събота, 21 декември 2024 г.

Постни карамелени ябълки

 


За Бъдни вечер бих искала да ви предложа вкусен десерт с ябълки. Обезателно го направете го 1-2 дни предварително и да го съхранявате в хладилник.

Продукти за 6-8 порции:

Карамел:

150 г захар

Поръска:

80-100 г захар
1 с.л. царевично нишесте с връх
1 равна ч.л. канела
½ ч.л. смлян кардамон
3-4 щипки сол
ванилия

Пълнеж:

5-6 обелени ябълки, нарязани на тънки кръгчета или резенчета

Друго:

шепа орехи или други ядки



Приготвяне:

* Карамелизирайте захарта на среден огън до златисто-кафяв цвят. Веднага я излейте в малка кексова форма (примерен размер 20x11x8). Облейте с карамела стените на формата, като я накланяте. Съдът се затопля веднага и става горещ, затова работете с ръкавици.



* Смесете всички продукти за поръската и разбъркайте. Подправките може да замените по ваш вкус.

* Върху карамела започнете да подреждате плътно едно до друго ябълковите резенчета. Между всеки пласт поръсвайте малко от сухата смес.




* Най-горния слой направете само от ябълки без да го поръсвате. Формата трябва до горе да е пълна с ябълки. Много добре притиснете ябълките с ръце, докато започнат да отпускат малко от сока си. Ако ползвате обикновена кексова форма, непременно я увийте с алуминиево фолио, тъй като не винаги стените са плънто прилепени една до друга и е възможно по време на печене да изтече част от сока. А самата увита форма може да поставите в тавичка, отново постлана с алуминиево фолио. Така фурната ви ще остане чиста, ако все пак потече нещо от карамела.

* Изпечете десерта в загрята на 170°C фурна с вентилатор за 1 час. Оставете го напълно да изстине, след което притиснете горния слой ябълки с лъжица, за да се споят добре пластовете. Приберете в хладилник за 1 ден. Преди сервиране внимателно прокарайте ножче по стените на формата, за да се отлепят ябълките по-лесно. Обърнете десерта в подходяща чиния и поръсете с орехи. Да ви е саладко!




*** Ако не приготвите ябълките конкретно за Бъдни вечер, непременно ги сервирайте с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана.




сряда, 18 декември 2024 г.

Нуга бисквити

 


Крехки, ароматни и изключително вкусни. Приготвят се с тъмна нуга (nougat), която може да купите онлайн или в някои от по-големите магазини за хранителни стоки. Да споменем няколко думи за този продукт. Неговата основна съставка са лешниците. Ядките се изпичат, охлаждат се и се смилат много фино. Получава се маса, подобна на марципан. След това се смесва с пудра захар, какаово масло, кувертюр, ванилия и сухо мляко. Всичко се измесва до получаване на хомогенна смес. След като се втвърди се реже на парчета. Готовата нуга може да се хапва в този вид, може да се стопи и ползва за глазура и като добавка към различни кремове и печива. Незаменима е като пълнеж при шоколадовите бонбони. По магазините по-често ще намерите нуга-крем в бурканчета. Той е подходящ за мазане и на консистенция е малко по-рядък от нутелата. Тъмната нуга не трябва да се бърка с бялата, която се състои от разбити белтъци, глюкозен сироп, мед и желатин. Към нея се добавят различни ядки и сушени плодове. 

Продукти за около 50 бисквити:

100 г масло
200 г тъмна нуга
50 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
2 щипки сол
½ ч.л. бакпулвер
300 г брашно

Приготвяне:

* Нарежете маслото и нугата на кубчета. За кратко ги загрейте на водна баня или в микровълнова фурна. Нужно е само леко да се отпуснат мазнините. Разбъркайте ги с миксер или ръчна бъркалка на хомогенен крем. Добавете яйцето и ванилията. Разбъркайте отново, докато яйцето се усвои от сместа. Накрая сипете брашното, пресято със солта и бакпулвера. За кратко омесете тесто, колкото да се събере на топка. Увийте го в стреч фолио и охладете за 1 час.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Изпечете ги за 12-15 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. След като изстинат по желание може да ги декорирате с шоколад, айсинг или захарна глазура. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 2 седмици. Да ви е сладко!


