Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!
Продукти за около 40 бонбона:
400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
глазура:
стопени по 100 г бял и натурален шоколад
Приготвяне:
* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.
* Ако желаете им направете ивици от шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към сместа. След като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!