вторник, 8 октомври 2013 г.

Тера Мадре Беласица-Чолбур







Тази чорба ми стана любима. За добре дошли в с. Яворово ни гостиха с Чолбур (Чалбур). Накараха ме да отгатна що се крие под това име. Какво ли не изредих, но нямаше никога да позная. Днес поразгледах в интернет и видях, че доста хора знаят за тази чорба, макар и по различен начин. Е, за мен беше откритие. Може би и  за повечето от вас също ще е нещо ново. Непременно я пригответе, много е вкусна. Представям ви варианта на Рукие.



Продукти за 4 порции

50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание


Приготвяне

* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последният момент прибавете червения пипер за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.

* След като чорбата кипне сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко за да се образуват нишки.

* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6 -7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата. Да ви е сладко!







.

Тера Мадре Беласица - Мешник







Второто ястие се казва Мешник и се приготвя от абсолютно същото тесто, с което се прави Пляска. Странно е как на пръв поглед едно и също нещо може да се окаже толкова различно на вкус. Лично аз не мога да преценя кое ми харесва повече, толкова са различни двете ястия. Тук плънката е от задушено зеле. Опитайте.



Продукти за 1 мешник

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

1/2 малка зелка
2 - 3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* С бъркалка разбийте заедно яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Нарежете зелето и го задушете до омекване в олиото. Овкусете със сол и черен пипиер.

* Изсипете задушеното зеле в тестото и разбъркайте.

* Загрейте фурната на 200*. Сложете маслото в тава, поставете я във фурната и изчакайте докато се стопи и зачерви.

* Излейте тестото върху маслото и изпечете мешника за около 25 - 30 минути до зачервяване. Сервирайте го нарязан на парчета с резен сирене. Вкусен  е както топъл, така и студен. Да ви е сладко!






.

Тера Мадре Беласица - Пляска







Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям  я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.

 Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чалбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.








Продукти

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

Плънка

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус


 Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. 

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!







.

понеделник, 30 септември 2013 г.

Карамелени пръчици






Обичате ли бисквитките Twix? Предлагам ви един домашен вариант, който според мен по нищо не отстъпва на този, който може да купите в магазина. Напротив, със сигурност няма консерванти и подобрители, а това, че е направен от самите вас го прави още по-примамлив и специален. Ще се радвам, ако опитате и вие.


Продукти за около 40 - 50 бисквити



За тестото

125 г меко масло
80 г захар
ванилия
1 яйце
170 г брашно
120 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер

За карамела

150 г захар
75 мл гореща течна сметана
10 г масло

За глазура

150 г стопен натурален шоколад








Приготвяне

* За тестото разбийте с домакинска бъркалка маслото, захарта и ванилията. Прибавете яйцето и разбъркайте отново. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и нишестето и омесете тесто.

* Разделете тестото на две части и ги разточете по отделно на кори с дебелина около 0,5 см. По-лесно е да разточвате на малки части за да предотвратите евентуално накъсване на тестото. Ако е нужно поръсете плота с малко брашно.

* От разточеното тесто с остър нож нарежете пръчици с дебелина около 1 см и дължина 10 - 12 см. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитите за около 10 - 13 минути в предварително загрята на 180* фурна. Охладете ги добре преди да продължите нататък.

* Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Добре е да ползвате съд с незалепващо покритие. Дръпнете от огъня и бавно налейте горещата сметана като бъркате непрекъснато. Бъдете внимателни, сметаната наистина трябва да е почти вряла за да не се получи топлинен шок. Ако смесите студена сметана към горещия карамел има опасност сместа да изкипи и да ви изгори. Върнете карамела отново на котлона и добавете маслото. Не гответе повече, разбъркайте само докато се смеси маслото с основния сос и махнете от огъня. Оставете карамела да изстине и го сипете в пош. Така ще ви е много по-лесно да го нанесете върху биствитите отколкото с лъжичка. Карамелът трябва да е мек. Ако се е втвърдил повече от необходимото и трудно се шприцова го затоплете за 10 секунди в микровълнова фурна или просто го подръжте в ръце.

* Върху всяка бисквита нанесете пласт карамел.








* Върху плота поставете лист хартия за печене, а върху него сложете решетка или скарата от фурната. Наредете сладките върху решетката и ги облейте с шоколад. Излишният шоколад ще се стече върху хартията. Не го изхвърлаяте, а като се втвърди го приберете в пликче и ползвайте за други сладкиши.

* Оставете бисквитите на стайна температура докато шоколада стане твърд. Ако не обичате натурален шоколад може да ползвате млечен.  Е, надявам се, че ще пробвате домашен Twix, много е вкусен. Да ви е сладко!






.

сряда, 18 септември 2013 г.

Магданозена салата с орехи







Продукти за 1 салата

1 голяма връзка магданоз
40 г орехи
1 скилидка чесън
1 обелен домат
2 с.л. зехтин
сол и лимонов сок на вкус








Приготвяне

* Нарежете магданоза на ситно, а домата на кубчета. Смесете ги.

* В хаванче счукайте половината от орехите заедно с чесъна, зехтина и солта. Накрая прибавете останалите орехи и счукайте още малко, нека те останат по-едри.

* Сипете орехите при магданоза и доматите и подправете с лимонов сок. Това е. Наздраве!







.

събота, 14 септември 2013 г.

Кремки






Продукти за 8 кремки

2 яйца
40 г захар
ванилия
1/4 ч.л. сол
320 г брашно + брашно за доизмесване
15 г суха мая
150 г студено масло

Крем

1/2 пакетче ванилов пудинг без варене 






Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта, ванилията и солта. Прибавете 2/3 от брашното, примесено с маята. Разбъркайте лепкаво тесто.

* Започнете да прибавяте студеното масло, нарязано на кубчета като стривате с пръсти. Прибавяйте и по малко от останалото брашно. След като цялото масло се усвои от тестото, омесете на гладка топка и оставете да втаса. Ако тестото е много лепкаво му прибавете още малко брашно и доизмесете.

* Разбъркайте крема според описанието на опаковката.Лично аз слагам по-малко мляко от описаното, тъй като искам крема да е по-гъст и да не се разлее при печене.

* Разделете тестото на 8 части. Всяка разтеглете на кръг като изтъните максимално средата, а края оставите по-дебел. Непременно трябва да оформите борд, който да служи за ограничител на крема и да не му разреши да изтече по време на печене.

* Подредете кръговете в тава, покрита с хартия за печене. В средата сипете крем и изпечете сладкишите в предварително загрята на 180* фурна за около 15 - 20 минути. Сервирайте кремките леко топли. Да ви е сладко!





.