*** Тъй като нямах време за по-сложно декориране, се спрях на лесен вариант за украса. Разточих тестото на 3 части. Върху първата нанесох с четка за рисуване различни сухи перлени бои, след което изрязах с формички. Втората също оцветих и разточих с релефна дървена точилка. А върху третата с шаблон направих снежинки. Приятни занимания!

четвъртък, 12 декември 2024 г.

Шамфъстък торта

 


Синът ми ми подари истинска шамфъстъкова паста. Казвам истинска, тъй като e 98% чист шамфъстък. На консистенция наподобява сусамов тахан, на цвят е жълто-зеленикава и не е подсладена. Продуктът е напълно натурален. Ползва се в малки количества, тъй като е силно ароматна и много мазна. Скъпа е, но като се има предвид цената на шамфъстъка не може да се очаква друго. След като се отвори е най-добре да се съхранява в хладилник, за да не се ограни шамфъстъковото масло. Така трайността е голяма, а ако се сложи във фризер може да се използва с години. Разбира се, засърбяха ме ръцете да направя торта. Няма нужда да ви увещавам, че стана великолепна. Всяко нещо, приготвено с тези малки зелени ядки е вкусно, фино и ароматно.




Продукти за торта 18 см (8-10 порции):

Блат: (приготвя се от предния ден)

50 г фино смлян суров шамфъстък
3 г царевично нишесте (1 ч.л.)
1-2 щипки сол
ванилия
1 яйце М
40 г захар
настъргана кора от 1/2 лайм
30 г масло, стопено и охладено до стайна температура

Приготвяне:

* В купа смесете и добре размесете смления шамфъстък, нишестето и солта. В друга купа с миксер разбийте яйцето, ванилията и захарта на гъст побелял крем. Към получения крем добавете шамфъстъка и кората от лайм. Разбъркайте. Накрая налейте маслото, като отново размесите добре до хомогенност. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Изсипете сместа във форма за печене 16 см. Ако ползвате силиконова не е нужно да я покривате с хартия за печене. Ако е метална покрийте дъното и стените.

* Изпечете блата за около 20 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор.



Хрупкав слой: (приготвя се от предния ден)

50 г шамфъстък, безсолен и изпечен
60 г захар
40 г стопен бял шоколад
20 г паста шомфъстък

Приготвяне:

* В съд с незалепващо покритие карамелизирайте захарта. Добавете шамфъстъка и разбъркайте. Изсипете го върху хартия за печене и го оставете да изстине. (Снимка 1) Начупете го на парчета. 2/3 смелете фино в блендер. Останалата част накълцайте на дъска на по-едро. В купа смесете шоколада, фино смления шамфъстък, накълцания и пастата. (Снимка 2) Разбъркате. Изсипете сместа върху изпечения блат. (Снимка 3) Разнесете на равен слой и приберете в хладилника, за да се стегне. (Снимка 4)



Ганаш шамфъстък: (приготвя се от предния ден)

50 г гореща течна пълномаслена сметана
170 г ситно натрошен бял шоколад
20 г паста шамфъстък
5 с.л. сок от лайм
ванилия
настъргана кора от 1/2 лайм

Приготвяне:

* Изсипете сметаната върху шоколада и оставете за 30-40 секунди настрана, за да може шоколада да се отпусне. Разбийте енергично с телена бъркалка. Добавете останалите продукти и размесете до пълна хомогенност. Изсипете ганаша върху хрупкавия слой и загладете.



* Замразете получения трипластов слой поне за 8 часа. След това може да го извадите от формата и увиете в стреч фолио, докато решите да завършите тортата. Ганашът остава леко лепкав, но трябва да е точно такъв. За да го освободите по-лесно от формата минете първо с ножче по стените. Може да замразите вътрешните пластове на тортата във всякаква форма. Ако не е силиконова е нужно само да покриете дъното и стените с ацетатни ленти или стреч фолио.

