понеделник, 19 април 2010 г.

Ягодов чийзкейк





Продукти

за подложката

2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100 г предварително запечени безсолни лешници
125 г меко масло


за пълнежа

250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон


за глазурата

300 г пресни ягоди
250 г леко затоплен ягодов конфитюр или ягодово желе






Приготвяне

* Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца лешници и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа.










* В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.









* Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170*фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.













* След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.

* Най отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр. Да ви е сладко!

















.

неделя, 18 април 2010 г.

Две източни салати ....




                                                                           

Днес ще предложа на вашето внимание две източни салати. Напълно импровизирани, но много приятни. Първата е с оризови спагети и разни други нещица ... Ето и нужните продукти :


Продукти

оризови спагети
водорасли
черни китайски гъби Му ър
скариди или други морски продукти
стрък пресен лук

Заливка

направете дресинг на вкус от :

3-4 с.л.оризов оцет
2 с.л.светъл соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.олио
сол и черен пипер на вкус






Приготвяне

* Залейте спагетите с вряла вода и ги оставете да набъбнат и омекнат. Изплакнете ги със студена вода и ги отцедете.

* В отделни купички накиснете във вода гъбите и водораслите. Като отроят обема си и станат крехки също ги изплакнете с чиста вода.

* Леко сотирайте скаридите в малко олио.

* Смесете спагетите, гъбите, водораслите и лука, нарязан на ситно. Добавете скаридите и залейте с дресинга.







                                                                      
Втората салата е ... съвсем пък измислена,но се получи вкусна и интересна.


Продукти

1/2 краставица
1/4 бяла ряпа
шепа попарени спаначни коренчета
3 с.л.запечен сусам

Дресинг

2 с.л.соев сос
1 ч.л.кафява захар
3 с.л.винен оцет
1 с.л.горчица
1 с.л.сусамово олио
сол на вкус
ако е нужно вода за разреждане

Приготвяне

* Нарежете ряпата и краставицата на тънки и дълги лентички. Ако нямате специално ренде ползвайте белачка за зеленчуци. Накиснете ряпата във вода, подправена на вкус със сол и оцет за около 30 мин.

* Смесете ряпата, краставицата и спаначните коренчета. (Като почиствате пресен спанак никога не изхвърляйте коренчетата. От тях се приготвят прекрасни ястия и салати и са далеч по-вкусни от листата. Целият аромат се крие именно в тях.)

* Залейте салатата с дресинга и посипете с печен сусам.

Винаги опитвайте дресинга за салата, който приготвяте. Не се доверявайте напълно на писаните рецепти. Подправете го по ваш вкус и така няма как да не ви допадне.



.



                                                                        

сряда, 14 април 2010 г.

Пиле с бадеми и гъбен сос




Продукти за 4 порции

600 г бяло пилешко месо
100 г бадеми
сол на вкус
4 -5 с.л.олио
8 пресни гъби печурки
1/2 ч.ч.бяло вино
1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.л.суха мащерка
1 с.л.нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете месото на шницели и го начукайте леко с домакинско чукче. Посолете. Натрошете бадемите и оваляйте в тях месото. Изпържете го в загрятата мазнина за не повече от 30-40 сек.от всяка страна. Извадете пилето в чиния.

* Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в мазнината, в която сте пържили пилето. След това ги посипете с нишестето и добре разбъркайте. Налейте виното и водата и бъркайте докато получите хомогенен сос. Подправете с мащерката и пипера и посолете на вкус. Оставете соса да поври на тих огън няколко минутки. Ако ви се стори гъст го разредете с малко вода и обратното - ако е рядък добавете още малко нишесте, разтворено в малко вода.

* Сервирайте изпърженото пиле върху канапе от гъбен сос.

Много вкусно, бързо и лесно се получи. Отне ми не повече от 10 минути приготвянето на този аламинут. Опитайте го и вие. Да ви е сладко!


.

понеделник, 12 април 2010 г.

Лимоново руло




Продукти

за тестото

1 яйце
3 жълтъка
35 г течно масло
60 мл прясно мляко
60 г брашно
1 с.л. зелен чай Мача
1 ванилия
3 белтъка
85 г захар

за крема

250 мл прясно мляко
сок и кората на 1 лимон
1 ванилия
3 с.л.захар
3 с.л.брашно
2 жълтъка
200 мл бита сметана

Приготвяне

* Пресейте брашното и го смесете с чая и ванилията. Разбийте леко цялото яйце и жълтъците и ги сипете при брашното. Прибавете маслото и млякото и разбъркайте добре. Разбийте на сняг белтъците. Започнете да прибавяте захарта на части и продължавайте да разбивате докато тя се стопи и се образуват лъскави връхчета.Смесете внимателно двете части за тестото. Сипете го в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170*фурна. Извадете блата от фурната и като изстине леко го навийте на руло заедно с хартията.

* Смесете брашното, захарта и ванилията. Разредете ги с млякото. Сипете настърганата кора и сока на лимона, а след това и разбитите с вилица жълтъци. Сварете гъст крем. След като кремът се охлади напълно го разбийте добре с миксер на високи обороти и го смесете с битата сметана.

* Напълнете рулото с крема и го оставете в хладилника за няколко часа. Сервирайте със захаросани ядливи цветя. Да ви е сладко!





Тестото ползвах от bossacafes , а крема импровизирах.

.

сряда, 7 април 2010 г.

Салата с ябълков чипс и синьо сирене


                                                                  

Продукти за 4 порции

1 голяма салата
2 кисели ябълки
200 г синьо сирене
50 г кедрови ядки

Дресинг

1 с.л.дижонска горчица
4-5 с.л.балсамов оцет
1 ч.л.мед
1/2 ч.л.ситно счукан сух кориандър
4-5 с.л.зехтин
сол на вкус
4-5 с.л.вода

Приготвяне

* Измийте ябълките,разрежете ги на половина и махнете семките. Нарежете ги на много тънки резенчета без да ги белите. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и ги изсушете в слаба фурна докато станат хрупкави и златисти.

* Смесете горчицата,меда,кориандъра и солта. Налейте зехтина и разбъркайте. Постепенно добавете оцета,а накрая разредете с вода.

* Накъсайте листата на салатата и я подредете в чинии. Нарежете сиренето на кубчета,а ядките леко запечете в сух тиган. Разпределете ги върху салатите. Гарнирайте с резенчета ябълков чипс и залейте с дресинг. Да ви е сладко!

* Докато ябълковият чипс  още не е съвсем изсъхнал може да оформите от листчетата рози, с които да украсите десерта си.





                                                                        

четвъртък, 1 април 2010 г.

Шоколадово зайче





Това е последната ми шоколадова закачка за този Великден. С нея искам да поздравя всички вас,мили приятели и да ви пожелая празниците да бъдат изпълнени с много настроение,смях и слънце.Бъдете здрави и щастливи,обичайте живота и му се радвайте.

Весел Великдан и Бог да ви пази.









.