неделя, 27 декември 2020 г.

Баклавата на баба




У дома за всяка Нова година се правеше баклава. Много хора я приготвят за Коледа, но в нашето семейство традиционната баклава се хапваше на Нова година. Разбира се, правеше я баба ми. Като беше по-млада сама си точеше корите, а като поостаря ползваше готови. Правеше различна на вид баклава, но на вкус винаги беше една и съща. Татко обичаше саралия, мама предпочиташе класическата наложена баклава, нарязана на малки ромбове. А на мен най-много ми харесваха тези охлювчета. Тази баклава баба наричаше "Улорто". До ден днешен се чудя откъде дойде тази дума, търсила съм в Интернет поне нещо сходно, но никъде нищо не открих. Може и аз грешно да съм запомнила, но това са спомените ми. Предполагах, че е нещо гръцко, тъй като този вид баклава се правеше от целия ни гръцки род по дядова линия. Един приятел вчера каза, че "Улуорта" означава открито, пред очите на всички. Но най-вероятното обяснение е, че баба ми явно е произнасяла грешно думата "Рулото". От нея често можеха да се чуят смешни думи, особено, ако бяха по-сложни за произнасяне, нови или чужди. Всъщност, няма никакво значение. Най-хубавото от всичко е, че благодарение на тези ми спомени сега целия ми род нарича тази баклава Улорто. Просто си я кръстихме с това име, само наше си е.
Години не бях правила тези вкусни охлювчета, но братовчедка ми Венци ме запали наново. Истината е, че тя прави Улорто по-вкусно и от баба. Венци има няколко тайни трика, за да стане баклавата наистина неустоима и днес ще ги споделя с вас. Четири са важните неща - много масло, много орехи, температура на сиропа и специално печене. Ето какво ви е нужно.

Продукти:

500 г фини кори за баница
250 г стопено масло
400 г по-едро смлени орехи

сироп:

600 мл вода
800 г захар
кора и сок от 1 лимон
ванилия



Приготвяне:

* Напластете една върху друга три кори за баница, като леко ги намажете помежду им с малко от маслото. Поръсете обилно с орехи и завийте на стегнато руло откъм късата страна. По този начин приготвяте останалите кори.

* С остър нож нарежете рулата на еднакви парчета около 4 см. Подредете ги в тава плътно едно до друго с разрязана част нагоре. Все пак големината на охлювчетата зависи от тавата, в която ще изпечете баклавата. Трябва да са 1 см под ръба на тавата, а не догоре.

 



* Полейте равномерно баклавата с останалото масло. Изпечете я около 1 час в загрята на 150* фурна с вентилатор. Печенето е от съществено значение, не го подценявайте. Баклавата се пече и изсушава много равномерно при по-ниска температура. Така става равномерно златиста, хрупкава и запазва целостта си след сиропиране. Никой не обича разкашена баклава, нали? И така, оставете изпечената баклава да изстине напълно.

* Сварете за 12-15 минути на среден огън сироп от захарта, водата, лимоновия сок и кора и ванилията. Оставете сиропа да се охлади до топло, след което извадете лимоновите кори. (Температурата на сиропа е също важна, не заливайте студената баклава с врял сироп, за да не омекне прекалено). Залейте баклавата с топлия сироп и я покрийте с чисти кърпи. Оставете я да престои поне един ден, за да се сиропира добре. Да ви е сладко!

*** Преди години познавах един турчин, който имаше турска сладкарница в София. Веднъж ме попита, дали знам защо турската баклава е на малки хапки. Отговорих, че е така, защото баклавата е сладък десерт и ако парчетата са големи на човек сладостта му идва в повече. Но не било това. Баклавата се прави на малки парчета колкото хапка, за да се лапне наведнъж. И в никакъв случай не трябва веднага да се сдъвче. Трябва да притиснеш с език парченцето към небцето си и да усетиш как потича сиропа. Крехките хрупкави корички се разтапят, нахлува ароматът на масло и всичките ти сетива са наградени с нещо изумително вкусно. Ето затова баклавата се прави на хапки, но е и много важен начина на хапване. Това научих от този човек и повярвайте ми, винаги така ям баклава. Една малка хапка вкусна експлозия, която затваря очи.

Ще си позволя да цитирам съвсем дословно читателка на сайта, която написа като коментар "А именно-как точно се поставя късчето баклава в устата? Правилният начин според турските майстори на този десерт е да се вземе парченцето и да се постави в устата наобратно-долната, напоена с повече сироп част да отиде към небцето. Така, когато стиснеш по естествен за дъвкателния процес начин устата, сиропът се стича недолу и напоява цялото парченце". Плами, благодаря ти за тези думи! Допринасяш наистина много, за да може удоволствието от този вкусен десерт да е още по-голямо! Опитайте и вие, скъпи читатели. 