Мус шамфъстък с босилек:

50 г гореща течна пълномаслена сметана
7 г желатин, набъбнат в 2 с.л. студена вода
60 г натрошен бял шоколад
20 г паста шамфъстък
200 г заквасена сметана
50 г пудра захар
ванилия
сок от 1 лайм
настъргана кора от 1 лайм
шепа ситно нарязани листа босилек
200 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Залейте желатина с горещата сметана. След като напълно се разтвори прибавете шоколада и разбъркайте до хомогенност. Добавете пастата шамфъстък и размесете. В друг съд разбъркайте с телена бъркалка заквасената сметана, пудрата захар, ванилията и сока и кората от лайм. Добавете шоколада и добре размесете. Накрая монтирайте муса с разбитата сметана. Бъркайте с лопатка.

* Във форма 18 см излийте наведнъж целия мус. (Снимка 1) Върху него поставете трипластовия замразен слой с блата нагоре. Притиснете леко с ръце, за да потъне в муса, докато блата се изравни с него. (Снимка 2) Замразете тортата. И тук да отбележа, че може да ползвате всякаква форма, добре покрита с ацетат или стреч фолио. При силиконовите форми това не е нужно.



Глазура:

* Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Знаете, че украсата на една торта е изцяло въпрос на лично предпочитание. Аз съм я покрила с млечна огледална глазура. Заповядайте рецептата. Тъй като наближава Коледа реших да придам на тортата по-празничен вид. Топчетата, които имитират елхови украшения са от муса. Направила съм ги в силиконови формички с различна големина. След това напръсках някои от тях с бял спрей велур за торта, а други напудрих с малко златна боя. Помужду им няколко връхчета розмарин за имитация на елхови клонки и неколцина мини целувчици за разкош. Това е. На вас желая приятно творчество и уютни Коледни празници!

*** Паста от шамфъстък може да си направите сами. В Интернет ще намерите много рецепти. Смлян шамфъстък обикновено купувам от турските магазини. Той е с изразен зелен цвят, което ме навява на мисълта, че има добавена зелена боя. За сладкиши и торти стои чудесно, на вкус също е добър. Може да смелите шамфъстък и сами.






неделя, 8 декември 2024 г.

Бадемов кейк без брашно

 


Най-любим у дома! Изключително нежен като текстура, ароматен и много вкусен. Остава дни наред влажен и крехък до последната трошичка. Може да го съхранявате на стайна температура 4-5 дни, затворен в кутия. Ако дотогава не сте го изяли, го приберете в хладилника. Подходящ е и за замразяване. Нарежете го на парчета, увийте всяко в стреч фолио и замразете. Когато ви се хапва размразете на стайна температура.

Продукти за форма 22 см:

300 г бадемово брашно
16 г царевично нишесте (около 2 с.л.)
2 щипки сол
250 г кристална захар
настъргана кора от 1 портокал
6 яйца М
4-5 капки бадемова есенция
ванилия
2 с.л. Grand Marnier или друг портокалов ликьор
170 г стопено и охладено масло

Друго:

бадеми на люспи за поръсване
пудра захар за поръсване



Приготвяне:

* В купа смесете бадемите, нишестето и солта.

* В друга купа стрийте с пръсти захарта и портокаловата кора. Така ще се отпуснат възможно най-много от етеричните масла на портокала и ще получите по-наситен аромат. Прибавете яйцата и много добре разбийте с миксер до получаване на гъст побелял крем. Яйчената смес трябва да утрои обема си. Бъдете тъпеливи, тъй като това е много важна стъпка. Разбиването ще отнеме около 6 до 8 минути.

* След като яйцата са добре разбити прибавете бадемовата есенция и ликьора. Есенцията подсилва вкуса на бадемите. Сповед вашите предпочитания може да използвате есенция сладък или горчив бадем. Grand Marnier може да замените с друг портокалов ликьор. Лимонов също подхожда много добре, но в този случай трябва да смените портокаловата кора с лимонова. Бадемовите ликьор в случая не са подходящи. Прекалено са доминиращи, а цитрусовите придават на кейка фина и елегантна нотка.

* Сипете на части бадемите, смесени с нишестето и солта. Бъркайте за кратко с миксер на ниска степен. Най-накрая налейте маслото и размесете добре.

