четвъртък, 16 ноември 2023 г.

Лимоново чесново пиле

 



В съвременното домакинство все повече навлизат „умните“ уреди. Наред с добре познатите ни съдомиялни машини, перални и сушилни, много хора облекчават ежедневието си с уреди за пречистване на въздуха, роботи за почистване, за косене на трева и много други. В кухнята определено това е ерата на мултикукър, еър фрайър и крок пот. Със сигурност мнозина от вас имат у дома някоя от тези машини и знаят колко лесно и удобно се готви в тях.
Днес искам да споделя с вас моите първи впечатления от един комбиниран мултикукър от висок клас - Instant Pot Pro Crisp. Този елегантен черен приятел е истинска мечта! Изключително облекчава готвенето, тъй като включва в себе си няколко уреда в едно. С него може да пържите и сотирате, да готвите на пара, да задушавате храната, да готвите под налягане, в су вид, бавно готвене, да печете, запичате и дехидратирате. Instant Pot Pro Crisp има 11 програми, с които се борави съвсем лесно. Нужно е само да изберете съответната програма от сензорния екран и да я активирате с основния бутон.
Уредът е оборудван с два капака. Един за готвене под налягане и един за готвене с горещ въздух, в който има нагревател - еър фрайър.
Няма да се впускам в повече описания, тъй като все още нямам достатъчен опит с мултикукъра. Непременно посетете сайта на Instant Pot. Информацията в него е много богата. Има отговори за всички въпроси, които бихме могли да зададем. Ще откриете подробно описание за всеки уред, много рецепти, съвети и видеоклипове.
Преди да започна с рецептата като заключение бих казала, че у дома имам тенджера под налягане, един стар мултикукър, също еър фрайър, су вид, дехидратор, и разбира се фурна и котлони. С други думи, всичко си имам. А сега с новия Instant Pot Pro Crisp всички тези уреди ще прашасват в килера. Вече ми е нужен само един, но включващ всичко това.

И още нещо. Тъй като има голям интерес към тези вълшебни мултикукъри, фирма Instant Pot ви предлага чудесна възможност да получите като подарък една страхотна книга с готварски рецепти и съвети при закупуване на някои от уредите им. Какво трябва да направите? Добавяте желания уред в количката и след това изписвате YOLI в полето за промо код. Натискате бутон „прилагане“ и готово. Може да купите уред и без промо код, но няма да получите книгата. Възползвайте се, ще ви е много полезна.



Продукти за 2 порции:

4 парти-пилешки бутчета
сол и черен пипер
2 с.л. олио
1 глава едро нарязан лук
4-5 картофа на едро или десетина цели дребни картофи
2 ч.л. сух риган

Заливка:

сок и настъргана кора от 1 лимон
4 скилидки накълцан на дребно чесън
3 с.л. течен мед
2-3 с.л. сладко-кисел сос (готов продукт)
3-4 с.л. соев сос
1 с.л. настърган джинджифил или 1 ч.л. сух
2 ч.л. нишесте

Друго:

200 мл пилешки или зеленчуков бульон
лют пипер по желание
сол

Приготвяне:

* Посолете бутчетата и ги поръсете с черен пипер.

* Сипете олиото в тенджерата на мултикукъра и включете програма сотирате (Saute). С основния бутон изберете време за готвене 5 минути. Натиснете го отново, за да го запамети и изберете температура „по подразбиране“. Отново натиснете бутона, за да потвърдите и температурата. Дисплеят показва On и уредът започва да подгрява. Изчакайте, докато на дисплея се изпише Cooking. Това означава, че кукърът е достигнал оптимална температура и готвенето може да започне.

* Запържете пилето и картофите така, както бихте го направили в обикновена тенджера. Към края на пърженето поръсете с риган и добавете лука. Докато месото се запечатва, в купа разбъркайте заедно всички продукти за заливката. Опитайте и според вашите предпочитания добавете още лимонов сок, мед , сладко-кисел сос, соев сос или друго. Важното е на вас да ви хареса на вукс. След като времето за пържене изтече, залейте пилето със соса, добавете бульона и малко сол, ако е необходимо. 



 * Разбъркайте и затворете уреда с капака за готвене под налягане.

