сряда, 16 февруари 2022 г.

Дъвчащи портокалови бонбони

 


За малки и големи! За всички, които обичат дъвчащи бонбони! С прясно изцеден портокалов сок и агар-агар. Да кажем няколко думи за този желиращ агент. Агар-агар се добива от кафяви и червени водорасли и от векове е широко употребяван в Азия. В превод на български означава "желе". На вкус и мирис агарът е неутрален, което го прави подходящ за солени и сладки храни. С него може да се сгъстят сосове, пудинги, суфлета, мармалади и сладоледи. В по-големи количества агар-агар се използва за плътни желета. Колко агар да сложим зависи изцяло от индивидуалния продукт, към който го прибавяме, затова е важно към всяка рецепта да се посочи точното му количество. Как да го използваме: агарът се разтваря в течност на стайна температура, за да се избегнат евентуални бучки. След това се загрява и се кипва до достигане на 100*С. След кипване на основната течност могат да се прибавят други продукти, ако има описани в рецептата и цялата смес трябва да се доведе отново до кипене. След това желето се излива във форми и охлажда до стягане. Дори и да не сме премерили съвсем прецизно количеството агар и да не се е получило плътно желе, няма страшно. За разлика от желатина агарът може да се кипне наново и да се добави още малко от него.
Бонбоните, които ви предлагам не случайно са с агар-агар, а не с желатин. Желатинът би ги превърнал в бонбоните "гумени мечета", които се продават. А целта е те наистина да са като дъвка. За това помага не само агарът, а и захарта в рецептата. Не я заменяйте с друг подсладител, ако искате да получите дъвчащи бонбони. Като заключение мога да кажа, че моите ученици направо пощуряха по тези бонбони. Вече на всеки урок ме питат, дали има още от тях. Беля си взех на главата ... Ще се радвам и вие да ги опитате.

Продукти за около 50 малки бонбона:

200 г прясно изцеден и прецеден портокалов сок
200 г захар
7 г агар-агар
фино настъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 лимон

Приготвяне:

* Смесете портокаловия сок, захарта и агара. Разбъркайте, докато агарът се разтвори. Добавете портокаловата кора и сока от лимона. Опитайте на вкус и по желание добавете още лимонов сок. Много е приятно, ако бонбоните са киселички.

* Сварете всичко за 10-13 минути на среден огън, като периочично разбърквате. Тук е нужно много по-дълго варене, отколкото при приготвяне на желе. Сместа трябва да се редуцира, да стане наситено оранжева на цвят и да се сгъсти. По повърхността се образуват гъсти мехури. На снимката може да видите за ориентир различните фази на варене. Пяната става все по-гъста, а мехурите по-големи и плътни.



* Тъй като сокът се пени е трудно да се наблюдава гъстотата по време на варене. Затова след няколко минути го дръпнете от огъня. След като пяната утихне може да прецените добре гъстотата му. Готов е, когато стане гъст, лепкав и при разбъркване шпатулата оставя следа по дъното на съда. Следата трябва спокойно да се събира отново в цялостна маса. Ако сместа се превари бонбоните ще станат много твърди и има опасност да измъкнат някоя пломба от зъбите ни.

* Излейте сгъстения сок върху леко намазана с олио хартия за печене и изчакайте няколко минути да се охлади до топло. Откъсвайте от нея малки парченца и направете топчета.



 * Масата е много разтеглива, но и бързо се втвърдява, затова работете сръчно. Ако все пак се втвърди дотолкова, че не може да се работи, преместете я заедно с хартията върху все още топлия котлон. Ще се отпусне за минута.

* Оставете бонбоните напълно да се втвърдят за няколко часа на стайна температура. След това може да им придадете и друга форма, като непременно ги поръсите с малко царевично нишесте.

* Така приготвените бонбони може да поднесете веднага, но само след час те ще се слепят един в друг, ако се допират. Затова непременно увийте всеки бонбон в целофан и стегнете краищата. Така може да ги съхранявате месеци наред.

