четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Пралинова торта Клеано

 



Нарекох тази великолепна торта Клеано, тъй като беше по поръчка на германската фирма Кнауф. Те произвеждат бели пана с перфорации в тях, които се използват за подобряване на акустиката в концертни зали, звукозаписни студиа, киносалони, училища и офиси. Украсих тортата с малка захарна плочка, имитираща техните пана. В описанието на рецептата ще ви разкажа кое е специалното в тази торта и ви уверявам, че се приготвя много лесно, а на вкус е великолепна! Надявам се да ви хареса!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

200 г печени фино смлени лешници
75 г кафява захар
75 г бяла кристална захар
90 г брашно
2 щипки сол, ванилия
280 г белтъци
200 г масло

Лешников крем:

75 г лешникова паста
35 г стопен натурален шоколад
3 жълтъка
25 г захар
180 г течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)

Лешников мус:

160 г лешникова паста
85 г гореща течна пълномаслена сметана
5 г стопен на водна баня желатин (1/2 пакетче)
130 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
ванилия

Преди да ви опиша приготвянето на тортата ще ви обърна внимание на две неща, които я правят така неустоима.
Блатът е френски Финансие (Financiers). Това са малки бадемови сладкиши с еластична структура, но аз ги направих като цяла основа за торта и замених бадемите с лешници. Интересното при Financiers е, че се приготвят с избистрено масло (претопено, препържено), което им придава неповторим аромат. Първо пригответе маслото, оставете го да изстине и сте готови да направите блата. Стопете маслото и го оставете на бавен огън да се готви, докато на повърхността изплуват твърдите частици във вид на пяна. Оберете я и оставете маслото на огъня, докато стане златисто-карамелено и започне да ухае на ядки. След като се охлади го прецедете. Така приготвеното пречистено масло може да съхранявате дълго време в хладилник и да го ползвате да различни ястия, не само за този блат. Тук може да прочетете още една рецепта за тези малки френски сладкиши.
Второто нещо, върху което искам да ви обърна внимание е лешниковата паста (пралинова паста). Може да я купите като готов продукт, но у нас се намира трудно. Затова я пригответе сами у дома. Съвсем лесно е, а и какво по-хубаво от домашно приготвеното? За целта сложете в съд с незалепващо покритие 200 г белени лешници и 180 г захар. Карамелизирайте ги заедно, докато захарта се превърне в светъл течен карамел. Бъркайте непрекъснато, за да се получи равномерен карамел. Изсипете лешниците върху дъска, покрита с хартия за печене и ги оставете да изстинат. След това ги начупете на малки парчета и смелете в блендер, като прибавите 1 ч.л. олио. Смелете на високи обороти, докато получите гладка и гъста смес, леко втечнена. Колкото по-фино успеете да смелите лешниците, толкова по-качествена ще е пастата. Аз нямам толкова високооборотен блендер, затова след първоначалното смилане довърших пастата на малки части в най-нормална кафемелачка. Получи се страхотно! Така приготвената пралинова паста също може да съхранявате дълго време в хладилник и да я ползвате за различни десерти. Бихте могли да я замените с лешников тахан, което е 100% смлян лешник, но вкусът от карамела ще липсва, а и на цвят кремовете ще станат други. Все пак, ако решите да се спрете на тахан трябва да увеличите захарта в крмовете.
И така, да пристъпим към тортата.

Приготвяне:

* Блат: В купа смесете всички сухи съставки. Добавете белтъците без да ги разбивате предварително. Разбийте с миксер, след което налейте на части охладеното масло. Отново разбийте, докато мазнината се усвои добре от тестото. Покрийте тава 22/22 см с хартия за печете и леко я намажете с мазнина. Изсипете тестото и изпечете за около 30-35 минути в загрята на 170°C фурна. След като блатът изстине изрежете краищата до квадрат 20/20см. (Ако нямате квадратна ограничителна форма може да направите тортата кръгла, като ползвате органичителен ринг с диаметър 20 или 22 см).

