неделя, 17 октомври 2010 г.

Праскови гратéн





Продукти за 4 порции


2 обелени праскови - пресни или от компот

4 твърди бисквити
2 яйца
40г захар
100г Рикота
1 ч.л.нишесте
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

масло за намазване


Приготвяне

*  Намажете четири малки плитки форми с масло. Натрошете в тях по една бисквита и сложете по половин праскова с разреза надолу.

*  С бъркалка разбийте жълтъците с половината захар , прибавете ванилията , портокаловата кора и рикотата. Разбийте всичко добре на хомогенна смес. Отделно разбийте белтъците на сняг.Добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите меки връхчета. Смесете внимателно двата крема,сипете нишестето и разбъркайте за кратко.

*  Разпределете сместа върху прасковите и изпечете в предварително загрята фурна до порозовяване.



събота, 9 октомври 2010 г.

Медена торта




    Ще ви предложа една медена торта,която реших да направя от тестото,което знам от майка ми. Това си е най-обикновено тесто за медени сладки. Разбира се,не му сложих толкова много брашно,а по-малко за да станат корите по-меки. За да обогатя медения вкус на тортата добавих и мед в крема. Този вид торти стават сухи,приличат ми на бисквитните торти.Навлажних леко корите с малко студено прясно мляко и резултата беше чудесен.Ароматна , лека и вкусна торта.





Продукти за корите


2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела,индийско орехче,джинджифил,кардамон,карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто









Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л.мед
8 с.л.брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Приготвяне

* В купа разбъркайте яйцата,меда,захарта,маслото,содата и подправките.

* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.

* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.





* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.




*  Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване.Аз пека корите направо върху скарите на фурната,без да ги слагам в тава.Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво.Изпичат се много бързо.




* Разбъркайте захарта заедно с брашното,лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и  направете кашичка.Добавете жълтъците , разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.Малко преди да е напълно готов прибавете и меда.Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната,добре разбита на сняг.Отново разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед.За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.






* Ако желаете тортата да не е съвсем суха , напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.

* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички  няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин,сигурна съм,че ще стане по-добре.Мими,много благодаря от името на всички ни.

* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.


четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Понички




   Моята леля живее от много години в САЩ и преди няколко дена ми изпрати тази американска рецепта. На свой ред аз ще я представя на вас. Това е нещо средно между ... понички, еклери и палачинки. Казвам палачинки, защото тестото всъщност си е най-обикновено палачинково тесто. Приготвено по този начин е просто неузнаваемо както на вид, така и на вкус. Поничките се правят много лесно и бързо, а продуктите се намират във всяка кухня. Реално са разновидност на Йоркширкския пудинг. И така .... нужните ви продукти ..

Продукти за 15-16 понички

2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л.топено масло
125 г брашно
1/4 ч.л.сол

течно масло за намазване


Приготвяне

*  Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата, млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.

*  Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите, нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3. Може да налейте сместа направо в добре намазнените легла на формата без да ползвате хартиени капсули.

* Често имам коментари за тази рецепта, че след изпичане хартиените форми не се отлепят добре от поничките. Изцяло си зависи от хартията, от която са направени. И на мен ми се случва да бера ядове с тях и много се ядосвам. Предлагам ви още един вариант, а вие преценете сами какво да направите.  Намажете добре леглата на тавичката с масло и също добре ги поръсете с брашно. След това изсипете в тях тестото и изпечете. Тези форми са тефлонови и няма проблем след това с отлепването.

* Много често ги пека баз да загрявам предварително тавата във фурната, а като най-нормално печиво. Пиша ви и двата варианта, получават се чудесно, затова преценете сами.







*  Изпечете поничките за 25-30 минути или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 минути в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.







*  Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор,достатъчно голям за да ги напълните  без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите. Всъщност всеки път се получават различни странни форми.








  Да ви е сладко! Лелче, хиляди благодарности за идейната рецепта. Сигурна съм,че ще се хареса и на читателите ми.