*** Да се върна към варенето на портокаловия сок. След като изсипете готовата смес върху хартията и тя се охлади най-добре ще може да прецените, дали е много гъста или е останала прекалено лепкава. Ако е лепкава я върнете на котлона и варете още 2-3 минути. Ако е твърда прибавете 1-2 с.л. портокалов сок или вода и загрейте, докато всичко се смеси добре. С други думи, винаги има изход да порпавим нещата, ако не са се получили от раз. Казвам го от личен опит. За втори път, когато правих бонбоните се получиха ужасно твърди. Не ми се изхвърляше този вълшебен редуциран портокал и наново го загрях, като разредих с малко вода. А ако не ви се занимава, сипете повече вода или сок. Загрейте и ще получите най-невероятния портокалов сос на света! Силно концентриран, ароматен, с убийствен цвят и много, много вкусен. Подходящ като добавка към кремове, сладоледи, палачинки и други сладки лакомства.




четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Орехови дамски целувки (Baci di dama)

 




   Тези вкусни сандвич-бисквити идват от град Тортона в италианската област Пиемонт. Класическите Baci di dama са създадени през 19 век и са с лешници, които са емблематични за района Пиемонт. „Baci di dama“ означава "дамски целувки", които се състоят от две бисквитки, свързани заедно с шоколад, представляващи "целувката" на името. Сладките са класифицирани като традиционен защитен пиемонтски продукт и се продават почти във всяка италианска пекарна. Толкова са харесвани навсякъде по света, че рецептите варират. Моят вариант е със запечени орехи и на големина са толкова мънички, че лесно се побират по две сладки в супена лъжица. 

Продукти за около 30 малки двойни бисквити:

тесто:

75 г меко масло
80 г кафява захар
ванилия
1 малко яйце
2-3 щипки сол
130 г брашно
50 г предварително запечени и ситно счукани орехи
1/2 ч.л. бакпулвер

друго:

75 г Нутела
50 г ситно счукани сурови орехи

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и яйцето. Отново разбъркайте. Смесете заедно брашното, орехите, солта и бакпулвера. Изсипете ги в маслената смес и размесете добре с лъжица или лопатка, колкото всичко да се смеси добре. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилника за 2 часа.

* От охладеното тесто направете фитили и ги нарежете на малки парченца. С длани направете топчета колкото малък лешник. Оваляйте горната им част в суровите орехи и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. 

* След като бисквитките изстинат ги слепете две по две с нутела (може да ги слепите със стопен шоколад или ганаш). Броят им зависи изцяло от големината на топчетата, които ще направите. Да ви е сладко!

четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Швейцарски пудинг-кифлички със стафиди

 


Швейцарският флаг представлява изображение на бял пресечен равен кръст върху червен квадрат. Този национален символ е приет сравнително наскоро (XIX век), но историята му датира от Средновековието. Още тогава по време на битки швейцарските воини са се сражавали с униформи, на които е бил пришит бял кръст. След това Наполеон забранява използването на кръста и официалният флаг става трицветен-зелено, червено и жълто. Това знаме не се приема и запазва като символ от швейцарците и след падането на профренската власт в страната е решено да се върне стария флаг. Въпреки това до началото на XIX век Швейцария няма единен флаг, обединяващ всички кантони. Едва след края на гражданската война през 1847 година националното знаме на страната се утвърждава като червен квадрат с бял равен пресечен кръст в средата.
Днес ви представям рецепта за швейцарски ванилови кифлички, символизиращи кръста върху националното им знаме. Пухкави, ароматни и неустоимо вкусни. Благодаря на Marcel Paa за чудесната рецепта.

Продукти за около 12 кифлички:

тесто:

100 мл хладко прясно мляко 3,6%
15 г прясна мая или 1 пакетче суха
35 г захар
ванилия
1 жълтък
40 г кисело мляко 3,6%
300 г брашно, смесено с 1/4 ч.л. сол
50 г много меко масло

пудинг крем:

25 г царевично или пшеничено нишесте
50 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
2 жълтъка
250 мл прясно мляко 3,6%

друго:

3-4 с.л. стафиди, предварително накиснати в ром, коняк или бренди
3-4 с.л. затоплен кайсиев мармалад



Приготвяне:

* За тестото разтворете маята в прясното мляко. Добавете захарта, ванилията, жълтъка и киселото мляко. Разбъркайте. На части сипете брашното, като бъркате. Когато сместа стане гъста, доизмесете с ръце. Най-накрая прибавете маслото и месете, докато мазнината се усвои напълно от тестото. Може да приготвите тестото с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. А най-лесно е, ако имате кухненски робот. Тогава сложете абсолютно всички съставки заедно в купата на робота, като започнете да разбърквате на ниска скорост. След това увеличете скоростта и месете 5-7 минути, докато получите гладка топка тесто.

