Продукти
Блат
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер
Основен крем
12 с.л. захар
9 с.л. брашно с връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко
За ягодовия крем - добавка
1 ч.ч. пюре от пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г желатин, разтворен на водна баня в малко вода (1 и половина пакетче)
За лимоновия крем - добавка
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар
Глазура
100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял шоколад
1 с.л. масло
Приготвяне
* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и утроят обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.
* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След като се охлади добре го разрежете с нож за хляб на три хоризонтални части.
* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.
* Разделете крема на две части в отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.
* Към едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.
* Към останалия крем прибавете лимоновия сок и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с пудрата захар и го добавете към крема като бъркате енергично с телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.
* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в нея маслото и шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.
* Сглобете тортата като върху един от получените тънки блатове намажете част от единия крем, а върху него от другия.Отново блат, двата вида крем и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с глазурата. Украсете по ваш вкус. Да ви е сладко!
* Не препоръчвам сиропиране на блатовете. Тортата е украсена с различни цветни бонбонки. Отстрани е облечена в бял шоколад с шарка на пролетни цветчета. Калинките също са от бял шоколад. Тортата е много приятна. Чудесно се съчетава лекия вкус и аромат на ягодите със свежестта на лимона.
.