понеделник, 9 април 2012 г.

Карамелени яйчица





Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам  нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!

Продукти за около 40 бонбона:

400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
 
глазура:

стопени по 100 г бял и натурален шоколад



Приготвяне:

* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
 
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.




* Ако желаете им направете ивици от  шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към  сместа. След  като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!





петък, 6 април 2012 г.

Сладки морковчета





Всеки има любима рецепта за фунийки. Тази, която ви предлагам е на баба ми, но знам, че и на вас ви е добре позната. Закачката тук е как фунийките да заприличат  на морковчета и да украсят  Великденската ви трапеза. Да ви е сладко!







Продукти

3 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче амонячна сода
брашно за меко и еластично тесто

масло за намазване
хранителна оранжева боя
свежи листа от  моркови

Крем по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора. Угасете содата в млякото и го налейте към  яйцата. Сипете олиото.  Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното постепенно. Омесете меко тесто, което да не лепне по пръстите ви. Нямам точна мярка за брашното, но не е и нужна. Когато прибавяте постепенно брашното сами ще усетите кога тестото е готово. 

* Намажете метаални фунийки с масло. Ако нямате такива може да си направите сами като завиете фунийки от  няколко пласта алуминиево фолио за да е по-устойчиво.

* Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист  с дебелина около 4-5 мм. Нарежете го на ленти и ги увийте спираловидно около металните фунийки. Широчината и дължината на лентите преценете сами в зависимост  от това, колко големи искате да са фунийките  в готов  вид.

* В купичка разтворете във вода малко оранжева боя. Наситеността на цвета определете сами. С четка намажеете фунийките  и ги поставете в  тава, покрита с  хартия за печене.




* Изпечете ги в  предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. След  като изстинат отстранете металните фунийки и ги напълнете с  крем по ваш вкус. Шоколадов, сметанов, млечен, плодов ... кой какъвто обича. Може да изпечете фунийките предварително и да ги съхранявате в кутия, а като решите да ги поднесете да ги напълните с крем. Тестото прилича на обикновените бисквити и е леко твърдо и сухо. Препоръчвам  да ги напълните поне няколко часа преди да ги поднесете за да омекнат  леко. Придайте им  малко блясък  със свежи листа от  моркови, които забодете в  крема и ги хапнете с чаша кафе. Светли Великденски празници на всички!






.

сряда, 4 април 2012 г.

Спаначен венец




Едно свежо предложение към вашето агнешко печено или просто вкусно предястие.


Продукти

1 кг пресен  спанак
1/2 връзка пресен  лук
1/2 връзка пресен  чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
3 яйца
60 г масло
100 г шунка
100 г настърган  кашкавал



масло и брашно за формата

За бешамела

25 г масло
25 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус

За гарниране

400 г изцедено кисело мляко
сол на вкус
репички, магданоз





Приготвяне


* Почистете спанака, измийте го и го бланширайте. Изцедете го добре и нарежете на ситно. Задушете го в маслото заедно с нарязаните лук, чесън, копър и магданоз. Оставете го настрана да изстине.

* За бешамела запържете маслото заедно с брашното до светло златисто и налейте врялото мляко наведнъж. Бъркайте енергично до получаване на гъст и гладък  сос. Овкусете с индийско орехче и сол.

* В голяма купа смесете задушения спанак  с  яйцата, нарязаната на кубчета шунка, кашкавала и бешамела. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен  пипер.

* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете спаначената смес и печете 40-45 минути в загрята на 180* фурна. Бъдете внимателни при печенето. Сместа е лепкава и влажна и иска доста дълго печене. Възможно е дори да е повече от 45 минути. Проверявайте периодично с дървена клечица както правите като печете кекс. Нищо не трябва да остава по нея.

* След  като спаначения венец се охлади напълно го обърнете в  голяма равна чиния, намажете го с подсолено изцедено кисело мляко и гарнирайте с репички и магданоз. Да ви е сладко!








.

понеделник, 2 април 2012 г.

Козунак






Правила съм  много козунаци като съм  ползвала  най-различни рецепти. Но откакто опитах козунака  на моя приятел  и колега Ники Куманов повече не съм правила козунак  по друга рецепта. За мен  това са най-добрите пропорции за тестото. Начините на оформяне са най-различни. Представям  го и на вас, а вие преценете сами дали ви допада. Ники, благодаря ти от мое име и от  името на читателите ми за тази вкусна рецепта.