събота, 19 декември 2020 г.

Карамелени бисквити




Няма как да не останете очаровани от тези бисквити! Ухаят на карамел и масло, невероятно хрупкави и вкусни. Ако останат ден-два и не са затворени в кутия се овлажняват и омекват, но и аз самата не мога да реша, дали така не ми харесват повече. Леко дъвщащи, напомнящи на бонбони "Лакта" или "Карамел Му"-все любими вкусове от детството. Опитайте ги, няма да съжалявате!

Продукти за около 20-25 бисквити:

150 г захар
70 мл гореща течна пълномаслена сметана
50 г фино смлени овесени ядки (или бадеми, орехи и други ядки по избор)
250 г брашно
ванилия
2-3 щипки сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
200 г захар
120 г много меко масло
1 яйце

друго:

какао и пудра захар за овалване

Приготвяне:

* В малка тенджерка на среден огън карамелизирайте 150 г захар. Внимателно налейте горещата сметана, като бъркате. Внимавайте да не се изгорите от парата. Сварете за кратко на карамелен сос. Не гответе дълго, нужно е само сметаната да се смеси с карамела на хомогенна маса. Махнете от котлона и охладете до леко топло.

* В купа смесете заедно абсолютно всички останали продукти. Налейте карамела и с миксер или с ръце разбъркайте всичко добре. Аз не ползвам миксер, просто е излишно, тъй като всичко става за секунди. Размесвам с ръка, но си слагам ръкавица, тъй като тестото е лепкаво.

* Приберете тестото за 2 часа в хладилника. След това загрейте фурната на 170* и постелете тава с хартия за печене. От охладеното тесто направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото орех. Оваляйте ги плътно в какао или пудра захар и ги подредете в тавата на разстояное едно от друго, тъй като се разливат по време на печене. Изпечете бисквитити за около 10-12 минути. След като изстинат ги приберете в кутия и съхранявайте на сухо място. Да ви е сладко!

*** Аз ги предпочитам оваляни в какао, защото допълнителното количество пудра захар ги прави много сладки за моя вкус. Сами изберете, дали да са с овесени ядки, бадеми или орехи. На мен ми харесват и трите варианта.

сряда, 16 декември 2020 г.

Бадемови квадрати




Тези бадемови квадрати са наистина неустоими! Ухаят на масло, бадеми, коняк и мандарина. Тестото е класическо маслено, което може да ползвате като основа на други сладкиши или от него да изпечете бисквити.

Продукти:

тесто:

260 г брашно
1-2 щипки сол
ванилова захар
настъргана кора от 1 лимон
125 г студено масло на кубчета
65 г пудра захар
1 разбито с вилица яйце

бадемова поръска:

2 яйца
125 г пудра захар
ванилия
ситно нарязана кора от 2 мандарини
150 г запечени натрошени бадеми или бадеми на люспи
150 г стафиди, предварително накиснати в 3 с.л. бренди или коняк

Приготвяне:

* Тесто: В купа смесете брашното, солта, ванилията, лимоновата кора и маслото. С пръсти стрийте всичко на пясък. Добавете пудрата захар и яйцето. За кратко омесете тесто, колкото да го съберете на топка и да получите хомогенна структура.
Покрийте тава с приблизителни размери 24/28 см с хартия за печене и загрейте фурната на 170* с вентилатор.
Разстелете тестото върху хартията, като леко повдигнете краищата.

* Бадемова поръска: Разбийте яйцата и захарта на пухкав побелял крем. Добавете всички останали продукти и разбъркайте. Изсипете сместа върху масленото тесто и изпечете за около 30 минути. Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади леко за 5-10 минути. Още топъл го нарежете на квадрати и поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!



събота, 12 декември 2020 г.

Шоколадово-карамелена торта




Това е специална торта, приготвена по специален повод за един специален човек. Мама! Няма нищо по-голямо на света от нея, нищо по-значимо и любимо! Честит рожден ден, маме. Обичам те безкрайно!

Продукти за торта 24 см:

Блат:

120 г марципан, накъсан на малки парченца
1 цяло яйце
4 жълтъка
40 г стопено охладено масло
35 г брашно
35 г какао
4 белтъка
40 г пудра захар

Хрупкав слой:

55 г стопен млечен шоколад
60 г нутела или лешников тахан
25 г натрошени пурички (готов продукт)
1 г морска сол

Карамелен пласт:

150 г захар
50 г вода
25 г глюкоза
60 г гореща течна пълномаслена сметана
5 жълтъка
280 г течна пълномаслена сметана
ванилия
4 г желатин, стопен на водна баня

Шоколадов мус:

240 г стопен натурален шоколад
225 г горещо прясно мляко
4 жълтъка
45 г захар
ванилия
330 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Блат: С пасатор разбийте на крем марципана и едно цяло яйце. Един по един добавете четирите жълтъка, като разбивате с миксер. Налейте маслото. Отделно смесете брашното с какаото. В друг съд разбийте на сняг белтъците с пудрата захар и ванилия. Добавете ги към марципановата смес, като редувате с брашното. Бъркайте внимателно с лопатка. Покрийте кръгла форма 24 см с хартия за печене. Изсипете тестото и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. След като блатът изстине, с ринг изрежете кръг 22 см.

