събота, 1 април 2023 г.

Сладки гнезда

 


Ако ви се заиграва с нещо по-различно за Великден, може да приготвите тези сладки гнезда. Всяко тесто, което държи добре форма след изпичане е подходящо. Аз имах във фризера останало тесто от тази рецепта. Тъй като не е много сладко си мислех да го изпека на бисквити и да ги слепя две по две с шоколад. Едно мислех, друго стана. Пак напълних сладките с шоколад, но се превърнаха в малки гнезда, благодарение на пресата за чесън. С нея стават чудесни „спагети“, само трябва да имате търпение, тъй като пресата е малка и в нея не може да влезе голямо количество тесто. Хрумна ми да опитам и с пресата за картофено пюре, но ме достраша, че тя е твърде голяма. Може би ще опитам друг път.

И така, рецепта днес няма, а само начин на приготвяне. Изберете сами тестото, което най-много харесвате за бисквити. Уверете се, че пресата за чесън е съвсем чиста.
Направете тестото на фитил и го нарежете на малки парчета с големина на орех. Сложете парченце в пресата и натиснете, за да излезе тестото през дупките. Отгоре също излиза част от тестото. Затова го сложете отново в пресата и стиснете. Нужно е да повторите това 2-3 пъти, докато пресовате цялото парченце тесто. След това с пръсти оформете внимателно „спагетите“ на кръг. Притиснете с пръст в средата, за да оформите малка вдлъбнатина. Аз правя това с тапа от бутилка.



Пренесете сладките в тава, покрита с хартия за печене. За целта ползвайте тънка шпатула или нож, подпъхвайки го под сладките. Изпечете ги за около 15-20 минути в предварително загрята на 175°С с вентилатор.
Докато сладките са още горещи ги напълнете с натрошен шоколад, който ще се стопи от топлината им. Изстинали може да ги напълните с нутела, крем, желе или друго по избор.

Украсете гнездата с дребни бонбони, захарни цветя или направете като мен-малки яйчица от марципан. Може да оцветите марципана в различни цветове или да напудрите самите яйчица с перлени сухи бои. Покриват идеално и много равномерно, а и придават по-празничен вид.




Приятно майсторене и не забравяйте да се забавлявате. Позволете на децата да ви помогнат. За тях ще бъде истинско удоволствие!




петък, 31 март 2023 г.

Бисквити с халва и мед

 



Напълно екстперимернална рецепта, съставена от мен с продукти, които ми се намираха под ръка. Получиха се много нежни, крехки и вкусни бисквити. Тестото не е много сладко, и ако не искате да използвате глазура, увеличете количеството на меда с още 20 г или сложете 1-2 с.л. пудра захар.

Продукти за около 50 бисквити:

100 г меко масло
100 г ситно натрошена или настъргана сусамова халва
50 г течен мед
1 яйце (L)
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
320 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол

Приготвяне:

* Разбъркайте маслото на крем заедно с халвата и меда. Добавете яйцето и отново разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Смесете брашното с бакпулвера и солта. Прибавете го на части към маслената смес, като разбърквате с лъжица. Накрая за кратко омесете тестото с ръка, колкото да се съединят всички компоненти. Увийте го в стреч фолио и сложете в хладилник за 1 час.

* Разточете тестото с дебелина около 3 мм върху набрашнен плот. С формички изрежете сладки. Броят им зависи от големината на формите. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор.

* След като сладките изстинат ги украсете по желание. Идеиални са за глазура с айсинг, чиято рецепта може да видите тук. Може да ги покриете с фондан, марципан или както направих аз – с шоколадово тесто за моделиране. Сладките са много вкусни слепени две по две с крем, шоколад, ганаш или конфитюр. Да ви е сладко!


сряда, 29 март 2023 г.