Продукти

7 яйца
400 г захар
300 мл хладко прясно мляко
60 г прясна мая
сок и настъргана кора от  1 лимон
2 ванилии
1/4 ч.л. сол
около 1.2 кг - 1.4 кг брашно
120 г течна мас
230 г течно масло





Пълнеж

локум, захаросани портокалови кори, сладко от  зелени смокини, стафиди, орехи.








Приготвяне

* Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с  1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса. 

* Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас  и разбъркайте добре. 

* В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от  останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

* Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към  тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и  започват  да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след  основното омесване наливате на малки части мазнината. От  това количество тесто обикновено стават  от 4 до 6 козунака, но това зависи от  големината им. Аз  обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.

* Сложете омесеното тесто в  достатъчно голям  съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа. 

* След  като тестото втаса може да направите от  него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак  с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот  на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг  пълнеж какъвто обичате най-много.







* Завийте лентите на рула и ги усучете.







* Сплетете ги на плитка и поставете козунака в  намазана с масло подходящя правоъгълна форма с  високи стени. Аз  ползвам  формичка за кекс. Покрийте козунака с  кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа. 

* Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с  кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.

* Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от  големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак  става по-нисък и малък  и иска по-малко време за печене.









* А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!








.

петък, 30 март 2012 г.

Пиле с левурда и рикота





Продукти за 4 порции


600 г бяло пилешко месо
400 г рикота
2 стръка пресен  лук
1/2 връзка магданоз
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин, 1 с.л. масло


За трохите  

2 филии бял хляб, 1 с.л. зехтин, 5-6 листа левурда /мечи лук /







Приготвяне


* Нарежете левурдата, пресния лук и магданоза на ситно. Разбъркайте ги с  яйцето и рикотата. Посолете на вкус.

* Нарежете месото на шницели и го изтънете с домакинско чукче. 

* Намажете тавичка с маслото. В средата на всяко парче месо сложете 2-3 с.л. от  пълнежа и завийте на руло. Подредете рулата в тавичката едно до друго и полейте със зехтина. 






* Сложете хляба, мечия лук и зехтина в блендер и смелете на трохи. Посипете ги върху месото.

* Изпечете ястието в предварително загрята на 200* фурна за 20 мин.  Сервирайте със свежа салата. Може да смените левурдата със спанак, лапад, лобода и други подходящи зелени продукти. Да ви е сладко!








.

събота, 24 март 2012 г.

Киш със сьомга, бри и броколи




Продукти за тестото

220 г брашно
120 г студено масло
1/4 ч.л. сол
4-5 с.л. студена вода






Продукти за пълнежа

250 г пушена сьомга
200 г сирене Бри
1 ч.ч. броколи

 Продукти за заливката

3 яйца
125 г крема сирене
130 мл прясно мляко
300 г квасена сметана
100 г настърган  кашкавал
сол на вкус
1/2 връзка копър






Приготвяне

* В купа сипете брашното и го разбъркайте със солта. Нарежете маслото на кубчета и ги претрийте с пръсти в брашното докато получите маслени трохи. Добавете водата и бързо омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в  хладилника за 20 минути.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с помощта на точилката го пренесете във форма за пай като го увиете по нея. Тестото трябва да е с  около 2-3 см по-голямо от формата за да може да оформите и борд по стените и. Надупчете с вилица. Ако нямате форма за пай може да ползвате тортена форма. Постелете я с хартия за печене за да ви е по-лесно след  това да извадите киша.

* Нарежете рибата на парчерца, сиренето на кубчета, а броколите накъсайте на малки розички. Разпределете всичко върху маслената кора.






* За заливката леко разбийте яйцата и добавете към тях крема сренето. Разбъркайте. Сипете сметаната и млякото, посолете и разбъркайте отново всичко до гладкост. Накрая сипете кашкавала и копъра. Залейте киша и изпечете в  загрята на 180* фурна за осоло 30-40 минути.

* Сервирайте киша леко топъл, но не горещ с чаша студено бяло вино. Наздраве и да ви е сладко!









.