* Лешников крем: Разбъркайте лешниковата паста със стопения шоколад.
В малка тенджерка разбийте леко жълтъците и захарта. Залейте ги със сметаната и сварете крем на бавен огън. Махнете го от котлона малко преди да кипне (варете до 82-85°C). Внимавайте да не го преварите, за да не се превърне в бъркани яйца. В случая е нужно кремът леко да се сгъсти и да се темперират жълтъците. Сипете желатина в крема и разбъркайте. Охладете до леко топло и прибавете лешниковия крем и шоколада. За да стане съвършено гладък го разбийте за кратко с пасатор. Излейте го върху блата (пристегнат с ограничителна форма) и приберете в хладилника, докато се стегне.

* Лешников мус: Смесете горещата сметана с ванилията и желатина. Залейте останалата лешникова паста и разбъркайте. Охладете до стайна температура. С внимателно бъркане с лопатка прибавете разбитата сметана. Изсипете муса върху лешниковия крем и отново приберете в хладилника. След като и този пласт се стегне тортата е готова за сервиране.

* Украсата на една торта винаги е въпрос на лична фантазия. Може да я завършите както решите. Аз я залях с ганаш-глазура, която приготвям от 100 г гореща течна пълномаслена сметана и 100 г стопен натурален шоколад. Ако ви харесва и на вас, разбъркайте двата продукта до хомогенност и залейте тортата. Преди сервиране непременно оставете тортата за час или повече на стайна температура. Маслото в блата трябва да се отпусне, а кремовете да станат нежни и кадифени. Да ви е сладко!




петък, 26 януари 2024 г.

Торта-салата с рулца от раци

 



Смесете всички продукти в купа и разбъркайте. Лесно, бързо и вкусно!
Може да промените някои от съставките според вашите предпочитания. Чудесно би се получило с малко царевица, зелена чушка, копър, морков и някой друг варен картоф за плътност. Експериментирайте смело!

Продукти:


250 г рулца от раци на кубчета
3 твърдо сварени яйца на кубчета
½ червена чушка на ситно
¼ краставица на ситно
2 с.л. нарязан магданоз
1 авокадо на кубчета
малко парче лук на ситно
1 скилидка счукан чесън
сол и черен пипер на вкус
сок и настъргана кора от ½ лимон
1 ч.л. майорана
250-300 г майонеза

Приготвяне:

* Подгответе всички продукти. (Снимка 1)
Смесете ги в купа и разбъркайте.

* В равна кръгла чиния поставете ринг за торта. Пристегнете го до 18-20 см. В средата сложете по-малък ринг или чаша. Изсипете салатата между ринга и чашата, притиснете добре с опакото на лъжица и загладете. (Снимка 2) Оставете салатата на студено поне 2-3 часа, за да се стегне.



* Украсете по желание. Аз гарнирах с малко настърган кашкавал, ситно нарязани рулца от раци, краставица, лимон и магданоз. Да ви е сладко и наздраве!

неделя, 14 януари 2024 г.

Марсала торта с круши

 



Ароматна торта с круши, марсала и бял шоколад. Ефирна, с нежна текстура и много вкус. Марсалата може да замените с порто, шери, олоросо и др. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за торта 20 см:

Круши желе:

120 г вода
малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 гвоздейчета карамфил
30 г светла кафява захар
сок и кора от ½ лимон
30 г марсала
100 г круша, почистена и нарязана на малки кубчета
1-2 с.л. стафиди
1 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
6 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

Марсала крем:

40 г марсала
40 г прясно мляко
1 жълтък
ванилия
60 г натрошен бял шоколад
2 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
40 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Блат:

1 яйца М
20 г захар
ванилия
15 г ситно смлени орехи
20 г бяло брашно
5 г царевично нишесте
0,5 г бакпулвер (на върха на ножа)
10 г стопено масло

Друго:

2-3 с.л. светло желе или конфитюр

Мус круша:

150 г пюрирана круша (почистена от кората и семките)
100 г прясно мляко
ванилия
10 г захар
7 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
130 г натрошен бял шоколад
сок от ½ лимон
220 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана



Приготвяне:


1. Започнете с желето. В малък съд кипнете заедно водата, канелата, кардамона, карамфила и захарта. Махнете сиропа от огъня и го оставете да се овкуси за 2-3 часа. Отстранете подправките и прибавете марсалата, крушата и лимоновия сок. Сварете всичко за кратко на тих огън, колкото да може крушата съвсем леко да омекне и същевременно да се отстрани алкохолния вкус на марсалата. Махнете от огъня и добавете желатина. След като се разтвори напълно сложете стафидите и портокаловите корички. Оставете сместа да изстине и я сипете в силиконова форма 18 см. Ако нямате силиконова може да използвате всяка друга, но отвсякъде покрита със стреч фолио. Замразете желето за 2-3 часа.

