понеделник, 19 ноември 2018 г.

Пудинг-сладкиш с ябълки




Ако ползвате тортена форма с подвижен ринг бих ви посъветвала цялата да я увиете  отвън с алуминиево фолио. По този начин ще предотвратите изтичане на крема в началото на печенето. Разбира се, ако формата е стабилна и добре се затваря това не е нужно. Може да ползвате и по-голяма форма. В този случай ще се получи по-нисък сладкиш. При печене в съд без подвижни страници: след като сладкишът е изстинал добре, внимателно го отделете отстрани с нож и обърнете в равна чиния.

Продукти за сладкиш 20 см:

50 г стопено масло+10 г за намазване на формата
125 г захар
4 яйца
350 мл прясно мляко
150 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
2-3 с.л. ром или 1/2 капсула ромова есенция
2-3 с.л. стафиди
ванилия
3 с.л. натурално царевично нишесте
100 г брашно
3-4 кисели ябълки

гарниране:

1-2 ябълки
вода
2 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. светло желе по избор

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 150* и намажете дъното и стените на формата за печене с масло. На дъното поставете хартия за печене.

* В голяма купа разбъркайте с бъркалка до гладка консистенция маслото, захарта, яйцата, млякото, крем-сиренето, рома, стафидите,  ванилията, нишестето и брашното.

* Обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки филийки и ги прибавете към пудинг-сместа. Изсипете всичко във формата, притиснете ябълките с лъжица, за да не изплуват отгоре и печете около 1 час. По време на печене отново притиснете един-два пъти ябълките, за да потънат равномерно в крема. Охладете сладкиша и го оставете да престои в хладилника 1 ден преди да го поднесете.

* За гарниране нарежете ябълките на тънки резенчета. Бланширайте ги за 1 минута в кипяща вода, смесена с лимонов сок. Отцедете и охладете. Подредете ги върху сладкиша, намажете с желе и сервирайте. Да ви е сладко!

сряда, 14 ноември 2018 г.

Руски пирожки





Има ли по-хубави пирожки от руските? Категорично не! Без значение дали са големи пироги или малки пирожки, печени или пържени, солени или сладки, те са харесвани и предпочитани навсякъде по света. Разнообразието на пълнежите и видовете тесто е много голямо, което прави пирожките идеална храна при всякакви поводи. Руснаците ги сервират като закуска или предястие, за парти, като основно към супа или бульон или просто си ги хапват по всяко време.
С удоволствие ще ви представя един от много варианти на пирожки. Интересното тук е тестото, което е много лесно и бързо. Преди да прочетете рецептата нека ви обясня малко по-подробно за начина му на приготвяне.
След като тестото е омесено се загъва в хартия за печене и се поставя в тенджера с малко хладка вода. Това му дава възможност да се отпусне и да стане съвършено меко и еластично. Ползвам хартия Fino, тъй като е по-плътна от повечето, които се намират на пазара и е леко намаслена. В случая това е идеален вариант, тъй като тестото в нея остава изолирано от водата. След като е престояло 15 минути в затоплената вода, се разделя на части и се разстила с ръце върху плота на много тънко. Толкова тънко, че да прозира повърхността под него.  Точилка не е нужна, тестото е толкова меко, че дори може да си го намажете на филийка. Моят съвет е да го разстелете върху тефлонова или силиконова подложка. Ако нямате такава ползвайте отново хартия за печене. Така ще завиете пирожките много лесно. Около пълнежа се получават няколко фини тесто, а липсата на набухвател в него прави пирожките хрупкави. Непременно ги опитайте и експериментирайте с пълнежа. Ето и рецептата:

Продукти за 16 пирожки:

200 мл топла вода
150 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
400-450 г брашно
1/2 глава ситно нарязан лук
1-2 скилидки накълцан чесън
1 настърган морков
1/2 ч.ч. нарязано на лентички зеле
2 с.л. олио
350 г кайма смес
сол и черен пипер на вкус
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете водата, олиото, солта и захарта. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в лист хартия за печене и го поставете в тенджера, на дъното на която има малко топла вода. Затворете с капак и оставете тестото да престои 15 минути.

