сряда, 7 май 2025 г.

Сладолед с печени банани и кисело мляко

 


Често у дома остават презрели банани. Никой не иска да ги яде, но са перфектни за сладолед, кремове и различни сладкиши. Днешната рецепта е с печени банани, кисело мляко, мед и малко сметана за повече плътност. И за разкош парченца натрошен шоколад.

Продукти:

3 добре узрели банана
200 г гъсто кисело мляко
3-4 с.л. течен мед
ванилия
50 мл течна пълномаслена сметана
50 г натрошен млечен или натурален шоколад



Приготвяне:

* Разполовете бананите на половина по дължина. Наредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене.



* Изпечетеги във фурна на 180° C с вентилатор за около 20 минути или докато се карамелизират и се запекат апетитно. Аз ги изпичам за 15 минути в Airfryer на 190°C.



* След като изпечените банани изстинат, отстранете корите. Смесете ги в блендер заедно с киселото мляко, меда и ванилията. Смелете на еднородно пюре. Изсипете го в купа и добавете сметаната и шоколада.



* Разбъркайте всичко до хомотгенност и изсипете крема в кутия или го разпределете в персонални форми за сладолед.



* Замразете за 8-10 часа и му се насладете!



*** Гъсто кисело мляко може да купите готово с висок процент масленост или сами да си направите, като го отцедите в тензух. Плътността му трябва да е почти като за млечна салата тип „Снежанна“. Сметаната може спокойно да я пропуснете и да направите сладоледа само с кисело мляко. 


Използвайте мед с по-неутрален вкус. Ако е много ароматен ще погълне вкуса на бананите. Медът може да замените с лека меласа или пудра захар. Количеството мед варира спрямо вашето усещане за сладост. Опитайте на вкус и ако крема не е достатъчно подсладен добавете още мед или пудра захар.


Ако харесвате други аромати не се колебайте да добавите малко кардамон, канела или други подправки, които обичате към банани. 1 с.л. лимонов сок допълнително би освежила сладоледа. С други думи, следвайте вашите предпочитания, а не изписаната рецепта. Тя е само добър ориентир.


Натрошеният шоколад също може да замените с готов шоколадов чипс, стърготини или пръчици.

Ако имате машина за сладолед не се колебайте да я използвате, но сладоледът се получава чудесен и без нея. 




неделя, 4 май 2025 г.

Агнешко със зелен сос

 


На агнешкото месо му подхождат всякакви зелении. Колкото повече, толкова по-вкусно става. Рецептата днес не изисква точни пропорции. Използвайте това, което обичате към агнешко.

Покрийте обилно дъното на съд за печене с различни зелении: зелен лук и чесън, левурда, спанак, мента, лозови листа, мащерка и др. Върху тях наредете големи парчета посолено агнешко месо. Поръсете с черен пипер и добавете доволно количество масло. Налейте малко вода или бяло вино.



Затворете с капак и печете 2 часа на 200°C. Ако съдът няма капак го покрийте с два ката алуминиево фолио.

След като месото се изпече го извадете в чиния. Прецедете соса и го сгъстете с малко нишесте. Махнете го от огъня и добавете бучка масло. Уверявам ви, че по-ароматен сос на света няма! Да ви е сладко!



неделя, 27 април 2025 г.

Турска агнешка чорба

 


Тази вкусна гъста агнешка чорба е много разпространена в Германия, може би заради голямото турско присъствие в страната. Реших и аз да я сготвя по препоръка на моя ученичка. Чорбата е известна под името "Сватбена чорба", тъй като често се приготвя в големи количества за сватби, както и за други празненства. У дома останахме много доволни от вкуса и кремообразната консистенцията. Турците я приготвят с агнешки врат, тъй като месото е много нежно, крехко и сочно. Разбира се, може да се направи и с друго агнешко месо. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса.

