неделя, 4 юни 2023 г.

Маскарпоне, ягоди и шоколад

 



Без конкретна рецепта може да направим бърз и свеж десерт. Количествата са по избор, плодовете също. Маскарпонето може да замените с рикота или изцедено кисело мляко.
И така, разбъркайте с лъжица маскарпоне, подсладено по ваш вкус със захар или течен мед. Ако е много гъсто разредете с кисело мляко. Ароматизирайте с малко ванилия. Нарежете на кубчета ягоди или други плодове. За свежест добавете мента, маточина или босилек.

Постелете дъска със стреч фолио. Сипете сместа на малки купчинки и ги сложете във фризер да замръзнат.




Стопете шоколад (бял, млечен или натурален). Темперирайте го и топнете замръзналите купчинки в него. Наредете ги върху хартия за печене или стреч фолио. След минути шоколадът ще се стегне и лакомствата готови. Може да ги консумирате веднага като сладолед. Ако ги оставите да се отпуснат, маскарпонето ще стане като крем. Поднесете с допълнително свежи плодове. Да ви е сладко!

Идея: Интернет

сряда, 31 май 2023 г.

Бисквити с препечено брашно

 



Неповторимото ухание на тези сладки идва от предварителното препичане на брашното. В комбинация с шоколад и ядки се получава истински неустоим вкус!
Има два начина да препечете брашното-във фурна или на котлон. Във фурна става по-равномерно, но по-бавно. На котлон е по-бързо, но изисква постоянно разбъркване и слаб огън, за да не прегори. Аз го правя във фурната. Степента на препичане зависи от вашите предпочитания. Колкото по-препечено е брашното, толкова по-интензивно е на вкус. За мен брашно с леко розовеещ цвят и приятно ядково ухание е оптимален вариант.

Продукти за около 25-30 бисквити в зависимост от големината:

320 г брашно
3 г бакпулвер
2 г сода бикарбонат
200 г добре омекнало масло
200 г светла кафява захар
2-3 щипки сол
ванилия
2 яйца
200 г натрошен натурален шоколад
100 г натрошени запечени ядки по избор




Приготвяне:

* Изсипете брашното в тава, покрита с хартия за печене. Разстелете го на тънък равномерен пласт и го запечете до порозовяване във фурна на 180°C. По време на печенето го разбъркайте 2-3 пъти. Нужни са около 20 минути, за да заухае приятно и промени цвета си. След като препеченото брашно изстине го смесете с бакпулвера и содата. Пресейте го обезателно, той като по време на печене се образуват бучки от изпаряването на влагата.

* В купа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Едно по едно прибавете яйцата, като продължите да разбърквате. Миксер не е нужен.

* Към маслената смес сипете брашното и размесете добре. Накрая добавете шоколада и ядките.

* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете купчинки на разстояние една от друга. Изпечете бисквитите ца около 15 минути. Да ви е сладко!

*** За по-добра форма може първо да охладите тестото за 30-40 минути. Също за добра форма ползвайте малка лъжица за сладолед. От големината на яйцата зависи дали бисквитите ще се разлеят повече или по-малко по време на печене.

събота, 20 май 2023 г.

Сладкиш с ревен и марципан

 



Сладкишите с ревен са любимо лакомство в Германия. Дойде ли пролетта, този кисел приятел заема почетно място на трапезата. Разнообразието от рецепти е много голямо както за сладки изкушения, така и за салати, гарнитури, супи, дипове, сокове, сиропи и др. Лично аз дълго време пренебрегвах ревена като го мислех за безвкусен, но честно мога да кажа, че не съм била права. Ако имате възможност да го пробвате, непременно пригответе нещо с него. Знам, че у нас не е особено популярен и трудно се намира, затова нека кажа, че може да направите сладкиша и с други плодове по ваш избор.