* Покрийте купата с омесеното тесто със стреч фолио. Загрейте фурната на 50* и я изключете. Оставете купата в затоплената фурна за 1 час.

* През това време пригответе крема. В тенджерка смесете нишестето, захарта, ванилията и солта. Прибавете жълтъците и част от млякото. Разбъркайте на гладка емулсия и разредете с останалото мляко. На среден огън сварете гъст крем под непрекъснато бъркане. Прехвърлете крема в купа и го покрийте плътно със стреч фолио. Оставете го да се охлади до стайна температура.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина около 3 мм и приблизителни размери 35х20 см. Разбъркайте още веднъж добре пудинга и го нанесете на равен тънък слой върху разроченото тесто. Поръсете със стафидите. Срежете тестото в средата на две ленти по дължина.  Навийте плътно на рула двете ленти откъм дългата им страна и ги нарежете на равни парчета по около 8 см. 



* Всяко рулце срежете на две части по дължина. Покрийте тава с хартия за печене. Поставете парчетата в тавата на кръст две по две с отрязаната част нагоре.



* Оставете тавата отново в топлата фурна за около 30-40 минути.

* Загрейте фурната на 180* с вентилатор и изпечете кифличките за около 15 минути. Не ги препичайте, след като се зачервят отгоре са готови. Още горещи ги намажете със затопления кайсиев мармалад, за да получат лъскава и ароматна глазура. Поднесете ги съвсем леко топли или напълно изстинали. Най-вкусни са когато кремът е студен. Да ви е сладко!




събота, 29 януари 2022 г.

Маслени резенки с тиква

 


Докато все още през зимния сезон има хубави тикви, може да опитате тези ароматни масленки с тиквено пюре. Пригответе по-голямо количество пюре и замразете. Така ще имате чудесна добавка към други сладкиши, чийзкейк и бисквити. Подправете пюрето с подправки, които харесвате към тиква. Може да сложите само един аромат или няколко смесени.

Продукти за около 28-30 броя:

тиквено пюре:

300-400 г почистена тиква по избор
25 г стопено масло
1 ч.л. микс подправки по избор (канела, кардамон, джинджифил, ванилия, звезден анасон, карамфил и др.)
2-3 щипки сол
2 с.л. кафява захар

тесто:

125 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 жълтък
170 г брашно
25 г царевично нишесте

друго:

тиквени семки
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* Нарежете тиквата на кубчета и я смесете с останалите продукти за пюрето. Ако ползвате сорт Хокайдо не белете кората. Изсипете всичко в тава, покрита в хартия за печене и изпечете за около 30 минути в предварително захрята на 180* фурна с вентилатор. (Времето на печене зависи от сорта тиква. Проверявайте с клечка, дали парчетата са омекнали. Различните сортове отпускат и различно количество вода. Ако след изпичане тиквата е много водна я изцедете в цедка. Нужно е пюрето да е максимално гъсто.) Намачкайте изпечената тиква с вилица или преса за картофи.

* За тестото разбъркайте с лопатка маслото с пудрата захар, ванилията и солта. Добавете жълтъка, размесете отново и сипете брашното, примесено с нишестето. Отново с лопатката объркайте всичко на тежко лепкаво тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Увийте тестото в стреч фолио. Охладете добре за 1-2 часа в хладилник.

* Разточете тестото върху хартия за печене на тънък правоъгълник около 3 мм дебелина и размери приблизително 30x10 см. Поръсете хартията и точилката с малко брашно. В средата на тестото сипете от пюрето и го разстелете равномерно, като оставите 1-2 см от краищата свободни. Поръсете с тиквени семки и загърнете навътре свободните краища.



* Пренесете тестото заедно с хартията в тава. Изпечете за около 20 минути до златисто в предварително загрята на 180* фурна с вентилатор.

* След като сладкишът изстине поръсете краищата му с пудра захар. За да предпазите пълнежа от захарта може да сложите върху него парче хартия за печене или салфетка. Нарежете на резенчета и поднесете към кафе или чай. Да ви е сладко!




неделя, 23 януари 2022 г.

Заешко по испански

 


Ароматна гозба със заешко месо, чоризо, нахут и сини сливи. На пръв поглед необичайна комбинация, но всеки продукт отлично кореспондира с останалите.

