четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Бадемова халва с мед

 



За разнообразие на празничната трапеза на Сирни заговезни, наред с традиционната бяла халва ви предлагам още една лесна и много вкусна рецепта. Това е традиционна испанска халва TURRÓN DE JIJONA, която е с голяма трайност. Добре опакована може да я приготвите и съхраните добре за дълго време.

Продукти:

250 г мед
1 белтък, разбит на сняг
настъргана кора от 1 лимон
250 г фино смляни запечени белени бадеми

Приготвяне:

* Загрейте меда до кипване в съд с незалепващо покритие. Махнете от огъня и на части добавете белтъка, като разбърквате. Прибавете лимоновата кора.

* Върнете съда на огъня и намалете котлона до слаб. На части сипете бадемите, като размесвате с дървена лъжица или шпатула. Гответе сместа 1-2 минути.

* Покрийте дъното и стените на малка форма за кекс (или друга по ваш избор) с хартия за печене. Сипете бадемовата смес и загладете. Покрийте с лист хартия за печене и поставете отгоре някаква тежест, за да може халвата добре да се спои. Оставете я на стайна температура 4-5 часа.

* Нарежене на парчета, на кубчета или направете персонални бонбони, като ги увиете в парче целофан. Да ви е сладко!

Още рецепти за домашно приготвена халва:

Бяла халва


неделя, 19 февруари 2023 г.

Вкусно с Йоли II

 


Скъпи приятели, с много радост бих искала да ви представя "Вкусно с Йоли II". Книгата включва повечето рецепти от моята първа книга "Вкусно с Йоли", немалко от втората "Сладки ноти" и 16 нови рецепти. Изданието е напълно обновено и тази компилация лично за мен е най-добрата досега. Художникът Дамян Дамянов и редакторът Мирослав Александров отново направиха рецептите ми да оживеят в една разкошна книга. Благодаря им от сърце! Надявам се и на вас да ви хареса и да ви вдъхновява в кухнята.
Онлайн може да я поръчате тук, а до края на месеца ще е е по книжарниците.

събота, 11 февруари 2023 г.

Свински врат с домати и чесън

 


След няколко дена е Трифон Зарезан. На празничната трапеза се слага домашен хляб, свинско, пиле, кисело зеле и туршия, ядки и сушени плодове. И разбира се, червено вино! Моето предложение за празника е сочен и ароматен задушен свински врат.

Продукти за 6-8 порции:

1 парче свински врат без кост (окоро 1.5 кг)
сол
1 глава счукан чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. сушен босилек
1 с.л. смлян черен пипер
2 с.л. олио
2 домата на кръгчета
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Нарежете месото на филии без да ги прерязвате до долу. Осолете го отвън и в прорезите.

* В купичка разбъркайте чесъна, магданоза, босилека, черния пипер и олиото. Намажете джобовете на месото с чесновата паста и във всеки сложете по едно-две кръгчета домат.

* Сложете месото върху голям лист алуминиево фолио. Полейте го със зехтина и увийте с фолиото. Пренесете в тава и налейте вода. Изпечете за един час в загрята на 200°C фурна.

* Извадете рулото от фурната и отстранете фолиото. Излейте водата от тавата. На нейно място налейте соса, отделил се по време на задушаване на месото. Печете още 40-50 минути на 180°C, докато месото се запече апетитно и се сготви напълно. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!

петък, 3 февруари 2023 г.

Ананасова торта

 



Всеки компонент от тази торта е с ананас, който я прави изключително ароматна, нежна и ефирна. Рецептата, от която взаимствах идеята е с готово пюре Пиня колада. Тъй като знам, че трудно се намира, а е и скъпо, приготвих пюре от консервиран ананас. Получи се невероятно сполучливо като вкус и консистенция. Също използвах и пресен плод за средния слой и блата, за да се усещат хрупкави свежи парченца ананас, несравнимо по-вкусни и ароматни, отколкото ако са консервирани.
Бъдете внимателни, когато ползвате пресен ананас и искате да го желирате. Плодът съдържа ензим, който разрушава белтъка. Желатинът изгубва свойствата си и няма да стегне. Затова е нужно съвсем за кратко да сготвите плода и всичко ще е наред.
Тортата се замразява, което е голямо предимство, тъй като всичко може да се приготви предварително. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за торта 20 см:

Ананасово желе:

160 г пресен ананас, нарязан на малки кубчета
150 г ананас от консерва, фино пюриран
20 г кафява захар
настъргана кора от 1 лайм
сок от ½ лайм
7 г желатин, набъбнат в 2-3 с.л. студена вода

 Приготвяне:

* В малка тенджерка смесете всички продукти без желатина. Гответе на тих огън 2-3 минути. Дръпнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете желето в силиконова форма 18 см и замразете. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио.