Продукти:

1 агнешки врат (или агнешко месо около 500г)
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
2 клончета суха мащерка
сол
1,5 л вода
40 г масло
3 с.л. брашно (около 60г)
1 жълтък
5-6 с.л. гъсто кисело мляко
сок от ½ лимон
черен пипер

Заливка:

40 г масло
1 с.л. червен пипер (по желание добавете и лют пипер)
1 ч.л. суха мащерка

Приготвяне:

* Сложете месото в тенджера. Добавете лука, моркова, чесъна, мащерката и солта. Залейте с водата и сварете до пълно омекване.

* Извадете агнешкото в чиния и след като изстине го обезкостете. Накъсайте по-едрите парчета на хапки.

* Прецедете бульона.

* В чиста тенджера стопете маслото. Добавете брашното и направете светла запръжка. Разредете постепенно с бульона, като разбърквате, за да не се образуват бучки.

* След като супата кипне варете 2-3 минути на тих огън. Добавете накъсаното месо и варете още 2 минути. Махнете тенджерата от котлона и застройте супата с киселото мляко, разбъркано с жълтъка и лимоновия сок.

* За заливката стопете маслото на бавен огън и го изчакайте леко да покафенее. Махнете от огъня и добавете червения пипер. Разбъркайте и полейте супата. Поръсете с мащерка и поднесете. Да ви е сладко!

четвъртък, 10 април 2025 г.

Лимонова крем-торта

 



Най-свежата торта! Нежен мус с бял шоколад, лимон и босилек и крем-блат без брашно, набухвател и мазнина. Нарекох я крем-торта, тъй като освен муса и самият блат е като крем с плътна консистенция. Заедно двата компонента носят усещане за лекота, слънце и цветя. Идеална е за предстоящите празници.
Тортата е полята с трансперентна глазура и е украсена със слама от бял шоколад. Яйчицата съм направила от карамелен шоколад, ядки и сушени цветя. Основата е обхваната от пръстен от карамелен шоколад.




Продукти за торта 18 см (8 порции):

Блат:

40 г стопен бял шоколад
40 г фино смлян суров шамфъстък (брашно шамфъстък)
40 г фино смлени бадеми (брашно бадеми)
настъргана кора от ½ лимон
2 жълтъка
60 г пудра захар
внилия
2 белтъка

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте дъното и стените на форма 16 см с хартия за печене.

* В купичка смесете шоколада, ядките и лимоновата кора. (Снимка 1) В момента нямах бял шоколад и използвах карамелен, но с бял е по-добре, тъй като блатът става с по-светъл цвят.
В друга купа разбийте на гъст крем жълтъците с половината пудра захар. Добавете ванилията и смесените с шоколад ядки. (Снимка 2)
Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. Прибавете ги на части към жълтъчната смес. (Снимка 3) Разбърквайте внимателно с лопатка до пухкава консистенция, за да може в тестото да остане възможно най-голямо количество въздух. (Снимка 4) За по-активен цвят може по желание да добавите малко зелена сладкарска боя.




Изпечете блата за около 25 минути. Проверявайте готовността с клечка.
Оставете изпечения блат напълно да изстине и го извадете от формата. Сложете го за 30 минути в хладилник, за да се стегне. Така ще може да работите с него спокойно без опасение, че ще се начупи. Ако желаете подрежете с нож краищата и горната част, за да се покаже по-светъл цвят.

Лимонов мус:

15-20 листа босилек
1 ч.л. пудра захар
100 г прецеден лимонов сок
10 г вода
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
220 г ситно натрошен бял шоколад
220 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Първо приготвене босилека. Сложете в хаванче листата и пудрата захар. (Снимка 1) Стрийте ги на паста. Ще получите около 1 с.л. (Снимка 2) Препоръчвам този метод, а не смилане в блендер или пасатор. Количеството е много малко и уредите трудно ще го обхванат. А и стриването позволява максимално отпускате на вкуса и етеричните масла на босилека.
В малък съд загрейте до кипване лимоновия сок, водата, настърганата лимонова кора и ванилията. Добавете желатина и разбъркайте, докато се стопи напълно. Залейте шоколада с горещия лимонов сок. (Снимка 3) Оставете го за кратко да се отпусне и разбъркайте до хомогенност. Шоколадът трябва да е напълно разтворен. Ако са останали малки парченца разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Оставете сместа да се охлади до хладко.
Към охладения шоколад сипете босилека и размесете. Монтирайте муса с разбитата сметана, като я добавите на два пъти. (Снимка 4) Бъркайте с лопатка, докато сметаната се усвои напълно от крема.