Винен кекс със захаросани моркови

 



С удоволствие ви представям чудесното вино SALLINAS Riesling & Traminer. Ризлингът, оспорваният крал на белите вина, е известен със специфичния си смолисто-петролен аромат. А Траминерът, сорт с големи традиции в Североизточна България, също си тежи на мястото-ароматен, свеж, понякога изненадващо пикантен. Невероятното свойство на това вино да се адаптира към различни вкусове, го прави го прави чудесно допълнение дори към десерти. Обикновено с бяло вино правя крем или желе, но тук го вложих директно в кексово тесто, както и го използвах за глазурата. Сладкишът е много лек, остава крехък дни наред и най-важното за мен е, че не изсъхва като повечето кексове. Допълнително е обогатен с бял шоколад и печени бадеми. Надявам се да ви хареса.

Продукти:

Захаросани моркови:

4 моркова
200 г захар
1 с.л. лимонов сок
2 зърна кардамон

Кексово тесто:

150 г меко масло
150 г захар
3 яйца
настъргана кора и сок от 1 лимон
ванилия
75 мл SALLINAS Riesling & Tramine
75 г ситно натрошени и запечени белени бадеми
100 г ситно натрошен бял шоколад
3 с.л. прясно мляко
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер

Глазура:

250 г пудра захар
ванилия
около 5 с.л. бяло вино
фино настъргана лимонова кора
зелена боя по желание

 Приготвяне:

* Започнете с морковите. Два от тях нарежете на тънки и дълги ленти. Използвайте широка белачка за зеленчуци, ренде-мандолина или остър нож. Кипнете ги във вода за 1 минута, колкото да станат пластични. Може да ги сложите без вода в микровълнова фурна за 2 минути. Завийте лентичките на охлюви и ги завържете с канап за готвене.




* Останалите 2 моркова нарежете на малки кубчета.

* Кипнете водата, захарта, лимоновия сок и кардамона. След като захарта се стопи сложете в сиропа всички моркови и намалете котлона до слаб. Оставете морковите да къкрят, докато течността се изпари и на дъното остане съвсем малко количество гъст сироп. Разбърквайте рядко и внимателно. След като морковите изстинат отстранете кардамона и отделете за гарниране тези, които са на охлювчета. Вече може да махнете конците.

* За кекса разбийте на пухкав крем маслото и захарта. Едно по едно прибавете яйцата, като продължите да разбивате. Сложете кората и сока на лимона, ванилията и налейте виното. Размесете кратко. Добавете бадемите, шоколада и кубчетата захаросани моркови. Сипете млякото и накрая разбъркайте с брашното, пресято с бакпулвера.

* Намажете с масло и поръсете с брашно голяма форма за кекс. (Може да ползвате продълговата, кръгла или тортена форма. По ваше желания може да направите кекса в 2 по-малки форми или да изпечете тестото на мъфини). Изсипете тестото във формата и изпечете кекса в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 40 минути. Проверявайте готовността с клечка.

* За глазурата разбъркайте всички продукти. Определете гъстотата сами. За по-плътна консистенция добавете още малко захар, а за по-рядка още малко вино.

* Залейте изстиналия кекс с глазура и украсете с охлювчета захаросани моркови. Да ви е сладко!




петък, 24 март 2023 г.

Кокосови кръгове

 



Продукти за около 25-30 бисквити:

Тесто:

150 г меко масло
80 г пудра захар
ванилия
2 жълтъка
280 г брашно
1 -2 ч.л. какао

Пълнеж:

2 белтъка
100 г захар
100 г кокосови стърготини
1 с.л. царевично нишесте

Друго:

какао за овалване

 Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и жълтъците. Разбъркайте отново. Сипете брашното и размесете на тесто. За кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на топка.

* От тестото отделете 1/3 и го оформете на тънко и дълго руло. Увийте го в стреч фолио.

* Останалите 2/3 оцветете с какаото. Отново увийте във фолио и оставете двете теста в хладилника за 30 минути.

* За пълнежа разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато получите плътен крем. Смесете кокоса с нишестето. На части го сипете към белтъците, като бъркате с лопатка.