Продукти за сладкиш 24 см:

100 г фино настърган марципан
125 г меко масло
125 г захар
ванилия
3 яйца (М)
200 г брашно
2-3 щипки сол
3 ч.л. бакпулвер

Друго:

3 стръка ревен, нарязан на парчета по 5 см

Приготвяне:

* В купа разбийте марципана с маслото и захарта. Добавете ванилията и едно по едно яйцата, като продължите да разбивате. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбийте още веднъж за кратко, докато компонентите се смесят добре. Тестото не е капризно и всичко се прави с миксер.

* Покрийте стените и дъното на кръгла форма с хартия за печене. Загрейте фурната на 175°C с веинтилатор.

* Изсипете тестото във формата и го загладете. Набучете в него парчетата ревен на разстояние около 2 см едно от друго.



* Изпечете сладкиша за около 40 минути. След като напълно се охлади го нарежете и по желание сервирайте с ягоди, малини или други червени плодове. Да ви е сладко!

Рецепта: Dr. Oetker

неделя, 14 май 2023 г.

Вишнева торта

 



Купих си нова силиконова форма и нямах търпение да я изпробвам. Но не е нужно да имате и вие същата. Рецептата, която ви предлагам е подходяща за класическа кръгла торта 20-22 см. Само трябва да направите блата, основата и вътрешното желе кръгли. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти:

Желе от вишни:

100 г нарязани на парченца вишни от компот
60 г пюре от компот вишни
3 г желатин, набъбнат в 15 г сок от компота
20 г захар
ванилия
1 с.л. черешова ракия, вишновка, амарето или друг подходящ ликьор
½ капсула бадемова есенция

Приготвяне:

* В малка тенджерка кипнете всички продукти без желатина. Махнете сместа от огъня, добавете желатина и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете вишните да се охладят до стайна температура.

* Тук е мястото да кажа, че формата, която си купих изисква друга по-малка, в която да направя желето. Разбира се, нямам нищо подходящо. Винаги съм казвала, че човек трябва да експериментира, да мисли логически и да има желание. Така се роди тази мини-форма от вътрешната картонена ролка на фолио. Скъсих я спрямо размера на силиконовата форма, отрязох отвор по дължината и поставих вътре ацетатно фолио. Двата края също затворих с ацетат, като ползвах двойно залепваща лепенка за закрепване и залепване. На снимка 1 виждате моето изобретение, което на снимка 2 е вече напълнено. С всичкото това искам да кажа-не се плашете от това, че нямате специални форми. Винаги нещо може да се пригоди и да получите великолепен резултат.




* И така, поставете формата с вишневото желе във фризера, докато замръзне напълно.

Блат с шамфъстък:

Продукти:

1 яйце
25 г захар
50 г заквасена сметана
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
30 г фино смлян суров шамфъстък
30 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
15 мл олио
зелена хранителна боя по желание

Приготвяне:

* За блата разбийте на пяна яйцето и захарта. Добавете сметаната, лимоновата кора и ванилията. Отделно смесете шамфъстъка, брашното и бакпулвера. Сипете ги при яйцето и сметаната, и размесете. Накрая налейте олиото и съвсем малко зелена боя за по-свеж цвят. Разбъркайте добре. Изсипете тестото на тънък пласт в тава, покрита с хартия за печене. Съобразете дължината на тестото спрямо формата (снимка 1). Ако е продълговата е нужно да го нанесете като правоъгълник, ако е кръгла-на кръг. Изпечете блата за 10-12 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като блатът изстине го отделете от хартията. Извадете замръзналото вишнево желе и го сложете в средата на изпеченото тесто. Изрежете блата с размер, подходящ да обгърне цялото желе (снимка 2). Завийте на стеглато руло заедно желето и блата, като си помогнете със стреч фолио. Увийте го във фолиото и приберете във фризера.



Основа:

50 г трохи от остатъка от блата с шамфъстък
50 г стопен бял шоколад
1 с.л. течна пълномаслена сметана
20 г натрошени на ситно белени бадеми

Приготвяне:

* За основата размесете заедно всички продукти. Изсипете сместа върху хартия за печене. Разстелете я спрямо размера на формата, в която правите тортата (снимка 1). Покрийте с друг лист хартия и загладете с точилка (снимка 2). 




