вторник, 22 септември 2009 г.

Шоколадова лава



Продукти за 8 бр.

200 г натурален шоколад
200 г масло
140 г захар
40 г брашно
4 яйца
2 ванилии

Приготвяне

* Стопете на водна баня шоколада,маслото и захарта. Оставете сместа да се охлади.

* Разбийте леко яйцата с вилица и ги разбъркайте с шоколадовата смес. Накрая добавете ванилията и брашното.

* Намажете с масло и посипете с брашно алуминиеви формички за мъфини за еднократна употреба. Сипете шоколадовото тесто в тях и поставете формичките във фризера поне за 1 час преди печене.

* Изпечете сладкишите в предварително загрята фурна на 220* за около 13 мин. Спазвайте абсолютно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна. Като допълнение бих искала да кажа, че всяка фурна е различна. Поради тази причина десертът може да се изпече добре за 10 мин, както и за 15. Наблюдавайте го след десетата минута. Ако коричката в края на формите е твърда, а в средата при допир получите усещатено, че е още сурово, лавата ви е готова. Непременно изчакайте сладкишите да поотдъхнат преди да ги обърнете и сервирате. Това ще предотврати опасността от разваляне на формата му. Десертът се поднася топъл, но не горещ.

Това е един изключителен десерт. Правих го вече няколко пъти. Много лесно се приготвя и е удобен,защото може да си стои във фризера ви и за го изпечете когато ви се дояде нещо сладичко. И в момента имам замразени сладкишчета. Препоръчвам ви го наистина горещо.




четвъртък, 17 септември 2009 г.

Пиле магданозлия






Продукти

1 пиле
1 каф.ч.олио
2 с.л.масло
1 глава лук
1 ч.ч.бяло вино
1/2 лимон
2-3 с.л.брашно
1 ч.ч.вода
сол и черен пипер на вкус
5-6 големи връзки магданоз
3 скилидки чесън
1 домат
2 жълтъка
1 ч.ч.кисело мляко



Приготвяне

* Нарежете пилето на порции, измийте го и подсушете с домакинска салфетка. Запържете го от всички страни в олиото и маслото.

* Нарежете лука и го прибавете към месото. След като се задуши налейте виното и сока от лимона, а кората сложете цяла. Ще я отстраните в края на готвенето. Подправете със сол и черен пипер.

* Разтворете брашното във водата и го добавете към месото. Похлупете и оставете да се готви на тих огън докато пилето омекне. Ако соса ви се стори гъст, разредете с още малко вода.

* Когато пилето е почти готово нарежете на ситно магданоза и чесъна.Прибавете ги към ястието и гответе до пълна готовност. Накрая сложете и домата,нарязан на малки кубчета. Той трябва да остане почти суров, целта е да се усеща киселината и целостта му.

* Отстранете гозбата от котлона и застройте с жълтъците и млякото. Ако желаете, сервирайте с картофено пюре. Да ви е сладко!


 източник : Време за готвене



сряда, 16 септември 2009 г.

Пикантни миди






Продукти

20-30 пресни миди с черупките
1 голяма връзка магданоз
2 скилидки чесън
1 с.л. масло
сол и бял пипер на вкус

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
300 мл горещо прясно мляко
20 г настърган пармезан
сол, бял пипер и индийско орехче на вкус








Приготвяне

* Почистете добре черупките от водорасли, полипи и др.

* Сложете ги в тенджера, захлупете ги и ги сварете докато се отворят черупките. В никакъв случай не слагайте вода в тенджерата. Мидите пускат превъзходен сок, който ви съветвам да си запазите във фризера за някоя друга гозба с морски дарове. Просто го прецедете няколко пъти през някаква фина тъкан и си го приберете в бурканче във фризера. След като мидите се отворят, почистете ги от черупките им като отстраните тревата и жилата, които се намират в средата на ядката.

* Нарежете магданоза и го задушете в маслото, прибавете пресования чесън и подправете със сол и пипер.

* На дъното на половината черупки сложете по малко от задушения магданоз, а върху него поставете по една мидена ядка.