 Блат:

Маринован ананас:

150 г пресен ананас на малки резенчета
10 г стопено масло
20 г кафява захар
10 г кокосови стърготини

 Тесто:

1 яйце (М)
60 г бяла кристална захар
25 г стопено масло
30 мл слънчогледово олио
12 г прясно мляко
настъргана кора от 1 лайм или ½ лимон
1 с.л. сок от лайм или лимон
ванилия
60 г брашно
2 г бакпулвер

 Приготвяне:

* Пригответе маринования ананас, като в купа смесите и разбъркате резенчетата с останалите продукти. Оставете настрана, докато приготвите тестото.




* За тестото разбъркайте на крем яйцето и захарта. Добавете маслото, олиото и млякото. Подправете с ванилия, кора и сок от лайм. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте на гладко тесто. Миксер не е нужен, само телена бъркалка.

* Постелете форма 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.

* Изсипете тестото и отгоре наредете парченцата маринован ананас.



* Изпечете блата за около 20-25 минути. Проверявайте готовността му с дървена клечка. След като блатът изстине, отрежете от него кръг 18 см, увийте го в стреч фолио и го замразете.

 Ананасов мус:

400 г ананас от консерва, фино пюриран
3-4 с.л. сок от лайм
фино настъргана кора от 1 лайм
40 г захар
ванилия
4 жълтъка
250 г накълцан на ситно бял шоколад
13 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. студена вода
360 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

 Приготвяне:

* В тенджерка смесете пюрено ананас, сока и кората от лайм, захарта, ванилията и жълтъците. Разбъркайте и на тих огън под непрекъснато бъркане сварете крем до 85°C. Ако нямате термометър внимавайте сместа да не кипне, за да не се пресече от жълтъците. Отнемете от огъня малко преди кипене и добавете желатина и шоколада. След като де стопят напълно, разбийте с пасатор за повече гладкост. След като кремът се охлади до стайна температура, го разбъркайте внимателно с разбитата сметана.

 Сглобяване:

* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга с подвижен ринг, отвсякъде покрита със стреч фолио.

* Върху муса поставете замразеното ананасово желе. Излейте останалия мус. Върху него поставете блата с парченцата ананас надолу. Притиснете внимателно с ръце, за да потъне в муса. Замразете тортата.

 Украса:

Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Може да я украсите по ваше желание. Ако ви хареса да е покрита с глазура, ето как да я приготвите. Гарнирана е с цветя изсушен ананас. Поръсете тортата с кокос, туктам сложете резенчета лайм и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Ако се спрете на ананасовите цветя, поставете ги върху тортата преди сервиране, тъй като от влагата на хладилника ще омекнат. Приятно творчество!

 


Източник

събота, 28 януари 2023 г.

Задушени говежди ребра с крем от грах

 


Ястието може да се приготви и със свински джолан, както и с телешки ребра или врат. Освен пюре от грах чудесно подхожда пюре от кореноплодни, картофи, батат или тиква.

Продукти за 4 порции:

1.500-2000 г говежди ребра
2 глави лук
1 морков
резен глава целина
½ стрък праз
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 зърна хвойна
7-8 зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
2-3 клончета мащерка
1 малко клонче розмарин
40 г доматено пюре
1 с.л. червен пипер
200 мл говежди бульон
200 мл черна бира
сол на вкус
2-3 с.л. олио

Гарнитура:

Крем от грах:

50 г масло
1 шалот на ситно
1 скилидка чесън на ситно
500 г замразен грах
200 мл прясно мляко
10-12 листа прясна мента
сол


Приготвяне:

* Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Сложете ги в дълбок съд за печене. Посолете ребрата и ги наредете върху зеленчуците.

* Отделно в купа разбъркайте доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и бирата. Посолете на вкус и залейте месото и зеленчуците.

* Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнанто пакетче. Поставете го в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 200°C около 1 час. След час обърнете говеждото и задушете за още 60-90 минути или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.

* Извадете ребрата в чиния и отстранете подправките. Прецедете соса. По желание оставете няколко парченца от зеленчуците.

* За гарнитурата задушете в маслото шалота и чесъна. Добавете граха и прясното мляко. Гответе на тих огън, докато граха омекне. Махнете от котлона и прибавете ментата. Пасирайте на гладко пюре и посолете. Претрийте пюрето през цедка, за да стане съвършено гладък крем. Сервирайте говеждите ребра със сос и крем от грах. Да ви е сладко!

четвъртък, 19 януари 2023 г.

