Продукти
за подложката
2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100 г предварително запечени безсолни лешници
125 г меко масло
за пълнежа
250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
за глазурата
300 г пресни ягоди
250 г леко затоплен ягодов конфитюр или ягодово желе
Приготвяне
* Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца лешници и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа.
* В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.
* Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170*фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.
* След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.
* Най отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр. Да ви е сладко!
.



























