Продукти
250 г чаени бисквити с мед
75 г течно масло
400 г фина неовкусена извара - рикота или кварк
400 г заквасена сметана
3 с.л. течен мед
100 г захар
настъргана кора от 1 лимон
4 яйца
100 г суров счукан шамфъстък
500 г пресни или замразени малини
захар на вкус
1 пакетче желатин др. Йоткер
Приготвяне
* Сложете бисквитите в блендер заедно с маслото и ги смелете на фини трохи. Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене, сипете вътре бисквитените трохи и направете основа, като притискате плътно с пръсти. Оставете за 20 минути формата в хладилника.
* Сипете в купа сиренето и го пасирайте до гладкост с пасатор за да отстраните малките бучици. Добавете сметаната, яйцата, ванилията, лимоновата кора и шам фъстъка. Сипете захарта и меда и разбъркайте за кратко с миксер.
* Излейте сместа върху бисквитената основа и изпечете сладкиша в предварително загрята на 160* фурна за 30-40 минути. Наблюдавайте го! Като натиснете повърхността отстрани трябва да пружинира под пръстите ви, а в средата дори леко да лепне. Не мислете, че е суров. Като се охлади ще се стегне достатъчно. Само така ще получите типтчната кремообразна вътрешност на чийзкейка.
* Сложете малините в блендер заедно със захарта и ги пюрирайте. Претрийте през цедка за да отстраните смките. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го разбъркайте добре с малиновото пюре. Оставете в хладилника да желира леко.
* Залейте стуеденият сладкиш с малиновото пюре. Ако желаете, оставете 2 с.л. от него за да глазирате пресни малини за украса. Аз направо ги топвам в него и ги подреждам върху сладкиша вместо да ги мажа с четка.
* Оставете за няколко часа чийзкейка в хладилника. Преди да го сервирате освежете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!