* През това време пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука, чесъна, моркова и зелето. След като зеленчуците намалят обема си и леко омекнат прибавете каймата, солта и пипера. Запържете добре каймата, като бъркате и оставете пълнежа да изстине.

* Развийте тестото от хартията и го нарежете на 16 части. Оформете топчета, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете за 5 минути. Ако искате пирожкети да са по-малки, разделете тестото на повече части.

* Всяко топче разстелете с пръсти много тънко върху тефлонова подложка или лист хартия за печене. В края поставете малко от плънката.

* Завийте на руло, като загънете краищата. Поставете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 мин. Сервирайте топли или студени. Да ви е сладко!





събота, 10 ноември 2018 г.

Бадемов тарт с круши





За този сладкиш броят на крушите зависи от големината им. Ако са малки може да ползвате до 3 круши. Сиропът от поширането може да използвате за други плодове или за сиропиране на блат за торта.

Продукти:

300 г бутер тесто 
2 круши
150 г бяло вино или розе
100 мл вода
40 г кристална захар
малка пръчка канела
1-2 зърна кардамон
75 г меко масло
75 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
2 с.л. бадемов ликьор или 1/2 капсула есенция горчив бадем
80 г фино смлени бадеми
3 с.л. брашно
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* Кипнете виното, водата, кристалната захар, канелата и кардамона. Махнете от котлона и добавете крушите-обелени, почистени от семките и нарязани на половини. Оставете ги да се овкусят, докато всичко изстине. Може да ги приготвите от предния ден и съхраните в хладилника.

* От бутер тестото отрежете три еднакви дълги ленти. Сложете ги една върху друга и ги изпечете до леко порозовяване за около 20 минути в предварително загрята на 180* фурна. Извадете от фурната и охладете.

* За крема разбъркайте с бъркалка маслото и пудрата захар. Добавете ванилията, лимоновата кора, яйцето и ликьор. Смесете бадемите с брашното и ги сипете в маслената смес. Разбъркайте отново.

* Нанесете крема върху изпечената основа от бутер тесто. Отгоре наредете крушите, като предварително ги отцедите и подсушите със салфетка. Изпечете сладкиша за още 20-25 минути в загрята на 180* фурна, докато бадемовия крем порозовее. Сервирайте сладкиша обре охладен, поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!






сряда, 24 октомври 2018 г.

Тиква с камамбер и песто





Ето какво е нужно:

1 малка тиква Хокайдо
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
1-2 скилидки чесън
8 с.л. олио
сол на вкус
1 малък камамбер (150г)
30 г накълцани на едро орехи

Приготвяне:

* Започнете с пестото. Сложете в блендер само листата на магданоза и босилека, чесъна и 7 с.л. олио. Накълцайте едро, посолете на вкус и добавете орехите.

* Отрежете капаче на тиквата и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре и сипете половината песто. Върху него сложете сиренето и покрийте с останалото. Ако пестото ви се стори много не го слагайте цялото. Приберете го в хладилник и ползвайте за салата или друго ястие.

* Намажете кората на тиквата с останалото олио и я сложете в тава или плик за печене. Ако е в плик го завържете и надупчете на няколко места с игла, за да може парата свободно да излиза по време на печене.

* Изпечете тиквата, докато омекне и се запече в предварително загрята на 180* фурна. Оставете я да изстине до леко топло. Това е важно, тъй като в тиквата се образува сос, който трябва да попие в месото и́. За това е нужно време около час. Може да сервирате тикавата както се сервира фондю с препечени хапки хляб, а ако оставите сиренето леко да се стегне може да я поднесете нарязана на резени. Да ви е сладко!





понеделник, 22 октомври 2018 г.

Плодови сандвичи




Казват, че за японците храненето е ритуал и основа за духовно израстване. Порциите са малки, изключително стилни като визия и основно са от сурови продукти. Японецът може да превърне дори ежедневната си храна в изкуство. Лично мен много ме впечатлява това отношение към храната и само мога да им се поклоня! И да се опитам донякъде да им подражавам.
Например, погледнете тук колко красиво могат да изглеждат най-обикновени плодови сандвичи. Да, за разлика от нашите, които са най-вече с колбас и кашкавал, японците залагат на свежите плодове. И знаете ли? Оказаха се изключително вкусни!