Рога на газела (Kaab El Ghzal)

 



Едни от най-ароматните сладки в арабската кухня са Рога на газела. Изящнно гравирани, елегантни и вкусни. На пръв поглед приготвянето им изглежда сложно, но не е така. Всъщност е изключително приятно да направиш шарките по тестото, прищипвайки го съвсем леко с пинсета или друга подходяща щипка. Арабите имат мънички щипки с най-различен релеф и сладкишите им изглеждат наистина ювелирни. Жените приготвят всичко с много любов, търпение и внимание. Аз нямам от тези специални инструменти и използвах най-обикновена щипка за лед. Малко по-трудно е, защото е голяма, но пак се получи добре.
В Интернет ще намерите различни рецепти за тези сладки. Тъй като начинът им на оформяне е по-различен от всички сладки, които обикновено правим, заповядайте кратко видео, за да може да видите как се прави всичко. Аз ще се опитам по-долу в рецептата да обясня с думи, но е най-добре, когато очите видят.

 Продукти за 10 сладки:


Тесто:

125 г брашно
15 г пудра захар
30 г меко масло
45 мл вода от портокалови цветчета или розова вода

Пълнеж:

125 г фино смлени бадеми
60 г пудра захар
10 г меко масло
½ ч.л. канела
20 мл вода от портокалови цветчета или розова вода
5 г течен мед



Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с шпатула брашното, пудрата захар и маслото. Постепенно налейте водата от портокалови цветчета. Количеството може да варира от 40 до 45 мл в зависивост от абсорбиращия капацитет на брашното. Омесете меко тесто, което не трябва да лепне, да е приятно за работа, да не се къса, да не залепва и да не образува гънки. Месете 1-2 минути, за да се развие глутена. Завийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 30-40 минути.

* За пълнежа сложете в блендер смлените бадеми и пудрата захар. Отново смелете, докато се смесят добре, но не прекалено дълго, за да не започне да се отделя маслото от бадемите и да получите марципан. Прехвърлете сместа в купа и прибавете маслото, канелата и меда. Също както при тестото, налейте постепенно портокаловата вода. С ръце омесете пластична неронлива маса. Разделете тестото на 10 парчета около 20 г всяко. Оформете ги на топчета, а след това издължете и изтънете от двете страни, докато заприличат на полумесеци. Покрийте ги със стреч фолио, за да не изсъхват.

* Отрежете от тестото 1/3. (Останалото завийте с фолио, за да не изсъхва). Разточете го на възможно най-тънка кора (като за италианска паста). Сложете едно парче от пълнежа (снимка 1). Покрийте го с тесто (снимка 2) и много добре притиснете с пръсти. Бадемовият пълнеж трябва плътно да е покрит отвсякъде с тесто и да няма въздушни джобове. С ножче за тесто отрежете излишното тесто, като се уверите, че краищата са добре затворени (снимка 3).



* С назъбена пинсета или малка щипка за лед направете от едната страна на тестото шарки по ваш избор. Прищипвайте внимателно и плитко, без да стигате до пълнежа.



* По този начин направете всичките 10 сладки и ги наредете в тава, постлана с хартия за печене. Покрийте ги с памучна кърпа, за да не се прашат и ги оставете да изсъхнат на стайна температура една нощ. Това ще предотврати тестото от напукване и сладките ще имат чудесен вид.

* На другия ден с игла пробийте малки дупчици от долната им страна, за да може парата свободно да излиза по време на печене. Изпечете сладките за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна. Не се подлъгвайте, че не са се зачервили и не ги препичайте прекомерно. След това по желание може да ги потопите в меден сироп, подсладена портокалова вода или просто да ги поръсите с пудра захар.

* Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 20 дни. Най-вкусни след ден-два.




От същото тесто приготвих още едни арабски сладки, които се казват Кnidlette. Изработват се за сватби и религиозни празници. Пълнежът и украсата са от марципан, чиято рецепта за домашно приготвяне може да намерите тук. Много са вариантите за тези обредни сладкиши. Различни рецепти, различен начин на оформяне. Разгледайте ги и открийте това, което най-много ви харесва. Традиционно сладките са с мек палнеж от марципан, примесен с протокалова или розова вода, малко мед, лиминова кора и масло. Но аз имах само домашен марципан и ги направих с него. Резултатът е отличен. 



* Да се спрем накратко на начина на оформяне. Разточете тестото и с формичка или чаша го нарежете на кръгове. В средата на всеки сложете топче марципан. Загънете тестото около него, за да се получи кошничка.



* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с с разбито яйце или само с жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Докато сладките се пекат направете малки цветчета и листа от марципан, оцветен с различни сладкарски бои. Приятно майсторене!



Източник