Правила съм много козунаци като съм ползвала най-различни рецепти. Но откакто опитах козунака на моя приятел и колега Ники Куманов повече не съм правила козунак по друга рецепта. За мен това са най-добрите пропорции за тестото. Начините на оформяне са най-различни. Представям го и на вас, а вие преценете сами дали ви допада. Ники, благодаря ти от мое име и от името на читателите ми за тази вкусна рецепта.
Продукти
7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
Пълнеж
локум, захаросани портокалови кори, сладко от зелени смокини, стафиди, орехи.
Приготвяне
* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с 1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.
* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас и разбъркайте добре.
* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след основното омесване наливате на малки части мазнината. От това количество тесто обикновено стават от 4 до 6 козунака, но това зависи от големината им. Аз обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.
* Сложете омесеното тесто в достатъчно голям съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа.
* След като тестото втаса може да направите от него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг пълнеж какъвто обичате най-много.
* Завийте лентите на рула и ги усучете.
* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в намазана с масло подходящя правоъгълна форма с високи стени. Аз ползвам формичка за кекс. Покрийте козунака с кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа.
* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.
* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак става по-нисък и малък и иска по-малко време за печене.
* А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!
.



















































