петък, 25 март 2022 г.

Постни таханови сладки

 




Сладките са толкова пръхки, че буквално се разпадат при допир. Като ги хапвате имате усещането, че се превръщат в прах. Може би това няма да се хареса на всеки, но са вкусни и чудесен вариант за хората, които в момента постят. Най-вкусни са, след като престоят 1-2 дена. 

Продукти за около 35 броя:

120 г сусамов тахан
70 г пудра захар
ванилия
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
300 г брашно
по желание смлени ядки за овалване , сушени плодове и кашу за гарниране

Приготвяне:

* В купа разбъркайте с лъжица тахана, пудрата захар, олиото и ванилията. На два-три пъти добавете брашното, смесено с бакпулвера. Отново с лъжица разбъркайте на гладко тесто. 

* Загрейте фурната на 170*С с вентилатор и постелете тава с хартия за печене. От тестото оформете малки топчета и ги наредете в тавата. Някои оваляйте в ядки, а в средата на други забодете по едно кашу или парченце сушени плодове по избор. Изпечете сладките за около 20 минути. След като изстинат ги наредете в чиния. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Да ви е сладко!

неделя, 20 март 2022 г.

Шпрингерле (Springerle)

 



Шпрингерле са традиционни празнични сладкиши в южната част на Германия, части от Австрия и Швейцария, Елзас и Унгария. Името, южногерманското умалително на Springer, идва или от популярен мотив с ездач, или по-вероятно от напукване (надигане) на сладкишите по време на печене. При изпичане тестото се удвоява на височина, като в долната част се образува „крак“.

Кога точно възникват Шпрингерле не е известно, но още от Средновековието датират модели от камък, метал, керамика и дърво. Първите мотиви са били с църковен произход и са изобразявали библейски истории и християнски символи. През 17 и 18 век преобладават все повече светски мотиви, като темите са за щастие, любов и плодородие. В старите модели са запазени изображения на великолепно облечени дами и ездачи, любовни карети, символизиращи любовта и плодородието. В зависимост от модела сладките се подаряват за годежи, сватби, кръщенета, настъпващата пролет, Великден и Коледа.





Обичайният материал, от който са се правили формите е крушово дърво, тъй като е твърдо и не се нацепва и изкривява, когато се намокри. Днес се правят модели с фрезови машини, които могат да са от дърво, метал или пластмаса.

Интересното при Шпрингерле е начинът на приготвяне. Тестото е най-обикновено с пандишпанов вкус, състоящо се само от яйца, пудра захар и брашно. В някои рецепти има и набухвател, най-често амонячна сода или бакпулвер. Задължителният аромат са анасоновите семена. Но да се върна към приготвянето. Готовото тесто се разточва с дебелина около 0,5 до 1 см. Отгоре се поставя формата, която внимателно се притиска, за да се отбележи картинката. След това бисквитите се изрязват и подреждат в тава, на дъното на която се поръсва анасон. Тавата се оставя на стайна температура за 24 часа преди печене, за да може сладките да изсъхнат напълно. Когато почукате с пръст по повърхността им имате усещането, че са от твърд материал. Така формата на щампата напълно се запазва. Долната част на Шпрингерле остава влажна, при печене се надига и се образува характерното краче.



Сладките се пекат в загрята фурна на 140-150*С за около 30 минути. Изпечените бисквити се съхраняват затворени в кутия. Задължително се оставят да престоят 2-3 седмици преди консумация, за да са меки и крехки.

С удоволствие ви представям моят пръв опит с Шпрингерле. Получиха се много добре, но ги хапнахме веднага, не успяхме да изчакаме 2 седмици. Запалих се по тези антични сладки, тъй като от един битпазар случайно намерих много стара дървена форма за Шпрингерле. Обичам старите неща, всяко с историята и магията си! Формата краси една от стените в кухнята ми, но я използвам и не само като декорация. Имам и 2-3 от съвременните форми, които могат да се купят от магазини или интернет-сайтове. За сладките също може да се използват и релефните модерни точилки, както и други щампи.
Рецептата е семпла и с достъпни продукти. Бисквитите са най-обикновени, но анасонът ги прави ароматни и вкусни. Много са подходящи да подарък, тъй като стават красиви и видът им наистина е впечатляващ. Ако ви е интересно, може да ги опитате и вие.




Продукти:

2 яйца
200 г пресята пудра захар
ванилия по желание
250 г пресято брашно
½ ч.л. бакпулвер
семена анасон





Приготвяне:

* Разбийте много добре яйцата със захарта. Трябва да получите гъст крем, който да утрои обема си, също като при приготвянето на пандишпан.