Продукти за 6-8 порции:

4 с.л. зехтин
150 г чоризо, нарязано на кръгчета
1 заек около 2 кг, нарязан на 6-8 парчета
1 глава нарязан на ситно лук
150 г моркови на кръгчета
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 клонче пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
3-4 клончета прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
500 мл сухо червено вино
250 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
3 зърна хвойна
1 дафинов лист
250 г чери домати
100 г сушени сливи без костилки
400 г отцеден консервиран нахут
2-3 клончета босилек - листа
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Загрейте зехтина на среден огън и запържете в него кръгчетата чоризо. Извадете ги в чиния.

* Посолете парчетата заешко и ги поръсете с черен пипер. Запържете ги от двете страни до златисто в мазнината от чоризото. Тази стъпка е съществена за добрия вкус на гозбата. Запърженият колбас отпуска в зехтина приятен аромат на опушено, ярък червен цвят и вкус от червения пипер в него и лека пикантност.

* Към запърженото месо сипете лука, морковите и чесъна. Подправете с розмарин и мащерка и гответе няколко минути без капак.

* Налейте виното и бульона. Оставете да заври, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете хвойната, дафината, доматите, чоризото и сините сливи. Посолете и подправете с черен пипер.

* Прехвърлете всичко в подходящ съд за печене. Печете в предварително загрята на 200* фурна за около 90 минути. За по-бързо може да захлупите съда с капак в първите 30 минути от печенето или да го покриете с лист алуминиево фолио. След това отхлупете и доизпечете. Ако готвите див заек времето на печене е по-продължително.

* В последните 15 минути от готвенето прибавете нахута. Сервирайте ястието поръсено с пресен босилек и магданоз. Да ви е сладко!

неделя, 16 януари 2022 г.

Ликьор от печени ябълки

 


За първи път опитах този ликьор на един коледен базар в Германия. Беще подгрят до горещо и с черпаче го разливаха в малки чашки, колкото един шот. За разкош шприцваха отгоре мини-розичка разбита сметана. Толкова ме впечатли вкуса и толкова ми хареса, че потърсих домашна рецепта за тази напитка. Има най-различни варианти, повечето от които са с ябълков сок. Но не беше това, което търся, а истинския вкус, идващ от печените ябълки. Затова се доверих на рецептите на бабите, в чиито домове този ликьор се приготвя поколения наред. Може да го поднесете студен, топъл, горещ, без или със сметана. Всякак е вкусен и може би за момента е най-харесвания от мен ликьор. Далеч по-любим от лимончелото, което ви предложих в предходния пост. Коледа мина, но докато свърши зимата има още време. Ликьорът е идеален за сезона и ще се радвам да го опитате и вие. Наздраве!

Продукти:

7-8 кисели ябълки
1 лимон
1 шушулка ванилия
220 г кафява захар
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
1,5 литра водка



Приготвяне:

* Покрийте тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180* с вентилатор.

* Почистете ябълките от семките, но оставете кората. Нарежете ги на едри парчета. Изсипете ги в тавата и разстелете на равен слой. Изпечете ги за 15-20 минути. Ябълките трябва само леко да променят цвета си, да заухаят на печени, но да останат от леко меки до твърди. Целостта на парчетата трябва да е напълно запазена.

* В тенджера изстискайте сока на лимона. Сложете и корите. Остържете семенцата от ванилията и ги добавете, както и шушулката. Прибавете ябълките, пръчката канела и анасона. Засипете всичко със захарта и разбъркайте няколко пъти, докато захарта се овлажни и се превърне в кафяв сок. Загрейте ябълките на котлона на слаб огън, само докато захарта се стопи напълно.

* Оставете ябълките да изстинат и ги прехвърлете в подходящ съд (напр. голям буркан) с капак. Залейте ги с водката и ги оставете на хладно и тъмно място за 4 седмици.



* След това време може да прецедите ликьора и да го разлеете в бутилки.

*** Може да промените подправките с такива, каквито вие предпочитате към ябълки. Ако нямате шушулка ванилия сложете 1-2 пакетчета ванилова захар. Не заменяйте кафявата захар с друг подсладител. За ликьора принципно са подходящи всички ябълки. Все пак подберете по-твърди и ароматни сортове. Като алкохол не ползвайте ракия. Тя има собствен вкус и аромат. Водката е неутрален алкохол, който позволява фината ябълкова нотка да се усети напълно. Освен за пиене може да ползвате ликьора за сладкиши, кремове и сладоледи. Не изхвърляйте ябълките след като прецедите ликьора. Те са много ароматни и напоени с алкохол. Замразете ги и ги ползвайте като добавка към сладките изкушения, които приготвяте у дома.