Продукти за блата
125 г меко масло
150 г пудра захар
4 жълтъка
30 г какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.бренди
Продукти за крема
400 г фина неовкусена извара или рикота
400 г заквасена сметана
1 манго
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1 ванилия
20 г желатин ( 2 пакетчета )
Продукти за желето
1 манго
1 ч.ч. вода
70 г захар
сок от 1/2 лимон
10 г желатин (1пакетче)
Приготвяне
* За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, брендито, ванилията и орехите.
* Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.
* Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.
* За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. Не е нужен миксер, ако изварата е наистина фина. Ако е зърнеста я претрийте първо през цедка или я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.
* Обелете мангото и го нарежете на парчета. Пасирайте го на пюре и го сипете в крема. Стопете желатина на водна баня в малко вода и го налейте в крема. Разбъркайте всичко много добре.
* Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него манго - крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.
* За глазурата обелете мангото и го нарежете на кубчета. В малка тенджерка го смесете с водата, захарта и лимоновия сок. Кипнете всичко за 1-2 минути. Докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади напълно.
* Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху крема. Отново приберете на студено за да се желира и тя.
* Отстранете ринга от желираната торта и украсете с бита сметана и малко червени плодове за контраст. Освежете със свежа мента. Да ви е сладко!
.