петък, 23 февруари 2024 г.

Ябълков кекс

 



Продукти:

3 яйца М
150 г кристална захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
150 г кисело мляко 3,6%
70 мл слънчогледово олио
сок от ½ лимон
230 г брашно
1-2 щипки сол
1 ч.л. бакпулвер с връх
по желание 1-2 с.л. сладко от портокалови или лимонови корички
4 средно големи ябълки, нарязани на резенчета
1 с.л. кристална захар за поръсване

Приготвяне:

* Тъй като приготвянето на кекса изисква кратко време, първо загрейте фурната на 175°C с вентилатор и покрийте дъното и стените на правоъгълна кексова форма с хартия за печене. Аз ползвам форма с размери 24x10x7 см.

* В купа разбъркайте яйцата, захарта и ванилията. Нужно е само да се разпенят и леко да се уплътнят. Необходима ви е само телена бъркалка. Прибавете лимоновата кора и киселото мляко. Разбъркайте и налейте олиото и лимоновия сок. Размесете отново. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.

* Изсипете тестото във формата. Отгоре разпределете сладкото. Аз използвах от лимонови корички за по-интензивен вкус. Върху него наредете ябълковите резенчета, като ги застъпвате керемидообразно. Не ги забождайте дълбоко в тестото. Трябва да останат на повърхността. Ще потънат, ако са дълбоко в тестото, а целта е след изпичане на кекса да останат отгоре.



* Поръсете ябълките с малко захар и изпечете кекса за около 50 минути. Проверявайте готовността с клечка, тъй като всяка фурна пече различно и не може да се посочи категорично време на изпичане. Кексовото тесто е влажно и тежко и изисква по-дълго печене. Поднесете сладкиша напълно изстинал. Да ви е сладко!




събота, 17 февруари 2024 г.

Закуска с овесени хрупки

 



Който обича да хапва за закуска корнфлейкс или мюсли, със сигурност ще остане очарован от вкуса на тези крехки и хрупкави овесени бисквитки. Заляти със студено прясно мляко са истинска наслада за малки и големи! Рецептата ни предоставя Патрик Розентал, а аз с малки изменения я поднасям на вас.

Продукти за 4-6 порции:

25 г бяла кристална захар
65 г кафява захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
110 г стопено кокосово масло
140 г бяло или пълнозърнесто брашно
½ ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
80 г фини овесени ядки
20 г ситно натрошени бадеми
50 г ситен шоколадов чипс или шоколадови пръчици



Приготвяне:

* В купа смесете двата вида захар, яйцето, ванилията и портокаловата кора. Разбъркайте с бъркалка, докато сместа леко се сгъсти и разпени. Налейте кокосовото масло и отново разбъркайте на крем.
В друга купа смесете и разбъркайте сухите съставки-брашното, бакпулвера, солта, овесените ядки, бадемите и шоколада. Смесете ги с крема и за кратко разбъркайте на тесто. С ръка го оформете на топка.


* Постелете тава с хартия за печене. От тестото направете малки топчета, около 3 г всяко. Подредете ги в тава.




* Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 12-15 минути. След като изстинат ги съхранявайте в кутия до една седмица на стайна температура или до седмици в хладилник, затворени в буркан, за да не се овлажняват. Сервирайте ги заляти с прясно мляко. Да ви е сладко!


*** Добавяйте към тестото вашите любими вкусове. Например канела, кардамон, какао, лимонова кора, розова вода, ситно нарязани сушени плодове, сусам, кокос, други видове ядки и т.н. Не заменяйте кокосовата мазнина с друга. Точно тя прави бисквитките крехки, хрупкави и същевременно неутрални като мазнинен вкус.




понеделник, 12 февруари 2024 г.

Свинско с праз в кисело зеле

 



Любима зимна гозба на всички българи е свинско с кисело зеле. Аз обичам да добавям и малко праз за повече вкус и аромат. Ще се радвам да опитате!

Продукти за 6-8 порции:

около 1,500 г шарено свинско
2 стръка нарязан праз
2 с.л. олио
2 с.л. свинска мас
1 ч.л. чурбица
1-2 ч.л. сладък червен пипер
по желание 1-2 ч.л. лют пипер
сол, черен пипер
листа от 1 средно голяма кисела зелка

Приготвяне:

* Нарежете месото на едри парчета (8-10 части). Поръсете с черен пипер и леко посолете.

* Задушете праза в двата вида мазнина, докато леко омекне. Добавете чубрицата, червения и черния пипер.

* Отделете листата от зелката и изрежете дебелите жилки.

* В средата на лист зеле сложете едно парче месо, а върху него от задушения праз. (Снимка 1) Завийте стегнато на голяма сарма, а самата нея увийте в още един зелев лист. По този начин направете цялото месо. Подредете сармите плътно една до друга в глинен гювеч. (Снимка 2)



* Залейте с малко зелева чорба и вода. Сами трябва да прецените количествата им, тъй като всяко зеле е различно кисело и солено. Ако месото не е достатъчно мазно непременно полейте ястието с малко олио, а най-добре със стопена свинска мас.

* Изпечете гозбата за около 3 часа под капак. Първия час гответе на 200°C, а остатъка от времето на 180°C. Сервирайте с червено вино! Да ви е сладко!

събота, 10 февруари 2024 г.

Орехови бонбони с кондензирано мляко

 



Най-вкусните! Приятно дъвчащи, с наситен млечен вкус и ухаещи на печени орехи. Нужни са ви само тни неща-подсладено кондензирано мляко, орехи и 5 минути време.

