Ще ви предложа една медена торта,която реших да направя от
тестото,което знам от майка ми. Това си е най-обикновено тесто за медени сладки. Разбира се,не му сложих толкова много брашно,а по-малко за да станат корите по-меки. За да обогатя медения вкус на тортата добавих и мед в крема. Този вид торти стават сухи,приличат ми на бисквитните торти.Навлажних леко корите с малко студено прясно мляко и резултата беше чудесен.Ароматна , лека и вкусна торта.
Продукти за корите
2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела,индийско орехче,джинджифил,кардамон,карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто
Продукти за крема
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л.мед
8 с.л.брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
Приготвяне
* В купа разбъркайте яйцата,меда,захарта,маслото,содата и подправките.
* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.
* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.
* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.
* Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване.Аз пека корите направо върху скарите на фурната,без да ги слагам в тава.Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво.Изпичат се много бързо.
* Разбъркайте захарта заедно с брашното,лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и направете кашичка.Добавете жълтъците , разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.Малко преди да е напълно готов прибавете и меда.Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната,добре разбита на сняг.Отново разбийте всичко добре с миксер.
* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед.За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.
* Ако желаете тортата да не е съвсем суха , напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.
* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин,сигурна съм,че ще стане по-добре.Мими,много благодаря от името на всички ни.
* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.