.

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Мариновано прясно сирене



   Нежно,пикантно и топящо се в устата парченце сирене .... какво по-вкусно от това? Придружено с чаша добро червено вино това ястие се превръща в истински шедьовър за завършване на вечерта. Рецептата е за Моцарела,но аз я направих с прясно козе сирене. Може да ползвате всякакво прясно сирене,но съм убедена,че и със зряло резултата ще е  повече от прекрасен. Благодаря на Драго за превода от немски.Източникът е списание,но и аз не знам точно какво.И така ...

Продукти за 2 порции

250г прясно сирене

Марината

1 с.л.нарязани каперси
2 нарязани филета солена аншоа
настъргана кора от 1/2 лимон
1 червена люта чушка,нарязана на кръгчета
1 с.л.нарязан пресен босилек
1 с.л.нарязана прясна мента
1 ч.л.грубо счукан черен пипер
150 мл.зехтин




Приготвяне

*  Смесете добре всички съставки на маринатата. Нарежете сиренето на парченца или филийки и го залейте с нея. Мариновайте поне 2-3 дена. Сервирайте с препечени филийки и чаша червено вино. Да ви е сладко!


вторник, 28 септември 2010 г.

Българска салата по друг начин




   Една нестандартна и свежа салата с дъх на отминало лято.  Вкусът на традиционната ни комбинация от домати,краставици и сирене е запазен,но въпреки това усещането е ново и различно. Кристалчетата на доматеното гранитé  нежно се разтапят и оставят чувството за лекота и финес. Пикантната нотка в него отлично се съчетава със сиренето,а свежестта на краставицата изцяло допълва колорита на вкусовете.Опитайте ....

Продукти

1 голяма краставица
1 голям домат
няколко капки Табаско
сол и бял пипер на вкус
щипка захар
балсамико на вкус
бяло сирене

Приготвяне

*  Обелете домата,нарежете го на четвъртинки и отстранете семките. Пасирайте го до гладкост с пасатор и го овкусете с Табаско ,сол,бял пипер,захар и балсамико. Балансирайте всичко по ваш вкус. Сипете доматеното пюре в купичка и го оставете във фризера да се замрази.

*  Нарежете краставицата на кръгли парчета с височина,каквато на вас ви харесва. Издълбайте ги с лъжичка и подсушете отвътре с домакинска салфетка. Подредете ги в чиния.

*  Гребнете с лъжичка от доматеното гранитé и напълнете издълбаните краставици. Може да ползвате и малка лъжица за сладолед. Гарнирайте с парченце сирене , прясна мента , полейте с малко балсамова редукция и поднесете веднага.







.

понеделник, 27 септември 2010 г.

Бисквитки с Рикота и шоколадов чипс



Предлагам ви тези изключително крехки и ароматни бисквити. Наличието на сирене в тях ги прави нежни и меки отвътре и хрупкави отвън. Чудесно допълнение към сутришното ви кафе!

Продукти за около 50 бр.

120 г меко масло
100 г сирене Рикота
180 г захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 яйце
1 ванилия
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.сода бикарбонат
щипка сол

1 ч.ч. шоколадов чипс
1/2 ч.ч. предварително запечени натрошени бадеми






Приготвяне

*  С миксер добре разбийте маслото със сиренето и захарта. Прибавете яйцето и настърганите кори.

*  Пресейте брашното заедно с набухвателите, солта и ванилията.  Сипете го в маслената смес и разбъркайте. Накрая прибавете ядките и шоколадовия чипс.

*  Оставете готовата смес в хладилника за 30 мин. Постелете тава с хартия за печене и с малка лъжичка направете купчинки от бисквитеното тесто. Оставете между тях 2-3 см разстояние, тъй като при печене се разливат.






*  Изпечете бисквитките в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване за 9 -10 мин.

Рецептата на тези прекрасни бисквитки е от тук.












.