2. За крема с марсала сварете на слаб огън крем от марсалата, млякото и жълтъка. Сместа не трябва да завира. Кремът е готов при достигане на 85°C. Махнете го от огъня и добавете желатина. След като се разтвори сипете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. За съвършено гладка текстура разбийте крема с пасатор. След като изстине го разбъркайте със сметаната и го излейте върху замразеното желе с круши. Замразете получилия се двоен пласт до окончателно приготвяне на тортата. Може да направите желето и крема с марсала дни предварително.

3. За блата разбийте на гъст побелял крем яйцето, захарта и ванилията. Смесете заедно всички сухи продукти и с внимателно бъркане ги добавете към яйчената смес. Налейте маслото и размесете отново. Покрийте малка форма (около 20 см) с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и изпечете блата за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от блата кръг 18 см.

4. За муса сварете за 2-3 минути крушовото пюре, млякото, захарта и ванилията. Махнете от огъня и прибавете желатина. След като се разтвори сипете в горещата смес шоколада. Разбъркайте, докато се стопи и разбийте с пасатор за гладка текстура. Охладете до стайна температура. Налейте лимоновия сок, разбъркайте и смесете със сметаната.



Сглобяване:


1. Излейте муса с круша в силиконова форма 20 см. Да напомня, че може да ползвате и друга форма, отвсякъде покрита със стреч фолио. Върху муса поставете двойния замразен пласт с желето надолу. Намажете блата с желето и го поставете с намазаната част надолу върху крема с марсала. Притиснете го внимателно с ръце, докато потъне в муса и се изравни с него. Приберете формата във фризера поне за 12 часа.

Преди да я украсите я извадете от фризера и освободете от формата. Обърнете я в равна чиния с блата надолу.

Украсата и гарнирането на една торта винаги е въпрос на лично предпочитание. Аз съм я заляла с млечна огледална глазура. Подробно за нея може да прочетете тук. Украсила съм я с малки круши, които направих от марципан и след това оцветих със сладкарски бои. Завършете вашата торта така, както на вас ще ви хареса. Да ви е сладко!


петък, 5 януари 2024 г.

Тиквена крем супа с портокал

 



От всички супи с тиква, които съм правила тази е най-вкусната! Изключително ароматна и кадифена като текстура, а благодарение на портокала-фина и свежа.

Продукти за 4-6 порции:

1 глава лук (около 80г), нарязана на ситно
2 скилидки чесън на ситно
резен глава целина (около 70г) на малки кубчета
5 с.л. олио
400 г картофи на едри кубчета
500 г тиква на едри кубчета
500-800 мл говежди бульон
по 1 ч.л. пушен червен пипер и сух джинджифил
по ½ ч.л. смлян кориандър и смлян кимион
настъргана кора от ½ портокал
сок от ½ голям портокал или от един малък
сол и черен пипер
30 г масло

Друго:

хлебни крутони

Приготвяне:

* Задушете лука, чесъна и целината в олиото. Прибавете картофите и тиквата. Налейте около 500 мл от бульона и сложете сухите подправки. Сварете всичко, докато картофите и тиквата напълно омекнат.

* Пасирайте супата до гладка консистенция. Разредете с бульон до желана от вас гъстота. Добавете сока и кората от портокала и овкусете със сол и черен пипер. Отново кипнете супата за 2-3 минути. Махнете я от огъня и сложете маслото. Оставете го да се разтопи и разбъркайте.

* Поднесете супата с крутони и се насладете.

*** Може да приготвите супата и със зеленчуков бульон, но с месен става много по-плътна и вкусна. Малко лют пипер би я направил още по-апетитна. Освен с крутони може да я сервирате с лъжица подсолено гъсто кисело мляко или заквасена сметана.

неделя, 31 декември 2023 г.