* Натиснете символа за програма готвене под налягане (Pressure Cook) и също като при предната програма, която описах по-горе изберете с основния бутон 12 минути време за готвене. Превключете на високо налягане (High) и натиснете старт. На дисплея отново се изписва On и предварително загряване (Pre-heating). Същинското готвене започва след като уредът подгрее. При достигане на необходимото налягане клапанът на капака излиза нагоре като при тенджера под налягане. Но за разлика от тенджерата тук няма никакво свистене, излизане на пара и миризма. Лично аз бях очарована!

* След 12 минути вашето лимоново-чесново пиле е готово.



* Със сотирането и готвенето под налягане целия процес е 17 минути. Никога не съм готвила пиле по-бързо от това. Крехко, сочно и ароматно! След като процесът на готвене завърши може ръчно да освободите налягането с ключа за освобождаване на парата, който е до поплавъчния клапан. Мултикукърът има и опция за подгряване на храната. Това позволява сготвеното ястие след приключване на готвене да остане топло часове наред.

* Това беше моята първа среща с Instant Pot Pro Crisp. Следващ път ще изпробвам как готви на пара и как запича. Надявам се да ви е било интересно. А на нас у дома ни беше много вкусно. Да ви е сладко и на вас!

четвъртък, 9 ноември 2023 г.

Банички с тиква и кафяво масло

 



Интересното в рецептата е кафявото масло (beurre noisette), което придава на баничките ядков вкус и неповторим аромат. Пригответе предварително по-голямо количество и го съхранявайте в хладилник като всяко нормално масло. Така винаги ще имате под ръка чудесна ароматна добавка към всяка храна, в която има масло, независимо дали е сладка или солена. Кафявото масло е незаменимо към паста, риба, морски дарове, пиле, сладкиши и много други ястия. Лесно ще го направите, само съблюдавайте температурата на котлона да е ниска. Сложете масло в подходящ съд, добре е да е по-дълбок, за да не пръска. Оставете го на котлона на слаб огън. Като пример мога да посоча, че моите котлони са с 9 степени. Приготвям кафяво масло на 3-та или максимум 4-та степен. Маслото ще започне бавно и постепенно да се топи. Колкото повече време минава, толкова по-лимонено жълто и златисто става на цвят. Водата ще започне да се изпарява и ще се образува пяна. Маслото бавно ще потъмнее до карамелено и на дъното ще започнат да се виждат кафеви млечни частици. Ароматът ще започне да напомня на печени ядки и пяната ще намалее. Вашето кафяво масло е готово! За да прекъснете процеса на готвене го пресипете го в друг съд (ако желаете го прецедете), оставете го да изстине и го приберете в хладилника. При употреба наново го затоплете до течно или меко състояние.
Процесът отнема от 5 до 20 минути, в зависимост от силата на огъня. Лично аз предпочитам по-дългия вариант. Не го разбърквам, оставям всичко да се случи от самосебе си. Преценете сами, как на вас ще ви е по-удобно. Само да повторя още веднъж, не гответе на силен огън. Маслото бързо ще прегори без да се изпари ненужната вода, ще образува пяна и ще изкипи. Бъдете търпеливи, за да получите отличен резултат.

Продукти:

1 пакет фини кори за баница 500г
250-350 г едро настъргана тиква
3-4 щипки сол
50 г накълцани орехи
50 г нарязани сушени кайсии
30 г стафиди
ванилия
2 с.л. сладко от портокалови или лимонени корички
2 яйца
120 г захар
120 г стопено кафяво масло



Глазура:

20 г стопено кафяво масло
2 с.л. захар
1 яйце

Приготвяне:

* Посолете тиквата и я намачкайте с ръце, за да омекне. Оставете я настрана за 10 минути. Това е важна стъпка, тъй като пълнежът на баничките е със сурова тиква.

* В купа смесете и разбъркайте тиквата, орехите, кайсиите, стафидите, ванилията, сладкото от портокалови корички и яйцата.

* Загрейте фурната на 165°C с вентилатор или на 175°C без. Постелете тава с хартия за печене.

* Намажете една кора за баница обилно с кафяво масло или поръсете от него с лъжица. Разпределете плънката по кората. Отгоре поръсете с около 2 с.л. от захарта. Завийте на баничка и я сложете в тавата. По този начин направете всички кори. Наредете ги в тавата една до друга.

* В купичка разбъркайте до гладък крем всички продукти за глазурата. Разпределете я върху баничките, като я разнесете с четка.



* Изпечете ги за около 40 минути. След 15-20 минути от печенето ги покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегарят. Поднесете ги леко топли. Да ви е сладко!

