понеделник, 3 август 2009 г.

Бонбони с горгонзола и малини






Продукти за около 40 бр.

125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. розмарин
250 - 270 г брашно

50 г сирене горгонзола
2 с.л. заквасена сметана
1 яйце

300 г пресни или замразени малини
балсамов оцет и сол на вкус






Приготвяне

* Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте розмарина на ситно, ако е пресен и го смесете с брашното. Добавете солта и омесете меко тесто. Оставете го на студено за 30 мин. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

* Намачкайте сиренето и го разбъркайте със сметаната и яйцето.

* Откъснете от тестото топчета колкото лешник, направете ги с пръсти на тънки кръгове и облепете дъното и стените на малки метални формички за бонбони. Сипете от плънката и сложете в нея по една малина. Ако ползвате замразени малини не ги размразявайте предварително, а ги ползвайте направо от фризера. Изпечете бонбонети до порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.

* Намачкайте останалите малини с малко сол. Пасирайте ги с пасатор и претрийте през цедка. Овкусете соса с балсамов оцет. 

* Сервирайте бонбоните леко топли върху малинов сос.  Ако желаете гарнирайте ги отгоре с люспи твърдо сирене. Да ви е сладко!








.



....

сряда, 29 юли 2009 г.

Плодови кошнички с винен крем






Продукти

кори за баница
течно масло
стопен шоколад

Крем

200 мл прясно мляко
200 мл бяло пенливо вино
4 жълтъка
4 с.л.брашно
5 с.л.захар
1 ванилия
1 ч.ч.разбита подсладена течна сметана

плодове за гарниране

Приготвяне

* Нарежете корите на квадрати с големина 12 см. Намажете леглата на тавичката за печене на мъфини с масло.Във всяко сложете по едно квадратче,намажете го и подгънете краищата и навътре. Върху него сложете второ квадратче,отново намаслете и подгънете краищата. По същия начин сложете и трети квадрат.Изпечете кошничките до порозовяване на 170*. От един пакет кори от 400 гр. средно излизат около 30-35 кошнички.Преценете сами какво количество ви е необходимо.


* Намажете изстиналите кошнички с разтопения шоколад и оставете да се втвърди. По този начин шоколадът ще изолира корите от влагата на крема и те ще си останат хрупкави. Можете да направите кошничките един или два дни предварително.





* Сварете гъст крем от млякото,жълтъците,виното,захарта и брашното.Подправете с ванилията.Оставете крема добре да се охлади и след това внимателно го смесете с битата сметана. Напълнете кошничките с крема и гарнирайте със свежи плодове според сезона.


Това също е една закачка,която приготвих за "Brava casa".Много отдавна беше,но чак сега му дойде ред и на този десерт. Последната снимка е правена от техния фотограф. Получи се много лек и ефирен десерт.

неделя, 26 юли 2009 г.

Лимонов чийзкейк






Продукти за сладкиш 24 см:

За основа:

150 г ванилови чаени бисквити
100 г печени лешници
75 г стопено масло
2 с.л. заквасена сметана

За крема:

500 г рикота
200 г захар
400 г заквасена сметана
2 пакетчета желатин (18г)
сок и настъргана кора от един лимон
50 мл лимонов ликьор
ванилия

За желето:

300 мл вода
сок и кора от 1 лимон
100 г захар
1 капсула лимонова есенция
50 мл лимонов ликьор
1 пакетче желатин (9г)
жълта сладкарска боя






Приготвяне:

* За основата сипете в блендер бисквитите, лешниците и маслото. Смелете, докато получите маслени трохи. Добавете сметаната и размесете. Покрийте тортена форма с хартия за печене, а по вътрешните стени сложете ацетатни ленти. Изсипете вътре трохите и с притискане оформете равна основа.

* Разбийте с пасатор рикотата със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона и ликьора. Накрая сипете желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбийте с миксер и излейте сместа върху бисквитената основа. Оставете в хладилника, докато кремът се желира.

* За желето сварете за 1-2 минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Махнете от огъня и прибавете останалите съставки. След като напълно изстине, отстранете лимоновата кора и прецедете през цедка. Излейте го върху желирания крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, докато се стегне лимоновото желе. Украсете по желание. Да ви е сладко!






.

събота, 25 юли 2009 г.

Мариновани гъби




 Продукти

марината за 5 кг гъби

500 мл винен оцет 6%
1,5 литра вода
100 г захар
сол на вкус (около 200 г)

6 дафинови листа
1 с.л. бахар на зърна
1 с.л.микс пипер - черен, бял и розов
5 зърна карамфил
няколко клончета прясна мащерка

5 кг гъби







Приготвяне

* Почистете гъбите и ги нарежете. Бланширайте ги за 10 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и ги охладете със студена вода.

* Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа.

* Насипете гъбите в буркани, залейте с маринатата, затворете ги добре и стерилизирайте 20 минути.






* При сервиране ги подправете с малко чесън, копър и зехтин. Наздраве!

Преди да сложите гъбите в маринатата я опитайте. Според вашия вкус може да прибавите вода, оцет, сол или захар. Може да си направите салата от мариновани гъби от по-малко количество. Спокойно можете да я съхранявате няколко месеца в хладилника без да я стерилизирате.







.

четвъртък, 23 юли 2009 г.

Брюле с бял шоколад

.






Продукти

600 мл пълномаслена течна сметана
120 г бял шоколад
7 жълтъка
80 г захар
1 ванилия

захар за поръсване



Приготвяне

* Загрейте сметаната без да я кипвате и я отстранете от котлона. Начупете в нея шоколада и разбъркайте добре докато получите гладка консистенция. Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Налейте сметаната на тънка струйка към жълтъците като бъркате непрекъснато.  Налейте крема в купички за брюле. Изпечете го на водна баня за 1 час на слаба температура от 130* или 20 минути  на 180*. Водата в тавата трябва да бъде 2/3. Оставете готовия крем добре да се охлади и стегне в хладилника.

* Преди сервиране поръсете крема с тънък пласт захар и карамелизирайте с домакинска горелка. Ако не разполагате с такава сложете купичките под силно загрят грил докато се карамелизира захарта. Да ви е сладко!







.

вторник, 14 юли 2009 г.

Зелена салата с портокали и пармезан



Продукти за 4 порции

1 зелена салата или смес от различни сортове салата
2 портокала филетиран на резенчета
80 г печено кашу
60 г пармезан

Дресинг

сок от 1/2 портокал
2 - 3 с.л. балсамов оцет
1 ч.л.мед
1 с.л. горчица
сол на вкус
4 - 5  с.л.вода
3 с.л. зехтин





Приготвяне

* Смесете всички продукти за дресинга и добре ги разбъркайте.

* Накъсайте салатата и я разпределете на 4 порции. Гарнирайте с портокаловите резени и ядките. Отгоре настържете с пармезан на тънки люспи. Залейте с дресинга и сервирайте.  Наздраве!





 .