* Махнете горната хартия и подравнете краищата. Сложете основата в хладилника, за да се втвърди. Остатъкът от сместа може да го хапнете-много е вкусно! Или да направите топчета, както направих аз. Замразих ги и ще ги ползвам като пълнеж за някой друг десерт.

* От блата също остава малка част. Лично аз претеглих 50 г, които ми бяха нужни за трохите. Другата част нарязах с формичка на малки хапки. Те също очакват във фризера ново приложение в някой десерт. И тук да обобщим-от остатъците също могат да се направят различни неща. Или да си ги хапнем скришно.




Вишнев крем:

Продукти:

200 г фино пюриран компот от вишни
ванилия
сок от ½ лимон
½ капсула бадемова есенция
6 г набъбнат желатин в 20 мл сок от компота
150 г стопен бял шоколад
240 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване вишневото пюре и лимоновия сок. Махнете от огъня и добавете бадемовата есентция и желатина. Разбъркайте, докато желатинът се стопи и смесете с шоколада. Разбийте с пасатор, за да се хомонигезира сместа. След като изстине до стайне температура смесете с разбитата сметана.

Сглобяване:

* На дъното на формата сипете половината от крема. Ако все още е прекалено течен го сложете за 5 минути въйв фризера. Върху него поставете замразенете ролка от вишнево желе и блат. Покрийте с останалия крем, а най-отгоре поставете основата от шамфъстъкови трохи и бял шокола. Приберете тортата във фризера за 12 часа.

* Освободете тортата от формата. Украсете я по желание и я оставете бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. Да ви е сладко!

*** Моята торта е напръскана със спрей-велур за торти и е гарнирана с перли от сока на компота. Ако искате да ги направите и вие, ето как:

Сипете в буркан 200 мл олио и го сложете за 3-4 часа във фризера. Олиото трябва да е много студено, с гъста консистенция и побеляло на цвят.
В малка тенджерка смесете 100 мл прецеден сок от компота и 3 г агар-агар. Сложете на огъня и малко преди сместа да кипне дръпнете тенджерката от котлона. След като сокът леко се охлади го изсипете в гутатор или голяма спринцовка. Може да ползвате и обикновен капкомер. Остава само да капете от сока в студеното олио. От разликата в температурите веднага се образуват кръгли перлички, които падат на дъното на буркана. След това ги прецедете и ги изплакнете добре със студена вода. Приберете ги в бурканче и ги съхранявайте в хладилник до употреба. По този начин може да направите всякакви перли-сладки или солени за гарниране на ястия и десерти.

петък, 12 май 2023 г.

Полента хлебчета

 



Много вкусни хлебчета с предварително сготвена полента, която се добавя към основното тесто. Запазват се дълго време меки и са много ароматни. Продуктите са за 6 големи хлебчета, но може да ги направите двойно по-малки. Ще са още по-симпатични.

Продукти за 6 хлебчета:

За полентата:

45 г полента
120 мл прясно мляко

За основното тесто:

200 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
220 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто брашно
1 равна ч.л. сол
1 с.л. зехтин
50 г слънчогледови семки

Приготвяне:

* За полентата кипнете млякото, след което намалете котлона до слабо. На тънка струйка изсипете царевичния грис, като бъркате. След като полентата се сгъсти махнете съда от огъня и я оставете за изстине до стайна температура.

* За основното тесто разтворете маята в млякото. Прибавете захарта и сложете няколко лъжици от бялото брашно. Разбъркайте на каша и оставете маята на топло за 20 минути.

* Към шупналата мая добавете полентата и добре разбийте с миксер. Полентата е много гъста и трябва да се разбие добре, за да се смеси с кваса до еднородност. (Ако желаете по-ярък жълт цвят добавете малко куркума).