*** Броят на баничките е колкото са на брой корите. Не смесвайте захарта с тиквата, а я поръсвайте върху нея. Ако е в пълнежа ще се стопи мигновено и ще се превърне в сироп. Пълнежът ще стане прекомерно сочен и баничките няма да са хрупкави.
Ако искате баничките да са с повече пълнеж сложете 350 г тиква.
Ако обичате по-сладко увеличете захарта с още 30 г.
Може да разпределите тиквата равномерно по цялата кора или да я сложите само на едно място. Завиването на баничките зависи от вашите предпочитания. Може да ги направите съвсем гладки на рула или по-къдрави.
С тази глазура от масло, яйце и захар повърхността на изпичените банички става лъскава и леко карамелизирана.
Температурата на печене е по-ниска, което допълнително изсушава баничките и ги прави хрупкави. Съответно изисква по-дълго време на печене.



неделя, 5 ноември 2023 г.

Сьомга с орехи и чесън

 



Фино ястие със сьомга, което може да приготвите и с друга риба по ваш избор. Ако не обичате пикантно може да пропуснете лютия червен пипер.

Продукти за 4 порции:

4 парчета сьомга без кожа (около 200 г всяко)
сол и черен пипер
2 с.л. накълцани каперси
4-5 скилидки чесън, нарязан на тънки филийки
1 ч.л. сладък червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
4-5 с.л. зехтин
сок и настъргана кора от 1 лимон

Заливка:

50 г накълцани запечени орехи
2-3 с.л. нарязан магданоз
4-5 с.л. зехтин
сол
½ ч.л. лют червен пипер
сок от ½ лимон

Приготвяне:

* Сложете рибата в съд за печене. Посолете и поръсете с черен пипер.

* В купичка смесете каперсите, чесъна, двата вида пипер, зехтина, сока и кората от лимона. Разпределете сместа върху рибата.



* Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Изпечете ястието за около 17-18 минути.

* През това време смесете всички продукти за заливката и разбъркайте.

* Разпределете рибата в чинии, поръсете с орехите и поднесете със салата, картофи, задушени зеленчуци или друга гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

събота, 28 октомври 2023 г.

Сухари със сушени смокини и розмарин

 



Сушените смокини може да замените с други, само спазвайте същите количества. Същото се отнася и до ядките и семената. Все пак горещо препоръчвам комбинацията смокини-розмарин. Много добре си кореспондират и превръщат тези най-прости сухари в зарибяващи хруски. Не са много сладки и са идеални за децата като допълнение към училищната закуска. Съхранявайте ги затворени в кутия на сухо място.

Продукти за около 100 сухарчета:

110 г нарязани на дребно сушени смокини
40 г захаросани череши (по желание)
340 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
50 г кафява захар
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
40 г слънчогледови семки
40 г суров шамфъстък
40 г бял сусам
50 г течен мед
100 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
ванилия

Приготвяне:

* Поръсете смокините и черешите с 2 с.л. от брашното и ги размесете.

* В купа смесете и разбъркайте сухите съставки: останалото брашно, сода, бакпулвер, захар, розмарин,  слънчоглед, шамфъстък и сусам.

* В друг съд разбъркайте до хомогенност меда, двата вида мляко и ванилията.

* Смесете сухите и мокрите съставки, и омесете тесто. Накрая сложете смокините и черешите. Не е нужно да месите дълго, а само докато съставките добре се смесят. Ще получите тежко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно.

* Изсипете тестото на работния плот и го разделете на 3 части. Всяка оформете на малка франзела, като поръсвате с малко брашно.

* Изпечете хлебчетата за около 25 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Оставете ги да изстинат и ги сложете за 30 минути във фризера, за да се стегнат добре. Това ще ви помогне при нарязването. (Изпечените хлебчета може да съхранявате във фризер до 3 месеца).

* Извадете франзелките от фризера и с остър нож ги нарежете на тънки филийки около 3 мм всяка.




* Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене или директно върху решетката на фурната. Изпечете ги повторно до изсушаване и порозовяване във фурна, загрята на 160°C с вентилатор. След като изстинат ги сложете в кутия. Приятно хрускане!





неделя, 22 октомври 2023 г.

Тиквена торта

 



Вкусна торта с тиквени блатове, маслен карамел и свежо крем-сирене. За разкош тънък хрупкав шоколад между пластовете. За украса направих малки тикви от марципан (заповядайте рецепта за домашно приготвен), но знаете, че декорирането винаги е въпрос на личен избор и въображение. Тортата е чудно вкусна и заради подправките наподобява голяма сочна меденка. Много е стабилна и може да се нареже на малки пасти. За удобство всички мерки са в грамове. Надявам се да я опитате и вие!