Децата обикновено се мръщят на пресните плодове и зеленчуци. Убедена съм, че ще провокирате интереса им, ако им приготвите един цветен пъзел от плодове върху филийка, намазана с Philadelphia Light. Хем красиво, хем вкусно, хем зравословно! А ако това е закуската им в училище, всички останали малчугани ще им завиждат! Забавлявайте се заедно с децата си докато приготвяте сандвичите. Доверете се на тяхното въображение и няма да сгрешите. Ще се учудите колко креативни могат да бъдат!

Мерки и теглилки не са ви нужни. Пригответе толкова сандвичи, колкото решите.

* Подберете зрели сезонни плодове, почистете ги и нарежете на еднакви по дебелина флилийки. След това може да изрежете някои от тях с различни формички за сладки.

* Постелете лист найлоново фолио върху дъска и подредете върху него различни плодове, като се стараете парчетата да са плътно едно до друго. Направете цветна картина, все едно редите пъзел.

* Разбъркайте крем-сиренето с мед на вкус, малко канела и настъргана портокалова кора. Лично аз предпочитам точно този вид крем-сирене, тъй като е леко и с нежна консистенция. Намажете филийки хляб и ги поставете внимателно върху плодовете с намазаната част надолу. С остър нож подрежете краищата, като внимавате да не се разместят плодовете.





* Поставете друга дъска върху филията и с нейна помощ обърнете сандвича. Отстранете фолиото и това е всичко. Импровизирайте с плодовете, както и с ароматите в крем-сиренето. Забавлявайте се вкусно!

 

неделя, 21 октомври 2018 г.

Захарни цветни круши





Тази техника за озахаряване и оцветяване на плодове е стара и изпитана. В Интернет ще намерите различни съвети за изсушаването им във фурна или на стайна температура. Лично аз предпочитам бавното сушене, тъй като при него крайчетата на плодовете остават равни и прави, а от топлината на фурната винаги леко се извиват. Освен, че са вкусни, тези захарни резенчета могат да изглеждат и красиво, ако добавите малко цвят към захарта. Така те се превръщат в чудесна декорация за сладкиши, торти, кремове и сладоледи.

Ето какво ви е нужно:


твърди круши
захар
сладкарска боя






Начин на приготвяне:

* Първо подгответе цветната захар. За да не се повтарям излишно, прочетете тук, как да я приготвите. Добре е захарта да се получи е с наситен цвят. В противен случай плодовете няма да се оцветят добре.

* Покрийте тава с хартия за печене. Нарежете крушите на тънки резенчета, като за чипс. Подредете ги в тавата и ги посипете плътно с цветната захар. Може да направите едноцветни круши или с повече цветове, които след това приятно ще се прелеят един в друг. Друг начин на оцветяване е да натопите резенчетата в цветен захарен сироп и след това да изсушите. Аз предпочитам посипването със захар, тъй като цветовете се получават по-активни.







* Оставете тавата на стайна температура. Лично аз я държа във фурната, за да не се прашат крушите. Само след няколко часа резенчетата изглеждат по този начин-захарта се е стопила и разтекла по тях и хартията. Оставете ги още час-два в цветния сироп, след което ги прехвърлете в друга тава върху чиста хартия.






* Това е всичко. След около седмица ще имате перфектни резенчета цветни захаросани круши. При допир не трябва да лепнат, но трябва да останат пластични и да не се чупят. Разбира се, може да ползвате и фурна, ако не ви се чака толкова дълго. Бъдете внимателни с температурата. Сушете ги от 80 до 100*С или просто ги слагайте от веме на време в топла фурна, след като сте пекли в нея. Бих искала отново да напомня, че прекомерното изсушаване ще направи крушите трошливи и ще деформира краищата на резенчетата. Съхранявайте ги в буркан на стайна температура, като между пластовете круши сложите малко хартия за печене.

* Експериментирайте с цветовете. Може да захаросате и кисели ябълки. Аз направих круши в топли есенни цветове, както и няколко в зелено. Съчетани с резен ароматно сирене и бутилка червено вино, захарните круши се превръщат в чудесен гурме-подарък. Приятни занимания!