* Смесете останалото бяло брашно с пълнозърнестото и солта. Добавете ги към полентата и с миксер разбъркайте на гъсто и лепкаво тесто. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно. Тестото трябва да остане лепкаво. Накрая налейте зехтина и сложете слънчогледовите семки. Разбъркайте още веднъж, покрийте купата със стреч фолио и затоплете фурната до 50 °C. Изключете я, сложете вътре тестото и го оставете за час, докато удвои обема си.

* Покрийте тава с хартия за печене. Изсипете тестото върху добре набрашнен плот и го разделете на 6 или повече части. Поръсете с още малко брашно и оформете хлебчета. Подредете ги в тавата. Поръсете със слънчогледови семки и малко полента за по-хрупкава коричка. Оставете ги на стайна температура за 15 минути.

* Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 20-25 минути. Да ви е сладко!



понеделник, 8 май 2023 г.

Мадлени

 


Мадлените са класически малки сладкиши от региона Лотарингия в северна Франция. Нежни кексчета с хрупкави ръбчета и форма на миди. Една история разказва, че в далечната 1755 година, поради липса на форми първите сладки са изпечени в черупки от миди Сен Жак. Наречени са на сладкарката Мадлен дьо Комерсина, която ги прави за първи път за прием, даван от хенцога на Лотарингия-Станислас.

Друга история гласи, че мадлените са творение на готвачката на Кардинал дьо Рец-Мадлен Симонин. Повече за популярните сладкиши може да прочетете в тази чудесна статия.
Няма значение кое е вярно, важното е, че сладкишите са популярни и харесвани в цял свят. Приготвят се от напълно достъпни продукти, които се намират във всеки дом. Вариациите са мното, тъй като към тестото могат да се добавят различни вкусове и аромати. Това, което трябва да имат истинските мадлени е добре разпознаваемата гърбица, която се получава по време на печене. След като се приготви тестото, задължително се охлажда поне за 2 часа. След това температурната разлика между студените сладки и горещата фурна създава условие за избухване на пара, която води до получаване на гърбицата.
Представям ви базова рецепта за класически мадлени. Ако нямате форми за мадлени може да направите сладкишите и в малки форми за тарталети. Шоколадовото покритие, което аз съм направила не е задължително. Все пак, ако ви хареса излейте малко стопен темпериран шоколад (може да го оцветите с маслено-разтворими хранителни бои) в добре почистени форми за мадлени. Поставете отгоре изпечените и изстинали сладки. Изчакайте шоколада да се втвърди и ги извадете от формите. Съхранявайте ги добре затворени в кутия, за да не изсъхнат прекомерно бързо. Мадлените са подходящи и за замразяване.

Продукти за около 30 мадлени:

2 яйца (около100г)
85 захар
140 г брашно, пресято с 8 г бакпулвер
125 г разтопено масло-топло, но не горещо
ванилия
фино настъргана кора от 1 лимон

друго:

масло за намазване на формите

Приготвяне:

* С миксер разбийте яйцата и захарта. Сместа трябва да е пухкава, но не я преразбивайте като за пандишпан. В противен случай тестото ще бухне много по време на печене и сладките ще изгубят добра консистенция и форма.

* Прибавете брашното и бакпулвера, като внимателно бъркате с лопатка. Накрая налейте топлото масло и сложете ванилията и лимоновата кора. Оставете тестото за 2 часа в хладилника.

* Намаслете формите за мадлени. Поставете ги в тава и във всяка сипете с пош или с лъжица по малко от тестото. Формите трябва да са напълнени до 2/3 и тестото да не надвишава 30г.

* Изпечете ги в предварително загрята фурна на 220°C с вентилатор за около 5 минути. От високата температура сладкишите ще получат вигновено хрупкава коричка. След 5 минути намалете фурната на 180°C и печете още 5 минути.

* След като мадлените изстинат може да ги поръсите с пудра захар или да им направите глазура по избор. Да ви е сладко!