Продукти за торта 20 см:

Блатове:

50 г стопено масло
50 г олио
80 г мека кафява захар
1 ч.л. ванилова захар
250 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
2 яйца М
60 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
180 г бяло брашно
1 ч.л. подправки за меденки по избор: канела, джинджифил, кардамон, звезден анасон, бахар и други подходящи аромати
¼ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

Друго:

50 г счукани орехи
2 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
шепа стафиди
100 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* За да направите тестото ви е необходима само телена бъркалка. В купа разбъркайте двата вида мазнина с кафявата захар и ванилията (снимка 1). Ако нямате тъмна кафява захар ползвайте светла или обикновена бяла.
Добавете тиквеното пюре и яйцата (снимка 2). Размесете до хомогенност.



Сипете заквасената сметана (снимка 3), разбъркайте и накрая прибавете брашното, смесено с двата вида набухвател, подправките и солта (снимка 4). Отново размесете.




Разделете тестото на 4 равни части. Всяка сипете във форма 20 см, покрита с хартия за печене. Поръсете с орехи, портокалови корички и стафиди. Аз използвам два ринга за торта и изпичам блатовете на два пъти (снимка 5).
Изпечете блатовете в предварително загрята на 175°C фурна за около 15-20 минути. След като изстинат намажете три от тях с тънък слой стопен шоколад (снимка 6). Оставете ги настрана, докато шоколадът се втвърди.




Карамелен крем:

200 г течна пълномаслена сметана
2 ч.л. глюкоза (тя прави крема лъскав и еластичен. Аз използвам домашен инвертиран сироп, заповядайте рецептата).
80 г бяла захар
80 г масло на стайна температура, нарязано на кубчета

Приготвяне:

* Кипнете сметаната и глюкозата. В друг съд карамелизирайте захарта до златисто. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.

* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява, пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 106°C.



Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Махнете съда от котлона и охладете карамела до стайна температура около 22°C. След това прибавете наведнъж маслото и разбийте всичко с пасатор, а не с миксер, докато получите гъст и лъскав крем. Кремът е много стабилен и е идеален за шприцоване, измазване на торти, слепване на бисквити и пълнеж. Ако го съхранявате в хладилник, преди употреба го извадете на стайна температура поне за 1 час, за да се отпусне и стане годен за работа.



Тиквен крем:

300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
70 г пюре от тиква-печена, варена, задушена или на пара
ванилия
40 г пудра захар
настъргана кора от ½ портокал

Приготвяне:

* Тук няма стъпки и нищо за обяснение. Просто сложете всички продукти заедно в купа и разбъркайте с бъркалка. Кремът не е много гъст, но не добавяйте нищо друго. Той ще даде сочност на блатовете и само след 2-3 часа в хладилник ще е стабилен и твърд.



Сглобяване:

* За тази торта не са ви необходими никакви специални форми. Подредете пластовете един върху друг:
На дъното на равна чиния сложете един от блатовете с шоколада нагоре. Намажете го с карамелен крем (снимка 7). Лесно става, ако първо нанесете крема с пош, а след това го размажете с шпатула на равен слой. Върху карамела поставете втори блат с шоколада нагоре. Върху него намажете от крема с тиква (снимка 8).



Сложете третия шоколадов блат и намажете с карамел (снимка 9). Завършете тортата с четвъртия блат с орехите нагоре и останалия тиквен крем (снимка 10).



Измажете цялата торта, заравнете я с шпатула и приберете в хладилника поне за няколко часа. Тортата е най-вкусна, ако престои на студено 1 ден. След това я извадете и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** За тиквеното пюре може да ползвате всякакъв сорт тиква. Нужно е само да е достатъчно гъсто. Ако тиквата е по-водна, сложете пюрето в тензух и изчакайте да се изцеди, докато стане гъсто.
Яко ви остане от карамеления крем го използвайте за друг десерт.
За меденки, лебкухен и десерти с тиква най-често използвам ароматна смес, която приготвям в по-голямо количество и съхранявам в бурканче. Всички подправки са в сухо състояние и са смлени на прах. Заповядайте моите пропорции и ако този микс ви хареса на аромат, го използвайте за любимите си есенни и зимни десерти:

10 г зърна анасон
1,5 г карамфил
7 г джинджифил
5 г зърна кориандър
1,5 г индийско орехче
0,5 г кардамон
15 г канела

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Карамелени ябълки

 



За малки и големи захаросаните ябълки винаги са били любимо лакомство. Като дете по панаирите силно ме примамваше лъскавата наситеночервена ябълка на клечка. Захарните петлета и памукът също, вафлите „Ракети“, пълни с крем, цигарените дъвките по стрелбищата и ред други неустоими за едно дете вкусотии. Днес чаровните ябълки също ги има по панаирите, но най-вече се продават в изобилие по коледните базари. Бих искала да ви предложа един по-вкусен вариант, защото ябълката е облечена в мек дъвчащ карамел, неустоимо ухаещ на масло. Може би не е толкова примамливо красива като червената, но вкусът наистина компенсира това. Нужни са ви по-дребни ябълки, независимо от цвета им, захар, масло, сметана и малко печени ядки по избор. Неколцина дървени шишчета или тънки ябълкови клонки. Това е всичко. Да започваме.





Продукти за карамела:

200 г захар
100 г масло на стайна температура
200 мл гореща течна пълномаслена сметана
6 до 8 ябълки, в зависимост от големината им
няколко супени лъжици счукани запечени ядки по избор
дървени шишчета или тънки ябълкови клонки



Приготвяне:

* Подгответе ябълките. Много добре ги измийте с топла вода и сапун. Често ябълките са третирани с парафин или други препарати. Всичко трябва да се отмие добре, не само, че е вредно, а и за да може карамелът да полепне равномерно по тях. След като ги измиете ги подсушете, махнете дръжките и забодете на тяхно място дървена клечка. Прободете ги чак до долу, за да са стабилни.

* За карамела карамелизирайте до златисто захарта на среден огън. Добавете маслото и разбъркайте за 1-2 минути. Сместа няма да е хомогенна и ще изглежда като пресечена. Намалете котлона до слаб. Налейте на части сметаната, като разбърквате. Внимавайте да не се изгорите от парата, която се образува при кипенето.


* Оставете сместа да къкри, като от време на време разбърквате. В началото карамелът е напълно течен и образува много пяна. Добре е да ползвате по-дълбок съд, за да не изкипи. След като започне да се сгъстява пяната пада и се превръща в гъсти мехури. Варете карамела до достигане на 130°C. Ако имате термометър не се колебайте да го използвате. Ако не, карамелът е готов, когато на консистенция прилича на по-рядко кексово тесто. Процесът на сгъстяване е около половин час, ако варите на по-слаб огън. Може да проверите готовността му, като капнете малко карпамел върху чинийка. След минута трябва да е засъхнал, но мек и еластичен.

* Остава да потопите ябълките в горещия карамел. Отново напомням да бъдете внимателни, за да не се изгорите. Потопете с въртеливи движения ябълка в карамела, като я държите за клечката. След това топнете дъното в ядките и я поставете върху хартия за печене, силиконово или тефлоново килимче. След минути ще имате най-вкусните карамелени ябълки на света!



* От този чудесен карамел може да направите и бонбони. Още един вкусен детски спомен са бонбоните „Карамел Му“. Но домашно приготвените са много по-хубави, ако им сложите запечени бадеми. Нужно е само да разбъркате карамела с бадеми и да изсипете сместа в съд, отвсякъде покрит с хартия за печене. Ако при прибавянето на ядките при разбъркването се отдели част от маслото, го изцедете в малка чашка и ползвайте за готвене, палачинки или каквото ви хрумне. Маслото е с уникален карамелен аромат!

* След като карамелът напълно се втвърди го нарежете на малки парченца. Съхранявайте бонбоните на сухо място, а най-добре е да ги затворите в целофаново пликче, за да не се овлажняват.



* Бонбоните от този карамел са приятно дъвчащи. Ако искате да са напълно твърди и хрускави варете карамела до 150°C. Консистенцията му трябва да е като на тесто за еклери. Твърди са, но са изключително крехки, благодарение на сметаната и маслото. Честно казано, не бих могла да кажа кой-вариант от двата ми харесва повече. Само знам, че не може да спреш да посягаш към следващото парченце.

* Е, надявам се и на вас да ви харесат ябълките, както и бонбоните. Зарадвайте малчуганите с ябълка на клечка. Тя, както и бонбоните са чудесни вкусни подаръци за близки и приятели. Приятно майсторене!