Продукти за около 25-27 бонбона:

100 г накълцани на ситно орехи
400 г подсладено кондензирано мляко

По желание:

100 г стопен шоколад по избор



Приготвяне:

* Запечете до златисто орехите в сух тиган с незалепващо покритие. Добавете кондензираното мляко. (Снимка 1)
Под непрекъснато бъркане сварете орехите и млякото на умерен огън, докато се получи гъста маса, която се отделя от стените на съда. (Снимка 2) Нужни са 2-3 минути. Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади.




* Направете топчета с големина на малък орех. В зависимост от това колко гъсто сте сварили млякото, сместа може да е леко лепкава или по-твърда. Ако лепне, намажете дланите си с малко масло или капка олио, за да оформите лесно бонбоните. Аз ги предпочитам по-дъвчащи и затова варя млякото до по-гъсто.

* По желание топнете топчетата в стопен шоколад и ги оставете върху хартия за печене, докато глазурата се втвърди. (Снимка 3) Също може да ги оваляте в какао, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Да ви е сладко!




сряда, 7 февруари 2024 г.

Портокалови бисквити с бял шоколад

 


Най-вкусните маслени бисквити! Влюбих се в това тесто с бял шоколад и занапред ще го ползвам във всякакви рецепти. Пай, тарт, тарталети, различни сладки, тънка основа за торти и т.н. Подходящо е за много неща, но най-хубавото е, че е много крехко и с млечен вкус.
Портокаловите бисквити, които ви предлагам може да направите с други любими ваши цитруси. Тъй като сладките са с пресен плод, най-вкусни са в рамките на два дни. След това тестото омеква от влажността на плода. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за около 36-40 бисквити:

100 г стопен бял шоколад
200 г много меко масло
100 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал (алтернативно 2 мандарини или 2 клементини)
оранжева сладкарска боя по желание
440 г бяло брашно, смесено с 1-2 щипки сол

Друго:

портокали, мандарини или клементини по избор
червено желе по желание



Приготвяне:

* В купа смесете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Добавете захарта, яйцето, ванилията, портокаловата кора, боята и солта. Отново разбъркайте добре до хомогенност. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна.

* Сипете брашното и замесете меко тесто. В началото разбъркайте с лопатка, а накрая съвсем за кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на гладка топка. Разделете тестото на 2-3 части. Всяка увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда подгответе портокалите. Може предварително да остържите с ренде кората им, за да не нагарча след печене, а може и да я оставите за по-пикантен вкус. Лично аз изстъргах част от нея. Нарежете плодовете на тънки кръгчета и непременно ги попийте с кухненска салфетка.

* Разточете тестото с дебелина 4-5 мм. Хубаво е бисквитите да са малко по-дебели от обикновено. Спрямо големината на кръгчетата портокал изрежете кръгове от тестото с приблизително същия диаметър. Ползвайте форма за сладки или чаша. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях поставете портокаловите кръгчета.




* Изпечете сладките за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Готови са след като краищата на тестото леко порозовее. Казвам това, тъй като ако оцветите тестото в оранжево се вижда по-трудно, дали тестото е изпечено или не. С други думи-наблюдавайте ги.

* След като сладките изстинат по желание намажете част от тях с тънък слой червено желе. Така ще заприличат на кървавите портокали, които също са много вкусен и красив сорт. Да ви е сладко!

събота, 3 февруари 2024 г.

Шоколадова пръст

 



При композирането на елегантните съвременни десерти често един от компонентите е ядлива пръст или ядлив пясък. Най-лесно се прави от смлени бисквити или парче изсушен сладкиш. Бих искала да ви предложа съвсем различен вариант-шоколадова пръст, която е вкусна, подходяща за различно оцветяване и ароматизиране и с огромна трайност. За последното мога да кажа, че просто няма какво да се развали. Колкото е срока на годност на шоколада, толкова и на шоколадовата пръст.

Шоколадовата пръст може да оставите на едри парчета, да я натрошине по-дребно или да я смелите на съвсем фин пясък. Съхранявайте я в шкаф в бурканче или найлонов плик. Издържа на влага, което позволява да държите десерт с нея в хладилник. Във водата освен боя може да добавяте и есенции по избор.
В кратко видео ще видите как се приготвя шоколадова пръст. Също ще сглобя един примерен десерт. Всички компоненти за него са от остатъци от предишни сладкиши и кремове. Често замразявам изрязаните части от блат, както и останал крем. Винаги са спасителен вариант при гости, ако нямаш време да приготвиш специален десерт. И с малко шоколадова пръст всяка чиния ще получи чудесен завършек.
Да минем към рецептата. За удобство всички мерки са в грамове.








Нужни са ви 40 г вода, 40 г пудра захар, 30 г натрошен бял шоколад и складкарска боя.
Разтворете желан от вас цвят боя във водата. Наситеността на цвета преценете сами.
В тиган с незалепващо покритие смесете водата и пудрата захар. Разбъркайте и кипнете за кратко. Добавете шоколада. Оставете сместа на котлона да се сгъсти, като разбърквате периодично. След като по повърхността започнат да се образуват големи мехури, махнете тигана от огъня. Ако готвите прекалено дълго може да загори.
Оставете шоколадовата смес да изстине, като също периодично разбърквате. И това е всичко. След това я натрошете с пръсти, счукайте в хаванче или смелете на пясък. Дайте воля ва въображението си и сътворете най-красивите десерти! Приятно творчество!



На снимките виждате:

1. Дасерт със замразен ванилов мус, поставен върху парченце сладкиш, гарниран с дребни бисквити и карамелен крем.
2. Десерт с лимонов мус, къпиново сорбе и туиля.
3. Червена шоколадова пръст с вкус на малина и шоколадова пръст с карамелен цвят.
4. Тарталета с бананов мус, парченца пресен банан, бананов сладолед, шоколадова глазура и туиля.