Сглобяване:

* В силиконова форма 18 см излейте целия мус. (Снимка 1 ) Върху него поставете блата с подравнената част надолу. Притиснете внимателно с пръсти, за да може блата леко да потъне в муса и да се изравни с него. (Снимка 2) Замразете тортата минимум за 8-10 часа.



Трансперентна глазура:

85 г вода
15 г прецеден лимонов сок
100 г захар
ванилия
115 г глюкоза
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л.вода


Приготвяне:

* Загрейте до кипване всички продукти без желатина. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Оставете глазурата да се охлади до стайна температура. Покрийте повърхността и́ плътно със стреч фолио и я оставете в хладилника за 1 ден. Преди да я използвате я загрейте до 28°C.
Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Поставете я върху малка купа или буркан с блата надолу. Под купата постелете фолио. Полейте я с глазурата. Изливайте смело и бързо, за да може глазурата да я облее равномерно навсякъде. Ако изливате на малки части ще се образуват неравности, тъй като желатинът много бързо стяга при съприкосновение със студената повърхност. С шпатула оберете стеклите се капки под основата на тортата. Пренесете я внимателно в чиния и я оставете бавно и равномерно да се размрази в хладилника. Украсете по желание и да ви е сладко!

*** Тортата се приготвя много лесно и бързо. Лимонът може да се замени с лайм. Ако нямате силиконова форма може да използвате всяка друга, но покрита отвсякъде с ацетатно фолио. Тортата е прекрасна и без глазура, спокойно може да я пропуснете. Трансперентната глазура допринася за по-добър завършен вид, но също така прави тортата по-сладка. Може да използвате и огледална глазура. Тук може да видите няколко рецепти:

Огледална глазура
Млечна огледална глазура
Натурална глазура




събота, 5 април 2025 г.

Thandai Masala или как да направим ароматна подправка за бисквити и сладкиши

 


Днес публикацията е за индийска смес от подправки, която ще направи сладкишите ви изключикелно ароматни и вкусни. Тандай Масала (Thandai Masala) е комбинация от ухания, които смесени заедно водят до колоритен вкусов букет. Повечето от компонентите се намират във всяка кухня, но дори и да ги нямате в наличност не е трудно да си ги набавите. От посочените количества ще разполагате с подправката дълго време. Съхранявайте сместа в буркан в кухненския шкаф. Трайността е голяма, минимум 6-8 месеца. За по-дълго съхранение може да я държите в хладилник или фризер.
Тази година великденските ми бисквити са с Thandai Masala. Съставките за тестото може да прочетете тук. Към него добавих 3 с.л. от подправката. Може да ползвате ароматната смес към всяка ваша любима рецепта за бисквити или сладкиши. Ще се радвам да опитате.

Продукти:

45 г сурови бадеми
35 г суров шамфъстък
35 г сурово кашу
35 г бял сусам
3 г листа от рози (около 20 малки пъпки без дръжките)
20 зърна черен пипер
20 шушулки кардамон
1 натрошена пръчка канела (5 г)
8 гвоздейчета карамфил
2 с.л. семена фенхел (резене, 14г)
2 бр. звезден анасон (3 г)
индийско орехче 2 г
½ ч.л. шафран

Приготвяне:

* Първо подредете на плота всчки необходими продукти. (Снимка 1) Това е важно, той като подправката е многокомпонентна и лесно може да пропуснете някоя съставка.
Отделете ядките. В хаванче счукайте останалите продукти. (Снимка 2) След това ги сложете в кафемелачка и смелете фино. Може да ползвате и друг уред, но е нужно да е високооборотен и да превърне дори най-твърдите частици в съвсем ситни трохи.
Отделно в блендер смелете ядките на брашно. Смесете ги с останалите вече смлени подправки и добре размесете. Вашата ароматна смес е готова. (Снимка 3) 



* Едните бисквити са с айсинг, трохи сладък мъх и малко цветя от фондан и оризова хартия.