* Върху хартия за печене разточете на правоъгълник какаовото тесто с дебелина около 3 мм. Преценете размера му спрямо рулото бяло тесто. Нужно е дължините им да са еднакви, а ширината на кафявото тесто да може свободно да загърне ролката. Оставете допълнително 2-3 см в повече. Така ще сте сигурни, че при завиване всичко ще се получи добре. Ако има излишък от тесто винаги може да го изрежете и изпечете на бисквити.

* Върху какаовото тесто нанесете кокосовия пълнеж. Поставете в единия край бялата ролка.




* Загънете внимателно с помощта на хартията. Оформете руло и прищипете краищата там, където се събират. Увийте рулото в стреч фолио и непременно го охладете поне за 2 часа. Трябва да е напълно стегнато, за да може да се нареже на правилни кръгове.

* Развийте охладеното тесто, оваляйте го в какао и с остър нож го нарежете на бисквити 4-5 мм. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!




четвъртък, 16 март 2023 г.

Салата от зелен боб и млади картофи

 



Да разнообразим богатата палитра от картофени салати с още една. Много пролетна, свежа и вкусна!

Продукти за 4 порции:

600 г млади картофи
1 дафинов лист
сол
250 г пресен зелен боб
150 г репички, нарязани на лентички
2 стръка нарязан зелен лук
2 с.л. нарязан копър
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. каперси
1-2 скилидки счукан чесън

За подправяне:

оцет
олио
черен пипер

 Приготвяне:

* Нарежете картофите на едро без да ги белите. По-малките оставете цели. Сварете ги в подсолена вода заедно с дафиновия лист. Отцедете картофите и ги оставете да изстинат.

* Сварете за кратко боба в кипяща подсолена вода. Трябва да остане приятно хрупкав. Отцедете и охладете.

* Смесете картофите с боба и останалите продукти. Подправете със сол, оцет, олио и черен пипер. Оставете салатата за 1 час в хладилника, за да се овкуси добре и сервирайте. Тук може да прочетете рецептата за още една чудесна картофена салата. Да ви е сладко!

неделя, 5 март 2023 г.

Бадемови ромбоиди

 



Маслени сладки с марципан и хрупкава бадемова глазура. Съхранявайте ги затворени в кутия, за да не се овлажняват. Пресни и вкусни са до 2-3 седмици. Рецепта за домашно приготвен марципан може да прочетете тук.

Продукти за около 30-40 сладки:

Тесто:

100 г меко масло
35 г пудра захар
1 яйце (М)
ванилия
140 г брашно
30 г царевично нишесте

За намазване:

4-5 с.л. конфитюр по избор

За покриване:

200 г марципан

Глазура:

2 белтъка (М)
2 с.л. пудра захар
ванилия
100 г предварително запечени бадеми (на люспи, накълцани или по-едро счукани)

Приготвяне:

* За тестото разбийте с бъркалка на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и яйцето. Разбъркайте добре и сипете брашното, смесено с нишестето. С лъжица или шпатула смесете всичко до лепкаво хомогенно тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Върху набрашнен плот разточете охладеното тесто на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. Намажете го с конфитюра. Отделно разточете марципана със същата големина като тестото. За да са точни размерите премерете с линия. (Снимка 1).

* Поставете марципана върху намазаното тесто и с линията го разграфете на ромбове с желана от вас големина. Притискайте я леко върху марципана, колкото да остави ясни следи. (Снимка 2)

* За глазурата разбийте до разпенване белтъците, захарта и ванилията. Не трябва да са на твърд сняг, а само побелели и уплътнени. Добавете бадемите и разбъркайте.

* Нарежете тестото на парченца по следите, оставени от линията. Поставете ромбоидите в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях разпределете бадемовата смес. (Снимка 3)



* Изпечете сладките за около 12-15 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Сложете тавата върху решетката на най-долното ниво във фурната. Така ромбовете ще се запекат добре отдолу, а бадемите и белтъка няма да прегорят. След като сладките изстинат, по желание ги поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!