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте формата отвсякъде с хартия за печене. Изсипете тестото в нея, загладете и поръсете с бадеми. Изпечете за около 40 минути. Проверявайте готовността с клечка. Оставете сладкиша напълно да изстине, поръсете с пудра захар и поднесете. Да ви е сладко!



неделя, 1 декември 2024 г.

Тиквени сухари

 


Те са твърди, но крехки. Хрупкави и ароматни. Идеални към кафе или горещ шоколад. Тъй като децата обожават да ги хрупат, сложете им няколко в чантата за училище. Сухарите може да съхранявате 2 седмици на стайна температура, затворени в кутия. За да не се овлажняват поставете помежду им малка чашка с ориз или сол. Подходящи са и за замразяване. След размразяване може да ги сложите за кратко във фурната, за да изпръхнат. Начинът на приготвяне на сухарите е индентичен с този на италианските кантучини.

Продукти за 2 хлебчета:

2 яйца М
65 г бяла кристална захар
75 г кафява захар
125 г пюре от печена или варена тиква
75 г стопено масло
1 равна с.л. микс подходящи подправки за тиква: канела, кардамон, карамфил, звезден анасон, бахар, джинджифил и др. по ваш избор
ванилия
400 г брашно
1 и ½ ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

Друго:

по желание стопен шоколад и счукани орехи

Приготвяне:

* В купа разбийте с телена бъркалка или миксер яйцата и двата вида захар. Нужно е само добре да се смесят и разпенят. Добавете тиквеното пюре, маслото, подправките и ванилията. Разбъркайте. Смесете и пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Сипете ги на части към тиквената смес и разбъркайте на лепкаво тежко тесто.

* С навлажнени ръще разделете тестото на две части. Всяка оформете на хлебче. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете хлебчетата в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор за около 25-30 минути. Оставете ги да изстинат до леко топло и ги нарежете на филийки. Наредете ги върху решетката на фурната и ги изпечете повторно за около 10-15 минути на 170°C, докато станат твърди и златисти.

* След като изстинат по желание топнете единия край на сухарите в стопен шоколад и поръсете с орехи. Да ви е сладко!

сряда, 27 ноември 2024 г.

Кавърма в тиква със сушени чушки и сминдух

 



Кавърмата в тиква е любима българска гозба. Във всеки край я приготвят различно. На вашето внимание предлагам мой вариант със сушени чушки и сминдух. Ястието се получава изключително ароматно и вкусно. Опитайте!

Продукти за 4-6 порции:

1 кръгла тиква до 2 кг или 2 малки
5-6 сушени червени чушки
600 г свински врат
3-4 с.л. олио
1 глава лук на едро
1/2 стрък праз на кръгчета
3-4 цели скилидки чесън
1 морков на кръгчета
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
200 мл червено вино
200 мл телешки бульон
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л.сминдух
сол и черен пипер
по желание лют пипер



Приготвяне:

* Първо подгответе сушените чушки. Залейте ги с гореща вода и ги оставете да омекнат. След това ги почистете от семките и нарежете на едри парчета.

* В тенджера загрейте олиото и запържете месото до зачервяване. Добавете лука, праза, чесъна, моркова и подправките. Задушете за кратко.

* Налейте виното и оставете на огъня без капак за 5-10 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и доматеното пюре. Задушете ястието за 30 минути.

* Накрая прибавете чушките, сминдуха и подправете със сол и черен пипер. Задушете още малко, докато месото почти омекне.

* Докато се готви кавърмата подгответе тиквата. Отрежете капаче и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре, а отвън намажете с олио. Прободете я с шишче на няколко места, за да може да изтича водата по време на печене. Покрийте тава с лист алуминиево фолио. Сложете отгоре тиквата и я изпечете в загрята на 200°C фурна за половин час.

* Напълнете полуизпечената тиква с кавърмата и я върнете във фурната. Намалете температурата до 180°C и печете до зачервяване и пълна готовност. Проверявайте дали тиквата е изпечена, като я прободете внимателно с шишче. Ако не усещате съпротивление, тиквата е готова. Непременно я оставете за един час на стайна температура преди да я сервирате. Така ще се стегне и ще попие всички сокове. Да ви е сладко!