* Венчетата направих по следния начин:

Част от охладеното тесто оформих като малки цветя с помощта на силиконова формичка. (Снимка 1) Останалото тесто изрязох на кръгове. В средата сипах малиново желе, а цветчетата подредих открая като венец. (Снимка 2) Изпечените и изстинали сладки оцветих със сладкарски бои. (Снимка 3)



Сладките са красиви и без да са оцветени, но ще зарадвате децата си, ако им гласувате доверие и ги оставите сами да проявят творчество. Нека този път рисуват по бисквити и се поизцапат.

На всички вас желая светли и благословени празници!

неделя, 30 март 2025 г.

Кулич с извара

 



Куличът е еквивалент на козунака и е обреден сладък великденски хляб. Тестото е богато, меко, пухкаво и ароматно. Обикновено в него се слагат стафиди и цитрусови кори. За разлика от козуначената плитка формата му е цилиндрична и почти винаги е пищно украсен с глазура, цветя, шоколадови яйца и др.
Днес бих искала да ви предложа един много лесен и бърз вариант за кулич, който е по-скоро като сладкиш. Прави се с извара и е без мая. Чудесна алтернатива за тези, на които не им се занимава с месене или нямат времето, необходимо за приготвяне на козунак или класически кулич. Бих казала, че е много вкусен и дни наред остава влажен, благодарение на изварата. Ще се радвам, ако ви хареса.

Продукти:

2 яйца
270 г кристална захар
250 г извара, претрита през сито
настъргана кора от 2 лимона
ванилия
150 г стопено и охладено масло
270 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер (с връх)
½ ч.л. куркума за жълт цвят (по желание)
2 щипки сол

Друго:

150 г микс сушени плодове по избор

Глазура:

130 г кондензирано мляко
40 г пудра захар
60 г сухо мляко или сметана на прах
ванилия

Приготвяне:

* Първо подгответе формите, в които искате да изпечете кулич. Тестото е за два средно големи сладкиша или няколко малки. Тъй като нямам специални високи форми, обикновено използвам малки тенджерки. Дъното намазвам с масло и посипвам с брашно, а за да придам нужната височина правя висок обръч от няколко слоя хартия за печене, която поставям по вътрешната на тенджерките.




* Загрейте фурната но 170°C с вентилатор.

* Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Кремът трябва да утрои обема си и да е кремаво-жълт. Към него прибавете изварата, лимоновата кора, ванилията и отново разбийте. Налейте маслото, размесете и след това сипете брашното, смесено с бакпулвера, куркумата и солта. Накрая добавете сушените плодове и разбъркайте. Аз използвах стафиди, накиснати в ром, портокалови корички от сладко и зелени смокини, също от сладко.

* Разсипете тестото в подготвените форми, като ги напълните до 2/3. Изпечете куличите за около 40-50 минути. Времето на печене зависи от големината им. Ако са малки ще се изпекат по-бързо, затова проверявайте готовността с клечка. Оставете сладкишите да изстинат и ги освободете от формите.

* За глазурата сложете всички продукти в по-висок съд и разбийте няколко минути с миксер, докато сместа се сгъсти и сухото мляко се разтвори. Глазурата трябва да е гладка и лъскава. Веднага я нанесете върху куличите, като я разнесете с лъжица. Засъхва много бързо, затова не чакайте дълго. От посочените количества остава малка част глазура, която може да използвате веднага за бисквити или други сладкиши.

* Украсете куличите по ваш вкус и им се насладете!