* Хрупкав слой: Разбъркайте заедно стопения шоколад, нутелата и солта. Смесете с натрошените пурички. Нанесете крема върху блата и замразете за 30 минути.

* Карамелен пласт: На среден огън направете светъл карамел от захарта, водата и глюкозата. (Ако нямате глюкоза я пропуснете, но тя придава на крема еластичност и нежна структура). Дръпнете от огъня и налейте 60 г гореща сметана. Разбъркайте до хомогенност. Разбийте жълтъците с останалата сметана и ванилията. Налейте ги при карамела и върнете на котлона. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем. Сместа не трябва да завира. Дръпнете от огъня и добавете желатина. Разбийте добре с пасатор, за да получите гладка текстура. След като кремът изстине го сипете във форма 22 см и замразете. Добре е да покриете дъното на формата предварителбно с найлоново фолио, за да може след това лесно да извадите змразения крем. Ако имате силиконова форма това не е нужно.

* Шоколадов мус: Разбийте жълтъците със захарта. Постепенно добавете горещото мляко и ванилията. На слаб огън за 2-3 минути сварете крем, като бъркате непрекъснато. Сместа не трябва да завира, както и при карамеления крем. Температурата не трябва да бъде по-висока от 82*С. Изсипете крема върху стопения шоколад и раззбъркайте много добре. Охладете до стайна температура и след това смесете внимателно с разбитата сметана.

* Сглобяване: Сложете лист ацетатно фолио върху равна чиния. Поставете тортен ринг 24 см. Облепете вътрешната страна на ринга също с ацетатни ленти. Сипете половината от шоколадовия мус. Върху него сложете замръзналия карамелен пласт. Покрийте с останалия крем. Накрая поставете блата с хрупкавата част надолу. Притиснете го внимателно с длан, за да потъне леко в муса и тортата да се изравни. Замразете тортата.

* След 6-8 часа може да я извадите от фризера. Махнете ринга и ацетатните ленти. Обърнете тортата, отлепете ацетатния лист и я поставете в тортена чиния с блата надолу. Украсете по желание. Да ви е сладко!

(Аз залях тортата с огледална глазура и украсих шоколад и фалшиво злато. По-долу може да видите рецептите от посочените линкове).

*** Пурички може да купите от всеки магазин. Като пример мога да дам тези. Изберете сами дали да са бели или какаови, с пълнеж или без.  За удобдтво всички мерки са в грамове. Шоколадовият мус се нанася по-лесно и равномерно, ако го изсипете в пош. Марципан може да намерите в хранителнте магазани в Икеа, Метро и Хит, както и да поръчате онлайн.

Огледална глазура
Лесни шоколадови украси
Фалшиво злато


четвъртък, 10 декември 2020 г.

Коледни медени бисквити





Тази година медените бисквити за подаръци на близки и приятели са по рецептата на мама за Медено хлебче. Ще се радвам да го опитате и вие, независимо дали под форма на хлебче или на бисквити. Глазурата е айсинг, рецептата може да видите тук.










четвъртък, 3 декември 2020 г.

Целувки с жълтъци




Ако от някоя рецепта са ви останали жълтъци и се чудите в какво да ги вложите, ето една чудесна рецепта. Сладките са леки и ефирни като целувките, а същевременно наподобяват ореховки на вкус, независимо, че са с бадеми. Ако ги слепите две по две с някакъв крем или ганаш ще получите подобие на френските макарони. Лично за мен са много по-вкусни от тях, тъй като не са така сладки и сухи. Ще се радвам да ги опитате!

Продукти за около 25 бр.

4 жълтъка
80 г пудра захар
по желание 1 с.л. ром, ромова есенция или фино настъргана кора от лимон или портокал
ванилия
1 ч.л. нишесте
200 г фино смлени бадеми

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 160* и постелете тава с хартия за печене.

* В купа разбийте много добре жълтъците и захарта. Трябва да получите гъст побелял крем, който да удвои обема си. Овкусете с ванилия и друг аромат по ваш вкус. Смесете бадемите и нишестето. С внимателно бъркане ги прибавете към жълтъците.

* С лъжица разсипете сметста на малки купчинки върху хартията за печене. Оставете разстояние помежду им. Изпечете за около 20 минути. Да ви е сладко!