера или тиган с незалепващо покритие сложете заедно лимоновия сок и кора, захарта, ванилията и маслото. Загрейте всичко на котлона, докато захарта и маслото се стопят.

* В купа разбийте добре яйцата и жълтъците. Трябва да получите кремообразна консистенция с гъстотата на палачинково тесто.

* Към яйчената смес налейте на части горещия маслен сос, като продължавата да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес в тенджерата.

* Гответе крема за около 10-15 минути на слаб огън. Кремът в никакъв случай не трябва да завира, защото ще се пресече и ще получите бъркани яйца. Бъдете търпеливи, след това ще се убедите, че удоволствието от вкуса на крема си е заслужавало търпението ви. Като пример мога да кажа, че моят котлон е с 9 степени. Аз варя този крем на трета или максимум четвърта степен. Докато кремът се вари бъркайте непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява пяната ще изчезне и всичко ще стане с хубав жълт цвят. Разбира се, наситеността на цвета зависи само от жълтъците. Колкото са по-оранжеви, толкова по-активен ще бъде жълтия цвят. Кремът е готов, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. Охладете крема и го сипете в буркан. Ползвайте го за различни пълнежи, гарнирайте торти, сладки или сладкиши или просто си го намажете на сутришната закуска върху кифлички или филийки. Да ви е сладко!





сряда, 4 май 2016 г.

Хлебчета с извара и варени яйца





По Великден винаги у дома има повече яйца, отколкото можем да изядем. Често се опитвам да ги вложа в различни рецепти. Ето една вкусна идея за хлебчета с варени яйца.

Продукти за 4 хлебчета:

125 г фина извара или рикота
4 с.л. олио
4 с.л. вода
1 яйце
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
4 твърдо сварени яйца

Приготвяне:

* В купа разбийте с вилица яйцето и водата. Отделете от него 1 с.л. за намазване хлебчетата преди печене. Към разбитото яйце прибавете олиото и изварата. Разбъркайте до гладкост.

* Пресейте заедно брашното заедно с бакпулвера и солта. Сипете го при изварената смес и омесете гладко тесто. Дори и тестото леко да лепне не добавяйте повече брашно, за да може хлебчетата да останат меки и пухкави.  Поръсете плота с малко брашно, това ще е достатъчно за да не залепва тестото и да го оформите както решите.

* Разделете тестото на четири части. Ако желаете оставете малко количество тесто (колкото орех) за украса. С пръсти разтеглете малки питки. В средата на всяка сложете по едно обелено сварено яйце и завийте на топка.

* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене. Ако сте оставили тесто за декорация направете плетеница, листенца или каквото ви хрумне. Намажете питките с яйцето, което сте отделили в началото и ги изпечете в предравително загрята на 170* фурна за около 20-25 минути. Сервирайте топли. За мен най-вкусни са със самардала или сминдух. Да ви е сладко!





вторник, 26 април 2016 г.

Пълнена Великденска капучино - торта




 Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 24 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.

Продукти за блата 20 см:

100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия

Продукти за сиропа:

150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар

Продукти за крема:

500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе

Продукти за пълнеж и глазура:

малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.

* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло.  Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.

* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.

* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.

* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!




неделя, 24 април 2016 г.

Меки кокосови сладки с лайм





Сладките стават много ароматни. Отвън са хрупкави, а вътре остават меки заради кокосовото мляко. Не усилвайте фурната за да не прегори кокоса. След като изстинат може да ги намажете за блясък с малко хранителна перлена боя. Съхранявайте ги на открито за да не се овлажняват. Колкото по-дълко престояват, толкова по-сухи стават.

Продукти за около 18-20 сладки:

160 г кокосови стърготини
200 мл кокосово мляко
50 г белени фино смлени бадеми
2 с.л. течен мед
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. кандирани цитрусови корички
ванилия
2 белтъка
60 г захар

 


Приготвяне:


* Разбийте на сняг белтъците. След като станат на плътен крем прибавете на тънка струйка захарта, като продължите да разбивате, докато тя се усвои и разтвори напълно.

* В друга купа смесете всички останали продукти и разбъркайте. Прибавете разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно, бъркайки с лъжица или бъркалка.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 100*. С две малки чаени лъжички оформете от сместа малки сладки. Подредете ги в тавата и ги изсушете за 1 час в загрятата фурна. Да ви е сладко!





събота, 23 април 2016 г.

Боядисване на Великденски яйца с ориз





Предлагам ви един по-различен начин за боядисване на Великденски яйца. Нужни са ви само топли сварени яйца, по-концентрирана течна боя, бял дребен ориз и пластмасови кутийки или купички с капачки.
Най-поджодящи за този начин на боядисване са малките пластмасови кутийки, в които се продават насипно различни видове салати. Идете в най-близкия до вас магазин, където има такъв щанд и купете толкова кутийки, колкото цвята яйца сте решили да направите.






В кутийката сложете дребен бял ориз. Върху него сипете около 1 ч.л. концентрирана боя. Колкото по-силна е боята, толкова по-наситени цветове ще получите. Затворете с капачката и раздрусайте за кратко за да може боята добре да се разпредели по целия ориз. Отворете капачката и сложете едно яйце. Отново затворете и раздрусайте. Готово! Имате великолепно боядисано яйце!






По същият начин боядисайте яйца в различни цветове. След като боядисате 1-2 яйца в един цвят боята отслабва. Добавете още малко боя и продължете. Всъщност, сами преценете колко интензивни искате да бъдат цветовете. За по-красиви и свежи цветове купете бели яйца. След като сте боядисали яйце в един цвят може да го прехвърлите в кутийка, в която има друг цвят. Това е всичко. Ще се радвам, ако харесате идеята.

И една симпатична идея, която ми я даде Ралица. Цитирам буквално думите и́: " И идея за хората с малки деца - цветният ориз е страхотен за сензорна игра след това".

Светли Великденски празници на всички!