Новогодишна баница на охлювчета

 



Традиционната баница с късмети присъства на всяка трапеза. Тази година нашата ще бъде на хапки. Подобен начин на оформяне е подходящ за повече хора. Дори компанията да е много голяма, върху или във всяко завъртяно парченце баница може да се спотаи добро пожелание. Всеки ще си чупне залче и ще се зарадва на късмета си. Баницата е със сирене, кашкавал и яйца. И разбира се-с много масло. Весело посрещане на Нова година!

Продукти за форма 20-22 см:

400 г фини кори за баница
125 г стопено масло
200 г натрошено краве сирене
70 г кашкавал на малки кубчета
3 яйца
30 мл прясно мляко

Приготвяне:

* За пълнежа смесете в купа сиренето, кашкавала и яйцата. Налейте млякото и разбъркайте.

* Покрийте формата с хартия за печене. На дъното сложете една кора за баница и я намажете с малко масло.

* Слепете две кори за баница, намазани с масло, прегънете ги, намажете отново и сложете малко от плънката. Завийте на хлабаво руло. Слепете още две намазани с масло кори, прегънете ги и сложете от пълнежа. Върху тях поставете вече готово завитото руло.(Снимка 1). Увийте всичко на още по-голямо руло и го срежете на 6 части (Снимка 2)




* Подредете охлювите един до друг във формата за печене, като започнете от края. (Снимка 3) Парчетата са големи и ще дадат чудесна височина на баницата. Ако искате да ползвате по-голяма форма увеличете количествата на продуктите. От посочените от мен се получават около 20 големи хапки.




* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор или на 190°C без. Изпечете баницата за около 35-40 минути или докато се зачерви приятно. Преди поднасяне забодете късмети и дрянови клонки. Ако желаете може да ги сложите и вътре в баницата, докато още завивате рулата. Желая ви весело посрещане на Нова година, много късмет и здраве!

петък, 29 декември 2023 г.

Погача-звезда

 



За новогодишната трапеза често приготвяме погача, тъй като тя се отличава от обикновения хляб с богато на вкус тесто, с нежна и пухкава текстура и аромат на масло. Представям ви един празничен вариант на оформяне на Idan Chabasov, а тестото е съставено от мен.

Продукти:

20 г свежа мая
240 мл хладко прясно мляко
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М
½ ч.л. сол
500 г бяло брашно
100 г много меко масло

Друго:

1 жълтък, разбъркан с 1 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Приготявне:

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта, яйцата и солта. Разбъркайте. На части сипете брашното, като бъркате с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто или ползвате кухненска машина.

* След като тестото стане на хомогенна топка започнете да прибавяте лъжичка по лъжичка от маслото. Размесвайте в машината или с миксера, докато маслото напълно се усвои и тестото започне да се отделя от стените на купата.

* Разделете тестото на 6 равни части, направете ги на топки и ги сложете в тавичка, покрита със стреч фолио, поръсено с малко брашно. Покрийте тавата с памучна кърпа и оставете топките за 30 минути на топло място.




* Всяка топка разделете на половина. От всяка половинка оформете два фитила, като леко изтъните краищата им. Поставете ги два по два на работния плот, поръсен с малко брашно. Ще получите два двойни фитила. (Снимка 1) Поставете едната двойка върху другата под лек диагонал. (Снимка 2) Усучете първо долната част, (Снимка 3), а след това и горната.




* Прережете плетеницата в средата. (Снимка 4) С точилка разточете малка част тесто откъм широката страна. (Снимка 5) Подгънете я под тестото. (Снимка 6) Това няма да позволи да се развие по време на печене и ще запази добра форма.




* Ще получите 6 триъгълни плетени хлебчета. Наредете ги под форма на звезда в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с жълтъка и поръсете върховете им със сусам.



* Оставете ги да втасат за 15-20 минути и ги изпечете в предварително загрята на 190°C фурна с вентилатор или на 200°C без за около 20-25 минути. Да ви е сладко!

*** Тестото е изключително меко и нежно. По-лесно би се оформило тесто за обикновен хляб, тъй като е еластично и по-твърдо. Препоръчвам прясна мая пред суха, когато става въпрос за погача. Качествата ѝ са много по-добри и тестото втасва много бързо. От посочените количества се получават две малки погачи-звезди или една доста голяма.