* Смесете брашното с бакпулвера. Изсипете го върху работния плот. Направете кладенче и излейте в него яйчената смес. Тя е много и ще потече отстрани. С две шпатули започнете да събирате брашнтото и яйцата от края към средата. Не месете и не бъркайте с ръце. Работете само с шпатулите, докато всичко се събере на топка. Едва тогава съвсем за кратко може да дооформите тестото. По този начин структурата му ще остане пореста и с много въздух.





* Поръсете плота обилно с брашно и разточете тестото на правоъгълник с дебелина от 0.5 со 1 см. Поръсете повърхността му също с брашно, след което с мека четка отстранете излишъка. Поставете щампата и притиснете равномерно, за да се отпечата модела. По получените контури изрежете бисквити с нож или с формички за сладки.




* Покрийте тава с хартия за печене и я поръсете с анасонови семена. Подредете сладките в тавата и ги оставете на стайна температура да изсъхнат за 24 часа. Може да ги оставите и по-дълго време.

* Загрейте фурната на 140*С с вентилатор. Изпечете вашите Шпрингерле на по-долно ниво във фурната за около 25-30 минути. След като изстинат ги сложете в кутия. Бъдете търпеливи и изчакайте поне седмица преди да ги хапнете. Приятно майсторене и да ви е сладко!




сряда, 16 март 2022 г.

Задушено с босилек и чесън

 




Това ястие е вкусно с всякакво месо. Ако подберете свинско или телешко, най-подходящо е месо от врата или плешката. За агнешно от бут или плешка, а пиле и заек могат да бъдат цели или само бутчета. 

Продукти за 4 порции:

1 кг месо без кост по избор
сол и черен пипер
1-2 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
1 глава ситно нарязан лук
4-5 скилидки чесън
300 мл зеленчуков бульон
500-800 г необелени млади картофи или дребни стари обелени картофи
1 връзка босилек-листа
1 с.л. зехтин
бучка масло

Приготвяне:

* Нарежете месото на порции. Посолете и поръсете с черен пипер. Оваляйте в брашното и запържете до зачервяване от двете страни в загрятото олио. 

* Прибавете лука и две нарязани на ситно скилидки чесън. След като лука омекне и стане стъклен налейте бульона. Задушете на бавен огън до полуготовност. 

* Прибавете картофите, посолете и поръсете с черен пипер. Гответе ястието на бавен огън под капак, докото картофите и месото омекнат. Махнете от огъня. 

* В хаванче счукайте заедно босилека, останалия чесън и зехтина. Заедно с маслото ги прибавете към месото и разбъркайте. Важно е да не готвите повече, за да може ароматите на босилека и чесъна да останат максимално свежи. Да ви е сладко!



неделя, 13 март 2022 г.

Украса от вафлена хартия

 



Искам да ви предложа една интересна и ефекнта украса от вафлена хартия. Това е тънка оризова хартия, която се използва в сладкарството за декорации. Неутрална е на вкус, много фина и силно хигроскопична. От нея можат да се направят различни цветя и фигурки.
Тази "тапицирата" торта, както обичам да я наричам, е покрита с марципан и отстрани е облепена именно с тази вафлена хартия. Не разполагам със снимки на процеса на правене, но мисля, че ще успея лесно да ви обясня, как се прави всичко.


Тортата задължително трябва да е покрита с марципан или фондан. Вече споменах, че хартията е силно хигроскопична и няма как да се монтира върху крем. Веднага ще поеме влагата му, ще се набръчка и буквално ще се разтвори.
Другото, което е нужно са сладкарски бои, четка за рисуване и малко вода. И така, накъсайте лист хартия на малки парченца. Колкото по-неравни и различни са на големина, толкова по-добре. Залепете ги на части по страницата на тортата, като ги застъпвате. Те ще се закрепят по марципана без проблем, тъй като е леко лепкав. При покритие с фондан е нужно да го навлажните съвсем леко. Просто прокарайте по него само веднъж влажна гъба или ръката си. След това залепете парченцата вафлена хартия. С четката за рисувате оцветете в желани от вас цветове. Отделните парченца ще се слепят идеално като едно цяло. Допълнително може да ги загладите с четката. Не навлажнявайте хартията твърде много. От много вода има опасност фондана или марципана да омекнат и видът на тортата да пострада. Добре е боите да са разредени до нежни и по-бледи цветове, за да получите по-ефирна украса.
Това е всичко. Съвсем лесно е. Разбира се, трябва да отбележа, че въпросната "тапицерия" не е най-вкусното нещо на света. У дома я махнахме и наблегнахме на истинската торта, която е превъзходна на вкус! Но наистина е ефектно, лично на мен ми харесва.

