понеделник, 2 април 2012 г.

Козунак






Правила съм  много козунаци като съм  ползвала  най-различни рецепти. Но откакто опитах козунака  на моя приятел  и колега Ники Куманов повече не съм правила козунак  по друга рецепта. За мен  това са най-добрите пропорции за тестото. Начините на оформяне са най-различни. Представям  го и на вас, а вие преценете сами дали ви допада. Ники, благодаря ти от мое име и от  името на читателите ми за тази вкусна рецепта.










Продукти

7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от  1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
230 г течно масло





Пълнеж

локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.








Приготвяне

* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса. 

* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре. 

* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.

* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. 

* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.







* Завийте лентите на рула и ги усучете.







* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа. 

* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.

* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене.









* А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!








.

петък, 30 март 2012 г.

Пиле с левурда и рикота





Продукти за 4 порции


600 г бяло пилешко месо
400 г рикота
2 стръка пресен  лук
1/2 връзка магданоз
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин, 1 с.л. масло


За трохите  

2 филии бял хляб, 1 с.л. зехтин, 5-6 листа левурда /мечи лук /







Приготвяне


* Нарежете левурдата, пресния лук и магданоза на ситно. Разбъркайте ги с  яйцето и рикотата. Посолете на вкус.

* Нарежете месото на шницели и го изтънете с домакинско чукче. 

* Намажете тавичка с маслото. В средата на всяко парче месо сложете 2-3 с.л. от  пълнежа и завийте на руло. Подредете рулата в тавичката едно до друго и полейте със зехтина. 






* Сложете хляба, мечия лук и зехтина в блендер и смелете на трохи. Посипете ги върху месото.

* Изпечете ястието в предварително загрята на 200* фурна за 20 мин.  Сервирайте със свежа салата. Може да смените левурдата със спанак, лапад, лобода и други подходящи зелени продукти. Да ви е сладко!








.

събота, 24 март 2012 г.

Киш със сьомга, бри и броколи




Продукти за тестото

220 г брашно
120 г студено масло
1/4 ч.л. сол
4-5 с.л. студена вода






Продукти за пълнежа

250 г пушена сьомга
200 г сирене Бри
1 ч.ч. броколи

 Продукти за заливката

3 яйца
125 г крема сирене
130 мл прясно мляко
300 г квасена сметана
100 г настърган  кашкавал
сол на вкус
1/2 връзка копър






Приготвяне

* В купа сипете брашното и го разбъркайте със солта. Нарежете маслото на кубчета и ги претрийте с пръсти в брашното докато получите маслени трохи. Добавете водата и бързо омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в  хладилника за 20 минути.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с помощта на точилката го пренесете във форма за пай като го увиете по нея. Тестото трябва да е с  около 2-3 см по-голямо от формата за да може да оформите и борд по стените и. Надупчете с вилица. Ако нямате форма за пай може да ползвате тортена форма. Постелете я с хартия за печене за да ви е по-лесно след  това да извадите киша.

* Нарежете рибата на парчерца, сиренето на кубчета, а броколите накъсайте на малки розички. Разпределете всичко върху маслената кора.






* За заливката леко разбийте яйцата и добавете към тях крема сренето. Разбъркайте. Сипете сметаната и млякото, посолете и разбъркайте отново всичко до гладкост. Накрая сипете кашкавала и копъра. Залейте киша и изпечете в  загрята на 180* фурна за осоло 30-40 минути.

* Сервирайте киша леко топъл, но не горещ с чаша студено бяло вино. Наздраве и да ви е сладко!









.

понеделник, 19 март 2012 г.

Хапки с макарони




Продукти за 24 хапки

200 г макарони по избор
1 връзка пресен босилек
2 скилидки счукан  чесън
1 чаша мариновани сушени домати
100 г настърган пармезан
3 -4 с.л. зехтин
сол на вкус






Приготвяне

* Сварете пастата в кипяща подсолена вода според указанията на опаковката. Не я разварявайте, оставете я ал денте, тъй като след това допълнително ще се сготви по време на печенето.

* Изцедете макароните и ги сипете в  голяма купа. Към тях сложете сиренето, зехтина, едро накъсаните листа босилек, чесъна и овкусете със сол. Разбъркайте  и накрая добавете доматите, нарязани на парченца. Ако нямате домашно мариновани домати може да сложите сушени мариновани домати. Пармезана може да замените с друго подходящо за разтапяне твърдо сирене.

* В тавичка за печене на кексчета разсипете овкусените макарони. Напълнете формите до горе като притискате сместа с лъжица.






* Запечете ястието в  силна фурна за около 10 минути. Сервирайте макароните топли с малко настърган  пармезан. Да ви е сладко!







.

понеделник, 12 март 2012 г.

Пълнена кисела зелка





Продукти

1 средна кисела зелка

1 кг свински гърди без  кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас


Приготвяне

* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.






* Сложете зелката в голям  глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката като внимавате да не се откъснат  листата от  кочана.






* Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно го отстранете. На негово място поставете няколко лъжици месо.






* Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце.






* По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене.






* За край си оставете няколко листа без  пълнеж. С тях добре загърнете зелето докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него.






* Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум.

* Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават  за ядене.

* Сервирайте резен  от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!







.

понеделник, 5 март 2012 г.

Торта с вишни




Продукти


Блат

5 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. вишнев  сок за сиропиране






Крем

500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка


Желе

500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
1 каф.ч. вишновка
1 каф.ч. почистени вишни от вишновка
20 г желатин (2 пакетчета)







Глазура

200 мл течна сметана
150 г натурален шоколад
40 г масло
2 с.л. какао






Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят  обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям  нож за хляб или конец  на три части.

* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.

* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят  достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.

* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако  започне бързо да се стяга я затоплете леко.

* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.






*  Нанесете втори пласт  крем върху желето и сложете последния блат. Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.

* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата. Украсете  с вишни - пресни, коктейлни, замразени или от  компот. Може да гарнирате с шоколадови листа. Да ви е сладко!








.