* Направете гъст бешамел от продуктите за соса. За целта запържете маслото и брашното и наведнъж налейте горещото мляко като бъркате непрекъснато. Спазвайте правилото - за да направите добър бешамел без бучици брашно винаги наливайте гореща течност в запръжката. Или я оставете да се охлади и след това налейте студено мляко. Принципа е : горещо към горещо, студено към студено. Отстранете от огъня и подправете с индийско орехче, сол и пипер. Накрая сложете пармезана и разбъркайте.

* Запечатайте мидите с бешамела.




* Подредете ги в тавичка с едра сол за да са стабилни при печенето и да не се излее соса от тях. Изпечете ги за кратко докато порозовее бешамела и сервирайте върху подложка от гореща сол. Тя ще ги държи топли по-дълго време. Е,остава да отворите бутилка превъзходно сухо бяло вино. Наздраве!






.

понеделник, 14 септември 2009 г.

Предястие със смокини





Продукти

зрели смокини
синьо сирене
орехи
сурова шунка
балсамова редукция


Приготвяне

* Една идея без точни мерки. Направете толкова, колкото ви се хапва. Срежете на кръст смокините без да ги прерязвате напълно до долу. Напълнете ги с парченца сирене и ги поръсете с орехи. Завийте основата им с резен шунка.

* Загрейте фурната на 220*. Запечете смокините докато се стопи сиренето.

* При поднасяне ги полейте с редуциран балсамов оцет. Да ви е сладко!





.

неделя, 6 септември 2009 г.

Пай със спагети и патладжан






Продукти

1 голям патладжан или 2 по-малки
2 ч.ч. сварени спагети
200 г шунка
200 г кашкавал
100 г пармезан
2 яйца
200 г квасена сметана
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
20 г масло
1 каф.ч. брашно
1 ч.л. сушен розмарин
филирани бадеми за поръсване

Приготвяне

* Нарежете патладжана на дълги и тънки резени. Посолете го и оставете за 20 минути да изтече горчивия сок. След това го изплакнете със студена вода и подсушете с домакинска салфетка. Откъснете голямо парче хартия за печене. Смачкайте го на топка и намокрете с вода. С мократа хартия покрийте дъното и стените на тортена форма като оставите краищата да висят свободно навън. Намажете хартията с малко олио и подредете резените патладжан ветрилообразно по дъното и стените като ги застъпвате леко и също оставите краищата им да излизат свободно навън.



* В купа смесете спагетите с нарязаните на парченца кашкавал и шунка, настъргания пармезан, яйцата и сметаната. Овкусете с подправките. Изсипете спагетите върху патладжаните.



* Загърнете ги с висящите краища за да закриете пълнежа, а след това завийте всичко с хартията.



* Изпечете ястието за около 40 мин. във фурна на 200*.  Извадете от фурната и след като изстине леко освободете пая от хартията.

* Стрийте на маслени трохи маслото, брашното и розмарина. Посипете пая, поръсете го с бадеми и запечете за кратко до порозовяване.

* Сервирайте с доматен сос и бяло вино. Да ви е сладко!




.

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Шоколадова тарта без блат








Продукти

170 г натурален шоколад
80 г масло
4 яйца
100 г захар
30 г брашно
2 ванилии









Приготвяне

* Начупете шоколада на парченца и го стопете на водна баня заедно с маслото. Оставете го настрана да се охлади.

* Разбийте яйцата, ванилията и захарта много добре докато утроят обема си и получите гъст пухкав крем.

* Към яйчния крем с внимателно бъркане прибавете шоколадово-маслената смес. Накрая сипете и брашното.

* Сипете сместа в тортена форма покрита с хартия за печене и намазана с масло. Изпечете за 15-17 мин. в предварително загрята на 160* фурна.

* В никакъв случай не печете сладкиша по-дълго време. Като го извадите от фурната той все още ще е мек,но когато го оставите да изстине напълно ще се стегне. Трябва да получите твърда коричка и кремообразна фина структура вътре. Изключително лесен и вкусен сладкиш с наситен шоколадов вкус. Да ви е сладко!









Източник : "Да печем с любов"



.