Цветята върху тортата са също от вафлена хартия. Нарежете я на различни по големимна овални или листовидни части. Може да си направите сами шаблони. Започнете от най-малките, като намажете крайчето на всяко с малко вода. Слепете и ще получите листенце. След това залепете всички листа едно към друго, като ги застъпвате. Принципът е да започнете от най-малките листа и постепенно да добавяте по-големите. Когато цветето е готово го оцветете и оставете да изсъхне. Гарнирайте с цветята в последния момент преди поднасяне за да не се овлажнят от тортата.

Надявам се да съм успяла да обясня, как може лесно да направите още една украса. Вафлена хартия може да поръчате от Интернет. Ще я намерите в различни сайтове, само трябва да напишете думите "вафлена хартия" в търсачката на Гугъл. Проверих и се оказа, че цените са твърде различни. Някои са доста солени, други напълно поносими. Например, ето линк към "Сладката къща". Мисля, че там цената е нормална. Е, аз оставам на разположение за всякакви въпроси. Приятно майсторене!


четвъртък, 10 март 2022 г.

Украса от оризови кори (оризова хартия)

 



Декорацията от оризови кори (оризова хартия) е лесна и ефектна. Може да се направи дни или седмици предварително, а тъй като трайността ѝ е голяма е подходяща за съхранение месеци наред. Нужно е само да е на сухо място, примерно в кутия. Вкусови качества няма, само декоративни. Въпреки, че е ядлива, в този вид оризовата хартия не е приятна за ядене. Все пак намирам, че е интересна украса за торти, кремове, сладкиши и фини предястия. На снимката виждате портокалова торта, гарнирана с оризови кори, чиято рецепта може да прочетете тук.

Нужни са ви оризови кори за пролетни ролки за директна консумация. Знаете, че тези прозрачни твърди кръгове само трябва да се намокрят и след това да се завият на рулца с различни пълнежи. Хапват се без термична обработка. Освен тях ви е нужна хранителна боя (цвят по избор), както и алуминиево и найлоново фолио. Това е всичко.





В голяма плитка чиния налейте малко вода и я оцветете в желан от вас цвят. Сложете една оризова кора във водата и я оставете да омекне. След това я извадете върху лист найлоново фолио. Нагънете я както ви харесва.




Откъснете парче алуминиево фолио и леко го смачкайте. Върху него поставете найлоновото. Колкото повече гънки има по алуминиевото фолио, толкова повече ще се получат и по оризовата хартия. Оставете всичко добре да изсъхне, докато се втвърди напълно. Това отнема приблизително един ден време.





Отделете изсушената оризова хартия от фолиото и ще получите твърда украса в причудливи форми. Може да я начупите на по-малки парчета.





Гарнирайте храната в последния момент преди сервиране. Оризовите кори са много хигроскопични и бързо ще омекнат и изгубят форма. Издържат по-дълго време върху маслен крем или ганаш, но въпреки това е добре да се поставят преди поднасяне на десерта. Също не е добре да се държат дълго време в хладилник, там има достатъчно влага, която в даден момент ще ги деформира.
При оцветяването им може да играете с цветовете. Например може да топнете и размекнете в даден цвят кората само до половина, а след това да я прехвърлите в друга чиния с друг цвят вода. Нюансирайте както ви харесва. В Интернет ще намерите много красиви торти, гарнирани с оризова хартия.

От същите кори може да направите и друг вид украса. Тя се хапва, вкусна е и прилича на оризовите пелети. Тя също може да се оцвети, но без вода. Нанесете с четка или салфетка гелова боя върху кората и я изпържете за 2-3 секунди в тиган със съвсем малко количество загрято олио. Тя бухва веднага като пуканка. Извадете и отцедете върху салфетка.





Може да начупите оризовата кора предварително на по-малки части. След като се изпържат се извиват сами в странни форми. Това беше всичко. Надявам се, че се убедихте колко е лесно. Ще се радвам, ако съм ви била полезна с това, да разнообразите украсата на тортите. Приятно майсторене!





Цветен кокосов чипс

 


На вашето внимание предлагам семпла украса от кокосов чипс. Мисля, че стои много нежно и елегантно върху различни торти, кремове и сладкиши. Надявам се да ви хареса.

Нужен ви е кокосов чипс, 1-2 с.л. захар, хранителна боя и гореща вода.

* Разтворете захарта в горещата вода и оцветете с боя. Интензивността, както и избора на цвят е по ваше усмотрение.

* Изсипете кокоса във водата и го оставете да се оцвети за 15-20 секунди. Ако е нужно го дръжте във водата по-дълго време или подсилете цвета.

* Отцедете оцветения кокос и го разстелете върху хартиена сарфетка за да попие максимално водата. Покрийте тава с хартия за печене или алуминиево фолио. Изсипете кокоса и го изсушете  в слаба фурна на 80*. Гарнирайте различни торти, кремове и сладкиши.

Торта с оцветен кокос може да видите тук.